cedo Posted February 16 Author Posted February 16 Aida Ćorović: Post jedne moje antiratne drugarice, saborkinje, sestre po duši. Neću je potpisati, razlog znamo ona i ja. Ali, tekst je važan, dragocen kao dijamant. A, ja obećavam novinski tekst koji će nešto podrobnije elaborirati sve ovo što je moja prijateljica napisala: “Neko je na tviteru izvukao ovaj citat od izjave nekog od studenata iz Novog Pazara koji su od Pazara hodali do Kraljeva, pa se onda spojili sa Čačanima, Milanovčanima i Užičanima i zajedno ušli u Kragujevac: 'Studenti Univerziteta u Novom Pazaru se konačno osećaju kao deo ove zemlje'. Ne znam ko je to rekao, ali ova rečenica je jedna od najznačajnijih rečenica u istoriji Srbije od početka devedesetih. Sandžak je u Srbiji strahovito stradao tokom ratova tih godina. Srpska vlast je bošnjačko stanovništvo u Sandžaku 'kažnjavala' zbog svoje nacionalne pripadnosti a kao posledicu rata u Bosni i Hercegovini, u kome Srbija 'zvanično' nije učestvovala, ali je podržavala VRS, vojno, materijalno, paravojno a i državno u politici etničkog čišćenja Bošnjaka. Državljani i građani i građanke Srbije, Bošnjaci i Bošnjakinje, bili su žrtve masovne torture koju su sprovodili pripadnici MUPa Srbije, žrtve kršenja ljudskih prava, ali i žrtve dva velika ratna zločina počinjena u Štrpcima i Sjeverinu. Do dana današnjeg, Sretenja 2025. godine, njihovi članovi porodica, koji su i dalje građani i državljani Srbije, od države Srbije nisu dobili pravdu. Među vođama studentskog protesta 1996/1997 nije bilo studenata Bošnjaka. Nije ih bilo ni u Otporu, a nisu učestvovali ni u masovnim protestima 05.10 2000. godine. Iz prostog razloga - država Srbija, ili pobunjeni deo nje ih nikada nije smatrao RAVNOPRAVNIM ili JEDNAKIM sa nama ostalima. Isti je slučaj sa Albancima, koji su državljani Srbije. Godinama me muči jedna stvar - dok smo učestvovali u studentskim demonstracijama 1996/1997, Miloševićeva policija je uglavnom okruživala/branila važne institucije - poput Skupštine, ili Ambasade USA. I prolazeći pored tih kordona, mi smo, kao studenti koji smo se borili za demokratiju, uglavnom policiji vikali: 'IDITE NA KOSOVO'. Jer nam je bilo prihvatljivo da policija prebija Albance na Kosovu, ali nam nije bilo prihvatljivo da tuku nas u Beogradu. Sandžak, Pazar, Tutin, Sjenica, Preševo, Medveđa, Bujanovac, i svi koji žive tamo, Bošnjaci i Albanci, oni su lice Srbije, isto koliko i ja. A istorijski gledano, oni su mnogo više Srbija nego ja, koja sam iz Srema. Zato mi ova rečenica neke studentkinje ili studenta iz Novog Pazara, koji kilometrima pod kišom i snegom hodaju do Kragujevca, pod zastavom grada Novog Pazara, sa svojim koleginicama i kolegama iz cele Srbije, da zajedno proslave Sretenje, dok im u selima širom Šumadije spremaju halal hranu - a u Šumadiji su pečenjare kulturno-istorijski spomenici i prvo se zakolje prase pa se posle pita šta ćemo jesti - znači da je konačno došao kraj onom otrovnom, nacionalističkom, agresivnom, ratno-huškačkom narativu iz devedesetih koji nam je potrovao duše, srca, prijateljstva i porodične veze. Na Sretenje 2025. godine je rođena ne nova, nego prava Srbija.”
cedo Posted February 16 Author Posted February 16 nikada ne zaboraviti ove ljude i uciti se hrabrosti 1
cedo Posted Tuesday at 13:23 Author Posted Tuesday at 13:23 bogatic je povukao nogu raca nastavlja prosto je
Fins fleet Posted Tuesday at 22:59 Posted Tuesday at 22:59 (edited) Ne vidi se dok ne kliknete na show more, ali lik ima jbni dijabetes. Odspavao sat vremena, spakovao se i nakon setnje krenuo maraton. Lagano. Edited Tuesday at 23:00 by Fins fleet 1
cedo Posted Wednesday at 17:31 Author Posted Wednesday at 17:31 Oбјављено велико истраживање јавног мњења везано за блокаде и протесте. Сажвакани закључци (из поређења са претходном анкетом из децембра): - Грађани све мање забринути, а све више осећају наду - Грађани све више сматрају да земља иде у добром правцу - Највећи проблеми у држави: Корупција, студенти, инфлација, сиромаштво и власт - Процентуално нешто већа подршка блокадама, али снажнија, са статистички подједнаким процентом оних који не подржавају. Међутим видимо да је удео оних који у потпуности не подржавају знатно опао - Дупло више гласача који су ближи партијама власти сада подржава протесте - Трећина грађана барем једном учествовала у протестима - Трећина грађана верује да је предметна институција надлежна за испуњење захтева, и то махом оних 65+ - Чак 85% становништва подржава захтев студената за објавом документаицје (само 70% оних 65+, 65% гледалаца Пинка и 78% гледалаца РТС-а) - Трећина грађана верује да су протести покушај обојене револуције - Трећина грађана верује да су студентски захтеви испуњени, половина да нису, остали не знају (они са основним образовањем и 65+ највише верују да су захтеви испуњени) Извор: ЦРТА
Recommended Posts