March 21Mar 21 Mislim da je rumunski vojni tužilac hteo reći da vojskama nije previše teško napraviti takav uređaj , da ne treba neki specijalni uvoz tehnologije, da je dovoljna samo namera.
March 21Mar 21 41 minutes ago, hej profesore said:Mislim da je rumunski vojni tužilac hteo reći da vojskama nije previše teško napraviti takav uređaj , da ne treba neki specijalni uvoz tehnologije, da je dovoljna samo namera.Da, negde u tekstu kaže "tehnologija se promenila ali principi su isti". To nije sprečilo naslov da bude "u Srbiji upotrebljena ista tehnologija kao u Rumuniji 1989".
March 21Mar 21 On 20. 3. 2025. at 12:54, Weenie Pooh said:Kako da ti kažem, Ivica je malo onako, nepouzdan čovek, znaš? Nemoj mnogo da pričaš okolo ali - voli on da cugne."Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je objavljen ključni dokaz da na skupu u Beogradu nije upotrebljen takozvani zvučni top. Za to vreme je promenio izjavu višestruko puta."Pijan čovek obično istrtlja istinu, a i očekivati da neko prizna da je njihovo orudje korišćeno mimo zakona zemlje koja ga je ko zna kako nabavila, je smešno isto kao i taj tvit, dakle tvit u fazonu nije to naše, majke mi ne pije vodu.Još će Vučić da im navuče neki bedu na vrat™ jer prodaju ispod tezge.
March 21Mar 21 15 minutes ago, Weenie Pooh said:Da, negde u tekstu kaže "tehnologija se promenila ali principi su isti".To nije sprečilo naslov da bude "u Srbiji upotrebljena ista tehnologija kao u Rumuniji 1989".Kaže i obična magnetofonska traka na niskim frekvencijama može napraviti isti takav efekat. Nije sada magnetofonski izvor zvuka kao tad, ali teorijski princip može biti isti.
March 21Mar 21 1 hour ago, hej profesore said:Kaže i obična magnetofonska traka na niskim frekvencijama može napraviti isti takav efekat. Nije sada magnetofonski izvor zvuka kao tad, ali teorijski princip može biti isti.možda je neko pustio neku ploču unazad, ono famozno "satan take me with you"....
March 21Mar 21 1 hour ago, hej profesore said:Kaže i obična magnetofonska traka na niskim frekvencijama može napraviti isti takav efekat. Nije sada magnetofonski izvor zvuka kao tad, ali teorijski princip može biti isti.Ma lupa, naravno da nije dovoljno pustiti niskofrekventne vibracije sa trake da bi se bilo šta postiglo. Upravo zato infrasonično oružje ne postoji - mnogo je teže amplifikovati i usmeriti zvuk na niskim frekvencijama nego na visokim. Objašnjavao je Spooky zašto je to slučaj.Tekst o rumunskom slučaju je zakukuljeno napisan, kao da ne želi da čitaocu bude jasno ko je to navodno upotrebio tajno zvučno oružje u Rumuniji 1989, da intuitivno napravi paralelu sa Srbijom 2025 i zaključi da je Čaušesku razbijao skupove svojih protivnika.A skup je u stvari trebalo da bude podrška Čaušeskuu, pa teza glasi da su ga nepoznata lica iz vojnog vrha sabotirala zarad obaranja diktatora. Takva paralela sa Srbijom 2025. bi bila ekstremno deplasirana.
March 21Mar 21 On 19. 3. 2025. at 16:43, hej profesore said:Mislio sam da zvuči kao vorteks top, a da takav sličan zvuk izlazi iz LRADa.LRAD može da emituje bilo koji zvuk, ima mp3 player, samo je to Dačić propustio da pomene. Tako da da, može da emituje zvuk vortex topa, ili vortex topa pomešanog sa nekim riser-om, na primer. Riser je jedan od efekata koji može da se čuje u trejlerima, dizajnom zvuka možeš da napraviš bukvalno šta hoćeš. Evo ga jedan primer augmentovanog zvuka vortex topa:https://alibimusic.com/track/futuristic-weapons-sound-effects-fx-futuristic-weapons-vortex-cannon-main?srsltid=AfmBOorX3Xxhx3FSgLdSZGvwN9omYhwLlfNOS3H6XIG6V4pxAXIafEzxPošto je ovaj zvuk prilično kratak, na njega možeš da nakalemiš ovo:Iskoristiš impakt iz prvog sempla, dodaš drugi za horor efekat i eto ga. Jedino što nisam siguran koliki je frekventni odziv ovog zvučnika iz LRAD-a, da li može da reprodukuje ispod 400Hz, recimo.
March 21Mar 21 Može LRAD da pušta i Karleušine pesme, ali to onda nije sonični efekat za kontrolu mase - ne dezorijentiše ljude, ne tera ih da se sklone, ne izaziva nikakve fizičke posledice osim onih koje bi izazvalo puštanje tog istog zvuka sa bilo kog zvučnika. (Ono kao, puste sa razglasa trailer za Jurassic Park 6 u nadi da će ljudi pomisliti da ih napadaju dinosaurusi.)Jedino što izaziva te crowd control efekte je visokofrekventni zvuk, usmeren i amplifikovan, koji su LRAD i drugi sistemi dizajnirani da bi proizvodili. Ta upotreba je jasno prepoznatljiva, nemoguće je sakriti, morala bi da je negde ostala zabeležena i to ne sa 800 metara razdaljine.
March 21Mar 21 Kako da ti kažem, nije da klip iz Radovana trećeg ne predstavlja moćan argument sam po sebi, ali moraćeš ipak nečim da ga potkrepiš.Ne bih ti tražio inače, ali si nivo svog nemanja pojma demonstrirao pre neki dan onim stavom "možda je ultra a možda je infra, možda LRAD a možda Vortex, koga briga."
March 21Mar 21 Na osnovu cega tvrdis da ne moze emitovati zvuk u rasponu ispod 2000 Hz? Ja evo recimo nisam mogao pronaci tehnicku specifikaciju u kojoj pise raspon frekvencija u kojim ovaj uredjaj radi. Otkud ti znas da on ne moze raditi ispod tih frekvencija?Cime si ti potkrepio svoje tvrdnje Stanislave?
March 21Mar 21 18 minutes ago, Weenie Pooh said:Kako da ti kažem, nije da klip iz Radovana trećeg ne predstavlja moćan argument sam po sebi, ali moraćeš ipak nečim da ga potkrepiš.Ne bih ti tražio inače, ali si nivo svog nemanja pojma demonstrirao pre neki dan onim stavom "možda je ultra a možda je infra, možda LRAD a možda Vortex, koga briga."
March 21Mar 21 8 minutes ago, Downforce said:Na osnovu cega tvrdis da ne moze emitovati zvuk u rasponu ispod 2000 Hz?Ja evo recimo nisam mogao pronaci tehnicku specifikaciju u kojoj pise raspon frekvencija u kojim ovaj uredjaj radi....On 19. 3. 2025. at 17:35, makaronee said:Za naprednekhm studije, priručnik za upotrebuPretražih na reč frequency - spominje se samo na str. 28, nema opsega.. Edited March 21Mar 21 by makaronee S&F
March 21Mar 21 50 minutes ago, Weenie Pooh said:Može LRAD da pušta i Karleušine pesme, ali to onda nije sonični efekat za kontrolu mase - ne dezorijentiše ljude, ne tera ih da se sklone, ne izaziva nikakve fizičke posledice osim onih koje bi izazvalo puštanje tog istog zvuka sa bilo kog zvučnika. (Ono kao, puste sa razglasa trailer za Jurassic Park 6 u nadi da će ljudi pomisliti da ih napadaju dinosaurusi.)Jedino što izaziva te crowd control efekte je visokofrekventni zvuk, usmeren i amplifikovan, koji su LRAD i drugi sistemi dizajnirani da bi proizvodili. Ta upotreba je jasno prepoznatljiva, nemoguće je sakriti, morala bi da je negde ostala zabeležena i to ne sa 800 metara razdaljine.Zvuk koji liči na vortex top je jasno zabeležen, može se čuti na analizi Earshot-a, i to izolovan. Genasys je, u svom demantiju korišćenja njihovog sistema, naveo tu istu analizu u kojoj se navodi sledeće:This would create electromagnetic interference with devices such as hearing aids, corroborating reports made by witnesses at the protest.Should this be the vortex cannon, these recordings would be more than 700m away.Dakle, snimci koje su oni analizirali su snimljeni na više od 700 metara i ukazuju na moguću upotrebu vortexa. Ja nisam nigde tvrdio da je na mitingu upotrebljen LRAD, samo sam odgovarao na pitanje da li je moguće sa LRAD-a pustiti zvuk vortex topa. Što se crowd controla tiče, mislim da je ovde cilj bio nešto drugo, posebno kada se uzme u obzir da su ljudi već dovoljno istraumirani zaletanjima automobila na protestante.
March 21Mar 21 36 minutes ago, makaronee said:Pretražih na reč frequency - spominje se samo na str. 28, nema opsega..Dimenzije ovog čuda su 27 x 14.5 inča, pretpostavljam da je moguće u njega spakovati dva zvučnika od 12 inča. Zvučnik od 12 inča, pod uslovom da je kvalitetan, može da ode ispod 40Hz opušteno, a na 150dB jačine je to horor. Ne tvrdim da je to slučaj jer ne znam dovoljno o konstrukciji samog uređaja, samo navodim šta bi trebalo da bude unutra da bi uređaj emitovao zvuk na tako niskim frekvencijama. Jedino ako u međuvremenu nisu smislili neku magiju da pobede zakone fizike pa da mogu da iskoriste i nešto manje, u to već ne bih ulazio. Edited March 21Mar 21 by Rudolf Pingvinoglu