Jump to content
IGNORED

Život (i) na primorju

Mel

Recommended Posts

Posted

to su ovi iz donje lastve 100%
ima jaka grobarska podružnica dole, jedna forumašica je predsednik uo gdl-a

@morgana šta je granica da donju i gornju savinu? magistrala ili bokeške brigade

Posted (edited)
5 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

to su ovi iz donje lastve 100%
ima jaka grobarska podružnica dole, jedna forumašica je predsednik uo gdl-a

@morgana šta je granica da donju i gornju savinu? magistrala ili bokeške brigade

brace grakalic, donja savina je ispod one pijacice tj trznog centra.

(s druge strane ulice je srednja skola)

Edited by morgana
  • Hvala 1
Posted

za duzi boravak u cg ima jos nekih aspekata kojima treba posvetiti paznju. ko se zanima, treba da pogleda propise/uslove za dobijanje boravka. bez boravka se tretira kao turisticka viza. nije da djetici jure ljude po kucama da proveravaju - ako zbog neceg ne zapadnes drzavi za oko, mozes sedeti koliko hoces. ali, takav neko nema pravo na zdravstvenu zastitu a turisticke ambulante nisu dzabe + placaju se svi lekovi. takodje, treba razmisliti o transferu primanja iz srbije. bez boravka, ovde se moze imati samo tzv. nerezidentski racun, sto znaci: uplatis pare na racun pa trosis to sto imas. nema kupovine karticama na rate, sto je ovde sinonim za cekove, i dugih pogodnih stvari. tesko ces dobiti tel. broj sa racunom na kraju meseca (nikad ne znam sta je post, a sta pre paid). stalno kesiranje poskupljuje zivot.

poz

• +1 1
Posted
3 hours ago, morgana said:

brace grakalic, donja savina je ispod one pijacice tj trznog centra.

(s druge strane ulice je srednja skola)

pijačica je muerte, tu je sad corner shop

pristojna radnja, deluje kao c/p arome u srbiji

Posted
2 hours ago, le petit nicolas said:

za duzi boravak u cg ima jos nekih aspekata kojima treba posvetiti paznju. ko se zanima, treba da pogleda propise/uslove za dobijanje boravka. bez boravka se tretira kao turisticka viza. nije da djetici jure ljude po kucama da proveravaju - ako zbog neceg ne zapadnes drzavi za oko, mozes sedeti koliko hoces. ali, takav neko nema pravo na zdravstvenu zastitu a turisticke ambulante nisu dzabe + placaju se svi lekovi. takodje, treba razmisliti o transferu primanja iz srbije. bez boravka, ovde se moze imati samo tzv. nerezidentski racun, sto znaci: uplatis pare na racun pa trosis to sto imas. nema kupovine karticama na rate, sto je ovde sinonim za cekove, i dugih pogodnih stvari. tesko ces dobiti tel. broj sa racunom na kraju meseca (nikad ne znam sta je post, a sta pre paid). stalno kesiranje poskupljuje zivot.

poz

A kako se "dobija" taj "boravišni status"? 

Mislim, mogu da guglam no mi je lakše da pitam 😉

Posted
1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:

pijačica je muerte, tu je sad corner shop

pristojna radnja, deluje kao c/p arome u srbiji

to jeste aroma (cg), corner shop:ovi su njene 'gradske' radnje, kao shop&go spram maksija

• Hvala 1
Posted (edited)
1 hour ago, Frank Pembleton said:

A kako se "dobija" taj "boravišni status"? 

Mislim, mogu da guglam no mi je lakše da pitam 😉

pogledaj zakon o strancima. kad mi je trebalo, znala sam ga skoro napamet, ali od tada je bilo nekih izmena.

poz

Edited by le petit nicolas
  • +1 1
Posted

ma to je svuda manje više isto -brak, posao ili predstavništvo strane firme što se najčešće i koristi.

Posted (edited)

ne znam kako je sa penzionerima ili digitalnim nomadima, treba videti.

poz

Posted

gadna je zima dole, pogotovu kad veže 4-5-6 dana monsunskih kiša i juga

a onda osvane ovakav dan pa se sve nulujetm

IMG_0313.thumb.jpeg.651d819de26cdd5b0404820ef52b37f0.jpeg

hn pre par sati

• +1 2
  • Wub 2
Posted (edited)

da je 4-5-6... kise su pocele 11. 11. (znam, jer sam 10. bila na plazi). prestale su pre 3-4 dana. za to vreme je bilo 3 x po pola dana sa suncem. ostalo: kisno i oblacno, vetrovito i oblacno, ili sva tri odjednom. nocu, kao i danju. dve trecine tih dana je duvalo hladno sever-istok, ostalo jug. (znam, jer zbog grejanja spustam roletne s vetrovite strane).

bez obzira na sve, u pravu si da se nuluje. nigde nisam dozivela takav preobrazaj pejzaza, energije i raspolozenja kao ovde, kad je oblacno i kisa/sunce.

poz

• +1 1
Posted

Već par godina razmišljam o stanu/kući na moru ...

To bi bio rezervni dom. Kad nam se smuči ovde, da zbrišemo tamo. A možda bi se i izdavao u međuvremenu, ako je izvodljivo. Ali, svakako ne bih kupovao zbog toga.

Bitno je da su fiksni troškovi što manji.

Za sad mi je favorit severna Italija / Istra. Sve je blizu odatle, lako se skokne do Austrije, Švajcarske, Francuske. Naravno, Italija.

Ispade Trst - top choice. Nisam to očekivao kad sam krenuo da razmišljam o moru onomad ...