Seabass Posted November 26 Posted November 26 (edited) Rovim sad po Youtubu da nadjem neku dobru verziju Freight Train od Elizabeth Cotten, da nastavim o vozovima ali mi nista ne lezi za ovdje i onda se ovo pojavi i kad se ne rasplakah, lol. Nije voz. Edited November 26 by Seabass 1
kipo Posted November 26 Posted November 26 6 hours ago, Seabass said: Elizabeth Cotten Cotten picking Levoruka a svirala regular nastimanu gitaru - okrenutu naopako 1 1
Seabass Posted November 26 Posted November 26 3 hours ago, kipo said: Cotten picking Levoruka a svirala regular nastimanu gitaru - okrenutu naopako Bila je kucna pomocnica roditelja Pete Segera, koji je takodje legenda americke folk muzike. Stefan Grossman ovdje objasnio: Ako neko ima zelju da nauci svirati gitaru u ovom stilu sa thumbpickom, ovo je najbolja pjesma za pocetak. Tommy Emmanuel ovdje drzi cas: Richard Smith, koji je takodje jedan od najboljih gitarista svih vremena ovdje objasnjava kako poceti thumbicking: Malo sam otisao u off sa ovim, sorry. Za ovo treba uloziti vrijeme dok se ne razvije muscle memory i kad god uzmem gitaru odustanem nakon 5 minuta. Jos sam uspio razviti neki pogresan stil u kom dobijem ovaj bum-chuck ritam palcem ali nikako da uskladim sa prstima i melodijom preko 4-5 prvih nota. Teski frust. Inace Richard Smith je genijalan, kome nije mrsko neka malo prekopa po Youtube, ima svega, kao ovo npr: 1 1
kipo Posted November 26 Posted November 26 53 minutes ago, Seabass said: Za ovo treba uloziti vrijeme dok se ne razvije muscle memory Mene mozak zaboli kad pomislim samo na ove zice naopako
Seabass Posted November 26 Posted November 26 8 minutes ago, kipo said: Mene mozak zaboli kad pomislim samo na ove zice naopako Srecom pa to nije ni obavezno ali i samo odvojiti palac od prsitiju tako da palac nezavisno ide npr od 6 na 4 u taktu dok prsti prebiru note je najteze ovde. Imasm 4-5 vrsta thumbpick, neke sam isturpijao da je kraci ali dzaba sve, lol.
Peter Fan Posted November 26 Author Posted November 26 On 24. 11. 2024. at 14:19, Seabass said: Merle Haggard je bio u zatvoru kad Merle je zasluzio da mu se vratimo. Ova autografska stvar je nezaobilazna na satelitskom radiju:
Peter Fan Posted November 26 Author Posted November 26 (edited) Mada cesto pomislim da li bi bio Trumpista da je ziv? Edited November 26 by Peter Fan
namenski Posted November 26 Posted November 26 14 minutes ago, Peter Fan said: Mada cesto pomislim da li bi bio Trumpista da je ziv? Ovaj ne bi... 2
Seabass Posted November 26 Posted November 26 9 minutes ago, Peter Fan said: Mada cesto pomislim da li bi bio Trumpista da je ziv? Sumnjam. Vrlo mali broj muzicara podrzava Trumparu. Country muzicari mozda vise od ostalih ali Merle, Cash, Wylon i ta ekipa su bili politicki svjesni i ne vjerujem da bi bili odusevljeni icim sto Trump nudi. Willie Nelson npr:
Peter Fan Posted November 26 Author Posted November 26 2 minutes ago, Seabass said: Sumnjam. Vrlo mali broj muzicara podrzava Trumparu. Country muzicari mozda vise od ostalih ali Merle, Cash, Wylon i ta ekipa su bili politicki svjesni i ne vjerujem da bi bili odusevljeni icim sto Trump nudi. Willie Nelson npr: Da, znam za to. Ali, ipak.. Inace, ja sam prvi put cuo "Okie' na Omladinskom radiju RTV Sarajevo (koji je bio soundtrack of my coming of age, da se tako izrazim) i pojma nisam imao o cemu se tu radi, niti me ta muzika uopste interesovala tada. Tekih 20-ak godina kasnije sam se tome vratio i skontao.
Seabass Posted November 26 Posted November 26 15 minutes ago, Peter Fan said: Da, znam za to. Ali, ipak.. Inace, ja sam prvi put cuo "Okie' na Omladinskom radiju RTV Sarajevo (koji je bio soundtrack of my coming of age, da se tako izrazim) i pojma nisam imao o cemu se tu radi, niti me ta muzika uopste interesovala tada. Tekih 20-ak godina kasnije sam se tome vratio i skontao. Mislim, tesko da cemo doci na definitavan odgovor obzirom da je Merle umro ali ja sam 99% siguran da ne bi bio uz trumparu. Ta ekipa je ipak bila nesto ispred svog vremena. “Okie from Muskogee” is a 1969 song written by Merle Haggard and Roy Edward Burris, which has been interpreted in various ways over the years. Here’s a breakdown of the song’s meaning: Initial Intent: Haggard himself claimed that the song was a joke, written during a bus ride with Burris, poking fun at the conservative values and patriotism of small-town Oklahoma. He wanted to caricature the “Okie” stereotype, a derogatory term used to describe poor, Dust Bowl-era migrants from Oklahoma. Satire or Endorsement?: While Haggard intended the song as a satire, many listeners and critics have argued that it inadvertently reinforced the very stereotypes and biases it was meant to mock. The lyrics celebrate traditional values, patriotism, and a rejection of the counterculture and anti-war protests of the 1960s. This has led some to accuse Haggard of perpetuating a conservative, anti-hippie agenda. Contextualizing the Song: The song was released during a tumultuous period in American history, with the Vietnam War and civil unrest dominating the national discourse. Haggard’s song tapped into the frustration and disillusionment of many Americans who felt marginalized by the counterculture and protests. Haggard’s Later Reflections: In later interviews, Haggard acknowledged that his views on the Vietnam War, drugs, and social issues had evolved significantly since the song’s release. He expressed regret for his earlier stance and recognized the harm caused by the “us versus them” mentality perpetuated by his song. Legacy: “Okie from Muskogee” became a massive commercial success, reaching No. 1 on the country charts and winning the Country Music Association’s Song of the Year award in 1970. The song has been covered by numerous artists, including The Beach Boys, Grateful Dead, and The Melvins, often with a tongue-in-cheek or ironic tone. 1
Seabass Posted November 26 Posted November 26 A Kenny Rogers? "Ruby, don't take your love to town" je pjesma o povratniku veterana vijetnamskog rata koji paralizovan ne moze vise da, je li, bude muz. Kenny Rogers prije nego je postao velika Country zvijeda bio pravi hippie, psihodelicar, lol.
Recommended Posts