Halvard Posted November 4 Posted November 4 Taksisti radikali na stranu, ali ja i dalje ne mogu da pređem preko "građanske javnosti" koja nije propuštala priliku da se posere po Đinđiću i kad je bilo povoda i kad nije. I kuso i repato je neprekidno šiljilo patku na njemu, da ne pominjem i neke ljude koji inače nisu onako baš skandalozno glupi; e da bi svi odreda okrenuli ploču i udarili u kuknjavu istog momenta kad je ubijen. Previše mi je mučno i dalje, ne mogu da gledam. 8 1
Papovac Posted November 4 Posted November 4 serija, za sada, odicna. ovaj seti oktobar bas kenja. cudo da nije pronasao i textove na pescaniku i pokojnoj devedesdvojci iz tog perioda.
utilitarist Posted November 4 Posted November 4 nervira svođenje đinđića na atentat. sns radikali da mogu pričali bi o njemu samo kroz ugao dizanja spomenika, porodica je imala lep kraj pa bi bilo lepo i kad bi se ovde na kraju u inat pomenulo nešto od nabrojanog. Spoiler 2000. godine zemlja je bila u potpunoj međunarodnoj izolaciji. Od 2001. do 2003, posle povratka u UN, obnovljeno članstvo u svim značajnim međunarodnim organizacijama, uključujući i međunarodne finansijske institucije (MMF, Svetska banka). Početkom aprila 2003, u vanrednom stanju, SRJ primljena i u Savet Evrope, što je bila potvrda reformi izvedenih u vreme Vlade Zorana Đinđića. Prosečna plata, sa 35 evra u 2000, porasla do 164 evra u februaru 2003. godine. Isplaćene sve zaostale penzije, dečji dodaci i naknade za materijalno obezbeđenje porodice. Na dan preuzimanja dužnosti premijera, penzije zemljoradnicima su kasnile 36 meseci, dečji dodaci 24 meseca, a materijalno obezbeđenje porodice 26 meseci. „Klasične“ penzije su kasnile više od 2 meseca. Inflacija sa zatečenih 113% u 2000. oborena na 8% do 2003. godine. Otpisano 70% kamata građanima na dugove za struju. Za nekoliko meseci su potpuno ukinute restrikcije. 2000. je Srbija živela u polumraku. Na donatorskoj konferenciji za SRJ prikupljeno 1,28 milijardi dolara (jun 2001). Srpski budžet 2000. godine imao je samo 65 milijardi dinara. Posle reformi, budžet za 2003. godinu iznosio je već 261,5 milijardi dinara. Privredni rast u 2001. 5,6%, u 2002. godini 3,9%. Odmah po preuzimanju Vlade smenjen Radomir Marković, bivši načelnik Resora Državne bezbednosti. Lišen slobode Slobodan Milošević. Uhapšeni Dragoljub Milanović (gen. dir. RTS), Radomir Marković (bivši šef DB), Branko Đurić (bivši šef beogradske policije), Milan Radonjić (šef beogradskog DB). Obnovljeno oko 800 km puteva. Smanjene zbirne stope socijalnih doprinosa sa 105% na 71,8%. Stopa poreza na dobit smanjena sa 20% na 14%. Stopa poreza na dohodak na prihode od samostalne delatnosti snižena na 14%. Ukinut zloglasni Zakon o informisanju iz 1998. godine, kojim je bivši režim kažnjavao nezavisne medije. Isplaćeno 11,5 miliona dinara simboličke odštete medijima. Vlada imenovala novi UO RTS (mart 2001). Za predsednika izabran režiser Dejan Mijač, za generalnog direktora RTS Aleksandar Crkvenjakov. Bojana Lekić postala glavni urednik (oktobar 2001). Ukinut represivni Zakon u univerzitetu. Imenovani novi dekani i rektori na univerzitetima u Srbiji uz saglasnost naučno-nastavnih veća. Usvojen Zakon o vraćanju dela nadležnosti Autonomnoj pokrajini Vojvodini oduzetih tokom Miloševićeve vlasti. 2001. godine školska godina je, posle 10 godina, počela bez obustave nastave, uvedene su verska nastava i građansko vaspitanje. Plate prosvetnim radnicima povećane su sa 30€ (2000) na 205€ (2002). Drastično povećane plate u pravosuđu. Prosečna plata u januaru 2001. bila je 170€. Na kraju 2002. iznosila je 600€. Počele velike reforme školstva i pravosuđa. Dodeljeno prvih 1.000 stipendija za mlade talente iz cele zemlje. Prvi susret jednog srpskog premijera i američkog predsednika (Zoran Đinđić - Džordž Buš, novembar 2001). MMF odobrio trogodišnji stand-by aranžman u iznosu od 829 miliona dolara (ključan za otpis duga prema Pariskom klubu poverilaca). Pariski klub otpisao Jugoslaviji 66% duga, što predstavlja najveći otpis duga jednoj zemlji u poslednjih 50 godina (novembar 2001). Potpisan Ugovor o prvoj tranši pomoći EU (150,8 miliona €) u 2001. godini. Evropska komisija dala 34,4 miliona € pomoći Srbiji (2001). Tokom 2001. potpuno eliminisano crno tržište naftnih derivata. Tokom 90-ih gorivo u Srbiji se prodavalo na ulici. Uređeno i normalizovano tržište cigareta i zaustavljen masovni šverc iz 90-ih. Ukinute sve izvozne kvote, koje su bile izvor korupcije tokom 90-ih. Konsolidovani EPS i NIS. 2001. godine rast poljoprivredne proizvodnje iznosio 25%. Otvoreni prvi hipermarketi (Merkator i Veropulos). Nastavljena izgradnja Hrama Svetog Save, posle višedecenijske pauze. Postavljeno 49 zvona, a novembra 2002. godine organizovana donatorska večera na kojoj je prikupljeno 82 miliona dinara za završetak hrama. Ukinuta smrtna kazna, a za najteža krivična dela uvedena kazna od 40 godina. Počelo vraćanje „stare devizne štednje“. Nakon ulaska združenih snaga bezbednosti vraćen suverenitet nad teritorijom Kopnene zone bezbednosti i stabilizovane opštine (Bujanovac, Preševo, Medveđa). Broj terorističkih napada pre ove operacije prosečno je mesečno iznosio 136. Do kraja 2002. godine situacija je potpuno smirena. Formirane Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala i Žandarmerija. Donet zakon o borbi protiv organizovanog kriminala. 6
bags Posted November 4 Posted November 4 Ja znam nekolicinu ljidi koji su bez pardona rekli da bi se to sve isto desilo i sa bilo kim drugim na celu drzave.
Kampokei Posted November 4 Posted November 4 Zanimljivi su mi vasi postovi o radovanju nakon ubistva. Ja sam tada ziveo u Srbiji i odlicno se secam tog dana. Cak sam se i uvece vozio taksijem, ali nisam nista slicno video ni cuo (doduse siri centar Beograda je u pitanju, pa jel...). Kazem ovo jer je meni je scena sa taksistom bila malo preterana, ali, eto vidis, izgleda da ipak nije. 4
utilitarist Posted November 4 Posted November 4 super ako je tako jer da bi uopšte došli u situaciju da prave rezultate prvo bi trebalo da osmisle pobedu dos-a a onda i 5. oktobar. a nakon toga da žongliraju sa koalicijom od 18 stranaka.
kud u maglu Simoviću Posted November 4 Posted November 4 @Kampokei bilo je i onih koji su slavili, napili se po drugi put u životu 2
Zabalujev Posted November 4 Posted November 4 1 hour ago, Have_Fun said: Mislim da su bili zatrovani demonizacijom Đinđića koja se tada širila.. pa da je trebalo vremena da uvide pravu sliku. Kao ova novinarka iz serije. Novinarka je, otprilike, simbol tadašnjeg B92, i to nije samo Peščanik, nego i jutarnji i zabavni programi, ređalo se po Đinđiću tada samo tako (slušao sam taj radio u to vreme otprilike ceo dan, plus Hit nedelje na 202 ). Ovi što su slavili su više bili na liniji - mafijaš, špijun, tražio bombardovanje, švercuje cigare, oteo Koštunici državu, DOS JE NAJGORI. Sve su to simptomi našeg društva, građanskog i radikalskog dela i posledice bolesti vidimo par decenija kasnije. 6
Jimmy Kowalski Posted November 4 Posted November 4 Jel jos nekog ovak glumac sto igra Bagzija podsetio na Sinisu Malog? 2
dillinger Posted November 4 Posted November 4 (edited) 8 hours ago, Palmira said: Видим да пишете о серији Клан. Њу једноставно нисам могао да погледам дуже од 30 секунди, ни један дијалог нисам издржао, јер су ми ликови изгледали као сићушни клинци из неке дечије комедије и био сам бесан што се таква страшна организација која се бавила бруталним убиствима и исплела такву мрежу у држави осликава тако банално. Овде, она прва сцена из Шилерове, тачно преноси атмосферу опоре језе и тачно тако су изгледали кримоси из тог времена. Е сада, лик Ђинђића је малтене споредан и из ове прве две епизоде изгледа као да је он неки неснађени и помало наиван човек. Можда је то и логично тумачење, узимајући у обзир шта му се догодило, али ипак би морао да има већу дубину. Можда је и у томе реазлог што Мићановић не делује довољно убедљиво за неке. Klan je dobra serija. Ne moze istu da krasi opora jeza jer je prica o usponu jedne kriminalne grupe. Sablja je kao sto svi znamo finale, ono sto biva na kraju Rana, Skarfejsa I svega ikad snimljeno na te teme. A ovi se preigrali daleko vise jos. Druga je stvar sto mnogi ocekuju katarzu drustva kroz jednu igranu seriju, danas I ovde na RTS. Bespotrebno. I ovo sto gledamo je puna kapa Edited November 4 by dillinger 3 1
*edited by mod Posted November 4 Posted November 4 2 hours ago, Zabalujev said: Novinarka je, otprilike, simbol tadašnjeg B92, i to nije samo Peščanik, nego i jutarnji i zabavni programi, ređalo se po Đinđiću tada samo tako (slušao sam taj radio u to vreme otprilike ceo dan, plus Hit nedelje na 202 ). Ovi što su slavili su više bili na liniji - mafijaš, špijun, tražio bombardovanje, švercuje cigare, oteo Koštunici državu, DOS JE NAJGORI. Sve su to simptomi našeg društva, građanskog i radikalskog dela i posledice bolesti vidimo par decenija kasnije. Ooo da sećam se da li je bio Peščanik ili Brakus, neka jača radio emisija pa ljudi zovu da kažu da li su za Djindjuve ili Košpice jer je sve to ionako isto.
Zabalujev Posted November 4 Posted November 4 (edited) Brakus, da. Kad se setim sinhronizovane akcije posle Đinđićevog komentara o vrapcima u prašini... Sitnca u poređenju sa onim: orden, a ne frekvencija, to je već bilo iz svih oružja, kuvare na položaje...Svi redom, u svim terminima, ne znam da li je Ritam srca ispratio. Peščanik je imao svoj stil, no tamo je bilo onih koji su puštali drugačije glasove. Bar Peščanik ima svoju arhivu gde je sve izloženo i transkribovano (tu mi je negde DVD), a Brakus, Manijak, dnevni i jutarnji programi like tears in the rain. Edited November 4 by Zabalujev
dillinger Posted November 4 Posted November 4 2 hours ago, Kampokei said: Zanimljivi su mi vasi postovi o radovanju nakon ubistva. Ja sam tada ziveo u Srbiji i odlicno se secam tog dana. Cak sam se i uvece vozio taksijem, ali nisam nista slicno video ni cuo (doduse siri centar Beograda je u pitanju, pa jel...). Kazem ovo jer je meni je scena sa taksistom bila malo preterana, ali, eto vidis, izgleda da ipak nije. Bilo je radovanja itekako. Mislim ugrubo Srbija je tad bila Trecina Seselj Trecina Kostunica Trecina Djindjic Nakon ubistva ovi u sredini se preispituju ide vreme pijeteta ali Tijanic i tabloidi do jula dizu glavu Sablja je selektivna, Ceda I Beba vedre I oblace I izranja G17+ kao mi smo reformatori ali protiv Cedine&Bebine Sablje I dolaze prvi postsablja izbori u decembru ocekivao se uspon neokaljanog G17 ali cvrc, Radikali opet trecina Kostunica postojan a gradjanisti isto jaki s novim licem Tadicem. G17 tropa
Sludge Factory Posted November 4 Posted November 4 (edited) 2 hours ago, Jimmy Kowalski said: Jel jos nekog ovak glumac sto igra Bagzija podsetio na Sinisu Malog? Mene. Kad budu pravili seriju o padu Vucica, on da glumi Malog obavezno. Edited November 4 by Sludge Factory 1 1
Recommended Posts