Saturday at 19:274 days Odslušao intervju, zanimljiv je lik, tu i tamo lupa mešajući decibele i herce ali nije bitno. Ovo što priča o "burst mode" za koji kaže da je van zvaničnih specifikacija uređaja bi moglo zaista da se odnosi na niske frekvencije. Spekuliše da bi operateri mogli da to aktiviraju nehotice misleći da je u pitanju najblaže dejstvo, ne znajući da se u stvari radi o "the most powerful one". To ima smisla jedino ako priča o opsegu frekvencija a ne jačini zvuka; ono kao, pogrešno misle "snizili smo".Iako nema veze s mozgom to što spekulativno nabacuje da bi takav signal išao do 8 km, verujem mu da je lično nešto osetio kod samog uređaja. Pošto antena nije sposobna da usmeri niskofrekventni zvuk (nije za to predviđena), on se širi u svim pravcima istovremeno, samo ne dobacuje daleko. Koliko daleko zavisi od toga koliko struje može da podnese da mu šukneš. U pravu je kad kaže da ovi manji uređaji na džipovima ne bi mogli to da podnesu (ogroman energy output je potreban), ali ti veći kao što je 2000X su fiksni, pa ako vojna baza ima jake generatore, onda ko zna koliko može LRAD da iz njih povuče pre nego što pregori. Taj 2000X u normalnom modu zahteva 90-260 volti, daleko više od ovih koje mi imamo (12-28V). Dakle built-in safeties koje pominje oko 9-10 minuta svakako nisu tu da bi "stop the user from hurting people severely", nego da ne bi sjebao uređaj (i samog sebe).(Stanojković posle pita, "Pošto nemamo taj XL, da li je možda moguće wirelessly povezati ove 450 koje imamo, link them up pa tako proizvesti zvuk niže frekvencije", što je toliko blamarozno glupo pitanje da ga lik potpuno iskulira i odgovara na nešto sasvim drugo o remote control )Sve u svemu, anonimni operater mi je do kraja postao simpatičan. Jedini je problem što mi se kenja od američkog vojnog/obaveštajnog osoblja kad pričaju o depresiji kao long-term posledici ove ili one tehnologije. Prijatelju, upadaš u depresiju jer si pola godine proveo terorišući sirotinju u nekom pripizdincu dok te je kod kuće žena varala, zajebi me uzroka tipa osiromašeni uranijum ili havanski sindrom...
Saturday at 19:464 days 2 hours ago, JozoMujica said:Znači, ovi veći modeli ladno mogu da pokriju nekih 500-800 metara, u punom frekventnom opsegu, jačinom većom od 150dB?
Saturday at 19:574 days 3 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:Znači, ovi veći modeli ladno mogu da pokriju nekih 500-800 metara, u punom frekventnom opsegu, jačinom većom od 150dB?Ne znam, razumem se pomalo u prirodu zvuka, ali poslednjih 10-15 godina slabo pratim razvoj tehnike na tom polju i moram priznati da nemam pojma.Sa snimaka koje sam pogledao mi deluje da neki zvuk jeste korišćen, nalik na proletanje aviona ili nešto slično. Mislim da je samo taj zvuk (koji spada u opseg koji LRAD može da emituje) dovoljan da napravi paniku ako je dovoljno glasan, iznenadan u mrtvoj tišini koja je vladala u tom trenutku. Posebno što se radi o frekventnom opsegu koji je jako prodoran (2+ kHz)Što se tiče svedočenja o mučninama, vrtoglavicama, poremećajuma rada pejsmejkera i sličnom, nemam mišljenje. Ne verujem da LRAD (ako radi na frekventnim opsezima koje je Weenie naveo, između 2 i 3 kHz) može da izazove takve efekte.
Saturday at 19:584 days Evo kako LRAD usmerava zvuk, obično poništavanje faza, u suštini:In addition to creating lots of volume, these sonic weapons are also relatively directional. The sound from an LRAD, in other words, doesn't disperse as much as sounds from typical speakers. While people behind or next to the device still hear the sound, it isn't as loud. Even outside the beam of sound, the sound can still be loud. So, operators and nearby personnel often wear ear protection.An LRAD device uses the phase of the sound waves, the size of the device and the properties of air to create more directional sound:The outer transducers aren't completely in phase with the inner transducers. The sound waves interact with one another, canceling out some of the outermost waves and making the sound less audible outside of the beam.The device's diameter is larger than most of the wavelengths it produces. This allows the device to create a wavefront that's more flat than rounded, keeping the sound from dispersing.Air interferes with sound waves as they pass through it. As the LRAD's sound waves interact with the air, they create additional frequencies within the wave. Such waves are referred to as parametrically generated, and many speakers try to prevent them. The LRAD uses them to create a greater range of pitches and to add volume.HowStuffWorksHow LRAD WorksWhat makes sound a weapon? Review the basics of sound and discover exactly how the LRAD produces its "beam of sound." We'll also explore LRAD's hailing and warning abilities and other uses for sound.
Saturday at 20:064 days 3 minutes ago, JozoMujica said:Ne znam, razumem se pomalo u prirodu zvuka, ali poslednjih 10-15 godina slabo pratim razvoj tehnike na tom polju i moram priznati da nemam pojma.Sa snimaka koje sam pogledao mi deluje da neki zvuk jeste korišćen, nalik na proletanje aviona ili nešto slično. Mislim da je samo taj zvuk (koji spada u opseg koji LRAD može da emituje) dovoljan da napravi paniku ako je dovoljno glasan, iznenadan u mrtvoj tišini koja je vladala u tom trenutku.Što se tiče svedočenja o mučninama, vrtoglavicama, poremećajuma rada pejsmejkera i sličnom, nemam mišljenje. Ne verujem da LRAD (ako radi na frekventnim opsezima koje je Weenie naveo, između 2 i 3 KHz) može da izazove takve efekte.Pa tako ispada iz intervjua, ako je verovati ovom Amerikancu. Što se tiče opsega, on se najčešče koristi da prenosi ljudski glas koji i jeste najčujniji tu, oko 2-4 kHz. Ali, sam uređaj može da radi u mnogo širem opsegu, neko je kačio ovde specifikaciju...a izgleda da taj burst mode još više širi taj opseg, naročito u basu. Edited Saturday at 20:074 days by Rudolf Pingvinoglu
Saturday at 22:494 days Moz biti i ovo, da su oni opalili iz zvucnog topa i da se to culo samo prvih 100 metara, a da je nakon toga nastala panika u produzetku, i zato se sirilo tako sporo.Jer oni prvo cuju zvuk, svi se okrecu i tek kad talas panike stigne do njih i oni se razmicu.
Saturday at 23:414 days 14 minutes ago, brusli said:Moz biti i ovo, da su oni opalili iz zvucnog topa i da se to culo samo prvih 100 metara, a da je nakon toga nastala panika u produzetku, i zato se sirilo tako sporo.Jer oni prvo cuju zvuk, svi se okrecu i tek kad talas panike stigne do njih i oni se razmicu.Tako nešto se i desilo, po informacijama koje za sada imamo. Ja bih samo dodao da se nije čulo samo prvih 100, nego možda i do 400 - 500 metara, uz postepeni pad jačine, ali i dalje dovoljno glasno da ljude preplaši i natera u ono razdvajanje. Pod uslovom da Amerikanac ne lupeta kada govori o burst modu, a ne deluje da lupeta. O samom karakteru zvuka ne bih, izneo sam stav da to zvuči veoma slično zvucima kojima baratam na skoro dnevnoj bazi - neka svako proceni za sebe na osnovu dostupnih snimaka i frekventnom opsegu uređaja (postavio @Downforce , i to za 450XL, čini mi se, ovi veći modeli su još grđi). Oko rasipanja basa, eno ga link gore, upotrebljena je jednostavna ali efikasna tehnologija phase cancelling-a čime je zvuk sveden u ugao od 15 do maksimalno 30 stepeni. Možda taj burst mode utiče i na ugao, ne znam, ali izgleda da LRAD-ov zvuk ne zovu džabe i sonic beam (što je vrlo indikativno, ugao je zaista mali za toliku jačinu). U svakom slučaju, deluje da je ovo bilo moguće izvesti ako imaš uređaj takvih karakteristika i da nema potrebe tražiti misteriju tamo gde je nema (vortex i ostala čuda). Još jednom se ograđujem - sve ovo uz uslov da su snimci koje smo čuli autentični, da je Amerikanac zaista real deal, kao i da ja nisam ekspert za zvučna oružja, samo teoretišem na osnovu onoga što čujem i pročitam, vezano za karakteristike uređaja. Dok se ne pojave novi snimci ili neko ne izađe sa konkretnim informacijama da je korišćeno to i to (što se verovatno neće desiti, jbg), meni ovo pije vodu kao teorija. Edited Saturday at 23:454 days by Rudolf Pingvinoglu
Sunday at 00:014 days 3 hours ago, Downforce said:A jesi li procitao patent?Ne znam o čemu pričaš, ali verujem da je nešto jako zabavno.3 hours ago, Rudolf Pingvinoglu said:Znači, ovi veći modeli ladno mogu da pokriju nekih 500-800 metara, u punom frekventnom opsegu, jačinom većom od 150dB?Pa ne. Navedenih ~150dB važi za 1 metar udaljenosti, dalje intenzitet opada u zavisnosti od raznih faktora, primarno od frekvencije i usmerenja. (To sve i ako pod "pun frekventni opseg" podrazumevaš opseg na kom je uređaj napravljen da radi.)Za veće modele navedeni domet je ~500 metara za 120+ decibela (pain/incapacitation), ~1,500 metara za 100dB (discomfort/deterrence) i ~3,000+ metara za samo prenošenje glasovnih poruka. To važi za visoke frekvencije, na kojima je uređaj predviđen da operiše.Za eventualne niskofrekventne tonove o kojima intervjuisani govori kad priča o "burst mode", za njih uređaj nije predviđen pa se ne garantuju nikakvi efekti ni na kakvom dometu. (Prvo zato što oni zahtevaju mnogo veću potrošnju energije, drugo zato što ih je mnogo teže usmeriti.) Znači bilo bi slabije u startu a opadalo bi brže - koliko manje i koliko brže, niko ne može da ti kaže tačno.Ono što proizvođač može da nam kaže je koliko struje bi vukao koji uređaj (opet, u predviđenim modovima korišćenja.) Evo screenshot iz brošure:Zbog tih power requirements, veći uređaji su ovek fiksni - mogu da rade u vojnoj bazi ili na brodu sa jakim generatorima, ne na kolima, u čamcu, ili ručno sa baterijom.47 minutes ago, brusli said:Moz biti i ovo, da su oni opalili iz zvucnog topa i da se to culo samo prvih 100 metara, a da je nakon toga nastala panika u produzetku, i zato se sirilo tako sporo.Jer oni prvo cuju zvuk, svi se okrecu i tek kad talas panike stigne do njih i oni se razmicu.Sa tom logikom možbiti i bukvalno bilo šta drugo u tih prvih sto metara. Jer kao što Krošek et al objašnjavaju od početka, to što se širi sporo je komešanje mase u svim pravcima od početnog incidenta.
Sunday at 00:224 days 14 minutes ago, Weenie Pooh said:Za veće modele navedeni domet je ~500 metara za 120+ decibela (pain/incapacitation), ~1,500 metara za 100dB (discomfort/deterrence)Ono što proizvođač može da nam kaže je koliko struje bi vukao koji uređaj (opet, u predviđenim modovima korišćenja.) Evo screenshot iz brošure:Zbog tih power requirements, veći uređaji su ovek fiksni - mogu da rade u vojnoj bazi ili na brodu sa jakim generatorima, ne na kolima, u čamcu, ili ručno sa baterijom.120+ dB na 500 metara od uređaja, pain/incapacitation? To je to, što se mene tiče. Što se niskih frekvencija tiče, kao i frekventnog opsega u kojem uređaj radi, zaista bi trebalo da pročitaš patent - bez zajebancije.
Sunday at 10:273 days 10 hours ago, Weenie Pooh said:Sa tom logikom možbiti i bukvalno bilo šta drugo u tih prvih sto metara.Jer kao što Krošek et al objašnjavaju od početka, to što se širi sporo je komešanje mase u svim pravcima od početnog incidenta.Moze, ali simptomaticno je sto se i u nastavku ulice cuo neki zvuk koji ne moze nastati od komesanja ljudi.Tu zvuk nije bio dovoljno jak da sam izazove paniku, ali kada je dosao talas panike, ljudi su pod uticajem oba uzroka poceli da se razmicu.Sve se uklapa, sa ovim bi se slozili i Kluzo i Poaro.
Sunday at 10:423 days izvnite što upadam na topik, al naletelo mi nešto što ranije nisam videla, pa velim možda niste ni vi.ljudi sa nemačkog portala Netzpolitik su se pozabavili ovom temom, još su i interaktivnu mapu napravili sa raznim snimcima od 15.3.tekst je na nemačkom, ali cenim koga zanima taj će da se snadje:https://netzpolitik.org/2025/panik-provokation-schallwaffen-was-geschah-bei-der-grossdemo-in-belgrad/
Sunday at 11:243 days 11 hours ago, Weenie Pooh said:Ono što proizvođač može da nam kaže je koliko struje bi vukao koji uređaj (opet, u predviđenim modovima korišćenja.) Evo screenshot iz brošure:Ovde uopšte ne piše koliko koji uređaj vuče struje, već na kojim voltažama rade. Da bismo znali koliko struje vuku, morali bi da znamo snagu uređaja izraženu u VA. Zapravo, što je napon veći, potrebna je manja jačina struje za istu snagu.
Sunday at 11:343 days Mislim da je Krolo već umro od smeha čitajući ovu temu i sad se cereka iz ladne grobine
Sunday at 13:093 days Author kao sto su oba experta (W&K) objasnila poznato je da komesanje mase™ prozvodi zvuk niskoleteceg aviona i izaziva pucanje bubnih opni, vrtoglavicu, povracanje kao i poremecaje pejsmejkera.