Jump to content
IGNORED

(Ne)legalnost oružja i posledice

Krangovo telo

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, Sammael said:

5 sati ujutro, selo u zapadnoj Srbiji. Odjekuju pucnji, seljaci krenuli po badnjak. Kažu mi da nekad bacaju i eksploziv.

Celu državu treba u ludnicu.

@Tribun_Populi ja ne znam nikoga ko poseduje oružje, jedan drug je imao nasleđeno pa ga je predao. 

Ja sam mislila da ne znam dok nije pocela policija da dolazi u one posete po komsiluku da vidi kako se drzi oruzje. I to kod one polovine komsiluka koji ne diluju i ne bave se drugimkriminalnim radnjama za koje ni ne znam detalje nego nekad naidje policija drugim poslom kod njih a nekad nece da dodje po pozivu. Ti imaju neregistrovano pa se svi prave ludi.

Ja mislim da bi trebalo to sve da se fejzautuje ali i mnogo toga drugog bi trebalo promeniti u drzavi, za pocetak da ne bude prcija klasicnog mafijaskog klana.

• +1 1
Posted

koliko ima slučajeva ubistava vatrenim oružjem počinjenih u samoodbrani? laušević, nisam pretio slučaj? sećam se onog davnog kada je vlasnik upucao momka koji mu je obijao auto.

koliko ima ubistava  počinjenih nehatom, zovoljom, mržnjom, besom, ljubomorom..... zato što se posedovalo oružje? dubona, ribnikar, moj komšiluk, dečja igra, bićeš moja i ničija drugo..........

• +1 1
Posted
Just now, đorđe geprat said:

koliko ima slučajeva ubistava vatrenim oružjem počinjenih u samoodbrani? 

Ja znam za jedan jedini, i nije u pitanju ni ubistvo već ranjavanje.

Posted
8 minutes ago, Tribun_Populi said:

A ti misliš da to već sad nije slučaj? Baš naprotiv, jeste. Da ponovim još jednom, 90% zločina izvršenih upotrebom vatrenog oružja je iz onog nelegalnog, 7% iz službenog vojnog i pandurskog i 3% iz legalnog civilnog.

kazem da bi povecanjem legalnog oruzja bilo jos vise nelegalnog

ne vidim kakve veze ponavljanje ove statistike ima sa tim

poenta je smanjiti kolicinu oruzja u narodu sto legalnog, a narocito nelegalnog i pozabaviti se prevencijom krivicnih dela, a ne deliti oruzje redom jer trenutna statistika kaze da legalno pruzje u malom procentu ucestvuje u ukupnom broju dela sa oruzjem

Posted

Ja mislim da treba da menjamo te propise i da se izbacuje oruzje sem za "organe drzave", ali nisam sigurna koliko je to realno na oba polja: unutrasnjem - drzavu je otvoreno preuzeo mafijaski klan, ja cu nemati oruzje ali svi ovi dileri i dilercici sa kojima delim ulicu zive po drugim pravilima a tu su i jake krimi grupe pod zastitom drzave, pa sve deluje malo neusaglaseno,

spoljasnjem - pricam o ukidanju oruzja a gledam hoc eli neko nuklearku da baci u narednim mesecima.

Posted
13 minutes ago, pbg12345 said:

a ne deliti oruzje redom jer trenutna statistika kaze da legalno pruzje u malom procentu ucestvuje u ukupnom broju dela sa oruzjem

Druže, aj da ponovim ko zna koji put, u Srbiji već imaš jedan komad oružja na tri čoveka i to u legalnom posedu, ili u proseku svaka kuća ima po jedan komad. I do sad se nismo poubijali, štaviše nosilo se sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih lagano. Nosio ga moj deda kad pođe na posao u fabriku, nosio ga ćale kad je išao na službene puteve, nikad nikakav incident, sem kad je zaboravio da ga prijavi na aerodromu u Sarajevu i s njim ušao u avion, pa u Beogradu po sletanju ga malo propitivali zbog toga, naravno posle propitivanja ko je šta je i kakav je vratili mu uredno. Znači, nema šta da deliš, ima jedino da se propisi urede oko toga čemu to služi i kome ga ostaviti, kome oduzeti, i šta taj koji zadržava pravo sa njim može. Ništa više.

A tu ima prostora itekako.

Za nelegalno, rekoh, samo se prepiše od Finaca i Australijanaca - oprost krivičnog gonjenja za svakog ko ga dobrovoljno preda. Permanentna  Jer niko ne zna koliko ga ima, procene idu od 200.000 pa do milion komada, računajući tu i bombe, zolje, eksploziv i još štošta od vojnog oružja što u legalnom posedu nije bilo niti može biti ikada.

Posted
10 hours ago, Luther said:

Bolje i useravanje u život nego bez života.

Složili smo se, mislim, da bi zakon trebalo da se manja a da li će i kada ne znamo. Do tada braniš se kako znaš i umeš, vatrenim oružjem, sekirom, nožem, samostrelom, bilo čim. 

Da složili smo se, s tim da ja za trenutnu situaciju ne vidim kako možeš legalno upotrebiti oružje a da ne kršiš zakon ili u najboljem slučaju dobiješ višegodišnje suđenje. 

Tvoj način držanja oružja je već  krivično delo. 

Posted

Čuvena izjava Tome File (valjda svojoj supruzi) - iz centralnog zatvora ću možda i da te izvadim, sa centralnog groblja teško.

Ali poštapalice na stranu, niko (bar se nadam) se ne zalaže za raspojasavanje zakona o nabavci i držanju, te nekakvo "deljenje" oružja. Samo za ukidanje policijske samovolje.

• +1 1
Posted
6 minutes ago, zorglub said:

Čuvena izjava Tome File (valjda svojoj supruzi) - iz centralnog zatvora ću možda i da te izvadim, sa centralnog groblja teško.

Ali poštapalice na stranu, niko (bar se nadam) se ne zalaže za raspojasavanje zakona o nabavci i držanju, te nekakvo "deljenje" oružja. Samo za ukidanje policijske samovolje.

Ja se zalažem za promenu zakona o nužnoj odbrani i tumačenju istog. 

Posle toga može diskusija o oružju. 

• +1 3
Posted
1 hour ago, Zaboravan said:

Da složili smo se, s tim da ja za trenutnu situaciju ne vidim kako možeš legalno upotrebiti oružje a da ne kršiš zakon ili u najboljem slučaju dobiješ višegodišnje suđenje. 

Tvoj način držanja oružja je već  krivično delo. 

Koje krivično delo, član kog zakona?

Naravno da oružje mogu da  legalno upotrebim, jeste malo pipavo ali moguće je. A sve i da ne mogu bolje je višegodišnje suđenje nego višegodišnnja smrt ili trajni invaliditet. 

Ako ti neko upadne u stan/kuću sa očiglednim namerama da te povredi ili ubije ti mu reci da sačeka dok se ne donese novi zakon o upotrebi oružja pa neka se onda vrati. Možda trik upali.

Posted
12 hours ago, Luther said:

Tako što ga sigurno ne bi držao u sefu praznog okvira što je nebitno ako bi mi to spasilo život. "Sa Bara se niko ne vraća".

Namere nema šta da utvrđujem, ne bavim se telepatijom i ne umem da čitam tuđe misli niti to iko može. Slažem se da zakon treba da se menja u pravcu veće mogućnosti napadnutih da se brane na svaki način jer ne mogu da znaju šta želi neko ko im upada u stan/kuću. Ovo ne znači da bi moglo da se prangija po svakom ko ti uđe recimo u dvorište jer i dete može da preskoči ogradu da dohvati loptu. Sve to može lepo da se definiše a ne da je ogromna prednost na strani kriminalaca/razbojnika. 

8 minutes ago, Luther said:

Koje krivično delo, član kog zakona?

Naravno da oružje mogu da  legalno upotrebim, jeste malo pipavo ali moguće je. A sve i da ne mogu bolje je višegodišnje suđenje nego višegodišnnja smrt ili trajni invaliditet. 

Ako ti neko upadne u stan/kuću sa očiglednim namerama da te povredi ili ubije ti mu reci da sačeka dok se ne donese novi zakon o upotrebi oružja pa neka se onda vrati. Možda trik upali.

Verovatno zakon o oružju, detaljnije se može naći kako se oružje mora čuvati, sef, bravice i sl. 

Posted
1 minute ago, Zaboravan said:

Verovatno zakon o oružju, detaljnije se može naći kako se oružje mora čuvati, sef, bravice i sl. 

To je prekršaj, nije KD...

• +1 1
Posted (edited)
6 minutes ago, radisa said:

To je prekršaj, nije KD...

Moguće, meni se čini da su ono baš pooštrili kazne za to neadekvatno™ držanje oružja i municije. 

9) imaju uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja. 

Ovu činjenicu proverava i utvrđuje policijski službenik neposrednim opažanjem u stambenom prostoru.

Edited by Zaboravan
Posted
2 minutes ago, Zaboravan said:

Moguće, meni se čini da su ono baš pooštrili kazne za to neadekvatno™ držanje oružja i municije. 

Pisalo se na onoj drugoj temi....

• Hvala 1
Posted
1 minute ago, Zaboravan said:

Prekršaji za koje se fizičko lice kažnjava novčanom kaznom ili kaznom zatvora

Član 48

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj:

7) fizičko lice koje ne rukuje pažljivo oružjem i ne čuva ga savesno na način da ne dođe u posed neovlašćenih lica i ugrozi bezbednost ljudi i objekata u skladu sa članom 32. stav 1. ovog zakona;

Dakle prekršaj a ne "krivično delo" E pa rizikovaću ovu kaznu ako mi taj rizik povećava šansu da preživim napad. Mnogo gora je priča o upotrebi oružja tj. kada i kako možeš da ga upotrebiš. Ali ponavljam: ako mogu da biram između vlastite smrti i upucavanja napadača izabraću drugo pa kako mi kasnije bude. Lično nikada nism pucao osim u streljani (i vojsci) niti sam bilo koga napao niti optužen za bilo kakvo krivično delo.

Ima ova priča o oružju još jednu dimenziju. Naime kada ti tzv. država uvali u ruke oružje i potera da ubijaš pripadnike drugog plemena to je prihvatljivo a moguće i pohvalno (dobija se ordenje, spomenici, penzija itd) Kako su u tom slučaju svi normalni i razumni i ne poubijaju se međusobno ostaje nejasno.

• +1 1