Jump to content
IGNORED

African homeowners, kako li se toga do sad niko nije setio??

Recommended Posts

Posted (edited)

Prosecna Bocvanka ima vise para od prosecnog Bosanca i vise kila od brata Shana :fantom:

Edited by Shan Jan
  • Haha 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
38 minutes ago, ultra plasticni said:

druze, ovo je tipicna trgovina ljudima. nemoguce da za to nisi cuo

Sve vreme pokušavam da objasnim da je reč o potpunom ignorisanju lokalnih običaja i kulture.

Svakako da postoji mogućnost trgovine ljudima, ali daleko od toga da je to garantovano. Evo i @Zli Gli šta piše da brak radi odlično u Bosni. 

Jednostavno je reč o potpuno drugačijem pogledu na svet. Imao sam jednog šefa Indijca kojem su naravno roditelji sredili brak. Nit je to njemu smetalo niti je on uopšte smatrao da tu ima ista lose. Čak naprotiv smatrao je da su takvi brakovi bolji jer se supružnici trude da ga naprave da funkcioniše. Dok sam koncept romantične ljubavi na zapadu je nešto novo što je u ljudskoj istoriji postojalo jako kratko vreme. I ako pogledamo statistiku daleko više imaš razvoda u tom konceptu nego u konceptu ugovorenog braka. To je sad jedna ogromna diskusija daleko izvan okvira teme.

Samo ću još dodati da na Tajlandu tokom budističke ceremonije venčanja novac koji mladoženja daje mladinoj porodici se stavlja na posluzavnik da svi mogu da vide i voditelj programa svima kaže iznos. Bila bi sramota za tu porodicu da udaju kćerku bez tog novca. A šta se sa tim novcem posle dešava to se ne zna. Može mladina porodica da ga uzme. Može da ga vrati mladoženji. Može da ga da mladoj. Nema pravila. Ali je jako bitno da se taj novac prezentuje javno. Što se tamo kaže tu se gubi lice 'loss of face' ako tog novca ne bi bilo, iliti velika sramota za porodicu i familiju. 

Jedini izuzeci su ako se žena već udavala pre, ima dete itd. 

Posted

Tebe mora da je koštalo barem duplo od toga, pa ti zeva dupe za 7k evra.

Posted
1 minute ago, dragance said:

Tebe mora da je koštalo barem duplo od toga, pa ti zeva dupe za 7k evra.

Iznos novca zavisi od kriterijuma kao što su uzrast mlade, obrazovanje, posao itd.

Posted

Svrha tog običaja je da mladoženja dokaze da je sposoban da se brine o mladoj i da njenoj porodici nadoknadi njeno odsustvo u domaćinstvu. Pošto bi ta kćerka radila ne samo u domaćinstvu, već vrlo verovatno i u porodičnom biznisu da li to bila njiva, prodavnica, restoran ili nešto drugo.

Posted

Koje šuplje priče. Kaže "nije bitan miraz", a sam ga je prvi pomenuo. Izmislio tri teorije zašto je ok, kad se predloži najrealnija kaže "odakle ti to znaš". I na kraju, kakve veze ima šta se desilo, znaš ti koji je napredak sad živi u Švajcarskoj, osim što živi u Bosni. Pa jebote.

Od tolike borbe za bolji svet ostala samo tiha patnja što on nije taj koji drugima iznajmljuje skupe nekretnine i ima jeftinu pičku iz siromašnih zemalja.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
On 14. 12. 2024. at 22:09, Desmond Bojčinski said:

ako Urugvaj pukne nekako

:heart:

Kažu da ima dosta US expata poslednjih godina, možda @Budja zna detaljnije?

Da sam prljavi bogatun, isto bi bio ili U-R-gay ili ES Galicija kao "lokalna" opcija.

• +1 1
Posted
2 hours ago, zorglub said:

:heart:

Kažu da ima dosta US expata poslednjih godina, možda @Budja zna detaljnije?

Da sam prljavi bogatun, isto bi bio ili U-R-gay ili ES Galicija kao "lokalna" opcija.

Budja bi, da ima poslovnu ponudu, iz odmah otisao u Montevideo sa suprugom.

Sad sam se pre neki dan vratio, mirno, bez teskog saobracaja, nista ludil kao Buenos Aires, ali sve ima, i pozoriste, i koncerti, evropski vibe skroz, i savrsen karneval, i murga. Hrana je, doduse, jeziva, iskljucivo paste i meso i sve isto, nula raznolikosti.

Al da biju po usima, biju. Najbolji delovi Montevidea (Punca Carreta, Pocitos) $3.000 po m2. Kuce por obodu u Carrascu necu da pominjem. Centralni delovi koji su takodje ok (Cordon, Palermo, Barrio Sur) su nesto jeftiniji kao i severniji Prado (ali je dalje od desavanja).

Moze da se seta nocu, ne moras da se okreces okolo, stopa ubistava nije mala, ali je ogranicena na kriminalni milje.

Ono, idealka bi bila, sest meseci Cuencca, sest meseci Montevideo.

Kad smo kod ex-pat, u Cuenci zivi 10.000 Amera. I oseca se u gradu. U Cuenci smo kupili jednosoban stan, dobra je investicija, bezanija iz Gvajakila, dok u Kitu padaju cene nekretnina u Kuenki su stabilne ili blago rastu. Bezbednost je jos uvek neuporediva sa Kitom, a da ne govorim o Gvajakilu.

Zorglub, Galicija ili Asturias (Oviedo)?

• +1 2
  • Wub 1
  • Hvala 3
Posted
On 15. 12. 2024. at 10:19, Zli Gli said:

Sve mogu da vas razumem, ovaj setao sa nosorozima, onaj ziveo u getu Angole, treci samo letovao negde u Africi... ali Shanjan koji je ziveo i radio tamo x godina a nije pri povratku poveo neku crnu mambu da mu bude zena majka kraljica robinja, e to ne razumem.

Jbg, ja sam se preselio tamo sa slabijom polovinom, ali sam doneo kuče :) 

• +1 1
Posted
22 hours ago, Boksi said:

Drugar se ove godine peo na Kilimandžaro. Ima više tura godišnje iz BG-a. Ne znam da li je išao neko? Kaže da kad se popneš na vrh tvoja grupa ima 10-ak minuta max za slikanje jer je neverovatan broj ljudi koji čeka u redu za slikanje, odn., koliko se njih svakodnevno penje. 

Zato i leti onaj helikotpter za evakuacije više puta dnevno, a košta boga oca. 

• +1 1
Posted
15 hours ago, Djuro said:

on nije platio za nju, mada sad ispomaze njenu majku, sestru i brata.

Ako ga stvarno voli, složiće se da on nije dužan da glumi crveni krst za njenu familiju :heart:

Posted
47 minutes ago, vladavsnarod said:

Ako ga stvarno voli, složiće se da on nije dužan da glumi crveni krst za njenu familiju :heart:

Ako njih dvoje imaju, a njeni tamo se muce za najosnovnije, jebes taj brak ako ih ne pomazu.

moja majka se nije udala sa mirazom, pa su pomaali i njegove i njene od svojih prihoda.

• +1 4
Posted
9 hours ago, Budja said:

Zorglub, Galicija ili Asturias (Oviedo)?

Može i Vigo i La Coruna, može i Oviedo, može i Santander - cela NW Španija mi (bar preko ekrana) izgleda fenomenalno a potcenjeno. Verovatno se varam za ovo "potcenjeno".

Posted
1 hour ago, vladavsnarod said:

nije duzan, nisu ni trazili. 
smesne pare su u pitanju btw.

• +1 3
Posted

Meni javite ako zeli neka sa dalekog istoka da poboljsa prirodni prirastaj svoje zemlje. Spreman sam i za seobe ako treba :wub:

• +1 1