Jump to content
IGNORED

(Ne)legalnost oružja i posledice

Krangovo telo

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, Luther said:

Prekršaji za koje se fizičko lice kažnjava novčanom kaznom ili kaznom zatvora

Član 48

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj:

7) fizičko lice koje ne rukuje pažljivo oružjem i ne čuva ga savesno na način da ne dođe u posed neovlašćenih lica i ugrozi bezbednost ljudi i objekata u skladu sa članom 32. stav 1. ovog zakona;

Dakle prekršaj a ne "krivično delo" E pa rizikovaću ovu kaznu ako mi taj rizik povećava šansu da preživim napad. Mnogo gora je priča o upotrebi oružja tj. kada i kako možeš da ga upotrebiš. Ali ponavljam: ako mogu da biram između vlastite smrti i upucavanja napadača izabraću drugo pa kako mi kasnije bude. Lično nikada nism pucao osim u streljani (i vojsci) niti sam bilo koga napao niti optužen za bilo kakvo krivično delo.

Ima ova priča o oružju još jednu dimenziju. Naime kada ti tzv. država uvali u ruke oružje i potera da ubijaš pripadnike drugog plemena to je prihvatljivo a moguće i pohvalno (dobija se ordenje, spomenici, penzija itd) Kako su u tom slučaju svi normalni i razumni i ne poubijaju se međusobno ostaje nejasno.

Hvala. 

Pitanje da li ti oduzimaju oružje ili samo kazna? 

Posted
3 minutes ago, Zaboravan said:

Hvala. 

Pa ja ne vidim da oduzimaju, oružje je legalno, ali to bolje znaju pravnici.

• Hvala 1
Posted
4 hours ago, Tribun_Populi said:

Ja znam za jedan jedini, i nije u pitanju ni ubistvo već ranjavanje.

hvala. nepotreban čin, prekoračenje nužne odbrane. da nije toliko mator, zaslužio bi zatvor. suma sumarum,otpada razlog imanja oružja za slučaj samoodbrane. naročito ako se oružje drži po zakonu, kako si sam opisao.

• Haha 1
  • -1 1
Posted
1 hour ago, đorđe geprat said:

hvala. nepotreban čin, prekoračenje nužne odbrane. da nije toliko mator, zaslužio bi zatvor. suma sumarum,otpada razlog imanja oružja za slučaj samoodbrane. naročito ako se oružje drži po zakonu, kako si sam opisao.

Zasto bi zasluzio zatvor? Branio je sebe... otkud je deda znao sta provalnik hoce?mozda je hteo da ga muci dok mu ne oda gde su pare? Mozda bi deda u tome preminuo? 

Sta neko ima da trazi u tudjoj kuci u sred noci?

• +1 4
Posted
37 minutes ago, radisa said:

Sta neko ima da trazi u tudjoj kuci u sred noci?

Normalno, nemam vatreno oružje, ali imam druga sredstva koja se ni malo ne bih libio da upotrebim u takvoj situaciji, bez imalo razmišljanja da li primenjujem prekomernu silu.

"Ko mi na decu krene, neće imati kada da digne ruke da se preda..."

• +1 1
Posted (edited)
2 hours ago, đorđe geprat said:

hvala. nepotreban čin, prekoračenje nužne odbrane. 

On i baba sami, baba nepokretna. Upada provalnik za koga ne zna šta mu smera, da li će, ako spazi da je budan i da ga je video, nečim da ga mlatne i pobegne, i da ovaj tu skonča, a baba svakako ne može da mu pomogne jer ne može da ustane iz kreveta...

Prekoračenje nužne odbrane? Ne bih rekao. I tuđi stan je nepovrediv koliko i ljudski život i zdravlje.

A i ovo nije SFRJ, već Srbija dvadesetih godina XXI veka. A u mirnoj SFRJ si mogao nositi oružje.

Neko nekog tu zajebava.

edit: Sud mu pod pritiskom javnosti nije odredio pritvor, bio je samo 48h u režimu policijskog zadržavanja i pušten je. Umro je dve nedelje posle toga, od infarkta.

Edited by Tribun_Populi
  • +1 2
  • Tužno 2
Posted
3 hours ago, đorđe geprat said:

Ništa, kada se sledeći put neko zaleti automobilom od 2 tone na protestu ti apeluj da niko ne prekorači nužnu odbranu. 

Tačnije i ako zgazi nema šta tu više da se radi, ne sme osveta. 

Glupo zar ne? 

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
14 minutes ago, Tribun_Populi said:

On i baba sami, baba nepokretna. Upada provalnik za koga ne zna šta mu smera, da li će, ako spazi da je budan i da ga je video, nečim da ga mlatne i pobegne, i da ovaj tu skonča, a baba svakako ne može da mu pomogne jer ne može da ustane iz kreveta...

Prekoračenje nužne odbrane? Ne bih rekao. I tuđi stan je nepovrediv koliko i ljudski život i zdravlje.

A i ovo nije SFRJ, već Srbija dvadesetih godina XXI veka. A u mirnoj SFRJ si mogao nositi oružje.

Neko nekog tu zajebava.

edit: Sud mu pod pritiskom javnosti nije odredio pritvor, bio je samo 48h u režimu policijskog zadržavanja i pušten je. Umro je dve nedelje posle toga, od infarkta.

detalje si sad dodao. napisao sam na osnovu ovog

Kako pišu mediji, starac je, sumnja se, upucao lopova koji je noćas pokušao da mu opljačka kuću.

bem ga, u vojsci su me učili redosledu: sto, ko ide - stoj, pucaću - pucaš u vazduh - pucaš u metu. ja niisam pravnik,

Posted (edited)
55 minutes ago, đorđe geprat said:

detalje si sad dodao. napisao sam na osnovu ovog

bem ga, u vojsci su me učili redosledu: sto, ko ide - stoj, pucaću - pucaš u vazduh - pucaš u metu. ja niisam pravnik,

To je sveta stražarska dužnost, gde se podrazumeva da si budan i da paziš, a najgore dve stvari koje mogu da ti se dese je da se uspavaš i da ti ispadne puška.

Deda nije stražario, spavao je. Prepadne se čovek.

Žao mi je što nije poživeo, baš sam hteo da vidim epilog sudskog postupka.

Ali pazi tužilački bezobrazluk, radna dijagnoza ubistvo u pokušaju. E to me nervira, žestoko.

Edited by Tribun_Populi
  • +1 3
Posted

u cg ce izgleda granicu za dobijanje dozvole za oruzje pomjeriti sa 18 na 25 g

• +1 3
Posted

ma ko zna, mada to im je "najjefinijia" promjena u smislu neće pogađati veliki broj ljudi

Posted (edited)

Elem, as we speak...

Baja upao u restoran u Jagodini, ubio gazdu kafane s kojim je od ranije bio u lošim odnosima, i dvoje ljudi ranio u pucnjavi.

Ubio ga SAJ u razmeni vatre.

Naravno, lik višestruki krimos. 

Naravno, oružje nelegalno.

edit: za novu godinu u Arilju lik ubio bračni par u kafani.

Opet oružje nelegalno.

Edited by Tribun_Populi
Posted
14 hours ago, Zaboravan said:

Hvala. 

Oduzimaju.

A podatke o prekrsajnoj osudjivanosti pohranjuju u zloglasnoj evidenciji bezbednosnih provera iz smrtonosnog cl. 30. Zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrasnjih poslova iz 2018-e.

• Hvala 1
Posted
19 hours ago, Tribun_Populi said:

Elem, as we speak...

Baja upao u restoran u Jagodini, ubio gazdu kafane s kojim je od ranije bio u lošim odnosima, i dvoje ljudi ranio u pucnjavi.

Ubio ga SAJ u razmeni vatre.

Naravno, lik višestruki krimos. 

Naravno, oružje nelegalno.

edit: za novu godinu u Arilju lik ubio bračni par u kafani.

Opet oružje nelegalno.

Moze se i za nelegalno oruzje saznati i oduzeti, makar u teoriji. Kako? Pa eto recimo, policija zna kome ga je prodala.

• +1 1
Posted
11 minutes ago, Krangovo telo said:

Jeste nije tema o oruzju, ali pitanje posto si pro gun. Jel imas podatke koliko je zlocina spreceno legalnim oruzjem, odnosno broj slucajeva samoodbrane izvrsene legalnim oruzjem, ja jedino znam za onaj slucaj kod prvog masakra u cetinju, ali me stvarno zanima jel ima neka statistika o tome, i uporedno u nekim evropskim okvirima.

10 minutes ago, Tribun_Populi said:

Pa o tome ćemo na temi o oružju, ne ovde.

Evo nek ide ovde.