Jump to content
IGNORED

Čisto srce može izneti promenu

cedo

Recommended Posts

Posted

Malo što me pesma uvek bacala u tugu...

• +1 1
Posted

Aida Ćorović:

Post jedne moje antiratne drugarice, saborkinje, sestre po duši. Neću je potpisati, razlog znamo ona i ja. Ali, tekst je važan, dragocen kao dijamant. A, ja obećavam novinski tekst koji će nešto podrobnije elaborirati sve ovo što je moja prijateljica napisala:

“Neko je na tviteru izvukao ovaj citat od izjave nekog od studenata iz Novog Pazara koji su od Pazara hodali do Kraljeva, pa se onda spojili sa Čačanima, Milanovčanima i Užičanima i zajedno ušli u Kragujevac: 'Studenti Univerziteta u Novom Pazaru se konačno osećaju kao deo ove zemlje'. 

Ne znam ko je to rekao, ali ova rečenica je jedna od najznačajnijih rečenica u istoriji Srbije od početka devedesetih. Sandžak je u Srbiji strahovito stradao tokom ratova tih godina. Srpska vlast je bošnjačko stanovništvo u Sandžaku 'kažnjavala' zbog svoje nacionalne pripadnosti a kao posledicu rata u Bosni i Hercegovini, u kome Srbija 'zvanično' nije učestvovala, ali je podržavala VRS, vojno, materijalno, paravojno a i državno u politici etničkog čišćenja Bošnjaka. 

Državljani i građani i građanke Srbije, Bošnjaci i Bošnjakinje, bili su žrtve masovne torture koju su sprovodili pripadnici MUPa Srbije, žrtve kršenja ljudskih prava, ali i žrtve dva velika ratna zločina počinjena u Štrpcima i Sjeverinu. Do dana današnjeg, Sretenja 2025. godine, njihovi članovi porodica, koji su i dalje građani i državljani Srbije, od države Srbije nisu dobili pravdu. 

Među vođama studentskog protesta 1996/1997 nije bilo studenata Bošnjaka. Nije ih bilo ni u Otporu, a nisu učestvovali ni u masovnim protestima 05.10 2000. godine. Iz prostog razloga - država Srbija, ili pobunjeni deo nje ih nikada nije smatrao RAVNOPRAVNIM ili JEDNAKIM sa nama ostalima. Isti je slučaj sa Albancima, koji su državljani Srbije. 

Godinama me muči jedna stvar - dok smo učestvovali u studentskim demonstracijama 1996/1997, Miloševićeva policija je uglavnom okruživala/branila važne institucije - poput Skupštine, ili Ambasade USA. I prolazeći pored tih kordona, mi smo, kao studenti koji smo se borili za demokratiju, uglavnom policiji vikali: 'IDITE NA KOSOVO'. Jer nam je bilo prihvatljivo da policija prebija Albance na Kosovu, ali nam nije bilo prihvatljivo da tuku nas u Beogradu. 

Sandžak, Pazar, Tutin, Sjenica, Preševo, Medveđa, Bujanovac, i svi koji žive tamo, Bošnjaci i Albanci, oni su lice Srbije, isto koliko i ja. A istorijski gledano, oni su mnogo više Srbija nego ja, koja sam iz Srema. 

Zato mi ova rečenica neke studentkinje ili studenta iz Novog Pazara, koji kilometrima pod kišom i snegom hodaju do Kragujevca, pod zastavom grada Novog Pazara, sa svojim koleginicama i kolegama iz cele Srbije, da zajedno proslave Sretenje, dok im u selima širom Šumadije spremaju halal hranu - a u Šumadiji su pečenjare kulturno-istorijski spomenici i prvo se zakolje prase pa se posle pita šta ćemo jesti - znači da je konačno došao kraj onom otrovnom, nacionalističkom, agresivnom, ratno-huškačkom narativu iz devedesetih koji nam je potrovao duše, srca, prijateljstva i porodične veze. 

Na Sretenje 2025. godine je rođena ne nova, nego prava Srbija.”

Posted

nikada ne zaboraviti ove ljude

i uciti se hrabrosti

Gj5OLWCWgAAnmVG?format=jpg&name=large

Gj5OLWCWMAA129b?format=jpg&name=small

Gj5OLWJX0AAWJ7C?format=jpg&name=small

• +1 1
Posted

bogatic je povukao nogu

raca nastavlja

prosto je

Posted (edited)

Edited by cedo
Posted (edited)

Ne vidi se dok ne kliknete na show more, ali lik ima jbni dijabetes. Odspavao sat vremena, spakovao se i nakon setnje krenuo maraton. Lagano.

Edited by Fins fleet
  • +1 1
Posted

Oбјављено велико истраживање јавног мњења везано за блокаде и протесте.

Сажвакани закључци (из поређења са претходном анкетом из децембра):

- Грађани све мање забринути, а све више осећају наду

- Грађани све више сматрају да земља иде у добром правцу

- Највећи проблеми у држави: Корупција, студенти, инфлација, сиромаштво и власт

- Процентуално нешто већа подршка блокадама, али снажнија, са статистички подједнаким процентом оних који не подржавају. Међутим видимо да је удео оних који у потпуности не подржавају знатно опао

- Дупло више гласача који су ближи партијама власти сада подржава протесте

- Трећина грађана барем једном учествовала у протестима

- Трећина грађана верује да је предметна институција надлежна за испуњење захтева, и то махом оних 65+

- Чак 85% становништва подржава захтев студената за објавом документаицје (само 70% оних 65+, 65% гледалаца Пинка и 78% гледалаца РТС-а)

- Трећина грађана верује да су протести покушај обојене револуције

- Трећина грађана верује да су студентски захтеви испуњени, половина да нису, остали не знају (они са основним образовањем и 65+ највише верују да су захтеви испуњени)

Извор: ЦРТА

GkJ72eKXoAA4Jud?format=jpg&name=360x360

GkJ732YXEAAVHSg?format=jpg&name=360x360

GkJ75JHWAAAcBbd?format=jpg&name=360x360

GkJ7-krXUAAZMWY?format=jpg&name=360x360