March 21Mar 21 Author 21 minutes ago, Weenie Pooh said:Još jednom, LRAD ne može da ostvari svoj bazični efekat ako mu drastično menjaš frekvenciju.Možeš da ga koristiš kao mp3 plejer sa razglasom i puštaš muziku, ali ne možeš tako da dezorijentišeš masu, izazivaš vrtoglavicu, mučninu, itd.Tipičan opseg frekvencija jeste 2-5 khZ jer je ljudsko uvo na njih posebno osetljivo, uz visok intenzitet (iritantno pištanje na ranije deljenim snimcima uređaja u upotrebi). Za komunikaciju ide dole do 300 hZ jer se ti niži tonovi navodno bolje prenose preko velikih distanci.Nije nemoguće da je ispaljen™ bilo kakav zvuk, ali bukvalno je nemoguće ostvariti efekat zvučnog topa dok uređaj radi na potpuno drugačijim frekvencijama.Nije potreban nikakav specijalan uređaj za izazivanje panike, to mogu i petarde, i običan zvučnik, i pištolj ispaljen u vazduh. Ali jeste potreban LRAD na definisanim frekvencijama za ostvarenje pomenutih efekata.dokle samo mislis ovde da kroshekujes ponavljajuci ove bedastoce o panici i stampedu, to bi bio prvi panicni stampedo u istoriji u kome se masa razdvaja tacno po simetrali ulice i cuje preteci zvuk aviona u brisucem letu koji valjda samo ti i kroshek niste culi.ne moraju se efekti infrazvuka proizvoditi samo "cistim" infrazvukom gde je f < 20 Hz, ne znam da li si svestan da je zvuk moguce frekventno modulisati slicno kao i radio talase i tako formirati visokofrekventne pakete na niskoj frekvenci sto i te kako ima svoje osobenosti i razne efekte pogotovo kada je pojacano i usmereno.za efekat koji je izazvan na demonstracijama sasvim je bilo dovoljno recimo emitovati zvuk niskoleteceg aviona preko LRAD-a. Edited March 21Mar 21 by 3opge
March 21Mar 21 35 minutes ago, 3opge said:zvuk moguce frekventno modulisati slicno kao i radio talase i tako formirati visokofrekventne pakete na niskoj frekvenciMožeš li malo da pojasniš ovo? Zvuk je, naravno, moguće modulirati na razne načine, ali mi nije skroz jasan ovaj deo oko paketa, na koji tip modulacije misliš? Edited March 21Mar 21 by Rudolf Pingvinoglu
March 22Mar 22 Al ste ga zamrsili, svaka vam čast. Kao da je Štazi pripremao sve, a ne magarci sa Banjice.
March 22Mar 22 1 hour ago, JozoMujica said:Evo još malo materijala za jeste top - nije top raspravu, ako nije bilo.Hvala za ovo. Snimak pokazuje zvuk sa najvećim delom sadržaja između 500 i 800Hz, a na 13oj sekundi (to je ona prva veća, tanka crtica na gornjem delu videa gde je prikazan sempl) počinje nešto što liči na eksploziju, sa ozbiljnim sadržajem ispod 100hZ (teritorija sub-bassa). Kao da se prvo čuje taj zvuk koji podseća na nešto što se valja i dolazi, a tek onda impakt. Edited March 22Mar 22 by Rudolf Pingvinoglu
March 22Mar 22 @Rudolf Pingvinoglu , ajd molim te, ako si još tu, probaj ovo da objasniš na srpskom nama laicima.I zašto je autor tog twita napisao da ga jako plaši ona tanka crtica ?
March 22Mar 22 Popular Post 43 minutes ago, duda said:@Rudolf Pingvinoglu , ajd molim te, ako si još tu, probaj ovo da objasniš na srpskom nama laicima.I zašto je autor tog twita napisao da ga jako plaši ona tanka crtica ?Moja je pretpostavka da ga ta crtica plaši jer ona označava početak zvuka koji obiluje jako niskim frekvencijama, ispod 100 Hz. Na toj jačini (osetno jače od avionskog motora, ako si blizu mesta odakle je zvuk emitovan) te frekvencije možeš bukvalno fizički da osetiš...znaš kako je kada uđeš u neki klub pa te tamo sačeka neki haus ili tehno, pa osetiš kako te bas udara u stomak ili u grudi? Zamisli to ali mnogo jače, te frekvencije u trajanju od nekih 5 sekundi, usmerene pod oštrim uglom da se ne rasipaju...verujem da su ljudi koji su bili baš blizu osetili vrlo neprijatne senzacije, od kojih smo za neke i saznali iz njihovih izjava.Ovaj deo od 500-800hZ na toj jačini je upravo ono što ljudi uglavnom opisuju, huk nekog motora, neko približavanje (jer je zvuk i napravljen da ostavi takav utisak). Takođe, treba uzeti u obzir da je ovo snimano telefonom čiji mikrofon ne može ni da uhvati baš sve, verujem da fali dosta toga u samom zvuku čiji sempl slušamo...malo je nezahvalno nagađati jer ne znamo ni poptune tehničke karakteristike LRAD uređaja koji se pominje ovih dana, udaljenost telefona koji je snimao od mesta sa kojeg je zvuk emitovan, itd. Ali da je onima koji su bili blizu bilo prilično gadno, to je sigurno. Edited March 22Mar 22 by Rudolf Pingvinoglu
March 23Mar 23 Naleteh na tviteru na zvuk koji sam čula 15.3. na Slaviji.(izvinjavam se ako je objavljeno, nisam stigla da pročitam ovu temu sasvim)
March 23Mar 23 12 hours ago, pt 2.0 said:Naleteh na tviteru na zvuk koji sam čula 15.3. na Slaviji.(izvinjavam se ako je objavljeno, nisam stigla da pročitam ovu temu sasvim)Isto, park Manjež.Kao neka prejaka pištaljka i niz pratećih zvukova.
March 23Mar 23 11 hours ago, pt 2.0 said:Naleteh na tviteru na zvuk koji sam čula 15.3. na Slaviji.(izvinjavam se ako je objavljeno, nisam stigla da pročitam ovu temu sasvim)Ako si čula ovaj zvuk, to liči na sempl kakav se koristi u trejlerima (znam da ću naići na podsmeh nekih članova foruma ali jbg, ja čujem to ili nešto što mnogo liči na to). Evo kako izgleda proces snimanja tih zvukova, obrati pažnju na prvi i poslednji zvuk u videu:28 minutes ago, Nikodije said:Pa to bi bilo to, jedino što ovaj Baja na kraju pominje i poništavanje faza, ako sam ga dobro razumeo. Ne znam da li su ovi naši išli toliko daleko...P.S. bioskopi koji imaju Dolbi sertifikat kalibriše jačinu na 85dB, LRAD cepa opušteno na 150dB. Divota jedna...jedino što još fali je saznati frekventni opseg zvučnika iz LRAD-a. Ako ide ispod 100hZ onda je verovatno zvuk pušten samo sa njega, ako ne ide, otvara se mogućnost da je bilo više uređaja različitih karakteristika...ko zna. Edited March 23Mar 23 by Rudolf Pingvinoglu
March 23Mar 23 Ok, našao sam ovaj interesantan članak:SoundGirls.orgIntroduction to LRADs - SoundGirls.orgWith the recent protests over the killing of George Floyd, the Long-Range Acoustic Device (LRAD) and other acoustic weapons used by police have been making headlines once again. Since these devices...Izgleda da LRAD ne emituje zvuk ispod 200hZ, tako da njega verovatno treba izbaciti iz priče o onom semplu gore, sa "crticom" koja označava početak zvuka koji liči na eksploziju i ima frekventni sadržaj dobrano ispod 100hZ. E sad, možda je uređaj modifikovan, možda je korišćeno nešto drugo, ali to su već nagađanja. Drugi deo zvuka koji se čuje i liči na avion koji se približava ili oluju (500-800 hZ), to je već moguće emitovati sa LRAD-a.
March 23Mar 23 Evo ga:https://patents.google.com/patent/US9693148B1/en?assignee=Genasys&page=1https://patentimages.storage.googleapis.com/e4/39/4a/457f580194fd08/US9693148.pdfPoslednja slika. 80 dB na 100hZ, tu oko 108dB na 200 Hz...i tako...
March 23Mar 23 9 minutes ago, Downforce said:Evo ga:https://patents.google.com/patent/US9693148B1/en?assignee=Genasys&page=1https://patentimages.storage.googleapis.com/e4/39/4a/457f580194fd08/US9693148.pdfPoslednja slika.80 dB na 100hZ, tu oko 108dB na 200 Hz...i tako...Još jedno sam pustio snimak sa "crticom", frekvencije ispod 100hZ su za 20-30 dB tiše od ovih između 500-800 hZ, što bi pratilo ovu sliku koju si postavio. Dovoljno da se taj low-freq impact čuje i zaplaši, a ovo iznad, pošto je mnogo jače, verovatno je odgovorno za tinitus, oštećenja bubne opne i ostalo što su ljudi osetili...pakao. Edited March 23Mar 23 by Rudolf Pingvinoglu