Jump to content

Zvucni laseri i oruzja sa usmerenim zvukom (LRAD)

Featured Replies

Igrao se malo sa o1.

What would be the most likely movements of crowds in an avenue 10 meters wide with 5store buildings around if on one side of the street there is a sound or other trigger that puts crowds in a panic move?

In a situation where an unexpected loud sound or other startling trigger occurs on one side of a 10-meter-wide street flanked by mid-rise (five-story) buildings, crowds typically exhibit the following patterns of movement:

1. Immediate Lateral Shift (Away From the Threat):

• People closest to the source of the panic (the sound or other trigger) tend to move abruptly toward the opposite side of the street.
    • Because the street is relatively narrow (10 m wide), this mass shift can quickly lead to a denser crowd in the center or on the far side.

Aside from an unexpected loud noise, there are several other potential triggers that can cause an immediate “lateral shift” or sudden collective movement in a crowd:

1. Sudden Visual Threat:

• Seeing a person with a weapon or an act of violence can cause nearby individuals to dart away instantaneously.
    • A sudden flash or visual explosion (e.g., fireworks gone wrong) can similarly spark lateral movement.
  2. Physical Danger in Close Proximity:

• An out-of-control vehicle jumping a curb or veering into pedestrians.
    • Large debris falling from above (e.g., a collapsing sign, part of a building façade, or construction scaffolding) can trigger a scramble in one direction.
  3. Perceived Structural Instability or Collapse:

• If bystanders feel the ground shaking (e.g., a mild tremor) or see a section of a building crack, they may all shift to what they perceive as safer ground.
  4. Chemical or Smoke-Related Cues:

• The sudden smell of smoke (e.g., hinting at fire) or a strong chemical smell could prompt an immediate move to “cleaner air” on the opposite side of a street.
    • Visible clouds of smoke or gas can have the same effect, especially if it appears to be spreading quickly.
  5. Sudden Movement of the Crowd Itself (Social Contagion):

• Even in the absence of a clear stimulus, if a small group starts fleeing in one direction, others around them may instantly follow, assuming a threat is nearby. This can lead to abrupt lateral shifts with no obvious single “trigger.”
  6. Animal-Related Panic:

• A dog or another animal unexpectedly running aggressively into a crowd.
    • Wildlife (e.g., a stray deer, bull, or horse) charging through an urban setting can prompt immediate sideways movement.
  7. Lighting Failures or Sudden Darkness:

• A sudden blackout at night or during an event can startle people, especially if they’re already in a state of heightened alert, prompting a shift away from where the power outage seems to originate.
  8. Alarm or Siren That Implies Immediate Danger:

• Not necessarily loud in a startling sense, but an emergency siren (e.g., tornado warning, fire alarm) can make people abruptly change their location if they believe the threat is real and immediate.

In all these cases, what matters is that individuals interpret the event as an immediate threat that requires a fast, instinctive relocation—often to the side of the street or area furthest from perceived danger.

image.png

3 hours ago, Krošek said:

To je više bio huk i topot nogu koji ima neku svoju ritmičku frekvenciju sve izobličeno ehom. Odbijanje zvuka o urbanu geometriju, staklene i betonske površine, sa tri strane, pravi prilično jak eho, a ljudi su navikli da slušaju ono na šta usmeravaju pažnju i filtriraju taj eho. Zato ljudi za taj zvuk koji nadire iz tišine, van socijalnog i prostornog konteksta koriste izraze kao motor, avion, raketa i sl., nešto što nadire, i to nešto nije povezano sa realnim pojavama nego su u pitanju asocijacije na izvore zvuka koji mogu da proizvedu doplerov efekat.

takođe, ljudi su stajali na putu i uplašili su se da nešto brzo nadire i da treba da se sklone što je asocirano sa dozivljajem opasnosti od "vozila" koje dolazi 

Da li ti je poznato koliku sinhronizaciju pokreta zahteva hod ili trčanje da proizvede tu ritmičku frekvenciju koju pominješ?Nadji par drugara i probaj, pa javi rezultat.

Ovo ostalo, možda prvo da poslušaš snimke pa onda da pišeš.

Svakako danas je tehnologija toliko napredovala, da neko kome je to struka svaki zvuk sa snimka izoluje za par min i reši misteriju.

Edited by Bambula

FB_IMG_1742238352093.jpg

1 hour ago, Weenie Pooh said:

Ne mora da drži pištaljku u ustima za vreme ćutanja, ali kad se masa jednom uskomešala, ne sumnjam da je instinktivno bilo i vriske i pištanja. 

Dam ti video gde u solidnoj masi *niko* ne pisti nakon onog prodornog zvuka, i gde slovima *dve* osobe kratko vrisnu.

Tvoje tumačenje "ne sumnjam da je bilo vriske i pištanja"  :kecman:

Ovo ti je u klasi onoga od letos kad si odlučno tvrdio da je majka dvoje dece - muško. 

3 hours ago, Zverilla said:

Dam ti video gde u solidnoj masi *niko* ne pisti nakon onog prodornog zvuka, i gde slovima *dve* osobe kratko vrisnu.

Tvoje tumačenje "ne sumnjam da je bilo vriske i pištanja"  :kecman:

Ovo ti je u klasi onoga od letos kad si odlučno tvrdio da je majka dvoje dece - muško. 

Ne znam šta pokušavaš da dokažeš, da piskutavi zvuk mora biti sonično oružje jer na snimku od 60 sekundi niko nije izvadio pištaljku?

Ne znam ni o čemu pričaš sa muškom majkom dvoje dece, podseti me. Neko trans luđenje?

Edited by Hamlet Strašni

4 hours ago, Weenie Pooh said:

Gde svuda piše, kod YT lovaca na duhove?

hauntologija zaka deride

7 hours ago, Krošek said:

Q: kako to da je zvuk tako vanstandardan i unikatan i ne zvuči kao zvuk okupljene mase nego: "Neki su ga opisali kao krstareću raketu koja nadire i tera te na instant pokret, drugi kao topot hiljada konja"

A: DOPLEROV EFEKAT (dobro sam se setio jebote, trebalo je to da napisem jos 15.) jer se zariste iz koga izvire najintenzivnija komponenta zvuka pomera prema recipijentu -- u kombinaciji sa ehom od zgrada koji izobličuje zvuk i čini ga neprepoznatljivim, odnosno njegove sastavne zvukove nerazaznatljivim

Koje se to zariste zvuka pomera prema recipijentu ?

2 hours ago, Eleniko said:

viš kako si pametan kad pišeš o onome u šta se razumeš

budi opet stari vini, bači ovu drogu od danas

no-pernalonga.gif 

Da se pretplatim na vaše opsesivno viđanje Vučića u svemu što se dogodi ili ne dogodi, u svemu što forumaš napiše ili dostavljač izgovori, ne pada mi na pamet.

Ali kao što rekoh, nemoj da roniš suze nad Whiney the Contrarian Poo.

Bolje se zapitaj zašto po ovom pitanju kontriraju inače normalni™ forumaši kao što su @Krošek, @Spooky, @Партибрејкер, i drugi.

1 minute ago, Weenie Pooh said:

Bolje se zapitaj zašto po ovom pitanju kontriraju inače normalni™ forumaši kao što su @Krošek, @Spooky, @Партибрејкер, i drugi.

bih rado ali kontrira i đuka i BIA i nemanja rujević, mnogo mi je to.

1 minute ago, Eleniko said:

bih rado ali kontrira i đuka i BIA i nemanja rujević, mnogo mi je to.

Rujević je izveden na pravi put, eno ga citira neki britanski human rights NGO koji je analizom zvuka zaključio da se radi o vortex cannon :isuse: Za Đuku znaš da kontrira po službenoj dužnosti, Ali ovi furunaši, zašto oni?

3 hours ago, Weenie Pooh said:

Bolje se zapitaj zašto po ovom pitanju kontriraju inače normalni™ forumaši kao što su @Krošek,

Predlažem  jednu cincilijaciju da vidimo da li je Krole normalan forumaš. 

Stvarno preterujete sa which huntom. Samo analiziramo na osnovu onog što znamo. Nije ovaj forum uticajan, niti hulja može koristiti analize nekih anonimusa da demantuje već usađeni narativ.

Meni ova vortex teorija ne pije vodu jer niko još nije napravio vortex top tolikog range-a, plus vortex se obično kreće znatno brže od 30ak km linearnog kretanja efekta koje vidimo duž ulice. (Viđao sam neke podatke o reda veličine 109mph - 175 kmh).

Ovih 30ak km brzine efekta mi je najjači dokaz kretanja panike jer to možemo videti na svom drugim snimcima crowd surge-a.

Što se zvukova tiče, možda je bilo nekih koje mikrofon telefona nije uhvatio, ali ja ni na jednom snimku nisam čuo ništa što se ne može objasniti uzvicima mase i toplotom koraka.

Dooler - @Krošek. Slažem se sa drugima da nije bilo doplera, ali jeste bilo povišavanja zvuka koje se vidi u onom earshot analizi (a i čuje), ali to zbog toga što kad je izvor daleko, više prodiru niži tonovi, jer visoke filtriraju prepreke, al kako izvori zvukova bivaju sve bliži, više frekvencije se pojačavaju više nego niže i dubine se utisak pojačavanja frekvencije. pogledajte snimak Mexican wave-a, pa još zamislite da nema ovog background zvuka koji je u Beogradu bio zbog tišine.

Kad govoritr o echu i deformacijama zvuka usled multiple path odbijanja - reč koju zapravo tražite je reverb.

Elem, jedina stvar koju sam video u Beogradu i nigde drugde je ovo razdvajanje na pola ulice, što nisam video na drugim snimcima - čak i kad se panika širila duž ulice. Možda će se zaista izučavati ovaj slučaj. Da li je strah od gaženja kojima smo svi bili izloženi ili je stvarno neko oružje koje para po sredini.

Ne kažem  ništa definitivno, ali ako se ne uklapa ni sa jednim poznatom oružjem, onda mi occam kaže da je pre panika nego da srpska vlast ima neko nikad neviđeno oružje.

Ali ako Vučić padne na aferi topa, slaviću. taj zlikovaca je to zaslužio mnogo outa. Uostalom, najverovatnije da su huligani koji su gađali, tukli se i uteran strah u redare (i sve nas) od strašnih nereda bili inicijalna kapisla, i da je samo studentska odluka da se protest raširi bila presudni da imamo ovo umesto stotine ili hiljade stradalih u stampedu, da su se svi stiskali između dve barijere ispred skupštine.

Kako panika oštećuje oči, bubne opne, gasi pejsmejkere, eto nisam pametna.

To sa vortex topom koji je upao juče u priču mi je samo prilog tome koliko je stvar prepumpana.:fantom: Prvo je izašao članak iz 2022. koji je bio deo one priče o nabavci novih "sredstava" MUP koja tek treba da budu legalizovana, i po tome je nabavljen "zvučni top" koji je iz LRAD klase. Niko nije video ni čuo tako nešto, pa se prešlo dalje i došli smo do vortexa.

U međuvremenu smo svi izguglali šta je vortex top pa smo videli da je to eksperimentalno oružje koga nema nigde u standardnoj ponudi. Verujem da su Vulin i ekipa nabavljali svašta, ali to teško da su bila eksperimentalna oružja, više ih je zanimalo da dobave ono što Kinezi, Ameri, Izrael i slične demokratije primenjuju nad podanicima kad se pobune i što viđamo po yt jer se oni na to lože. Plus sredstva za nadzor (kineske AI kamere) i izraelski i norveški softveri za prisluškivanje 

Elem, cela priča o ovome je otišla u javnosti predaleko, po običaju mrtva trka između Mikija i Marinike ko će više da objavi i postavi pitanja, evo i Dragan uskočio sa ispovestima na podkastu, ne bih se ja brinuo za cause uopšte, uostalom nećemo dugo čekati na još jedan skandal/nepočinstvo.