March 31Mar 31 @svashtabezneshto Malo se i taj nas «feminizam» precenjuje u nekom civilizacijskom delu.Znas te zene su dobile mogucnost skolovanja i napredovanja (do odredjene mere), ali nisu bas dobile socijalni otpust od starih obaveza, nego ako moze da stigne sve ili da je rastereti drugo zensko u familiji. Veruj mi vise pomoci za kucne stvari je imala nemacka domacica, nego sto je imala zaposlena nase zena.Inace ja mislim da ovaj trend nije bas sam od sebe nastao skroz prirodnim putem. Mislim 13 godina, sve sami ebaci presretaci, pa ce da okasne u necemu. Edited March 31Mar 31 by Moonwalker
March 31Mar 31 ne znam da li nemačka domaćica koja ne može da radi, ili francuska žena koja do sedamdeset i neke ne može da ima samostalan bankovni račun ima više slobode od jugoslovenske, jer ekonomska nezavisnost je osnov svake slobode. ali ne radi se o poređenju, već o činjenici da je jugoslovija mnogo toga uradila na polju rodne ravnopravnosti, preko noći, trebalo je vremena da to 'zaživi', pokaznih primera (žena koja je izborila svoje pravo da se obrazuje, pa je neko selo iz kog je dolazila posećuje svojim kolima, sređena doterana je mnogo više uticala na devojčice u selu nego svi zakonski okviri), reprezentativnih primera u medijima, kulturi... to je sve skoro izbrisano posle 5. oktobra u medijski ispraćenim borbama (pa nama je o ani brnabić kao premijerki pričano kao o neverovatnom uspehu, jer je žena a uz to i lezbejka, zato sam i spomenula milku planinc). nije jugoslavija bila bajka za žene, ali se pravo na abortus (kad je zakon jednom donet) podrazumevalo, jednake plate takođe, prisustvo na svim fakultetima. odatle je bilo moguće probijati staklene plafone dok se oni ne raspadnu, iz podruma teško.ove je totalni off, ako neko može da prebaci na odgovarajući temuizvinjavam se zbog trolovanja(a za samu seriju će mi trebati još malo vremena da procesuiram, jeziva je, meni posebno jer skoro nikakvog dodira sa adolescentima nemam)3 minutes ago, Moonwalker said:@svashtabezneshto Malo se i taj nas «feminizam» precenjuje u nekom civilizacijskom delu.Znas te zene su dobile mogucnost skolovanja i napredovanja (do odredjene mere), ali nisu bas dobile socijalni otpust od starih obaveza, nego ako moze da stigne sve ili da je rastereti drugo zensko u familiji. Veruj mi vise pomoci za kucne stvari su imale nemacka domaca, nego sto je imala zaposlen nase zena.
March 31Mar 31 Cini mi se da sam o ovom terminu kad sam prvi put procitala o onom Eliotu. Taj je bio iz jednog od mnogobrojnih brakova njegovog oca, lovarnog lika. Nista meni nije bilo jasno. Ko je kome nepoznatom duzan emocije ili seks.Majka mu je Tajladjanka, on ni slucajno nije bio ruzan, ali je bio nizi od oca, a imao pik na skandinavski tip plavuse od jedno dva metra i to one vodje navijacica ili kako se to vec zove. I sad ako ne setam neku Helgu da mi svi zavide kao ocu, ima da pobijem sve. Jebo mene nesrecnog.Drugi lik u Kanadi je imao zdravstvenih problema. Niko me, posle ovoga sto se dogadja u SAD, nece ubediti da Rogan Peterson i ostala ekipa raznih podizvodjaca nije vredno radila u podzemlju Interneta na trigerovanju takvih nestabilnih osoba. Iz oportunizma i nadnicarenja za ekipu koja trenutno «zabavlja» svet. Sa jedne strane to, a sa druge strane istovremeno ekspanzija filmovanih tresh ljubica gde se ogoljeno nasilje narcisoidnih likova podvodi pod neku romantiku. Bukvalno instruisanje klinki da tolerisu ogoljeno nasilje.Svedski akcioni su za to humana lektira.Usput o engleskoj policiji. Njima je u lockdaunu korone policajac koji je pokazivao elemente poremecenog ponasanja i nije sklonjensa dzunosti (usput cuvao diplomatske zgrade) silovao i ubio zenu. Ne mogu da otrebe policiju od uniformisanih Tejtova.@svashtabezneshto ne bi bilo tako izbrisano da je bilo utemeljeno. Mislim da me nisi bas razumela, ali ni ja ne bih dalje. Edited March 31Mar 31 by Moonwalker
March 31Mar 31 1 hour ago, svashtabezneshto said:u srbiji postoje 2 škole feminizma (3 tačnije, ali ova treća funkcioniše od pre raspada jugoslavije i prilično je marginalizovana jer godine, svetlana slapšak bi recimo bila predvodnica te škole), 1. koja je u feminističke borbe krenula posle petooktobarskih promene, u potpunosti ignorišući rezultate koje je sfrj postigla na politikama rodne ravnopravnosti*, i 2. koja stasava poslednjih godina na nekoj levičarskoj sceni i izvan projektnog finansiranja (uglavnom su to neformalne grupe, ženska solidarnost (na čijem protestu je DJV dobio šut u dupe). ni one se ne pozivaju na jugoslovensko nasleđe, ali ga bar ne ignorišu.* problem sa prvom grupom je što su potpuno ignorisale kontekstu kom se one bave feminizmom i da su teme koje pokušavaju da nametnu i reše, ovde uglavnom već rešene (žene u nauci, pravo na abortus, pravo na jednake plate **) a ignorisan je socijalni kontekst: ekonomski razoreno društvo i retradicionalizacija praćena nasiljem. kao da su teme veštački uvezene jer se njime bavi feministička scena velikog sveta. to je od feminističkog pokreta otuđilo mnoge pa imamo one idiotske napomene 'nisam feministkinja' gomile žena koje 'žive feminizam'.** sećam se moje majke koja sa nevericom sluša o mogućnosti da žena za isti posao može biti manje plaćena, kad me je pitala o čemu ove žene pričaju i zašto, dok smo gledale neku emisiju pred dvadesetak godina, a moja majka je matrijarh naše porodice, nesrećnim sticajem okolnosti, ja čak ni u široj porodici nisam imala jasnu muške figura koja na bilo koji način utiče na život mene majke i sestre), prvi čas u školi učiteljica koja priča o valentini tereškovoj, prve dve moćne figure sa kojima se srećem van porodice milka planinc i margaret tačer itd, itd,a sad on topik, negde mi je nestalo u prethodnom postu da je marija ratković i teoretičarka kulture (tako je potpisuju)Ovo si odlično napisala, dodala bih samo još par stvari. Prvo, da su starije feministkinje potpuno odbacile temu majčinstva, ako izuzmem neke poteze nefeminističkih organizacija (Centar za mame) i samo i jedino Tanje Ignjatović iz Ažc, majčinstvo je skoro po nepoželjno u tim krugovima. Predugo sam i prilično sam sigurna u to. Samim tim su nepotpune u svom angažmanu i negde i zastarele - pričam već godinama da nam traže prava koja smo dobili, a nismo izgubili. Druga stvar, među nama 🤫 Solidarnost je podigla Lepa Mlađenović, dovela ih kod Ažc, bilo je nekih pregovora kako bi se one utopile u ažc, ali se to nije desilo. Onda su se podigle same. Mnogo entuzijazma, mnogo hejta prema institucijama, ono što se meni ne sviđa je što su preuzele teme k narativ mnogo starijih radikalnih feministkinja, i bavile se Džonijem Depom, prostitucijom, surogatom, abortusom i sličnim gorućim temama. Kad je, međutim, jedan nasilnik krenuo da mi vršlja po fejsbuku, proganja, šejmuje itd., iako su bile prisutne i posmatrale, reč nisu rekle. A, ja sam im predavala o feminizmu, i bile su dobre učenice ;) međutim, mnogo je lakše pizdeti na nekog Džonija Depa nego na prisutnog nasilnika. Od tada se ne poznajemo, i za mene je njihov feminizam više nego upitan. Ok, srele smo se na čas ispred Informera. Ratković, super tekstovi o telu, epski fejl o feminizmu, od jednog do drugog teksta. Troll off!
March 31Mar 31 Ali ono, horor svake ženske osobe na poslu, nije horor to što je zadatak da razume motivaciju 13-godišnjeg dečaka da nožem usmrti devojčicu iz razreda ako ne već da to eksplicitno izvuče iz njega; horor je što taj dečak koristi imperativ (!) i što neki tamo čuvar nespretno pokušava da ćaska s njom.Mislim, brate sestro, ne razumem kako je moguće da neko u glavi može uopšte da ima takav tok misli, pa još da ga uobliči u tekst i objavi.
March 31Mar 31 serija koristi idiome horora sa djetetom i nesaznatljivim onostranim, dosta uspjesno, ocigledno jer se efekat na publiku granici sa moralnom panikom - ali donekle i jeftino.ne da je steta skrenuti paznju na tejtovske jezivosti, one uostalom i jesu horor.u stvari paradoksalno najslabiji aspekt adolescencije je scenario.gluma razbija, uzivanje je gledati. Edited March 31Mar 31 by morgana
March 31Mar 31 34 minutes ago, Moonwalker said:@svashtabezneshto ne bi bilo tako izbrisano da je bilo utemeljeno. Mislim da me nisi bas razumela, ali ni ja ne bih dalje.nije izbrisano u životu, a ni u zakonu (još uvek), samo su feministkinje sebe učinile irelevantnim tim ignorisanjem, jer su ostale potpuno bez ženske baze.@Svemir Zeka , žao mi je što to čujem za ŽS, neoprostivo je ne reagovati na nasilje ako ga vidiš, a stekla sam utisak da reaguju uvek i svugde, bar ove što ih ja pratim na mrežama (uglavnom tviter i instagram). surogata su se dohvatile jer se intenzivno, od kad je počeo rat u ukrajini, radi za promociji surogata u srbiji (bivšoj jugoslaviji, generalno), idealno smo tržište, siromašni sa relativno razvijenim zdravstvenim sistemom, biznis to tako vidi.btw, drago mi je što se nisu utopile u AŽC, rad ažc-a je previše dragocen i trebalo bi da se drže izvan svih klanovskih sukoba.kad sam već troler, da trolujem do kraja, trans tema je generalno u srbiji zakonski solidno rešena, problem je onaj jedan broj u jmbg i to što zdravstveni tretman nije u potpunosti pokriven novcem iz rfzo, čak i jebena crkva ne odbija svoje obrede transljudima, još od 1986. i nekog pisma svima patrijarha pavla (i što nema dovoljno terapeuta i što je država siromašna), praksa je nešto drugo, naravno, no, nama se sav i feministički i lgbt aktivizam pretvorio u trans i antitrans aktivizam. to ide toliko daleko da je, pre serije zabrana tribina proglasu, jedina zabranjena tribina bila ŽS tribina u biblioteci grada beograda na tu temu (zabranu su tražila neka lgbt udruženja) Edited March 31Mar 31 by svashtabezneshto
March 31Mar 31 nije losa Adolescence ali je ovo realno i mnogo jace:https://youtu.be/oYMcymxoyh0 Edited March 31Mar 31 by 3opge
March 31Mar 31 E da to je taj mali. Emotivno zapusteno dete od onih koji su ga rodili. Edited March 31Mar 31 by Moonwalker
March 31Mar 31 2 minutes ago, Moonwalker said:E da to je taj mali. Emotivno zapusteno dete od onih koji su ga rodili.nisam ni video tvoj post malo iznad gde ga pominjes, slucajno sam ovo odgledao nedavno, mozda najjaci utisak od svih klipova na yt.
March 31Mar 31 Ocigledno zapusten i sa zdravstvenim problemom koji sam za sebe nije lak u izrazito kompetitivnom drustvu. Ironicno je da se maceha najvise trudila da mu pomogne. Mozda odgledam ako nadjem zivaca. Sve ih manje imam za ovakve stvari, pa se stedim.
March 31Mar 31 16 minutes ago, svashtabezneshto said:btw, drago mi je što se nisu utopile u AŽC, rad ažc-a je previše dragocen i trebalo bi da se drže izvan svih klanovskih sukoba.To je ozbiljan rad, mora se imati reality check. Institucije su deo realnosti. Iako nije vidljiv toliko u medijima kad je aktivizam, u situacijama poput navedene su uvek tu. To je fajt jedan na jedan s nasilnicima, to jest, može da bude, uvek je i to mogućnost ili realnost. Istrolovasmo, ali moram još ovo kako sam submitovala post, tako sam dobila jedan poziv da vide kako sam u ovom sranju, što bi reko Bajaga, dal je to sudbina ili ko zna šta li je
March 31Mar 31 Inače, svaka epizoda je snimljena kao jedna kontinuirana scena. Dok sam gledao učinilo mi se da su scene neuobičajeno dugačke ali nisam ukačio da bukvalno nema nijednog prekida. Posle pročitah da su imali po 5 dana za svaku epizodu i 2 pokušaja u toku dana - ujutru i popodne. Impresivno.
March 31Mar 31 Za neke su imali i malo vise pokusaja, pisao je vec neko o tome (mozda nije sve skupljeno na ovaj split)
March 31Mar 31 Da, za treću su imali 11 pokušaja i na kraju upotrebili poslednji.Erin Doketi je rekla da je oduvek želela da bude psiholog, ali da je nakon ovog iskustva definitivno promenila mišljenje