Jump to content
IGNORED

Sablja

Milosh76

Recommended Posts

Posted

Новинарка је одлична метафора која осликава многе у Србији у том времену, који му нису веровали и нису били свесни шта се дешава у Југославији (Србији) у то време, па су се тек након убиства освестили, схватили шта је заправо убијено са њим и какви су односи моћи у земљи и онда се горко кајали.

Постоји тај манир да се у серијама и филмовима о стварним личностима прича казује из угла неких измаштаних или јавности непознатих ликова и то пружа многе могућности ономе који пише, али чини ми се да оставља публику незадовољеном, јер сви смо ову серију дочекали гладни приче о Ђинђићу, а не о неким измишљеним људима у вртлогу историјских догађаја. Као што серију о Ескобару нико не гледа због приче о некаквим добрим и наивним америчким агентима који се боре са својим етичким дилемама, па се онда ти делови премотавају...

Без обзира на све што бих могао да замерим, нема сумње да ме серија држи прикованим за ТВ од почетка до краја. Приметио сам да је то једина коју сам гледао у последње време, а да нисам ни једном посегао за мобилним.

Видим да пишете о серији Клан. Њу једноставно нисам могао да погледам дуже од 30 секунди, ни један дијалог нисам издржао, јер су ми ликови изгледали као сићушни клинци из неке дечије комедије и био сам бесан што се таква страшна организација која се бавила бруталним убиствима и исплела такву мрежу у држави осликава тако банално. 

Овде, она прва сцена из Шилерове, тачно преноси атмосферу опоре језе и тачно тако су изгледали кримоси из тог времена. 

Е сада, лик Ђинђића је малтене споредан и из ове прве две епизоде изгледа као да је он неки неснађени и помало наиван човек. Можда је то и логично тумачење, узимајући у обзир шта му се догодило, али ипак би морао да има већу дубину. Можда је и у томе реазлог што Мићановић не делује довољно убедљиво за неке.

У сваком случају, једва чекам следећу и драго ми је што је ова тема враћена у јавност, баш у овом тренутку. Потребна нам је. 

Е сада, ова прича је толико комплексна и толико материјала има да би требало снимити бар 50 епизода и неминовно је да ће много тога да остане необрађено или само површно дотакнуто. И не очекујем да ће се много дотаћи људи који су данас актуелни, не рачунајући пропалог Шешеља, али свакако неће бити докторовог фото сешна или Вучићевог "првог пијанства". Биће занимљиво видети и да ли ће се бар мало осврнути на страни утицај у целој причи. 

• +1 3
Posted

Realnost, glavna ideja serije.

Dovoljno za prelaznu ocenu.

Očekivali smo više, ali nije realno u vremenu u kojem je urađena.

Posted

Novinarka je simbol Peščanika

• +1 2
Posted
1 hour ago, Palmira said:

Видим да пишете о серији Клан. Њу једноставно нисам могао да погледам дуже од 30 секунди, ни један дијалог нисам издржао, јер су ми ликови изгледали као сићушни клинци из неке дечије комедије и био сам бесан што се таква страшна организација која се бавила бруталним убиствима и исплела такву мрежу у држави осликава тако банално. 

Овде, она прва сцена из Шилерове, тачно преноси атмосферу опоре језе и тачно тако су изгледали кримоси из тог времена. 

to i ja kažem.

kude ovo a gledali netremice kalkanske krugove, katabazu i tajnu vinove loze.

• +1 1
Posted
12 hours ago, steins said:

Najjača scena ikad je onaj taksista što urla na ulici.

Antologija čista. 

I paradigma.

možda i najjača minijatura do sada

• +1 8
Posted

Snimati ovakve stvari je velika odgovornost, pretezak zadatak i uvek mi je neverovatno kako se lako i prebrzo neko uhvati toga. Milosevici i sta je jos bilo slicno ne znam... Sutra ce neko dete da prihvata iskrivljenu sliku ili losu glumu i scenario kao 100% tacnu informaciju. Sigurno nece da prelistava i izucava isecke iz novina i gleda sve emisije i intervjue da bi saznalo sta se tu u stvari dogadjalo i koja je tezina svega. Zato ovo ne treba snimati i uvek je sranje u najavi i ispadne sranje, uz duzno postovanje svima kojima se ovo svidja...

• -1 2
Posted
1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:

možda i najjača minijatura do sada

Taj deo me je podsetio na situaciju kojoj sam prisustvovao uživo.

Imao sam časove vožnje i ljudi koji su bili tada sa mnom nakon što su čuli vest na radiju imali su apsolutnu istu reakciju kao taj taksista.

Ne znam da li je prošlo 2-3 dana kada smo se skupili za sledeći čas, a tada su totalno drugačije izgledali.

Potonuli kao da im je život oduzet, tmurnog lica s tugom pričali o atentatu i kako je sad sve izgubljeno.

Sećam se kako mi je takav zaokret bio neverovatan, kao da su to bili neki drugi ljudi.

Posted
39 minutes ago, Guuundogan said:

Sutra ce neko dete da prihvata iskrivljenu sliku ili losu glumu i scenario kao 100% tacnu informaciju

hoće 100%.

onaj taksista što slavi Đinđićevu smrt i njegova deca :fantom:

Posted (edited)
On 17.10.2024. at 13:14, Milosh76 said:

Dugoočekivana domaća serija "Sablja" koja govori o ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića imaće premijeru u ponedeljak 4. novembra na Max striming platformi, kada u ponudu dolaze prve dve od ukupno osam jednočasovnih epizoda.

„Sablja“ je nastala u produkciji RTS-a, This and That Productions-a i Agitprop-a. Serija koja je privukla ogromnu pažnju u čitavom regionu, osvojila nagrade u Kanu i Brnu, imala premijeru u Beogradu, Sarajevu i Leskovcu, stiže i od subote, 2. novembra, svakog vikenda na Prvom programu RTS-a u 20 časova.

Edited by vememah
  • +1 3
Posted
58 minutes ago, Have_Fun said:

Sećam se kako mi je takav zaokret bio neverovatan, kao da su to bili neki drugi ljudi.

Isti ljudi koji su mislili isto, samo su videli da se hapsi na sve strane, pa za svaki slučaj...

• +1 3
Posted (edited)
1 hour ago, garcia said:

hoće 100%.

onaj taksista što slavi Đinđićevu smrt i njegova deca :fantom:

Nije bilo malo takvih, stavise... Secam se price svoje keve da se slavilo u autobusu gradskog prevoza u kome se u tom trenutku nasla... 

edit i zavrsavam: Za ovakve stvari je i dokumentarac klizav teren, ali je jedini format koji po mom misljenju ima logike. Zasto ikome treba igrana serija na ove i slicne teme je meni potpuno nejasno, a kao sto rekoh i kontraproduktivno je. Tog taksistu i njegovu decu nece opametiti

Edited by Guuundogan
  • -1 1
Posted
4 minutes ago, Zabalujev said:

Isti ljudi koji su mislili isto, samo su videli da se hapsi na sve strane, pa za svaki slučaj...

Mislim da su bili zatrovani demonizacijom Đinđića koja se tada širila.. pa da je trebalo vremena da uvide pravu sliku.

Kao ova novinarka iz serije.

Posted
4 minutes ago, Guuundogan said:

Zasto ikome treba igrana serija na ove i slicne teme je meni potpuno nejasno, a kao sto rekoh i kontraproduktivno je.

pa treba ljudima koji su je radili.

mislim kakvo je to pitanje?

pitate li kome treba neka slika, skulptura ili pesma?

treba autoru prvenstveno. jer nije mogao/hteo drugačije

Posted

Mozda su mogli da nadju nekog lika da vise podseca na spasojevica, ovaj bi bio idealan za ulogu skoleta debelog u nekoj seriji o arkanu.

Djindjic previse miran i potuljen u prvoj epizodi, verovatno je namera bila da prikazu zabrinutost i  dozu straha oko svega sto se desava, mozda je i bio takav tih zadnjih dana. Inace nije...

• +1 1