ivy Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago meni je logicno da za glavicu treba vise soli nego za ribanac...em treba duze i da stoji.. nama 4% za glavicu radi odlicno...ukiseli se kad se ukiseli a stoji do leta bez pretakanja,mucenja tecnosti i problema...
Boksi Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago U nas 1,5% za ribanac, do 3% za glavice. S tim što se izdubi koren/kočanj, što pomenu @Eleniko Meso moji ne sole/suše već neko vreme, ali stavljali su oko 5%. Ali to kada se radi godinama već ide po osećaju. A onda i kakva je so itd.itd.
Seabass Posted 8 hours ago Author Posted 8 hours ago Kod mene sve to mora da bude empirijski, ne uzdam se u narodnu mudrost jer narod je jedna stoka grdna. I kao svaki pravi muskarac srednjeg doba nosim junacke stentove pa je kontrolisanje soli i masnoca sada vise od hobija. 1
ivy Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 14 minutes ago, Boksi said: U nas 1,5% za ribanac, da,ja cu sledece god ovako...ove god mi je 2% preslano... 1
Eleniko Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago jedini deo srbije gde nisam po defaultu jeo presoljeno meso je krajnji jugoistok, tačnije bugarska sela oko dimitrovgrada i pirota oni prave nešto što zovu sušenica što bi po naški bilo najobičnije seosko suvo meso, ja se toga sećam od mog pokojnog ujaka ni on ga nije solio mnogo ali je uvek postojala opasnost od brzog buđanja mesa, bukvalno nedelju dve po okončanju dimljenja i sušenja. toga se boje svi pa sole ko nenormalni a najgori su ovi u zapadnoj srbiji, užice, zlatibor. to je kolektivno nejestivo.
ivy Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago moj tata je jedne godine eksperimentisao sa manjim soljenjem...nemam pojma mere ni sta je to znacilo samo znam da su se u susenju na vazduhu uselile muve i ucrvale meso...bilo je uzasno...mada mozda ima veze i sa temperaturom te godine ugl je previse varijabli,nisam se ja time bavila...ali se secam ucrvalog mesa i uzasa 1
Boksi Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 2 minutes ago, Eleniko said: najgori su ovi u zapadnoj srbiji, užice, zlatibor U Grčko-kiparskom, Pršutana, na preporuku odem i na izgled savršen pršut. Prvi put bio dobar, svaki naredni oči od soli da ti ispadnu. Plakalo mi se od tuge. I prestala sam da kupujem. A dobijala sam preporuke za taj pršut i posle. 1
Eleniko Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 1 minute ago, Boksi said: U Grčko-kiparskom, Pršutana, na preporuku odem i na izgled savršen pršut. Prvi put bio dobar, svaki naredni oči od soli da ti ispadnu. Plakalo mi se od tuge. I prestala sam da kupujem. A dobijala sam preporuke za taj pršut i posle. a to je aćim, on je baš poznat. krajišnik kome je u oluji nestao kamion pršute pa se skućio ovde i tamo negde oko zlatibora našao slične uslove na početku smo se ložili ali je baš nejestivo. bolji su oni dalmatinci što prodaju grčke masline na kaleniću, imaju rezani vakumirani po 2.5k kila, mnogo jestiviji iako bi i ja tu stavio manje soli. ali okej. 1
Boksi Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) Samo jedan upad kad smo kod soli, bila sam pretprošle godine u solani u Stonu. https://www.solanaston.hr/hr/ Spoiler E ljudi moji kakav miris Ali je za fotografisanje savršeno. Edited 8 hours ago by Boksi
Seabass Posted 7 hours ago Author Posted 7 hours ago Ja sam moju slaninu susio u frizideru na 7-8C, tu nema opasnosti od insekata. U domacinskim uslovima odrzavanje konstantne temperature nije bas lako, zato se to i radi uglavnom zimi. Ali kad je meso preslano onda ga se mora kuhati i onda to varivo manje soliti radi ravnoteze.
JakeBlues Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 19 hours ago, Eleniko said: jebeš so, dajte slike tih uradaka, mislim na suvo. Od pre 2-3 godine. Nisam skoro pravio i slikao jer su nepovoljni vremenski uslovi (previse toplo) za dozrevanje. Na oko i nije mozda nesto, ali je ukus onaj pravi. 4
JakeBlues Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 hour ago, Boksi said: U Grčko-kiparskom, Pršutana, na preporuku odem i na izgled savršen pršut. Prvi put bio dobar, svaki naredni oči od soli da ti ispadnu. Plakalo mi se od tuge. I prestala sam da kupujem. A dobijala sam preporuke za taj pršut i posle. Saglasan sam - nekad bio ok, sad nije vredan pomena.
Seabass Posted 6 hours ago Author Posted 6 hours ago Za ovo hobisticko susenje mesa vinski frizider je zakon jer temperatura se moze podesiti do 15C i nema druge hrane u njemu da meso prima mirise niti se otvara svakih 5 minuta pa je temperatura konstantna uglavnom. Svakako treba otvoriti jednom-dvaput dnevno da se zrak promijeni ali nema bojazni od insekata i slicnih napasti. Rezultati su predvidivi i ne zavisi od godisnjeg doba.
Seabass Posted 6 hours ago Author Posted 6 hours ago Nego, ima li neko ideju za neki proizvod od srnetine? Imam jednog malog srndaca u zamrzivacu, nesto od toga bih mogao dati na eksperiment. Jedino sto nemam vise frizider za vino, morao bih se dovijati sa umai kesama u regularnom frizideru. Imam i nitrate.
brusli Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 1 hour ago, Boksi said: U Grčko-kiparskom, Pršutana, na preporuku odem i na izgled savršen pršut. Prvi put bio dobar, svaki naredni oči od soli da ti ispadnu. Plakalo mi se od tuge. I prestala sam da kupujem. A dobijala sam preporuke za taj pršut i posle. Ja bas kupio pre nove godine ono jedno vakumirano pakovanje da probam, nije bio preslan, mozda se unormalio...
Recommended Posts