Jump to content
IGNORED

(Ne)legalnost oružja i posledice

Krangovo telo

Recommended Posts

Posted (edited)

Oko ove teme oko statistike oruzja iz kojeg se najcesce vrse krivicna dela. Pa povici da se svi naoruzamo. A da nije mozda nekim slicajem resenje da se neko konacno pozabavi ilegalnim oruzjem ili je to tako postoji i to je to.

Edited by Krangovo telo
  • +1 7
  • Hvala 1
Posted

teško će se doskočiti ilegalnom oružju, eno, štampaju se pištolji sada na 3d štampačima, nema serijskog broja, nema ničega

teško vreme nasm sledi , iz raznih razloga

• +1 4
Posted

Imam drugare u CG, radio sam dole, uvek sam imao gadan osecaj da je previse pistolja kod ljudi, mnogo vise nego ovde gore 

• +1 3
Posted
8 minutes ago, Krangovo telo said:

Oko ove teme oko statistike oruzja iz kojeg se najcesce vrse krivicna dela. Pa povici da se svi naoruzamo. A da nije mozda nekim slicajem resenje da se neko konacno pozabavi ilegalnim oruzjem ili je to tako postoji i to je to.

To je kao da kažeš a da se neko pozabavi švercom droge, belim robljem, mirom u svetu, gladnima, dopiši šta želiš. 

Roba nađe put do kupca a tu smo gde smo od 1990. Mnogo je upumpano oružja i sada cirkuliše, ne samo na Balkanu nego i dalje. 

• Vojvodo,serdare 1
Posted (edited)

Onda nista da legalizujemo skroz, pa kad se opuste ljudi, zamru nelegalni tokovi i onda tada zabrana totalna i uzmemo sveeee. Kako sam pametan.:smartass:

Salu na stranu, sve je to jasno ali opet mislim da mora da se malo vise pozabavi tim problemom.

Edited by Krangovo telo
  • +1 3
Posted
4 minutes ago, Krangovo telo said:

Onda nista da legalizujemo skroz, pa kad se opuste ljudi, zamru nelegalni tokovi i onda tada zabrana totalna i uzmemo sveeee. Kako sam pametan.:smartass:

Salu na stranu, sve je to jasno ali opet mislim da mora da se malo vise pozabavi tim problemom.

Naravno, ali mislim da se mora drastično pooštriti kaznena politika. Čuj 6 meseci za eksploziv pa koji kurac...

Robija, random pretresi što trgovaca što kupaca. 

• Hvala 1
Posted
2 hours ago, Zaboravan said:

Svako s 200€  može imati pristup oružju, nelegalno naravno. 

I to oružje je skoro pa uvek u ovakvim tragedijama. 

Ja ne mogu niti znam gde bih pazarila. Gde ti nabavljaš nelegalno oružje? Ko ti je kontakt? Jesi li prijavio policiji saznanja o tome ko prodaje?

• +1 1
  • Haha 1
Posted
51 minutes ago, Zaboravan said:

Naravno, ali mislim da se mora drastično pooštriti kaznena politika. Čuj 6 meseci za eksploziv pa koji kurac...

Robija, random pretresi što trgovaca što kupaca. 

Nije nego tri mjeseca. Ali i da je 13, 23, 33 mjeseca isto je. Našli mu neke vazdužne, eksploziv i metke. Sigurnoje i tada negdje krio pištolj kiji nije nađen. I izašao bi i ponovo napravio isto. Realno, ovo se užasno teško rješava. Jedini način je da svakoga ko je osuđivan za ovakva djela periodično da pretresaš određeni vremenski period koji bi bio u kazni naveden. 5-10 godina da mu se rade nenajavljeni pretresi. Takva neka prevencija da bude. I odvraćanje, ako se za ponovljeno djelo maksimalno odrapi.

• +1 2
Posted
2 hours ago, milfisland said:

I već sinoć poluretardirani ministar (slika mu govori sve) najavljuje kako će posle ovoga kao mjeru predložiti da se svima sem lovcima i registrovanim sportistima u streljaštvu oduzme legalno oružje. Sa kojim se počini 1% krvnih delikata.

Ali to je lik sa najviše intagram klipova u vladi, pa eto... Od takvog glupana očekivati nešto logično, mnogo je kume. 

A šta će ti oružje ako nisi lovac ili se baviš streljaštvom?

Ako si ljubitelj drži onesposobljeno kao trofejno.

• +1 1
Posted (edited)
21 minutes ago, Bambula said:

A šta će ti oružje ako nisi lovac ili se baviš streljaštvom?

Ako si ljubitelj drži onesposobljeno kao trofejno.

Oružje je potrebno zbog policije koja je promaši mjesto zločina tri kilometra prvih par sati.

Jer ti policija ne jamči ličnu sigurnost.

Kolega živi u kući na periferiji Podgorice. Pitam ga ima li kakve alarme i slične stvari. 

"Odvraće ih cane corso koji šeta po dvorištu".

Zamisli koliko bi faktor odvraćanja bio da stoji "naoružani domaćin, ne zajebavaj se".

Vraćem se na Srbiju i slučaj kad je lik iznabada šrafcigerom provalnika i o jadu se zabavio od države. A što je treba da radi kad mu neko upane dok familija spava? Da ga lijepo zamoli? Da zovne organe da dođu za jedno sat vremena dok ih ovaj, u boljem slučaju, opelješi, a u gorem izmasakrira?

Edited by milfisland
  • +1 1
  • -1 1
Posted (edited)
10 minutes ago, milfisland said:

Oružje je potrebno zbog policije koja je promaši mjesto zločina tri kilometra prvih par sati.

Jer ti policija ne jamči ličnu sigurnost.

Kolega živi u kući na periferiji Podgorice. Pitam ga ima li kakve alarme i slične stvari. 

"Odvraće ih cane corso koji šeta po dvorištu".

Zamisli koliko bi faktor odvraćanja bio da stoji "naoružani domaćin, ne zajebavaj se".

Vraćem se na Srbiju i slučaj kad je lik iznabada šrafcigerom provalnika i o jadu se zabavio od države. A što je treba da radi kad mu neko upane dok familija spava? Da ga lijepo zamoli? Da zovne organe da dođu za jedno sat vremena dok ih ovaj, u boljem slučaju, opelješi, a u gorem izmasakrira?

Po zakonu oružije se drži rasklopljeno i zaključano, municija se drži zaključana odvojeno od oružija.Koliko ti vremena treba da bude spremno za upotrebu i da odbraniš sebe, neko ti je već ušao u kuću?

A i tom logikom komšija te zagradi na parkingu, pa što da čekaš pauk da to reši :isuse:

Edited by Bambula
  • +1 5
  • Hvala 1
  • -1 1
Posted (edited)

crnu goru je devedesetih naoruzao dps  (kao sto je srbiju naoruzao sps). mozemo da pricamo o kulturi oruzja koje seze dublje u istoriju ali rat je okvir u kome je naoruzanje dobio ko je htio, a sistem koji seze od tada je olaksao nabavku onima koji su se naknadno zainteresovali.

razoruzace je, ne znam doduse mjeru kojoj se racionalno nadati, tekuca vlast ako ima mozga i kapaciteta. 

ovo govorim na temu nelegalnog oruzja.

martinovic je bio ludak potopljen u alkohol, takav bi eksplodirao svakako, najbolje sto se moze uraditi je preventiva, zdravstvena u mjeri u kojoj je moguce i prije svega strozi zakoni o oruzju, mozda i nadzor,  oduzimanje oruzja i stroze kazne koje se brze realizuju.

Edited by morgana
  • +1 2
Posted
10 minutes ago, Bambula said:

Po zakonu oružije se drži rasklopljeno i zaključano, municija se drži zaključana odvojeno od oružija.Koliko ti vremena treba da bude spremno za upotrebu i da odbraniš sebe, neko ti je već ušao u kuću?

A i tom logikom komšija te zagradi na parkingu, pa što da čekaš pauk da to reši :isuse:

Za držanje i NOŠENJE bio bih veoma liberalan. 

A i manje bi bilo zagrađivanja na parking.

• +1 1
  • -1 2
Posted (edited)

Oružje se može na ovaj ili onaj način regulisati, i sigurno da će to dovesti do nekog pomaka, ali, po meni, glavni problem je nasilje kao opšteprihvaćeni kulturološki obrazac za rešavanje problema, a to će se jako teško rešiti jer ima i do nasledja, i do menaliteta, i zbog toga i naizgled normalni ljudi rade ovakve stvari.

Edited by Jeremija
  • +1 6