Jump to content
IGNORED

Neuronauke

Pixie

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, Lord Protector said:

Хаксли истиче да људски ум у свакодневном опажању делује као филтар који селективно пропушта само нужне информације, док мескалин уклања овај филтер и тако чини кључ за врата спознаје. Кад се та врата једном отворе онда навали бујица утисака, боја, звукова и слика, свакодневне ствари виде се друкчијима, јављају се чудне визије, а мисли које се обично сматрају баналним сада се показују као ствари од великог значења. То, по Хакслију, није ништа друго до мистична екстаза, директан улаз у трансцендентно.

Moram priznati da ja nisam baš veliki fan mistifikacija na taj način. Kada sam malopre ovo pročitala, prvo što sam pomislila je da to u stvari nešto što je za neke ljude, koje bismo danas verovatno nazvali neurodivergentnim, delom svakidašnje iskustvo i kao takvo ne baš mistično i transcendentalno.

• +1 1
Posted
3 hours ago, Boksi said:

Ništa ne kapiram, ali ovde je mnogo lepo :wub:

Sedi slobodno, šta piješ? 🙂

• Wub 1
Posted
3 hours ago, bey said:

verujem da hoće :)  mene makar inspiriše. u stvari, sve interdisciplinarno me inspiriše :) pre neku godinu sam zamislila muzičko delo koje bi se naslanjalo na GEB, sa malo više biologije i medicine, znam i s kim bih radila, ali to bi bio ooogroman posao za koji nemam ni približno vremena u ovom životu. 

možda kada odem u penziju, do tada ću moći samo da ispričam robotu šta sam zamislila a on da mi napravi 😊

s obzirom da ste uveli krika u društvo, da podsetim da je hofstadter poredio gene i note

Reveal hidden contents

"Imagine the mRNA to be like a long piece of magnetic recording tape, and the ribosome to be like a tape recorder. As the tape passes through the playing head of the recorder, it is "read" and converted into music, or other sounds...When a 'tape' of mRNA passes through the 'playing head' of a ribosome, the 'notes' produced are amino acids and the pieces of music they make up are proteins."

...

"Music is not a mere linear sequence of notes. Our minds perceive pieces of music on a level far higher than that. We chunk notes into phrases, phrases into melodies, melodies into movements, and movements into full pieces. similarly proteins only make sense when they act as chunked units. Although a primary structure carries all the information for the tertiary structure to be created, it still 'feels' like less, for its potential is only realized when the tertiary structure is actually physically created."

još 80-ih su objavljeni prvi članci inspirisani GEB-om koji se bave mogućnosšću prevođenja DNK u muziku (https://www.nature.com/articles/310096a0; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3744439/), a sredinom 90-ih se pojavio i program protein music koji prevodi DNK sekvence u muzičke https://academic.oup.com/bioinformatics/article/12/3/251/181889?login=false
kuriozitet, autor PM je pevač benda the shamen (i can move move move any mountain :D). posle je "preveo" i serotoninski receptor :)

Reveal hidden contents

u međuvremenu su raznim softverima "audifikovani" i genom HIV-a , huntingtin (gde se njega setiše) i ko zna šta još. ima i drugih primera spoja nauke i muzike, veoma zanimljivo

i u njemu se pominje hofstadterova antologija the mind's i, u kojoj se, između ostalog, obrađuje turingov članak o turingovom testu.

možda možemo ovako da ih nadovezujemo u endless loop/an eternal braid :)

Razumem te, kako čoveku da bude dosadno? 🙂

Inače, juče mi je stigla GEB i moram priznati da su me dimenzije i forma malo...iznenadile. 😁 Ali svakako deluje kao uzbudljiva avantura. 

• Wub 1
Posted
On 14. 2. 2025. at 18:06, bey said:

ako ti je interesantna SOC, čitaj godel escher bach: an eternal golden braid, d. hofstadtera. lektira za self referencing sisteme i svašta nešto zanimljivo.

ma, obvz čitajte tu knjigu, iz raznih razloga. 

a za sinesteziju, ne znam... čitajte nabokova :D

hvala za sugestije, @Pixie

3 hours ago, Boksi said:

Ništa ne kapiram, ali ovde je mnogo lepo :wub:

Ni ja, ali me zanima otkud Nabokov ovde?

Posted (edited)

A Logical Calculus of the Ideas Immanent in Nervous Activity

is a 1943 article written by Warren McCulloch and Walter Pitts. The paper, published in the journal The Bulletin of Mathematical Biophysics, proposed a mathematical model of the nervous system as a network of simple logical elements, later known as artificial neurons, or McCulloch-Pitts neurons. These neurons receive inputs, perform a weighted sum, and fire an output signal based on a threshold function. By connecting these units in various configurations, McCulloch and Pitts demonstrated that their model could perform all logical functions.

It is a seminal work in computational neuroscience, computer science, and artificial intelligence. It was a foundational result in automata theory. John von Neumann cited it as a significant result.

image.png.f6558b32e5bb55ede62860471b0350a4.png

Prvi rad o veštačkim neuronskim mrežama iz 43-će. 80 godina je trebalo da se dođe do AI i LLM-a. Warren McCulloch and Walter Pitts su zanimljivi svaki na svoj način, kao i njihov medusobni odnos. Posebno Pitts. Mogao bi film da se snimi o njima.

Walter Pitts was born in Detroit, Michigan on April 23, 1923, the son of Walter and Marie (née Welsia). An autodidact, he taught himself logic and mathematics as a child and became a proficient reader in several languages, including Greek and Latin. He is widely remembered for having spent three days in a library, at the age of 12, reading Principia Mathematica and sent a letter to Bertrand Russell pointing out what he considered serious problems with the first half of the first volume. Russell was appreciative and invited him to study at Cambridge University at age 12. The offer was not taken up; however, Pitts did decide to become a logician. At age 15 he left home to study....

Edited by Lord Protector
  • Hvala 1
Posted (edited)

. dupli

Edited by Lord Protector
Posted (edited)

Još onomad sam napao ГЭБ, u meni dostupnom prevodu - ali sam sve nekako navijao na Gedelovu teoremu o nepotpunosti i tu nekuzdravu metamatematiku svega, te mi se knjiga očekivano nije dala, niti otvorila u svoj punoći.

Još beše uparena sa Delezovом - Складки, Лайбниц и Барокко (1988, prevod 1997)

Očigledno se vredi bačiti u tu reku još koji put, pogotovo sa raznim novomodnim LLM шлауфима.

Uz prigodan saundtrek

Edited by makaronee
Muijska
  • Wub 1
Posted
15 hours ago, Ras said:

Ni ja, ali me zanima otkud Nabokov ovde?

Možda je bey imala i neke druge razloge da ga uvede u (dobro) društvo, ali Nabokov je (po sopstvenom svedočenju) imao tu supermoć sinestezije. :)

Htedoh da pitam a koji je tvoj izgovor (:D) , ali nema veze, kad je mogao Nabokov pridruži nam se i ti! 

• Hvala 2
Posted
16 hours ago, Pixie said:

Moram priznati da ja nisam baš veliki fan mistifikacija na taj način. Kada sam malopre ovo pročitala, prvo što sam pomislila je da to u stvari nešto što je za neke ljude, koje bismo danas verovatno nazvali neurodivergentnim, delom svakidašnje iskustvo i kao takvo ne baš mistično i transcendentalno.

Htela sam juče, pa ostavila za danas....:D da dodam kako sam imala neka iskustva koja bi se u nekim diskursima™ nazivala transcendentalnim, a često su mi i ljudi u tom periodu (kasnije adolescencija) govorili "wow, pa ti ne moraš da de drogiraš da doživiš takvo iskustvo, blago tebi"....da bi se pažljivijom analizom knjiga iz psihopatologije, i nešto malo šire (neurologije) došlo do jednostavnih imena za isto: fotosenzitivnost i pseudoepileptični napad izazvan stroboskopom, zatim depersonalizacije, derealizacije....

Kojih sam se ja tad jako plašila (nekome bi bilo strava :D) 

Dok danas slušam od mladih isto o tome i sad ih vrlo lako i nepogrešivo prepoznajem. Disocijacije, na ovaj ili onaj način. 

Počela sam čak i da volim neke hipomanične derealizacije from time to time, ostalo mi je u ovim godinama samo još to :lolol:

Posted
9 hours ago, makaronee said:

Još onomad sam napao ГЭБ, u meni dostupnom prevodu - ali sam sve nekako navijao na Gedelovu teoremu o nepotpunosti i tu nekuzdravu metamatematiku svega, te mi se knjiga očekivano nije dala, niti otvorila u svoj punoći.

Još beše uparena sa Delezovом - Складки, Лайбниц и Барокко (1988, prevod 1997)

Očigledno se vredi bačiti u tu reku još koji put, pogotovo sa raznim novomodnim LLM шлауфима.

Uz prigodan saundtrek

Ja sam tek na predgovoru izdanju iz 1999. u kojem pisac objašnjava šta je u stvari hteo da kaže, jer ga izgleda tih 20 godina od prvog izdanja mnogi nisu dobro razumeli... I već mi je lakše dok treniram mozak da misli sebe. :D

• +1 1
Posted

U predgovoru ruskom izdanju naširoko govori o svom prevodu poeme "Jevgenije Onjegin" i prevođenju neprevodivih igri reči.

Na kom jeziku čitaš?

Posted

@Pixie & @makaronee

samo hrabro, ugledajte se na slaja :)

Spoiler

HACKETT: Besides Poe, who are some of your favorite authors? What do you read?

STALLONE: Right now I’m reading Gödel, Escher, Bach. [laughs] You ever read that one?

HACKETT: No. tell me about it.

STALLONE: It’s about the correlation between Bach’s music, Gödel’s mathematics, and Escher’s drawings. It’s in a sense a real mind-bender. You read about 20 minutes and then your brain is fried. You have to go out and get some air.

...

ceo intervju je inače :wub:

2 hours ago, Pixie said:

Možda je bey imala i neke druge razloge da ga uvede u (dobro) društvo, ali Nabokov je (po sopstvenom svedočenju) imao tu supermoć sinestezije:)

Htedoh da pitam a koji je tvoj izgovor (:D) , ali nema veze, kad je mogao Nabokov pridruži nam se i ti! 

jeste, žuto crno žuto i druge šifre. navodno su i majka mu i sin bili sinestete.

kažu da je VN patio i od amuzije - sva muzika je za njega bila gomila iritantnih zvukova :(

• +1 1
Posted
16 minutes ago, bey said:

samo hrabro, ugledajte se na slaja :)

U ovoj iteraciji, najbliži sam stoneu.)

• Haha 1
Posted
4 hours ago, makaronee said:

U predgovoru ruskom izdanju naširoko govori o svom prevodu poeme "Jevgenije Onjegin" i prevođenju neprevodivih igri reči.

Na kom jeziku čitaš?

Na americkom-engleskom, jednostavno zato sto kad god sam u mogucnosti (sto znaci dovoljno dobro govorim jezik) trudim se da je knjiga na originalnom jeziku. 

Deo "mog" predgovora:

...Yes, shocking though this might sound, consciousness is not an on/off phenomenon, but admits of degrees, grades, shades. Or, to put it more bluntly, there are bigger souls and smaller souls.

I can't help but recall, at this point, a horribly elitist but very droll remark by one of my favorite writers, the American "critic of the seven arts", James Hunker, in his scintillating biography of Frédéric Chopin, on the subject of Chopin's étude Op. 25, No. 11 in A minor, which for me, and for Hunker, in one of the most stirring and most sublime pieces of music ever written: "Small-souled men, no matter how agile their fingers, should avoid it."

:wub:

Ne znam da li je isto. Reci za sada jos nisu dosle na red. :)

Posted
6 hours ago, Svemir Zeka said:

Htela sam juče, pa ostavila za danas....:D da dodam kako sam imala neka iskustva koja bi se u nekim diskursima™ nazivala transcendentalnim, a često su mi i ljudi u tom periodu (kasnije adolescencija) govorili "wow, pa ti ne moraš da de drogiraš da doživiš takvo iskustvo, blago tebi"....da bi se pažljivijom analizom knjiga iz psihopatologije, i nešto malo šire (neurologije) došlo do jednostavnih imena za isto: fotosenzitivnost i pseudoepileptični napad izazvan stroboskopom, zatim depersonalizacije, derealizacije....

Kojih sam se ja tad jako plašila (nekome bi bilo strava :D) 

Dok danas slušam od mladih isto o tome i sad ih vrlo lako i nepogrešivo prepoznajem. Disocijacije, na ovaj ili onaj način. 

Počela sam čak i da volim neke hipomanične derealizacije from time to time, ostalo mi je u ovim godinama samo još to :lolol:

Da, to jeste sigurno jedan oblik takvih "nefiltriranih" iskustava. Mada sam ja u svom ranijem postu mislila pre na npr. ADHD ili spektar autizma. Ali lepo sto mislimo zajedno. :) Jedno istrazivanje u kojem trenutno ucestvujem bavi se upravom pokusajem da generira vise informacija o razlikama (funkcionisanja/morfologije mozga) ljudi koji jednu vrstu ovakvih iskustva imaju od onih koji ih nemaju.

• +1 1