Jump to content

Trump - drugi dio

Featured Replies

1 minute ago, Shan Jan said:

To je razlog da se omoguci laksa legalizacija. Ilegalni status samo omogucava onima koji ih zaposljavaju da ih izrabljuje.

To se slažem, samo što su ovaj put amerikanci birali otvoreno rasističko govedo koji im je obećao da će isterati milione, i vodilo kampanju plašeći ih da tamnoputi samo ubijaju, siluju, kradu...

Sad kad su počeli da uvidjaju da nema ko da im kolje životinje i pravi bifteke, gaji povrće na njivama, gradi kuće i popravlja krovove, počinje da im dolazi iz dupeta u glavu.

Ja spremio kokice...

• Replies 4.2k
  • Views 291.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Nego kad smo već tu, jeste videli ovo ludilo od poruke koju je Trampu poslao Huckabee, američki ambasador u Izraelu :

99499445-14825497-image-m-64_17502646725 `

Slom mozga.

Edited by braca

30 minutes ago, braca said:

U principu bih se možda složio s tobom, ali kao što sam gore rekao, postoje čitave grane privrede (poljoprivreda, stočarstvo, gradjevina itd) koje ne mogu da opstanu bez (jeftine) radne snage ilegalaca...

Ovo jednostavno nije tačno. Mogu da opstanu, samo uz drastično niže profit margins.

Ali neee, više mi se isplati da uvozim jeftine migrante koji će provesti pola radnog veka na listi čekanja, pa neće talasati jer im uvek preti deportacija.

Kad to uspostavim, onda mogu opušteno da spustim plate i svojim građanima - neće kriviti mene nego mrske ilegalce što rade jeftino.

1 minute ago, Weenie Pooh said:

Ovo jednostavno nije tačno. Mogu da opstanu, samo uz drastično niže profit margins.

Ali neee, više mi se isplati da uvozim jeftine migrante koji će provesti pola radnog veka na listi čekanja, pa neće talasati jer im uvek preti deportacija.

Kad to uspostavim, onda mogu opušteno da spustim plate i svojim građanima - neće kriviti mene nego mrske ilegalce što rade jeftino.

Hm, mrzi me sad da tražim, kad je bila aktuelna priča "they are eating the cats", vrteo se interjvu tipa koji ima neku firmu za izradu nečega od metala/aluminijuma i koji je zaposlio u tom malom gradu dobar deo radnika sa Haitija.

Priča je išla otprilike ovako : zašto zapošljavam imigrante ? Zato što su vredni, rade kako im se kaže, dolaze na vreme, spremni su da nauče itd. Sve najbolje. Amerikance ? Imam samo problema sa njima, neozbiljni su, često kasne ili ne dodju, kad dodju znaju da budu naduvani ili pijani, biju se izmedju sebe i prave probleme...

Ima puno poslova koje (beli) amerikanci jednostavno neće da rade. Tako da nisam siguran da bi opstali, i uz smanjeni profit.

P.S. Evo ga video :

Media Matters for America
No image preview

PBS NewsHour highlights the positive impact of migrant wo...

Edited by braca

9 minutes ago, braca said:

Hm, mrzi me sad da tražim, kad je bila aktuelna priča "they are eating the cats", vrteo se interjvu tipa koji ima neku firmu za izradu nečega od metala/aluminijuma i koji je zaposlio u tom malom gradu dobar deo radnika sa Haitija.

Priča je išla otprilike ovako : zašto zapošljavam imigrante ? Zato što su vredni, rade kako im se kaže, dolaze na vreme, spremni su da nauče itd. Sve najbolje. Amerikance ? Imam samo problema sa njima, neozbiljni su, često kasne ili ne dodju, kad dodju znaju da budu naduvani ili pijani, biju se izmedju sebe i prave probleme...

Ima puno poslova koje (beli) amerikanci jednostavno neće da rade. Tako da nisam siguran da bi opstali, i uz smanjeni profit.

Istu pricu prica jedan nas koji je neki menadzer negde na istoku USA. Njegova zena je cerka od komsinice, totalno rasista kad se pomenu crnci itd, nagadjam da je glasato za Trampa u toj kuci. Sad kako im se to odrazava na radnike, kapiram da je do radnika da vide kako da se snalaze i pristizu.

Mojoj firmi, koja nikako nije macji kasalj na tlu USA, stiglo je upozorenje da ce od 25. juna na punktovima koji ce verovatno biti ili vage za kamione ili neka veca skladista, testirati vozace na znanje engleskog..pa ko ne zna da se sporazume ili dobro vodi konverzaciju (a takvih je brat bratu polovina ako ne i jace) bice uhapsen..jerbo kako je inace dobio vozacku dozvolu.

Ako stvarno bude tako, bice ozbiljnih turbulencija na trzistu.

10 minutes ago, braca said:

Takve priče se odavno forsiraju, ali one su samo izgovor za privrednike. On zapošljava Haićane zato što može da ih plati koliko hoće i da ih tretira kako hoće, to je sve.

Amerikanac više košta u svakom pogledu, verujem i da su teži za upravljanje ali to je od sekundarnog značaja. Sa njima bi mu mnogo manje para ostajalo u džepu.

Da gazda hoće da ga pristojno plati i američki radnik bi verovatno prilazio poslu pristojno. Ovako, boli ga dupe.

5 minutes ago, Weenie Pooh said:

Takve priče se odavno forsiraju, ali one su samo izgovor za privrednike. On zapošljava Haićane zato što može da ih plati koliko hoće i da ih tretira kako hoće, to je sve.

Amerikanac više košta u svakom pogledu, verujem i da su teži za upravljanje ali to je od sekundarnog značaja. Sa njima bi mu mnogo manje para ostajalo u džepu.

Da gazda hoće da ga pristojno plati i američki radnik bi verovatno prilazio poslu pristojno. Ovako, boli ga dupe.

Ja sam radila za pristojnu platu nekada davno negde daleko, i za istu i visu tu pristojnu platu lokalac je isao na 5 kofi brejkova i polazio na vreme sa posla da stigne na trening skvosa. Tj starija generacija im dosta ozbiljno dozivljava posao, ali ovi mladji koje su zaposlili nit hoce nit umeju da se cimaju... kapiram da su vise u nekom dolce vita fazonu prosto formirani. Samo kao usputni komentar, da nije samo do bezveznjikavih uslova kakvi su sigurno u onom videu, nego i do ocekivanja i mentaliteta.

Da je ilegalac nosio bi pelene samo tako, kakvih 5 pauza.

4 hours ago, SNARC said:

jerbo kako je inace dobio vozacku dozvolu

Ja kad sam učio da vozim, postojali su saobraćajni znakovi sa simbolima i brojevima, tako da svima budu jasni. Ajde da kažeš i table sa nazivima gradova, ali ne verujem da je to nekome problem, ako nije istočno od Beča.

4 hours ago, Weenie Pooh said:

Mozda. Covek na Zapadu koji mora da nadnici/rmbaci je kivan do podne na ceo svet, a posle podne i na samog sebe. Od takvog coveka, uposceno receno, nema "leba".

Na drugoj strani, emigrant koji je svikao da zivi tesko ce se dobro uklopiti u "amerikan drim za sirotinju". I naravno, svim gazdi ce napraviti ekstra profit.

13 minutes ago, Engineer said:

Ja kad sam učio da vozim, postojali su saobraćajni znakovi sa simbolima i brojevima, tako da svima budu jasni. Ajde da kažeš i table sa nazivima gradova, ali ne verujem da je to nekome problem, ako nije istočno od Beča.

Instruktor ti na engleskom kaze "Ides napred..onda nazad..onda opet napred i uparkiras unazad"

Ako ne znas engleski..no way da mozes da dobijes dozvolu

6 minutes ago, SNARC said:

Instruktor ti na engleskom kaze "Ides napred..onda nazad..onda opet napred i uparkiras unazad"

Ako ne znas engleski..no way da mozes da dobijes dozvolu

po toj logici, ni gluvi ljudi ne mogu da dobiju dozvolu, a bogme rizikuju i da ih deportuju covid19

(da ne bude zbune - ne mislim da je to tvoja logika i kapiram da objasnjavas koje je rezovanje onih sto uvode tak'a pravila. a pogotovo je lepo sto ce neki baja koji od kvalifikacija ima fantomku na glavi da procenjuje na kom TOEFL nivou je kamiondzija)

1 minute ago, Zverilla said:

po toj logici, ni gluvi ljudi ne mogu da dobiju dozvolu, a bogme rizikuju i da ih deportuju covid19

(da ne bude zbune - ne mislim da je to tvoja logika i kapiram da objasnjavas koje je rezovanje onih sto uvode tak'a pravila. a pogotovo je lepo sto ce neki baja koji od kvalifikacija ima fantomku na glavi da procenjuje na kom TOEFL nivou je kamiondzija)

Nije rec o deportaciji nego o zabrani upravljanja kamionom ako se ne sporazumevas na engleskom. U principu, vise ne mozes ni da vozis kamion ako nemas green card. Ako ne razumes osnovni engleski, nema vise profi voznje.