Jimmy Kowalski Posted November 25 Posted November 25 Pa ni Jocic nije optuzen u seriji da je ucestvovao u ubistvu Djindjica. Samo je kao ministar policije prikazan kao djubre, koje trazi da se sve preispita, jer je tako bilo i u stvarnosti. Pa je spomenut i ministar pravde iz vlade koji je bio da se ukine specijalni sud. Kao sto je bilo i u stvarnosti. U seriji je prikazano da su Aco Tomic i Rade Bulatovic uhapseni jer su imali kontakte sa Spasojevicem. Jel tako bilo u stvarnosti, jeste. I pusteni na slobodu. Jel Bulatovic postao posle sef BIA, jeste. Dakle, serija se drzi elementarne istine koju trazis, bez obzira na postojanje fiktivnih likova kroz koje se vodi naracija. Ako je serija sranje sto nisu spomenuli Dejana Mihajlova ili Lilju Nedeljkovic, onda jebiga. 1 1
Vasilij Zajcev Posted November 25 Posted November 25 Opet banalizuješ. Nije poenta da se "spomenu" ili problem što nisu (Nikitović, Nedeljković, Nalić, Mihajlov, Tijanić), već u kom svetlu su spomenuti. Koštunica je simpatični legalistički trapavko za koga su autori, jebigica, zaboravili da spomenu da je dao političku podršku za najveću policijsku pobunu koju je ova zemlja ikad doživela. I to jedinicu koja je dala direktnog egzekutora i organizatora ubistva Premijera. Iz njegovog kabineta su tog istog čoveka optuživali da je deo mafije koja ga je ubila, sabotirali donošenje zakona koji je trebao sve ove da pohapsi pre nego su oni izvršili ubistvo, Aco Tomić je s kobrama upadao u Vladu Srbije, hapsio Đinđićevog potpresednika, sve uredno dobijajući pozlaćene pištolje od Spasojevića. I ja nisam nigde rekao "sranje". Rekao sam "autocenzurisani poluproizvod". Prikaz Jočića sam eksplicitno pohvalio. Kao i gomilu zanatskih stvari pre toga (sve uredno prećutavši i dobar deo grešaka). 1
Jimmy Kowalski Posted November 25 Posted November 25 Kostunjavi uopste nije prikazan kao simpaticni trapavko, nego neko ko je direktno odlucio da Rade Markovic ostane na poziciji sefa BIA, vadeci se na legalizam. U tome nema niceg simpaticno. 3 1
Hele Posted November 25 Posted November 25 Ako je glavna poenta serija da svi mogu da se promene, a oni ostaju, onda je jasno da ni sama serija ne bi mogla na RTS bez njih. Tako da, sami su nam sve rekli. Sto seriju cini onda potpuno umetnicki bezvrednom. 3 1
zmanic Posted November 25 Posted November 25 "Tajni" servis opremio javni servis, najobičnijom EPP propagandom zavijenom u kulturno-zabavni program 2
garcia Posted November 25 Posted November 25 (edited) Izvodi iz "Insajder, moja priča" Brankice Stanković: čim sam video snajper sinoć u seriji, znao sam da će sigurno biti "puška za tebe je kupljena" replike. edit: s tim što sam se pogrešno sećao da joj je to rekao Rodoljub Milović a ne neki "neimenovani od poverenja", koji tako liči na onog žbira koji prilazi Bandiću da ga prijateljski upozori na kraju. Edited November 25 by garcia 1
Vasilij Zajcev Posted November 25 Posted November 25 Da, da, to je nepogrešivo aluzija na to. Inače mi je prejako da se "Mali" pojavljuje kao ultimativni profesionalni ubica dečijeg lica. ...sve uredno sa tamnim naočarima na slici u pasošu i samo godinu dana pošto su za njega morali da garantuju za mesto u kombiju koji juri ka granici. I da, kad se već prisećam tog momenta, tu je još jedno ozbiljno ludilo - hrvacki krimosi pošto prime Simovića i Kalinića, glavnog hitmena klana koji sklanjaju, odaberu "Malog", nevinašce koje je juče uzelo štoljpi u ruke, da im rokne bosa konkurentskog klana. Odma, sad, iz kombija, pođi sa mnom i odradi to. Ubistvo je tek posebna priča ali da ne mračim, kapiram da su pare otišle na zakup plaže za pola snimajućeg dana Sav ovaj amaterizam je mogao da ih košta debelo. Kad se samo setim da je parkirao golfa u svež beton, da nije bilo one pandurke da pred tolerantnim inspektorom Rakićem cipelicom vešto zamaže trag guma (jer jedino jedinstvenije od otiska prsta je trag guma sa vozila koje koristiš u zločinu) pade i sam Mistermind ovog ubistva. 2
booyaka Posted November 25 Posted November 25 1 hour ago, Jimmy Kowalski said: Kostunjavi uopste nije prikazan kao simpaticni trapavko, nego neko ko je direktno odlucio da Rade Markovic ostane na poziciji sefa BIA, vadeci se na legalizam. U tome nema niceg simpaticno. Pritom je izgovoreno pitanje da li je umešan u atentat koje je s razlogom ostalo bez odgovora.
smooth.Op Posted November 25 Posted November 25 Skoro sam na youtube naleteo na snimak kada Zvezdan Jovanović pred advokaticom i inspektorima pokazuje mesto na Fruškoj gori gde je isprobavao pušku. Kaže da je sa suvozačevog mesta pucao u ukrštenicu koju mu je na drvo zakačio Mile Luković Kum. Na isti način Mali isprobava pušku. 2
Fakundo Sava Posted November 25 Posted November 25 6 hours ago, smooth.Op said: Skoro sam na youtube naleteo na snimak kada Zvezdan Jovanović pred advokaticom i inspektorima pokazuje mesto na Fruškoj gori gde je isprobavao pušku. Kaže da je sa suvozačevog mesta pucao u ukrštenicu koju mu je na drvo zakačio Mile Luković Kum. Na isti način Mali isprobava pušku. Advokatica je odnela šou ,dobio je po službenoj dužnosti iz tužilaštva ,kao da je poslao Srdjan Dragojević 1
ragasto Posted November 25 Posted November 25 8 hours ago, Vasilij Zajcev said: Daj leba ti prođi me se sa tim floskulama...ispravljanje krivih drina, posao nekih drugih serija koje ce nekad biti snimljene. Osnovno je pravilo da u životu imaš samo jednu šansu da (nešto) uradiš po prvi put. Kod ovakvih stvari, najčešće i poslednji. Takva je serija koja se bavi atentatom na Zorana Đinđića. Zove se Sablja i to joj ta istorijska šansa, da prikaže relevantne događaje i ličnosti koji su na ovaj ili onaj način umešane ili bili akteri tog konkretno događaja. Niko ne očekuje da serija "optužuje" (sudi ili presuđuje), to su sve eskapizmi, ali ja kao gledalac, i recimo neko ko je svedočio tom vremenu, očekujem elementarno poštenje od autora. Znači, ili je napraviš kao krimić o malom ubistvu među kumovima i komplikovanim porodičnom životu inspektora Rakića, zadovoljiš sve ove genZ-gledaoce, ili pošteno napraviš seriju koja prati elementarnu faktografiju. Može tu i malo ubistvo među kumovima, jer autorska sloboda, ali pošteno što se tiče i ovog dela sa političkim kišobranom. I opet, niko ne priča o optužbama, prikaži elementarnu istinu. Zašto su uopšte takli Jočića? Eto, on uopšte nije bio "optužen u stvarnom životu", ako ćemo da pratimo tu logiku. Ne, nego bi autori da se jebu ali da im ne uđe, šatro postavljaju pitanja ali samo mrtvim ustima i paraplegičarima. I jasno je meni što kaže nekoliko vas - ovo je RTS-ova serija u prajmu i ovo je njen maximum u trenutku u kome se danas nalazi Srbija. I to mi je pošteno. Ne slažem se ali mi je pošteno sagledavanje. To jest poštenije mi je odustati od projekta nego pustiti ovaj autocenzurisani poluproizvod. To što nazivaš odustajanjem od projekta smo svih ovih godina i imali, tj. nismo imali ništa. Đinđić i zavera nisu bili tema bukvalno nigde, naročito ne na RTSu. Elementarna istina nije oštećena jer zavera do dana današnjeg nije rasvetljena. A dobar deo učesnika je i dalje na ovom svetu. Meni je jako dobar potez to što su baš ti ljudi dobili prostor, tu su i Dušan Mihajlović (crna ovca daje belo mleko, kako mu je zvučala ona krindž kampanja) i Koštunica koji se do sada verovatno smorio u penziji. Neka se malo otrgnu od zaborava. Sami autori sasvim lepo objašnjavaju šta je zbog čega urađeno baš na ovaj način, npr: Na opasku Nova. rs da se u Srbiji mnogi i dalje živo sećaju izjave Tomislava Nikolića malo pre atentata. i zašto su onda autori izabrali da je ne uključe u seriju, autori su odgovorili:„ Zato što je Vojislav Šešelj mnogo važniji, uticajniji, moćniji i beskrupulozniji u tom trenutku u Srbiji, 2003. Vojislav Šešelj je pisao za tabloid Identitet i u njemu najavljivao ubistvo Đinđića, sve vreme pripremajući teren za lažnu priču o atentatu, da strane službe hoće da ga ubiju, da surčinski klan hoće da ga ubije… bilo šta što će skrenuti priču sa istine. Časopis Identitet je bio u vlasništvu Dušana Spasojevića. Toma Nikolić je ponavljao reči svoga Šefa“, kazao je Vladimir Tagić. Bolje od ovog mislim da nismo mogli da dobijemo u ovom trenutku. Verovatno će Žuti Bujke u nekoj budućnosti potezati emitovanje ove serije kao olakšavajuću okolnost, ali neće mu to mnogo vredeti. 3
Milosh76 Posted November 25 Author Posted November 25 Snimili su seriju da se neko ne bi setio da je snimi pre njih. Mnogo toga se ne pominje i Ceda i Seselj i Vucic i Mihajlov i Kostunica i Dusan Mihajlovic i Beba i Tijanic... Mnogo se preskocilo ili ovlas pomenulo, jer "tako treba". Da je bila prica o novinarki koja istrazuje kriminal u to vreme, pa obuhvati i sablju, bilo bi bolje. Ovako su pokrili temu i zatvorili tu temu. Nadam se da ce neko nekad snimiti seriju "Zoran" i lepo obraditi i ovaj deo istorije. 3
Zabalujev Posted November 25 Posted November 25 Zadovoljan sam krajem serije, kad su već krenuli u filćkciju toliko, neka ga, jedino kako Mali preko noći postade asasino, a za godinu dana brutalni profi, da fak, makar sve pare šalje kevi. Autori su odabrali šta će da prikažu i pojačaju i to je okej, potpuno zadovoljnih ne može biti, npr. siguran sam da mnogi smatraju da je u scenama iz Šilerove trebalo da se pojavljuje Čeda i šmrče kokain, Beba da se kako rukovodi prislušnim centrom i šamara novinarke u nekom podrumu, Janjušević kako švercuje naftu i Kolesar kako iznosi kofere para (kako je izgledala tabloidna Srbija u periodu 2004-2005). 1
Fakundo Sava Posted November 25 Posted November 25 51 minutes ago, Zabalujev said: siguran sam da mnogi smatraju da je u scenama iz Šilerove trebalo da se pojavljuje Čeda i šmrče kokain Ovo je verujem i Cheddu smorilo ,uvek ga predstavljaju kao nekog tunjavog kretenka 2
Recommended Posts