Jump to content
IGNORED

African homeowners, kako li se toga do sad niko nije setio??

Recommended Posts

Posted

Tu je makar što se kaže nema laži nema prevare. Šta vidiš to i dobiješ. Ovo sve ostalo je mačka u džaku.

I za 50+ šta ćeš više, puna kapa.

Što kaže So Sabi: lepo meni, lepo vama, cmok. 

Posted

Drugar se ove godine peo na Kilimandžaro. Ima više tura godišnje iz BG-a. Ne znam da li je išao neko? Kaže da kad se popneš na vrh tvoja grupa ima 10-ak minuta max za slikanje jer je neverovatan broj ljudi koji čeka u redu za slikanje, odn., koliko se njih svakodnevno penje. 
Mada im je to bio cilj puta, svi iz grupe su planinari, safari posle je na sve ostavio jači utisak. A najjači siromaštvo. Da je prvi put shvatio koliko stvari u životu uzima zdravo za gotovo.

Posted

noskich, veliki borac za pravednije društvo u epizodi: uvoz žena za 7000 evra, lepo meni, lepo vama 

Živ nisam dok ne čujem ko je uzeo 7k evra, nešto mi se javlja da nije uvezena žena 

• +1 1
  • Haha 2
Posted
1 hour ago, JozoMujica said:

A jel vraćana kilometraža?

povedeš dobrog majstora da pregleda i istestira

• Haha 1
  • -1 1
Posted
9 hours ago, svashtabezneshto said:

prvi put sam ove godine bila na egipatskom mediteranu, zaljubila se u more, šokirala se siromaštvom, (potez marsa matruh - aleksandrija),

a ono što je iznenađujuće je izgradnja, al alamejn pa mislim sve do aleksandrije je u nedovršenoj novogradnji, beograd na vodi na steroidima, za koga se to pravi? 

kakva bi bila kupovina nekretnine negde na tom potezu? 

(a najlepša su stara naselja sa privatnm malim vilama i javnim plažama. bila sam ranije na crvenom moru i u kairu, ovo je potpuno drugačije iskustvo, išla bih opet, u aleksandriju se sutra preselila)

Moja jedna koleginica je egipatskog porekla. Kaze da su od proleca obrnuli krug, da su na istom. Prenaseljeni su, kaze da je vojska svuda, a nekretnine u kojima se ne zivi useljava ulicna sirotinja i tu nema pomoci. Njen otac je ko u srpskom gastarbajterskom stilu napravio neku kucu u svom rodnom selu, u medjuvremenu populacioni bum kojimi u Srbiji nikad nismo imali, neko je usao u kucu, pravna drzava ne postoji nisu uspeli ni na koji nacin da to povrate.

Ona kaze da joj je sad i malo frka da ide po Egitu (ona je svojevremeno isla uzduz i popreko, kaze sad bez muskih rodjaka itsl nije joj do toga).

Ja je pitala za Hurgadu i tako to, kaze pa tam oisu turisti, blokiran si tamo, kao nije to to.

Sta znam, ja nista od Egipta nisam videla, zanimljivo bi mi bilo ali ne deluje da je za posetu mimo nekih bas organizovanih tura tipa evo ti plaza, ajd u bus, evo ti piramida, evo ti aerodrom. Dovidjenja.

• +1 2
Posted
1 hour ago, Venom said:

noskich, veliki borac za pravednije društvo u epizodi: uvoz žena za 7000 evra, lepo meni, lepo vama 

Živ nisam dok ne čujem ko je uzeo 7k evra, nešto mi se javlja da nije uvezena žena 

Pa što se kaže obostrana korist. Po tebi bi bilo bolje da muž bude sam,  a žena da grca u siromaštvu? Jel to pravednije?

Živimo u uređenju u kojem radimo ono što moramo, mogućnost izbora je ograničena, nekom manje, nekom više.

Ako je žena donela samosvojnu 

odluku, onda ne vidim problem. Svi mi pokušavamo da živimo što bolje možemo u zadatim okolnostima.

Posted

Da se ne muce ljudi, u pitanju je 71k eura. 

Posted (edited)
2 hours ago, Boksi said:

Mada im je to bio cilj puta, svi iz grupe su planinari, safari posle je na sve ostavio jači utisak. A najjači siromaštvo. Da je prvi put shvatio koliko stvari u životu uzima zdravo za gotovo.

Meni je Beograd odmah posle Dakara pre dve godine bio kao Tokijo. Pritom je Dakar dosta civilizovano mesto i prilicno bezbedno danju. Politicki je Senegal uglavnom stabilan, mozda bi tamo i bila smislena investicija.

Na stranu investicije, Afrika ce biti neverovatno dinamican kontinent narednih decenija. Prave se medjunarodni autoputevi, u Abidjanu valjda i prvi metro. Lagos mora da je ludilo i vredan posete, ali mi je poznanica Kamerunka na to rekla: "Ahaa, ti hoces da te kidnapuju" 😄 Mislim, rizik da me neko odzepari mi je prihvatljiv, iako je to i ponizavajuce iskustvo, ali heavy varijante ne hvala.

Edited by Kampokei
  • +1 2
Posted
On 10. 12. 2024. at 3:15, Shan Jan said:

imam prijatelje Portugalce koji su radili za gadne pare u Angoli i ovde kupili stanove. Vise nije tako,jel je kwanza lokalna valuta total devalvirana. Pre ovoga su plate inzenjera bile od 6/9k Eur mesecno. Da,ne postoji zdravstveni sistem,korupcija gora  3 puta nego u Srbistanu. I dan danas strane kompanije traze ljude da idu tam jel su lokalci total neobrazovani,citaj imperijalizam i sve redom.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
2 hours ago, noskich said:

Pa što se kaže obostrana korist. Po tebi bi bilo bolje da muž bude sam,  a žena da grca u siromaštvu? Jel to pravednije?

Živimo u uređenju u kojem radimo ono što moramo, mogućnost izbora je ograničena, nekom manje, nekom više.

Ako je žena donela samosvojnu 

odluku, onda ne vidim problem. Svi mi pokušavamo da živimo što bolje možemo u zadatim okolnostima.

Donela je samosvojnu™ odluku da je neko kupi za 7k eura. Posle je uložila u buttcoin i sad će još malo da kupi nekretninu u Sidneju. 

• +1 2
Posted
5 minutes ago, Venom said:

Donela je samosvojnu™ odluku da je neko kupi za 7k eura. Posle je uložila u buttcoin i sad će još malo da kupi nekretninu u Sidneju. 

Dosta africkih zemalja ima obicaj da moras da kupis mladu od familije tako da me ne cudi. Bio neki nas u Bocvani koji je bio sa lokalkom poduze al nije platio pa dosla familija da ga bije, valjda prosao probni period :D 

• Haha 1
Posted (edited)
19 minutes ago, Venom said:

Ne znas okolnosti.

Što kaže @Shan Jan miraz za mladu je sasvim uobičajena i legitmna stvar u velikom delu sveta. 

Ne bih da spekulišem jer ne znam, kažem opet ako je bila reč o tome da je odlučila da to uradi to je njena odluka i ko si ti da to osudjujes. Ko zna kakve okolnosti napušta, kome je sve pomogla tom odlukom, a najverovatnije dobija švajcarske papire i nasledstvo od muža. A može i preko razvoda svašta da sebi obezbedi. Sto bi kod kuće najverovatnije mogla samo da sanja. 

Edited by noskich
  • +1 1
Posted

Мираз је имовина коју млада доноси у кућу у коју долази, а не нешто што се плаћа њеној породици.  Буквално у обрнутом смеру иде имовина од тога када се купује млада. Dowry се каже на енглеском.

• +1 6
Posted

Meni je i dalje neverovatno da ovo nije otvorio noskich