March 17Mar 17 Author 30 minutes ago, Weenie Pooh said: Ali ne koristi se. "Zvučni laseri" koje si pomenuo nemaju blage veze sa zvučnim oružjem o kojima se spekulisalo u kontekstu beogradskih protesta. Kao što i sam priznaješ, SASER ("zvučni laser") nema veze sa LDAR; jedno je eksperimentalna tehnologija čija je primena uglavnom u medicini, drugo je postojeći tip oružja čija je primena uglavnom crowd control. Kad već imamo zasebnu temu, ne bi bilo loše držati je fokusiranu. Ako pričamo o LDAR, pričajmo o LDAR. Ako pričamo o eksperimentalnim ili hipotetičkim tehnologijama tipa SASER ili infrasound DEW, može i to, ali treba jasno razgraničiti šta postoji a šta ne postoji. Ovako već na prvoj strani imamo Xi Jinpinga koji donira Vučiću nešto novo da malo eksperimentiše evo ti da napravis audio laser ga pa isprobavaj na kroseku
March 17Mar 17 28 minutes ago, Shan Jan said: Sta god da je bilo, bilo bi fer da znamo sta vlada koju mi placamo ima i kako to koristi na svojim gradjanima. Nećemo saznati nikada jer, Ne nalazi u zakonu koji MUP-u odobrava korišćenje dodatnih sredstava, beše u predlogu zakona hteli da taj broj sredstava podignu sa 7 na 12 ili 14.Svako sredstvo koje se koristi u MUP-u mora da bude zakonom i da se zna njegov uticaj na zdravlje i život ljudi. Šta god da je korišćeno, ne nalazi se na spisku oružja i orudja koje MUP koristi i to je dovoljno za debelu robiju svih u lancu koji su odobrili korišćenje, čak šta više može da se podvede i pod zločin protiv čovečnosti, da koristiš eksperimentalna odrudja. A poseban par opanaka je trenutak kad je korišćen i nesrazmernost upotrebljene sile, bukvalno je iskorišćen prilikom mirnog protesta i tu bi mogli ovi iz UN da se uključe jer ima posla i za njih.Nije bačen suzavac već je iskorišćeno nešto, što niko ne zna šta je i kakve posledice ostavlja po zdravlje.Ne zna se ko ga je koristio,po čijem nalogu i kao prvo odakle nekome to što je koristio. Baš me zanima kako će ovo da spinuju i ko će da objasni šta smo videli svojim očima, a neko i osetio na sopstvenoj koži.
March 17Mar 17 Quote Obavljeno i ovo MUP i MO hitno da odgovore i operu obraz od kamarile koja ih kriminalizuje 1. Ko je koristio zvučnu napravu na protestu 15. marta u Beogradu? 2. Koja je tačno naprava korišćena? O upotrebi zvučnog topa javnost je prvi obavestio Vladimir Đukanović na TV Informer, Vučićević pozdravio, a onda se Vučić vadio i tražio da Tužilaštvo goni sve koji su objavama o zvučnom topu širila paniku. Ni Đukanović, ni Vučićević nisu privedeni i sve ukazuje da jedino Vučić govori neistinu: - Ovaj tip AHD naprave (Acoustic Hailing Device) može se odrediti kao LRAD - 1000Xi američke proizvodnje Genasys, a postoje navodi i o sličnom oružju ruske proizvodnje koje proizvodi firma Ruselectronics; - Upotreba oružja ovog tipa služi za odvraćanje velikog skupa demonstranata ili kontrole demonstracija ukoliko postanu nasilne u SAD, ali po Rezoluciji UN-a upotreba talasnog oružja je zabranjena, kako u ovom slučaju akustičnog, tako i radijacionog koje koristi mikrotalase ili infracrvene talase; - Prema osobini uređaja, sam emiter ima 40kg, može da ima domet do 3000m i deluje vektorski sa uskim uglom delovanja duž pravca sa različitim tonovima; - U ovom slučaju, učesnici demonstracija duž vektorskog delovanja čuli su i osetili delovanje ovog oružja nalik situaciji kada avion probija zvučni zid; - Potencijalna namera upotrebe ovakvog sistema je da se duž vektora delovanja oružja izazove pomeranje dela demonstranata radi izazivanja "stampeda" kako bi se sami povredili ili izazvali žrtve; - Srećom, delovanje oružja bilo je podešeno za veći ugao divergencije, što nije izazvalo inicijalni stampedo efekat koji bi povredio ljude. Čak su učesnici ovog događaja napominjali da ljudi ostanu mirni i da ne vrše paničan beg; - Efekte ovog delovanja osetili su i ljudi bez ikakvih zdravstvenih problema, a naročito građani sa anksioznim problemima i koji imaju implante; - Demanti koji su sledili od strane predsednika Republike i MUP-a da ovo oružje ne zvuči kao proboj zvučnog zida od strane aviona, ne stoje - jer može da zvuči kako god se podesi. Snaga udarnog talasa potiče od fokusiranog izvora i velike vrednosti decibela koje talas nosi i taj efekat je neupitno štetan po ljude. Ukoliko MUP, BIA i MO ne poseduju ovo oružje i sumnja se na neovlašćenu upotrebu od strane fizičkih lica, problem je onda jednako veliki jer to znači da je ovakvo oružje nelegalno prošlo carinu i da MUP ne kontroliše uvoz naoružanja. Ako je poznato da ceo sistem sa pratećom opremom može da teži skoro 300kg u paketu, otvara se onda i pitanje o nekontrolisanim elementima u MUP-u i mogućnosti da se prokrijumčari daleko teže naoružanje tipa snajpera, vojnog drona sa mini-raketama ili anti-tenkovskim sistemima. Takođe, s obzirom da zvaničnici MUP-a negiraju upotrebu ovog oružja s njihove strane, ali ne i da ga poseduju, otvara se pitanje i koja interesna grupa u okviru MUP-a može neoblašćeno da koristi oružje i da li MUP uopšte može da kontroliše sve svoje jedinice. Drugim rečima, otvara se pitanje da li postoje interesne grupe u MUP-u koje u koordinaciji sa funkcionerima vlasti neovlašćeno sprovode napade na svoje građane koji mirno protestuju. Nakon svega, građani osnovano sumnjaju da je vladajuća struktura sa delovima MUP-a organizovala i sprovela ovaj napad na ljude, srećom na nestručan način. Kao članica Odbora za kontrolu službi bezbednosti isti zahtev sa pitanjima uputila sam i BIA i VBA i VOA, kao i Odboru.
March 17Mar 17 3 minutes ago, pt 2.0 said: Zlog krolera treba banovati samo zbog lupetanja o Doplerovom efektu, ako se već ne može zbog subjektivnog osećaja o tome da je reč o osobi sa crtama poremećaja ličnosti. Ovaj efekat se može ispoljiti samo onda kada se izvor (predajnik) zvuka i/ili prijemnik zvuka kreću relativnim brzinama koje su dovoljno velike. Šta znači dovoljno velike? Pa da budu takve da kad se dodaju (oduzmu) od brzine zvuka daju neki koeficijent koji je dovoljno različit od 1 da perceptivno menja inicijalnu frekvenciju zvuka izvora (predajnika). Kojom brzinom se kretao izvor (predajnik) zvuka, i odakle uopšte ideja da se on kretao, pa još dovoljnom brzinom? Na stranu to što ne znamo šta je tačno bio izvor zvuka i odakle pouzdana informacija o tome? Znamo da se prijemnik zvuka nije kretao - stajao je i odavao poštu mrtvima (= 0) Izvod ispod je iz vikipedije, a slično piše i u bilo kom bejzik udžbeniku fizike. Примена Доплеровог ефекта је у астрономији, астрофизици, медицини и у конструкцији Доплер радара (радар који одређује брзину кретања објекта, нпр. авиона). Формула за израчунавање фреквенције пријемника у случају релативног приближавања (тада је у бројиоцу „+”, а у имениоцу „–”) или релативног удаљавања (тада је у бројиоцу „–”, а у имениоцу „+”): Легенда: — фреквенција пријемника (фреквенција коју слушалац чује) — фреквенција предајника (извора) — брзина звука у ваздуху (330 m/s) — брзина пријемника (слушаоца) — брзина предајника (извора) 5 hours ago, Krošek said: jos jedan tekst n. rujevica i dr. troje istrazitelja vremena https://vreme.com/vesti/bia-odgovara-preko-tabloida-to-je-samo-masovna-panika/ Q: odakle je došao huk koji se čuje na snimcima A: proizvela ga je sama masa Q: kako to da je zvuk tako vanstandardan i unikatan i ne zvuči kao zvuk okupljene mase nego: "Neki su ga opisali kao krstareću raketu koja nadire i tera te na instant pokret, drugi kao topot hiljada konja" A: DOPLEROV EFEKAT (dobro sam se setio jebote, trebalo je to da napisem jos 15.) jer se zariste iz koga izvire najintenzivnija komponenta zvuka pomera prema recipijentu -- u kombinaciji sa ehom od zgrada koji izobličuje zvuk i čini ga neprepoznatljivim, odnosno njegove sastavne zvukove nerazaznatljivim Q: Nije jasna ni brzina i pravilnost sklanjanja ljudi sa kolovoza A: pravilnost je uslovljena oblikom prostora -- pravilan i linearan prostor, pravilno i linearno širenje panike Q: da li su prijavljena fizička stanja ljudi mogla doći samo od čiste panike A: da, naravno da jesu i na to pitanje svako može da odgovori; opštepoznato je da stres i pretrpljeni strah mogu proizvesti takve fizike posledice Q: da li je masa mogla da proizvede huk A: da, jeste, ali doplerov efekat i eho su ga potpuno izobličili i zvuk je percipiran izvan konteksta u smislu da se ne uklapa u očekivanja prisutnih o tome kakve bi zvukove mogli čuti u datoj situaciji, kombinovano sa specifičnim akustičkim okruženjem koje je u stvari jedno strano akustičko okruženje -- inače poznat grad, ali u drugačijem stanju, u stanju tišine, figurisao je kao okruženje koje proizvodi intenzivan eho, a ljudi su inače navikli da kognitivno filtriraju taj eho, i eho se inače utapa u gradsku vrevu a sada je postao eksplicitan u tišini 5 hours ago, Krošek said: ma pomera se uzdužno, ne levo i desno. ljudi se sklanjaju levo i desno u ravni kako ih sekvencijalno zahvata panika, ali ta ravan je centralno izvorište zvuka i ono se pomera duž ulice 4 hours ago, Krošek said: legendo, tu sam i dalje, ako imaš nešto da mi prokomentarišeš obrati mi se direktno znači pomera se izvor zvuka duž ulice od ugla sa dragoslava jovanovića duž terazija, ajmo reći "naviše", i duž kralja milana, ajmo reći "naniže". kako je red za redom ljudi sekvencijalno zahvaćen panikom pod uticajem prethodnog reda, tako se kreira zvuk komešanja i izvorište mu je jedna ravan koja se pomera brzinom od nekoliko desetina kilometara na sat te se tako približava svim sledećim redovima ljudi u gornjim postovima koji prethode tvom objasnio sam kako se predajnik zvuka kretao i zašto se kretao, a kojom brzinom se kretao ne znam tačno ali smatram na osnovu videa da se radi o brzini od nekoliko desetina kilometara na sat. doplerov efekat postoji kod relativno statičnog prijemnika, svake osobe ponaosob do koje još nije došao talas panike i do koje se približava tutanj i komešanje koje nadire ulicom
March 17Mar 17 1 hour ago, Krošek said: 3opge pomagaj oko Doplera kazu da ne znam sta je. Jesi video sta sam pisao? Po mom mišljenju, tvoja teorija mashisterije ne pruža objašnjenje onog visokofrekventnog pištećeg zvuka* koji se čuje, a koji nije mogao nastati doplerovim efektom ili refleksijom zvučnih talasa (izazvanih pokretom ljudske mase) o okolinu. Kao ni fizičke posledice koje su osetili ljudi pogođeni tim talasom, a koji nijedan huk niti topot nastao od pokreta mase ili vrištanja ljudi, nije mogao izazvati. Pri tome, ne mislim, na povrede i uboje koji su se javili od padova, nego konkretno na zujanje u ušima i pritisak koji su mnogi prijavili. Tako da bih tvoje objašnjenje odbacio kao laičku besmislicu. Ja sam se nalazio na izlazu iz Manježa, u Nemanjinoj ulici, kada sam u 19.11 prvo načuo taj pišteći zvuk (od kog sam pomislio da je neka izuzetno jaka pištaljka ili tako neko sredstvo za ispuštanje zvuka), zatim udaljeno komešanje i onda je neko povikao "Puuumpaj!", kada je počela zaglušujuća buka. I kao što neko reče, tvoje objašnjenje je previše komplikovano, tako da bez problema pada na Okamovoj oštrici. *ja sam laik za fiziku, pa se izvinjavam ako ne koristim pravilne termine
March 17Mar 17 To je više bio huk i topot nogu koji ima neku svoju ritmičku frekvenciju sve izobličeno ehom. Odbijanje zvuka o urbanu geometriju, staklene i betonske površine, sa tri strane, pravi prilično jak eho, a ljudi su navikli da slušaju ono na šta usmeravaju pažnju i filtriraju taj eho. Zato ljudi za taj zvuk koji nadire iz tišine, van socijalnog i prostornog konteksta koriste izraze kao motor, avion, raketa i sl., nešto što nadire, i to nešto nije povezano sa realnim pojavama nego su u pitanju asocijacije na izvore zvuka koji mogu da proizvedu doplerov efekat. takođe, ljudi su stajali na putu i uplašili su se da nešto brzo nadire i da treba da se sklone što je asocirano sa dozivljajem opasnosti od "vozila" koje dolazi On 16. 3. 2025. at 1:36, Krošek said: ... to sto ljudi govore da je "uzasno", pa su svedoci "napada zvucnim topom" su posledice straha koji su prezveli u naletu masovne histerije. tu je tesko do nemoguce ostati ravnodusan. ja sam na primer pomislio da ce da prodju neka vozila iako nisam cuo zvuk vozila. jedino takva neka neposredna zivotna opasnost, da ce da me pregaze nekakvi oklopni transporteri ili kolona dzipova je bila srazmerna reakciji mase. mislim da se iz te vrste racionalizacije straha koju su verovatno imali mnogi drugi ljudi i dekontekstualizovane buke od pokreta mase ljudima naknadno javila ideja da su culi nekakav zvuk vozila. ucitali su mentalnu sliku koju im je proizveo strah u to sto su culi. Edited March 17Mar 17 by Krošek
March 17Mar 17 Ne pije mi to vodu, taj zvuk nastao komešanjem mase mase bi bio mnogo dublji i potmuo, kao grmljavina, a ne onako visok.
March 17Mar 17 15 minutes ago, Filozof manijak said: I kao što neko reče, tvoje objašnjenje je previše komplikovano, tako da bez problema pada na Okamovoj oštrici. Ovakve primedbe su mi potpuno nejasne. Šta je tačno komplikovano u tezi da se masa uskomešala bez konkretnog povoda, da se to srećom zadržalo na samo par sekundi bega na trotoar iz straha od eventualnog gaženja, i da su se ljudi odmah potom vratili na svoje prethodne lokacije? Alternativa tome je teza da je upotrebljeno sonično oružje, možda ultrazvučni LRAD koji MUP Srbije već poseduje iako uopšte ne zvuči tako, možda i neko drugo infrazvučno, možda mikrotalasno, možda iz drona, možda sa terase kod Palate Albanija, možda iz nečijeg ranca, a efekat je podsećao na huk aviona ili raketu koja proleće ili monstrume iz Hari Potera koji isisavaju energiju. Okamova oštrica ne favorizuje ovo drugo da jebe oca.
March 17Mar 17 Ja pričam o tome da Krošekova verzija događaja ne prolazi Okama. Nisam uopšte spominjao alternativna objašnjenja. Edited March 17Mar 17 by Filozof manijak
March 17Mar 17 8 minutes ago, Filozof manijak said: Ne pije mi to vodu, taj zvuk nastao komešanjem mase mase bi bio mnogo dublji i potmuo, kao grmljavina, a ne onako visok. na kom videu se čuje baš takav neki visok zvuk?
March 17Mar 17 Just now, Filozof manijak said: Ja pričam o tome da Krošekova verzija događaja ne prolazi Okama. Nisam uopšte spominjao alternativna objašnjenja. Ovo nema smisla. Okamova oštrica sugeriše da je ono najjednostavnije od svih mogućih objašnjenja obično istinito. Dakle Okamova oštrica ne razmatra nijednu teoriju u vakuumu, već u kontekstu svih raspoloživih sukobljenih teorija. Krošek u tom kontekstu komotno pobeđuje. 1 minute ago, Filozof manijak said: Ne pije mi to vodu, taj zvuk nastao komešanjem mase mase bi bio mnogo dublji i potmuo, kao grmljavina, a ne onako visok. Nisam bio na licu mesta pa ne znam iz prve ruke kakav je zvuk, ali računam da je mnogo ljudi vrisnulo u panici/dunulo u pištaljke kad je krenula frka? Kontrast u odnosu na mrtvu tišinu koja je prethodila u kombinaciji sa nadolazećim zvukom stopala u trku. Kažu da mase često ispuštaju taj neki visok keening sound koji ne zvuči kao pojedinačan vrisak, već je nekako ukombinovan sa svim drugim zvucima koji se istovremeno proizvode, ali vriska (i u ovom slučaju pištaljke) mu daju visoku notu koja se pamti.
March 17Mar 17 i odbijanje zvuka od stakla i beton može da istakne neke frekvencije na "neprirodan" način. zamislite kada ste na koncertu sa lošim zvukom u nekoj betončini, kao što je običaj kod nas, nešto se čuje u nekom frekvencijskom opsegu prenaglašeno i neprijatno, to je ono što prostor potencira, a sve ostalo je muljavo