Jump to content

Tihi Amerikanci..., ili, bila jednom 1 Amerika...

Featured Replies

• Author

Admiral-Fletcher.jpg

Ko bi rekao da je ovaj pitomi чикица, ime mu je inace Frank Fletcher, izneo - prema nedotupavnoj vojnoj terminologiji svih strana sveta - operativni deo 2 - 3 bitne americke tihookeanske pobede u WW2.

Komandujuci i uvodeci u istoriju avione i narocito brodove koji ih nose: Koralno more, Midvej, Gvadalkanal...

Neugledan, ni izbliza popularan i poznat kao stampi i javnosti nametnuti helsiji, makarturi i ostali patoni...

I to u vremena kada je odnos snaga bio daleko od nadmoci koju je Amerika kasnije ostvarila i kada su se americki nosaci aviona mogli na prste jedne ruke nabrojati, ako i toliko...

Kada ih je Japan imao vise, pa jos ljut i oran...

Black Jack je sve svoje papire, privatne zabeleske, dnevnike, izgubio u borbi, na gorucim i tonucim brodovima: na pamet mu nije padalo da posle rata sedne i pise...

Da objasnjava i smatra...

Sta je imao i hteo, ispricao je S. E. Morisonu...

I, nekim slucajem, otpao - bas kao i vecina pravihtm americkih admirala neke '47...

Jednostavno - nisu se uklopili...

• Author

Ako gradovi još budu čitavi kad stigneš u Europu i ako ćeš sjediti satima u nekoj kavani pijuckajući kavicu ili vino ili pivo raspravljajući o slikarstvu i glazbi i književnosti, nemoj smetnuti s uma da se svi ti Europljani oko tebe, koje smatraš toliko uljudjenijima od Amerikanaca, raduju samo jednome: vremenu kad će se legalno medusobno ubijati i sve iznova porušiti.
...
Da je po mome u američkim bi zemljopisnim udžbenicima pisala prava imena tih europskih zemalja: 'Sifilistično Carstvo", 'Samoubilačka Republika', 'Dementia Praecox', koja naravno graniči s predivnom 'Paranojom'."
Zgadio sam ti Europu, a još je ni vidio nisi. A možda sam ti i umjetnost zgadio, ali nadam se da ipak nisam. Ne mislim da umjetnike treba kriviti zato što njihova prelijepa i obično prostodušna ostvarenja iz nekog razloga Europljane čine još nesretnijima i još krvožednijima."

Kurt Vonnegut, Modrobradi, autobiografija Raba Karabekijana (1916-1988)...