radisa Posted December 15 Posted December 15 Just now, Midžeta said: Meni je i dalje neverovatno da ovo nije otvorio noskich Nastalo je splitom... :( 1
Shan Jan Posted December 15 Posted December 15 3 minutes ago, Midžeta said: Meni je i dalje neverovatno da ovo nije otvorio noskich Ne staj coveku na muku.
Venom Posted December 15 Posted December 15 1 hour ago, noskich said: Ne znas okolnosti. Što kaže @Shan Jan miraz za mladu je sasvim uobičajena i legitmna stvar u velikom delu sveta. Ne bih da spekulišem jer ne znam, kažem opet ako je bila reč o tome da je odlučila da to uradi to je njena odluka i ko si ti da to osudjujes. Ko zna kakve okolnosti napušta, kome je sve pomogla tom odlukom, a najverovatnije dobija švajcarske papire i nasledstvo od muža. A može i preko razvoda svašta da sebi obezbedi. Sto bi kod kuće najverovatnije mogla samo da sanja. Nije bila reč o njenoj™ odluci i niko nju nije osuđivao. Ne znamo okolnosti, ali 1) nema problema jer ko zna kome je pomogla (kaže osoba koja ne zna okolnosti) i uostalom sex workers su isto što coal mine workers (ali ne znamo okolnosti). Pa baš dosta zaključaka o uzrocima za nekog ko ne zna okolnosti. Doduše znamo da je koštalo 7k evra, da su šanse da su pare završile kod nje nepostojeće, ali nema veze to je miraz, iako nije miraz objasnio Hamlet. Bolji svet by noskich, tebe sito može da proziva koliko si šupalj. 2
Verterdegete Posted December 15 Posted December 15 3 hours ago, noskich said: Pa što se kaže obostrana korist. Po tebi bi bilo bolje da muž bude sam, a žena da grca u siromaštvu? Jel to pravednije? Živimo u uređenju u kojem radimo ono što moramo, mogućnost izbora je ograničena, nekom manje, nekom više. Ako je žena donela samosvojnu odluku, onda ne vidim problem. Svi mi pokušavamo da živimo što bolje možemo u zadatim okolnostima. Da li bi radije da ti cerka bude rudar ili kurva?
Eleniko Posted December 15 Author Posted December 15 2 hours ago, Midžeta said: Meni je i dalje neverovatno da ovo nije otvorio noskich 1
Djuro Posted December 15 Posted December 15 (edited) 8 hours ago, Zli Gli said: Sa tim je uvek neizvesno ali stanje je kao u oglasima kad napisu NOV NOV NOV, cista desetka i za nas nesto mladje od doticnog gospodina koji ju je doveo baba vozila. meni je kuma (najnovija zena od kuma) crna afrikanka. cca 20 godina, top model, dobra ko lebac, pametna. upoznali su se preko aplikacije, dok je bio tamo na safariju i obilasku istocne afrike. nakon toga su ostali u kontaktu, videli se jos u par navrata, i - ove godine - odlucili da se vencaju. on nije platio za nju, mada sad ispomaze njenu majku, sestru i brata. all you need is love. (uapararara) Edited December 15 by Djuro
noskich Posted December 15 Posted December 15 (edited) 6 hours ago, Hamlet Strašni said: Мираз је имовина коју млада доноси у кућу у коју долази, а не нешто што се плаћа њеној породици. Буквално у обрнутом смеру иде имовина од тога када се купује млада. Dowry се каже на енглеском. Sve zavisi od zemlje do zemlje. Negde novac plaćaju mladini, drugde mladoženjini. Isto nema striktnog pravila da li se donosi u kuću ili se daje roditeljima kao svojevrsna naknada za odsustvo njihovog deteta pošto ono više neće doprinositi domaćinstvu. https://www.wider.unu.edu/publication/bride-price-or-dowry Marriage payments, as well as dowry or bride price, are still in use in 75% of countries globally. Cela Afrika i bliski istok i veći deo Azije minus Rusija, Mongolija, Japan i Koreje. S tim što ako je zeleno to ne znači da se ne praktikuje uopšte, već da nije običaj većine. Edited December 15 by noskich
noskich Posted December 15 Posted December 15 (edited) 5 hours ago, Venom said: Nije bila reč o njenoj™ odluci i niko nju nije osuđivao. Ne znamo okolnosti, ali 1) nema problema jer ko zna kome je pomogla (kaže osoba koja ne zna okolnosti) i uostalom sex workers su isto što coal mine workers (ali ne znamo okolnosti). Pa baš dosta zaključaka o uzrocima za nekog ko ne zna okolnosti. Doduše znamo da je koštalo 7k evra, da su šanse da su pare završile kod nje nepostojeće, ali nema veze to je miraz, iako nije miraz objasnio Hamlet. Bolji svet by noskich, tebe sito može da proziva koliko si šupalj. A kako ti to znaš da nije bila reč o njenoj odluci i gde su pare završile? Ona ako se uda za Švajcarca tih 7k su smešne u poređenju šta će dobiti brakom. Bukvalno sitnina. Ali njenoj porodici mogu biti veliki kao kuća. Edited December 15 by noskich 1
noskich Posted December 15 Posted December 15 7 minutes ago, JozoMujica said: I u Srbiji se mlada "kupuje" od braće, samo kažem. Da, neki praktikuju običaj da se mlada zaključa pa da mladoženja mora da plaća da bi se vrata otključala.
noskich Posted December 15 Posted December 15 4 minutes ago, Hamlet Strašni said: Ali to nije miraz. Pa šta? Miraz je irelevantan u raspravi o običajima u Africi.
Shan Jan Posted December 15 Posted December 15 I u Kini muzjak mora da plati ozbiljnu sumu familiji mlade. Takodje se ocekuje da ima neku nekretninu i da je prepise na njeno ime ili bar pola-pola. Ovo je, ako sam dobro razumeo, zato sto tamo ne postoji alimentacija kao opcija posle razvoda. 1
ultra plasticni Posted December 15 Posted December 15 4 minutes ago, noskich said: Pa šta? Miraz je irelevantan u raspravi o običajima u Africi. druze, ovo je tipicna trgovina ljudima. nemoguce da za to nisi cuo 4
Zli Gli Posted December 15 Posted December 15 Ovo im je uvezao komsija izBosne, ne iz Svajcarske, i zapravo nije jedini nego su dve mlade stigle i kazu da su se dobro uklopile, cak i deluju srecno obe Mozete obrisati slike uskoro, verovatno nije prikladno da stoje dugo ali sam morao da docaram o kome/cemu se radi. Ja da sam bio Shan, poveo bi jednu ovakvu kuci da mi peva da mi mesa nocima u krug, da je musko bila bi mi ko najbolji drug 1 1 1
Recommended Posts