Jump to content
IGNORED

Život (i) na primorju

Mel

Recommended Posts

Posted
4 minutes ago, Tihajeza said:

+1

Jedna moja koleginica se neviđeno ložila na horoskop i išla na kurseve i jednom na nekoj kafi dovuče lika koji ti kao pravi natalnu kartu i "sve što kaže, pogađa".

Crta onaj linije po krugu, i tumači: "pazi na ovo, čuvaj se onoga" i zatim najozbiljnijim mogućim glasom kaže jedinu stvar koju sam zapamtila sa tog neviđenog otvaranja očiju: "Nikad, ali NIKAD nemoj da imaš ništa sa Crnom Gorom i Crnogorcima!" :giggle:

Pa dobro, pošto su  "moji iz Crne Gore" to sam rešio... 😉

Posted
30 minutes ago, Tihajeza said:

Crta onaj linije po krugu, i tumači: "pazi na ovo, čuvaj se onoga" i zatim najozbiljnijim mogućim glasom kaže jedinu stvar koju sam zapamtila sa tog neviđenog otvaranja očiju: "Nikad, ali NIKAD nemoj da imaš ništa sa Crnom Gorom i Crnogorcima!" :giggle:

Za to ti ne treba citac natalnih karata :fantom:

• -1 1
Posted (edited)
10 hours ago, Frank Pembleton said:

Ja bi se moooožda odvažio da se preselim na primorje, ali tripujem da su cene nekretnina ludačke?

najnize su u h novom (mozda i u ulcinju, on mi je van vizure)

sto ne znaci da su niske

slobodno iskazite odijum prema crnogorcima, nemojte da vas je blam. 

sta je vise uopste blam i kome treba, otkad smo ga ukinuli super nam je.

(biranje drzave za zivot je drugo. svi biramo u mjeri u kojoj mozemo)

Edited by morgana
  • +1 2
  • Wub 1
Posted (edited)

Imam utisak da je primorje zimi sve bolje što si stariji. Provodio sam svake godine od novembra do marta u HN i to je bio pakao mojih tinejdžerskih dana. Kad se tad nisam pridodao statistici o samoubistvima neću nikad. Tek početkom tridesetih počinjem da dobijam misao da to nije tako loše bilo, naročito kada bi se napolju sastavila bljuzga i kancerogeni beogradski smrad. Sada već uveliko sanjarim o Pet Danica i dedi koji mi meri štopericom trčanje na 100 metara u duksu na prijatnih 19 stepeni. Već vidim da sam za 10 godina opet tamo, svojom voljom. Samo neće biti više Maura na Rai Uno. 

Edited by Amos
  • +1 2
  • Haha 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
51 minutes ago, morgana said:

Da li ce pomoci ako svaku recenicu zavrsimo sa "i nisu svi Cronogorci takvi niti je svuda u CG tako"?

• Haha 1
Posted
15 minutes ago, Amos said:

Imam utisak da je primorje zimi sve bolje što si stariji. Provodio sam svake godine od novembra do marta u HN i to je bio pakao mojih tinejdžerskih dana. Kad se tad nisam pridodao statistici o samoubistvima neću nikad. Tek početkom tridesetih počinjem da dobijam misao da to nije tako loše bilo, naročito kada bi se napolju sastavila bljuzga i kancerogeni beogradski smrad. Sada već uveliko sanjarim o Pet Danica i dedi koji mi meri štopericom trčanje na 100 metara u duksu na prijatnih 19 stepeni. Već vidim da sam za 10 godina opet tamo, svojom voljom. Samo neće biti više Maura na Rai Uno. 

joj, da. izidjes uvece vani i sretnes macku, a mozda ni nju.

nije vise tako, priliv mladjeg sredovjecnog stanovnistva je znacajan i to ima za posljedicu izvjesnu dinamicnost, ali naravno da je daleko od zivota u velikom gradu.

• +1 1
Posted
1 hour ago, morgana said:

najnize su u h novom (mozda i u ulcinju, on mi je van vizure)

sto ne znaci da su niske

(biranje drzave za zivot je drugo. svi biramo u mjeri u kojoj mozemo)

apsolutno

mada mi i nije jasno sto se pominju crna gora/crnogorci kad je herceg novi srpski grad u kom zive iskljucivo srbi

• Haha 1
Posted
23 minutes ago, pbg12345 said:

apsolutno

mada mi i nije jasno sto se pominju crna gora/crnogorci kad je herceg novi srpski grad u kom zive iskljucivo srbi

btw, po svemu sudeci, df (vucicevi) puca na sljedecim gradskim izborima na proljece.

Posted

Ko moze zivot u malom gradu, more i klima su svakako plus. Ali ako nisi za mali grad, nema tog mora koje ce te spasiti depre. Pritom, ja na celoj Jadranskoj obali ne vidim grad koji je toliko snazan da zadrzi najbolje ljude. Npr, sa izuzetkom jednog, svi Splicani koje poznajem, sto solidno sto povrsno, zive u Zagrebu. Deo njih ne zaklapa pricama o moru i Dalmaciji, kao neki hodajuci Splitski festival, ali adresa je ZG.

• +1 2
Posted (edited)

@morganalepo vala

inace mi je kod hn uvek bilo fascinantno sto su gotovo svi ljudi koje poznajem odande nekako "normalni"

ne znam koji izraz da upotrebim da ne zvuci debilno, u smislu da nisu seljacine, nacionalisti, zatucani

ne znam zasto je to tako, ali uvek mi se hn od manjih mesta izdvajao po tome ne samo u odnosu na ostala cg mesta, nego mozda i celoj bivsoj jugi

rijeka je ranije bila poznata u bivsoj drzavi da je zbog luke kod njih stizala zapadna kultura (i ne samo zapadna) ranije nego u ostatak drzave

to je naravno davno proslo vreme, ali moguce da more i otvorenost prema drugim kulturama, velik broj turista ima uticaja na ovo gore u vezi hnovog

Edited by pbg12345
Posted
5 minutes ago, pbg12345 said:

@morganalepo vala

inace mi je kod hn uvek bilo fascinantno sto su gotovo svi ljudi koje poznajem odande nekako "normalni"

Moj utisak je da su Bokelji generalno prilicno pitom narod.

Posted

Koji turisti :D Par godina pre covida smo išli na svadbu u Splitu pa se spustili do prijatelja u Dubrovniku na par dana i onda na moje insistiranje nastavili do HNa na jedno prepodne da obidjem stari kraj. Dubrovnik je košnica leti, ali HN je bio ubedljivo prazan u odnosu na Dalmaciju. 

Lepo zvuči, ali bih rekao da je to sve anegdotalno. Što si ti više internaci to ćeš se više i kretati u tim krugovima i samim tim izbeći ksenofobe. Ili će ih prosto biti blam da budu glasni u tvom prisustvu. 

Posted (edited)

@pbg12345 apsolutno veliki broj turista ima veze sa tim, hn je od '60ih godina imao ozbiljne turisticke kapacitete (koji su privatizacijom otisli u materinu ali to je druga prica) i velik broj stranih turista. sjecam se osamdesetih i sveprisutnosti njemackog jezika ljeti. ili dopisivanja sa nekim norveskim parom, babom i dedom, sa kojima smo se nas par klinaca upoznali, pokazali im pravac nazad ka njihovom hotelu tj banji i pitali za adresu. postoji citava mitologija ispletena na osnovu jadrandkih kontakata sa strancima, pokusacu da nadjem dokumentarac o dubrovackim galebovima npr.

herceg novi danas jeste dosta desno, a gradsku kulturu i medije drze df i demokrate koje se bore za isto biracko tijelo, sto onda i pojacava utisak i perpetuira matricu. mislim da ce to da se mijenja uskoro. hn ima urbanu kulturu btw, iako volatilnu, ali da ne davim sad sa tom problematikom.

plus ovo sto kaze kampokei, boka je pitoma.

sad je tu vec i jedna internacionalna komuna koja se odomacila i dodaje na slivi otvorenosti.

Edited by morgana
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted
2 minutes ago, Amos said:

Koji turisti :D Par godina pre covida smo išli na svadbu u Splitu pa se spustili do prijatelja u Dubrovniku na par dana i onda na moje insistiranje nastavili do HNa na jedno prepodne da obidjem stari kraj. Dubrovnik je košnica leti, ali HN je bio ubedljivo prazan u odnosu na Dalmaciju. 

Lepo zvuči, ali bih rekao da je to sve anegdotalno. Što si ti više internaci to ćeš se više i kretati u tim krugovima i samim tim izbeći ksenofobe. Ili će ih prosto biti blam da budu glasni u tvom prisustvu. 

ma jok, taj utisakvucem jos od studentskih dana, kad sam se sretao bukvalno svakakvog sveta

naravno, da postoji ozbiljna mogucnost da je igra velikih brojeva, da sam samo naleteo na takve ljude i slicno, ali nisam jedini sa takvim utiskom

Posted
1 minute ago, morgana said:

@pbg12345 apsolutno veliki broj turista ima veze sa tim, hn je od '60ih godina imao ozbiljne turisticke kapacitete (koji su privatizacijom otisli u materinu ali to je druga prica) i velik broj stranih turista. sjecam se osamdesetih i sveprisutnosti njemackog jezika ljeti. ili dopisivanja sa nekim norveskim parom, babom i defom, sa kojima smo se nas par klinaca upoznali, pokazali im pravac nazad ka njihovom hotelu tj banji i pitali za adresu. postoji citava mitologija ispletena na osnovu jadrandkih kontakata sa strancima, pokusacu da nadjem dokumentarac o dubrovackim galebovima npr.

herceg novi danas jeste dosta desno, a gradsku kulturu i medije drze df i demokrate koje se bore za isto biracko tijelo, sto onda i pojacava utisak i perpetuira matricu. mislim da ce to da se mijenja uskoro. hn ima urbanu kulturu btw, iako volatilnu, ali da ne davim sad sa tom problematikom.

da, htedoh u prvi mah da napisem "urbanih" pa mi delovalo bzvz, uostalom kao sto i jeste samo po sebi

ali da definitivno ovo sto kazes, vidi se grad ima urbanu kulturu i oseti se to na ljudima

• +1 1