March 17Mar 17 Bio sam tamo, i napisao sam šta sam čuo. Prvo pišteći zvuk, a onda komešanje mase. Toga se jasno sećam. Drugo, niti jedan zvuk koji bi proizvela masa ne bi mogao da izazove simptome koji su ljudi (koji su bili neposredno na udaru) prijavili. Inače, niko od prisutnih na protestu ne bi došao zdrav kući, pošto se čitavo trajanje protesta duvalo u pištaljke, vikalo, vuvuzevalo, čegrtalo, vrištalo, urlalo, u svim ulicama. I niko tada, pre ni posle dotičnog događaja, nije osetio nikakve tegobe. Edited March 17Mar 17 by Filozof manijak
March 17Mar 17 nije zvuk proizveo simptome nego obuzetost tela panikom, refleksna reakcija i osećaj ugroženosti, straha. to su "stvarne" fizičke posledice akutne reakcije na stres a postoje i druge psihogene fizičke reakcije (pod uticajem onoga što se čulo, pročitalo, zaključivalo, mućkalo u glavi u satima i danima posle), koje su u konačnici možda i jednako stvarne, zavisi od slučaja do slučaja edit: takođe, neki ljudi su u pomeranju mase pali i povredili se Edited March 17Mar 17 by Krošek
March 17Mar 17 To mi je neprihvatljivo objašnjenje, ne mogu se oni simptomi kod pogođenih objasniti panikom, prosto jer bi prošli čim prođe i panika.
March 17Mar 17 Ja ne bih uzimao previše ozbiljno izveštaje sa Tvitera ili iz treće ruke o pretrpljenim simptomima. Na snimcima iz Kralja Milana direktne posledice se nešto i ne vide, ljudi mahom šetaju zbunjeno i pitaju se šta to bi. 1 minute ago, Filozof manijak said: To mi je neprihvatljivo objašnjenje, ne mogu se oni simptomi kod pogođenih objasniti panikom, prosto jer bi prošli čim prođe i panika. Ali panika nije iluzorna stvar, panika ne znači "nije ti ništa, izmišljaš." Ljudima se nekad neizdrživo grče mišići u panici, nekad ih odvaljuje migrena, nekad i srce hoće da stane.
March 17Mar 17 Slažem se, nije iluzorna stvar. Ono oko čega se ne slažemo jeste to šta je izazvalo paniku, odnosno, tačnije rečeno, oko izvora zvuka koji je izazvao paniku.
March 17Mar 17 nije zvuk izazvao paniku, mada jete u povratnoj sprezi sa panikom. strah u krdu ima sopstvenu nezavisnu komponentu i moć širenja a zvuk nastaje od nadirućeg razgrtanja mase usled straha i onda taj zvuk doprinosi da se pojača strah kod onih koji će tek biti zahvaćeni. ta povratna sprega je davala energiju širenja tolikom dužinom ulice
March 17Mar 17 2 hours ago, Krošek said: 3opge pomagaj oko Doplera kazu da ne znam sta je. Jesi video sta sam pisao? imas ovde kratk pregled: https://en.wikipedia.org/wiki/Doppler_(novel) (tldr: ono sto si napisao za doplera nema smisla. i ono ostalo sto si pisao kao alternativnu teoriju LRAD.u nema smisla. jbg.)
March 17Mar 17 15 minutes ago, Zverilla said: imas ovde kratk pregled: https://en.wikipedia.org/wiki/Doppler_(novel) (tldr: ono sto si napisao za doplera nema smisla. i ono ostalo sto si pisao kao alternativnu teoriju LRAD.u nema smisla. jbg.) proslo mi vreme za edit: za pocetak, pogledaj snimke poput ovog: naravno da niko ne svira u pistaljke, naravno da niko ni ne drzi pistaljku u ustima za vreme cutanja (iako vinija to ne sprecava da oznaci kao moguci uzrok zvuka...) i iz cele mase okolo, cule su se 2 devojke koje su kratko vrisnule - tako da bi tu tvoj/vinijev efekat histerije uveliko stao a nemamo nikakvog osnova da mislmo da je ovaj uzorak ljudi bitno drugaciji od ostalih ljudi u kralja milana (zasto bi oni bili osetno hrabriji, dok su se ostali ispred njih usrali i udarili u vrisku i pistanje jer histerijaaaa)
March 17Mar 17 1 hour ago, 3opge said: @Weenie Pooh cestitam, efikasno si sa svojim jaranom usro i ovu temu. Izvini što smo ti usrali temu o kineskim zvučnim laserima koje je Xi dao Vučiću da eksperimentiše nad narodom, pizda li mu materina. Ali ne daj se omesti, slobodno navedi koji sistem misliš da je bio na delu, gde bi mogao da bude lociran, koje su mu performanse... 57 minutes ago, Zverilla said: naravno da niko ne svira u pistaljke, naravno da niko ni ne drzi pistaljku u ustima za vreme cutanja (iako vinija to ne sprecava da oznaci kao moguci uzrok zvuka...) i iz cele mase okolo, cule su se 2 devojke koje su kratko vrisnule - tako da bi tu tvoj/vinijev efekat histerije uveliko stao a nemamo nikakvog osnova da mislmo da je ovaj uzorak ljudi bitno drugaciji od ostalih ljudi u kralja milana (zasto bi oni bili osetno hrabriji, dok su se ostali ispred njih usrali i udarili u vrisku i pistanje jer histerijaaaa) Ne mora da drži pištaljku u ustima za vreme ćutanja, ali kad se masa jednom uskomešala, ne sumnjam da je instinktivno bilo i vriske i pištanja. Lokacija na snimku jednostano još nije u toj fazi, zvuk do njih dolazi iz daljine, najavljuje komešanje koje stiže nekoliko sekundi kasnije.
March 17Mar 17 Author Just now, Weenie Pooh said: Izvini što smo ti usrali temu o kineskim zvučnim laserima koje je Xi dao Vučiću da eksperimentiše nad narodom, pizda li mu materina. Ali ne daj se omesti, slobodno navedi koji sistem misliš da je bio na delu, gde bi mogao da bude lociran, koje su mu performanse... Ne mora da drži pištaljku u ustima za vreme ćutanja, ali kad se masa jednom uskomešala, ne sumnjam da je instinktivno bilo i vriske i pištanja. Lokacija na snimku jednostano još nije u toj fazi, zvuk do njih dolazi iz daljine, najavljuje komešanje koje stiže nekoliko sekundi kasnije. eno ti svuda pise: vortex a sad lepo nastavi da seres o panici koja probija bubne opne sa krosekom.
March 17Mar 17 1 hour ago, Weenie Pooh said: Ovo nema smisla. Okamova oštrica sugeriše da je ono najjednostavnije od svih mogućih objašnjenja obično istinito. Dakle Okamova oštrica ne razmatra nijednu teoriju u vakuumu, već u kontekstu svih raspoloživih sukobljenih teorija. Krošek u tom kontekstu komotno pobeđuje. Nisam bio na licu mesta pa ne znam iz prve ruke kakav je zvuk, ali računam da je mnogo ljudi vrisnulo u panici/dunulo u pištaljke kad je krenula frka? Kontrast u odnosu na mrtvu tišinu koja je prethodila u kombinaciji sa nadolazećim zvukom stopala u trku. Kažu da mase često ispuštaju taj neki visok keening sound koji ne zvuči kao pojedinačan vrisak, već je nekako ukombinovan sa svim drugim zvucima koji se istovremeno proizvode, ali vriska (i u ovom slučaju pištaljke) mu daju visoku notu koja se pamti. 1. Bold. Pored svih gluposti koje vas dvojica lupetate ovaj bold je posebna. Znaci, kao neko ko je bio na 100m od resavske garantujem da se u toj panici koja je nastala ni Kolina ne bi setio da dune u pistaljku, a kamo li da to bude toliki broj ljudi da to bude neki faktor. Cuj duvali u pistaljku ljudi koji su gledali kako da izvuku zivu glavu. 2. Bold. Opet kao neko ko je bio na licu mesta, mogu da kazem za dnevnik da onaj zvuk koji je proizveden ima vece sanse da bude od ranije pomenutih nazgula nego od komba vriske i stopala u trku. Na kraju, ne znam sta je u pitanju, da li je zvucni top, sonicno oruzje ili ogroman zvucnik sa necije terase, ali sigurno nisu ove gluposti koje vas dvojica pisete. Opet, to je samo moje vidjenje" koje sigurno necu ponavljati hiljadu puta. I da, i ja sam pravnik. Posto je to ne znam tacno zasto bitno. Mi bolje dozivljavamo stvarnost.
March 17Mar 17 Just now, 3opge said: eno ti svuda pise: vortex a sad lepo nastavi da seres o panici koja probija bubne opne sa krosekom. Gde svuda piše, kod YT lovaca na duhove? Ako misliš na Vortex Ring Gun, to niti je zvučno oružje niti ga ijedna policija na svetu koristi za crowd dispersal. Ako misliš na nešto drugo, daj reci konkretnije.
March 17Mar 17 5 minutes ago, ZSNj said: Znaci, kao neko ko je bio na 100m od resavske garantujem da se u toj panici koja je nastala ni Kolina ne bi setio da dune u pistaljku, a kamo li da to bude toliki broj ljudi da to bude neki faktor. Cuj duvali u pistaljku ljudi koji su gledali kako da izvuku zivu glavu. Opet kao neko ko je bio na licu mesta, mogu da kazem za dnevnik da onaj zvuk koji je proizveden ima vece sanse da bude od ranije pomenutih nazgula nego od komba vriske i stopala u trku. Verovaću ti na reč jer nisam bio na mestu događaja, ali taj visoki zvuk koji se čuje na snimcima jeste neka vrsta pištanja/cičanja, a ljudi koji "gledaju kako da izvuku živu glavu" ispuštaju takvu vrstu zvuka nehotično - pištaljke nisu neophodne. Doplerovim efektom i akustikom MIlanove se ne bih bavio, ali panika i stampedo nisu nimalo neobični kod masovnih okupljanja, a posledice mogu biti drastične. Evo par primera, da ne bude da je ona post Charlie Hebdo situacija bila jedinstvena. Spoiler