Jump to content
IGNORED

(Ne)legalnost oružja i posledice

Krangovo telo

Recommended Posts

Posted

Bolje i useravanje u život nego bez života.

Složili smo se, mislim, da bi zakon trebalo da se manja a da li će i kada ne znamo. Do tada braniš se kako znaš i umeš, vatrenim oružjem, sekirom, nožem, samostrelom, bilo čim. 

Posted
1 hour ago, Tribun_Populi said:

Evo mogu ja? Pa eto, recimo, ja volim oružje, oduvek sam ga voleo. I moj otac, i moj deda, i moj pradeda i ne znam koliko generacija unazad. Dedin rođeni brat poginuo u partizanima 1942. u vreme kad su partizani u Srbiji bili deficitarna kategorija, ne što je bio komunista, jer nije, već što je voleo i pušku i slobodu. A nama je slobodu vazda puška donosila, retko diplomatija, tako da je to malo i stvar folklora.

imaš neko oružje u kući? koja mu je namena?

da reaguješ u slučaju primera koji je postavio luter? da se dođe do onog USA narativa "get out of my property!"? da pucaš na onoga ko ti krade kola? ............

ili samo da se držiš tradicije pa pucaš na svadbama, u novogodišnjoj noći, kada se rodi potomak?

a znam neke ljude koji imaju oružje, rezervisan sam prema njima.

Posted
20 minutes ago, Luther said:

Tako što ga sigurno ne bi držao u sefu praznog okvira što je nebitno ako bi mi to spasilo život. "Sa Bara se niko ne vraća".

Namere nema šta da utvrđujem, ne bavim se telepatijom i ne umem da čitam tuđe misli niti to iko može. Slažem se da zakon treba da se menja u pravcu veće mogućnosti napadnutih da se brane na svaki način jer ne mogu da znaju šta želi neko ko im upada u stan/kuću. Ovo ne znači da bi moglo da se prangija po svakom ko ti uđe recimo u dvorište jer i dete može da preskoči ogradu da dohvati loptu. Sve to može lepo da se definiše a ne da je ogromna prednost na strani kriminalaca/razbojnika. 

to je mislio i čovek koga sam poznavao. pa je njegov sin uzeo taj pištolj, otišao u kafić i ubio čoveka s kojim se posvađao.

ne želim ti to. samo pazi.

Posted
Just now, đorđe geprat said:

to je mislio i čovek koga sam poznavao. pa je njegov sin uzeo taj pištolj, otišao u kafić i ubio čoveka s kojim se posvađao.

ne želim ti to. samo pazi.

Ni ja tebi ne želim da ti razbojnici upadnu u vikendicu, vežu te i muče da bi im otkrio gde držiš neki novac. Pa te na kraju zakolju. Videti pod "Psi od slame".

Moja deca su odrasli ljudi, žive prilično daleko od mene pa nema ko da mi "uzima pištolj".

• Hvala 1
Posted
6 minutes ago, Luther said:

Ni ja tebi ne želim da ti razbojnici upadnu u vikendicu, vežu te i muče da bi im otkrio gde držiš neki novac. Pa te na kraju zakolju. Videti pod "Psi od slame".

"psi od slame" samo film o jednoj mogućoj situaciji. mogućoj, ne svakodnevnoj i sve prisutnoj. ako smo kod filma imaš "joe".

vidi, meni je 75, ženi 73, vikendica nam je obično nezaključana tokom noći. da neko upadne, mogao bi da se ofajdi nekom hiljadarkom, telefonima, asusom iz 2005. nekom električnom alatkom. i da pretaži sve po kući. tvojom logiko, trebalo bi da imam jedan pištolj u stanu, jedan u vikendici ili da taj jedini nosim sa sobom pa ako me neko iznervira u vožnji da potegnem. a da me "zakolju", pa većaje šteta po njih nego po mene.

ko voli oružje kao tako, neka ga trajno onesposobi. ko ga ima za samoodbranu, pre će upasti u napast nego u stvarnu potrebu. a porez na aktivno oružje treba da bude takav da mlati po ušima.

Posted
1 minute ago, đorđe geprat said:

"psi od slame" samo film o jednoj mogućoj situaciji. mogućoj, ne svakodnevnoj i sve prisutnoj. ako smo kod filma imaš "joe".

vidi, meni je 75, ženi 73, vikendica nam je obično nezaključana tokom noći. da neko upadne, mogao bi da se ofajdi nekom hiljadarkom, telefonima, asusom iz 2005. nekom električnom alatkom. i da pretaži sve po kući. tvojom logiko, trebalo bi da imam jedan pištolj u stanu, jedan u vikendici ili da taj jedini nosim sa sobom pa ako me neko iznervira u vožnji da potegnem. a da me "zakolju", pa većaje šteta po njih nego po mene.

ko voli oružje kao tako, neka ga trajno onesposobi. ko ga ima za samoodbranu, pre će upasti u napast nego u stvarnu potrebu. a porez na aktivno oružje treba da bude takav da mlati po ušima.

To je tvoj pristup, dozvoli da drugi imaju drugačiji. Čime će se neko "ofajditi" nije bitno nego da taj neko pomisli da može da se ofajdi, neko je prosuo buvu da si nešto prodao i imaš neki novac.

Naravno da ne treba da potežeš pištolj ako te neko iznervira u vožnji, štaviše ne treba uopšte da se nerviraš u vožnji. A ako tebi nije šteta da te zakolju i to je u redu, sto ljudi sto ćudi. Ali dozvoli i nama koji tako ne mislimo da možemo da se odbranimo i preživimo. I zašto zbog toga treba da nas država "mlati po ušima"? Kako me štiti ta "država" vidimo svakodnevno pa neka me barem pusti da se sam štitim.

• Vojvodo,serdare 1
Posted
3 hours ago, đorđe geprat said:

imaš neko oružje u kući? koja mu je namena?

da reaguješ u slučaju primera koji je postavio luter? da se dođe do onog USA narativa "get out of my property!"? da pucaš na onoga ko ti krade kola? ............

ili samo da se držiš tradicije pa pucaš na svadbama, u novogodišnjoj noći, kada se rodi potomak?

a znam neke ljude koji imaju oružje, rezervisan sam prema njima.

Ima otac, i pištolj i lovačku pušku. Muntao me danima da prebacim pištolj na sebe, ja iz principa neću, sve dok to ne mogu da nosim.

Matori je dugogodišnji lovac, i dalje ode kad može. Puška mu, logično, služi za lov. Van lova je u futroli, rasklopljena, u ormanu pod ključem.

Pištolj je pod dva ključa i tri brave, on posebno a municija posebno, sve po P.S-u. A služi zarad lične bezbednosti, pa će gosn eventualni provalnik u oružanoj pljački ili tako nečemu morati da sačeka da skoknem preko puta i probudim starog, da nađe ključeve i otvori, da napuni okvir municijom pa da se onda štitimo i branimo. Ako me razumeš.

U Srbiji za get out of my property možeš dobiti samo optužnicu za ubistvo, i zatvor od 5 do 15 godina. I to je tako, tako i treba da bude i tako će i biti.

Ali isto tako možeš dobiti i provalu u sred noći i nekog ludaka s nožem, šrafcigerom ili nelegalnim oružjem u tvojoj kući. I moliti ih da budu brzi, pošto će policija doći kad posao već ohoho bude gotov. Ja biram da pre svega sam sebi pomognem, pa onda da se oslanjam na drugoga.

Ja retko da znam nekoga ko nema oružje, uglavnom većina ima. I žive svoje mirne, normalne živote, bez problema i bez da je ikome palo na pamet da se oružjem razračunavaju. A to i statistika kaže.

• +1 2
Posted

5 sati ujutro, selo u zapadnoj Srbiji. Odjekuju pucnji, seljaci krenuli po badnjak. Kažu mi da nekad bacaju i eksploziv.

Celu državu treba u ludnicu.

@Tribun_Populi ja ne znam nikoga ko poseduje oružje, jedan drug je imao nasleđeno pa ga je predao. 

Posted
33 minutes ago, Sammael said:

5 sati ujutro, selo u zapadnoj Srbiji. Odjekuju pucnji, seljaci krenuli po badnjak. Kažu mi da nekad bacaju i eksploziv.

Celu državu treba u ludnicu.

@Tribun_Populi ja ne znam nikoga ko poseduje oružje, jedan drug je imao nasleđeno pa ga je predao. 

Božić je, božić je, pucaju prangije...

Pisao sam o tome, u Jugoslaviji i Srbiji do 1998. godine je dozvola važila za držanje i nošenje. U vreme kad si, manje-više, bio najbezbedniji. U proseku svaka kuća ima po jedan komad.

Posted

Najbezbedniji po kojim kriterijumima? Ja se nisam osećao ni najmanje bezbedno, na uglu moje ulice desilo se tada u sred bela dana prangijanje policije i kriminalaca, nevezano za to lokalni kriminalac je ubijen pred kućom u sačekuši 50 metara dalje, a u obližnjem restoranu bilo je više incidenata od kojih jedan sa smrtnim posledicama. Ovo sve u širem centru Beograda.

I nema veze s legalnim/nelegalnim oružjem, naravno.

Kult oružja je ovde izgleda najmoćnija religija.

• +1 1
Posted
Just now, Sammael said:

Najbezbedniji po kojim kriterijumima? 

Mislio sam na SFRJ a ne na vesele devedesete u Srbiji, oprosti. Prva polovina 90ih je ovde bila eldorado.

• +1 2
Posted (edited)

u mom kraju daleko od toga da je u sfrj vreme svaka kuca imala po komad oruzja u proseku

i bilo je bezbedno da

pisao sam vec, nebzebedno je postalo kad je svima podeljeno oruzje i u te 4 godine u malom delu sela u dve porodice su se desila ubistva tim oruzjem

meni je zanimljivo da se @Tribun_Populina drugim temama zalazes za prevenciju, sto mislim da je ispravan pristup, dok na ovoj sa oruzjem imas potpuno drugaciji pristup

Edited by pbg12345
  • +1 2
Posted
1 minute ago, pbg12345 said:

u mom kraju daleko od toga da je u sfrj vreme svaka kuca imala po komad oruzja u proseku

i bilo je bezbedno da

pisao sam vec, nebzebedno je postalo kad je svima podeljeno oruzje i u te 4 godine u malom delu sela u dve porodice su se desila ubistva tim oruzjem

meni je zanimljivo da se @Tribun_Populina drugim temama zalazes za prevenciju, sto mislim da je ispravan pristup, dok na ovoj sa oruzjem imas potpuno drugaciji pristup

Oružje je deo prevencije. Osim ako ne misliš da je OK da krimos nosi nelegalno oružje, a nosi i nosiće, a ti da se od toga braniš svetim duhom

Tebi perspektivu malo muti činjenica da je oružje podeljeno narodu u sred rata, kad je drugi bog.

Posted
1 minute ago, Tribun_Populi said:

Oružje je deo prevencije. Osim ako ne misliš da je OK da krimos nosi nelegalno oružje, a nosi i nosiće, a ti da se od toga braniš svetim duhom

Tebi perspektivu malo muti činjenica da je oružje podeljeno narodu u sred rata, kad je drugi bog.

prevenciju u vezi "krimosa" i teskih krivicnih dela

ne muti mi perspektivu

deluje mi da ispustas "normalizaciju" posedovanja oruzja koja bi usledila u ovom sto zagovaras

pa bi se pored onih koji bi se legalno naoruzali, mnogi drugi koji to nisu u mogucnosti naoruzali nelegalno

Posted
2 minutes ago, pbg12345 said:

prevenciju u vezi "krimosa" i teskih krivicnih dela

ne muti mi perspektivu

deluje mi da ispustas "normalizaciju" posedovanja oruzja koja bi usledila u ovom sto zagovaras

pa bi se pored onih koji bi se legalno naoruzali, mnogi drugi koji to nisu u mogucnosti naoruzali nelegalno

A ti misliš da to već sad nije slučaj? Baš naprotiv, jeste. Da ponovim još jednom, 90% zločina izvršenih upotrebom vatrenog oružja je iz onog nelegalnog, 7% iz službenog vojnog i pandurskog i 3% iz legalnog civilnog.