Jump to content
IGNORED

americana - bluegrass - country - dixie - folk

Peter Fan

Recommended Posts

Posted
On 27. 11. 2024. at 19:15, wayfaring stranger said:

Ima tu sta da se istrazuje

spacer.png

nisu ti u box-u diskovi po redu! :ohmy:

Posted
6 hours ago, kurdi said:

nisu ti u box-u diskovi po redu! :ohmy:

Jel? Nisam primetio. Popraviću. Inace taj boks je kupljen tako sto su poslate pare Glitterhouseu za nesto sasvim drugo, a oni nisu imali pa su ponudili pored ostalog taj boks koji im je tek stigao. Bilo sudjeno da završi kod mene. Sa druge strane, dao sam ga jednom bivšem posetiocu berze u SKCu kod koga je stajao par godina. Na kraju čujem da je čovek umro i oprostim se od boksa. Nakon par meseci javlja mi se zajednički drugar i kaže da mu je pre smrti taj drugar, pored ostalog, dao i boks da mi vrati. Bio sam u šoku. Townesova muzika je predodredjena da se uvuče u moj život i tu večno ostane.

O Townesu mogu mesecima. Npr. kako sam ga otkrio. Nikola Tamindzic (koga jako dobro znaš-znamo) je te inflatorne 1993 doneo na berzu New West motel da proda. Posto ga nije prodao, na kraju berze pitam da čujem. Kaže, naravno, samo ti si noiser, neće se to tebi svideti iako je Sub Pop. Nije to klasičan Sub pop bend. Pustim album i narednih šest meseci nisam mogao da se odlepim od istog. Na albumu je i obrada Snake mountain blues, Townes Van Zandta. Ko je TVZ? Niko sa berze nije imao nista od njega te '93. Žika (koga takodje dobro znaš) pozajmi od Žikice cd Live and obscure i napravi mi kopiju. Iako je to daleko od najboljih TVZ liveova, ta blues ogoljenost i neverovatna emocija prilikom izvođenja su me razbili iznutra i to je bilo to. Inicijacija završena. Posvećenost i danas traje. Već dvadesetak godina mi je interesantno da čujem obrade njegove ovih pesama. Ima neverovatno dobrih. Moj doprinos legatu TVZa je objavljen na desetogodisnjicu njegove smrti.

spacer.png

• +1 3
  • Hvala 1
Posted
7 hours ago, wayfaring stranger said:

Već dvadesetak godina mi je interesantno da čujem obrade njegove ovih pesama. Ima neverovatno dobrih.

evo do sad nisam znao da Snake Mountain Blues njegova pjesma. Ja sve mislio Colter Wall.

Posted

Inace iz mora lose glume i slabog scenarija, "Yellowstone" je izbacio i jedan biser za kog bez te serije ne bih ni znao da postoji:

Poslije sam saznao da je tip vec dobio Oskara (uz TJ Burnetta) za pjemu The Weary Kind za "Crazy Heart" film (Jeff Bridges).

• +1 1
Posted
8 hours ago, wayfaring stranger said:

Već dvadesetak godina mi je interesantno da čujem obrade njegove ovih pesama. Ima neverovatno dobrih.

Ako nije najbolja, onda je najpopularnija, a i video je odlican (uz TVZ cameo):

Vrti se skoro svakodenvno na satelitskim radio stanicama.

Trivia je da je jedan od najpopularniih satelitskih country kanala pokrenuo jedan drugi van Zandt.

Pogodite koji, ali bez Googla :-)

Posted
1 hour ago, Peter Fan said:

Ako nije najbolja, onda je najpopularnija, a i video je odlican (uz TVZ cameo):

Meni lično najbolja obrada te pesme

Mada i ova dvojica nisu za bacanje

https://youtu.be/Fd41cVwl9FY

Mnoge obrade TVZ pesama su bolje od originala jer imaju i osećaj koji je imao Townes dok ih je pevao, ali su mnogo bolje odsvirane, a nekada i aranzirane.

A kada pesma promeni vlasnika zvuci ovako

Posted
2 hours ago, Peter Fan said:

evo do sad nisam znao da Snake Mountain Blues njegova pjesma. Ja sve mislio Colter Wall.

Townesova i Colterova su dve različite pesme istog imena.

Posted
7 minutes ago, wayfaring stranger said:

Townesova i Colterova su dve različite pesme istog imena.

eto, nisam ni znao da ne znam! :-)

Moracu kasnije da preslusam TvZ pjesmu.

14 minutes ago, wayfaring stranger said:

Meni lično najbolja obrada te pesme

Navodno je Willie Nelson prvo cuo njezinu verziju i onda se odlucio da je obradi. Ne znam koliko je to tacno.

Posted
5 hours ago, Peter Fan said:

Navodno je Willie Nelson prvo cuo njezinu verziju i onda se odlucio da je obradi. Ne znam koliko je to tacno.

Merle Haggard i Willie Nelson su Pancho and Lefty snimili 1983 godine, a Gillian Welch je prvi album izdala 1996.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
11 hours ago, wayfaring stranger said:

Merle Haggard i Willie Nelson su Pancho and Lefty snimili 1983 godine, a Gillian Welch je prvi album izdala 1996

Konsultovao sam internet i sad vidim da je Nelson prvo cuo Emmylou Harris verziju. Ja sam to u glavi pomijesao sa GW.

Posted
17 hours ago, wayfaring stranger said:

A kada pesma promeni vlasnika zvuci ovako

Sad sam nasao vremena da ovo odlusam na boljim sluslicama.

Ja nikad nisam cuo za ovaj band, ali meni je ovo odlicno. Sad cu morati i njih da istrazujem :-)

Posted

Ako je "There Is a Light That Never Goes Out" najljepsa ljubavna pjesma, onda je "In Spite of Ourselves" najvickastija: