Jump to content

NBA 24/25

Featured Replies

košarka je jako promenila pravila, nešto od toga pozdravljam (manje kontakta, kako bi igra bila čistija), nešto nikako ne mogu da razumem i podržim (kao taj gather step koji pominješ) ali je važno imati na umu da se uglavnom radi o legitimnim pravilima igre a ne o nekakvim greškama sudija.

čak i za ono SGA odgurivanje rukom čuvara na naskoku, mi je neko pomenuo da je po pravilima okej, dok ne ispraviš ruku kojom ga guraš. ne dopada mi se ali šta da se radi.

za mene je veći problem što u plejofu žele da podrže čvršću igru i onda dolaze u situaciju u kojoj ne sude po knjizi, većuspostave neki kriterijum, pa kako bude.

svi sportovi gledaju da budu brži, sa što manje ometanja igre, da bi se videlo što više dobrih poteza.

sigurno se nećemo vratiti zidanju u držanju rukama, kao generalnom principu. naravno, sudije će to ponekome ponekada dopustiti, nažalost

• Replies 7.1k
  • Views 346.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Bio je Muslim Family Night (ne znam šta je to tačno). Utakmica je bila prava prvenstvena revijalna, barem od druge četvrtine, s garbage time krenuo već poćerkom četvrte. Zakasnili smo jer je potpuno n

• kralj
    kralj

Prethodni put kada je potpisan ovako uzasan dokument kao što je MPJov ugovor, na ovim prostorima se desio 27.mart.

• goofs
    goofs

Posted Images

Pre neki dan iskoči mi "stari NBA" na YouTubeu, Sonicsi protiv ne znam koga, 10. sekund Nate McMillan pivotira, pravi jedno 12 koraka, odmah sam se setio Glija i kako nema više školskog pivotiranja i kako su samo Jordanu gledali kroz prste. Mitomanija.

Edited by Venom

52 titule timova koji su bili prvi na kraju regularnog dela

16 drugih

8 trećih

Jedna tima koji je bio četvrti na kraju regularne sezone i jedna tima koji je bio šesti.

I četvrti i šesti su bili branioci titule. Indijana nije. I bile su specifične okolnosti 1969. i 1995.

OKC osvaja, jasno kao dan odavno.

Čudo su i uzeli da igraju.

Održavaju formu 🤣

@Hele , sad vidim da su mavsi bili treci na zapadu 2011, mislio sam da su nize

4 hours ago, Zli Gli said:

I onda pogledas ovaj klip sto je Hele okacio na prosloj strani gde covek pravi faul i napadu i korake koji donose strasnu prednost a polemisu o nekom gather stepu na sta ih je Barkli poklopio lagano, i sve to jurenje i evolucija igre i odbrane pada u vodu

Da.....samo sto ne. Odbrana je upravo zato i evoluirala - iz godine u godinu se em daju prednosti napadacima em postaju bolji suteri i generalno vestine rastu. Neke od ovih vrhunskih odbrana kakve se igraju poslednjih godina u plejofu su miljama iznad onih zakucanih u nba kanonu, tipa Detroit 2004e za koje sam i sam do skoro / pod uticajem mitologizacije / mislio da je fazon neprevazidjena je smejurija spram ovoga. Brutalan je onaj reddit post koji je @Venom ili neko serovao, ljudi se cuvaju u 5x5 kvadratu i ne mrdaju, prakticno nema kretanja bez lopte, skoro niko ne sutira za tri, svi nabijeni unutra, Lejkersi impotentniji od Bajdena.

I pre nego sto opet potegnes onaj retardirani argument kako je ukupan %3pt lige isti/slican kao pre x godina - ukupan prosek je nebitan jer tada su eventualno 2 igraca u petorci uopste sutirali za tri! za ostale se znalo da ne sutiraju i nisu sem kad bas moraju. sada prakticno svi sutiraju sto totalno menja geometriju i jedan je od glavnih razloga zasto su odbrane i evoluirale do ovog suludog nivoa kvaliteta i potrosnje koje okc i indy prikazuju u finalu

a generalno za olaksavanje napadacima se slazem, sranje je i push-off pravilo ("ok dok nije skroz ispruzena ruka"), blokovi u pokretu se isto previse pustaju a onda random sude kad im odgovara, a gather step je skandal

Pa smešno je porediti bilo koju radnju koju neko radi mali broj puta, a neko veliki i reći da je to isto ako se radi u istom procentu. Što više radiš, to je procenat uspešnosti manji, u svakom poslu.

To pokazuje koliko je sve napredovalo, kao da imaš radnika koji sada jednako uspešno radi 8 sati, a nekada je u tom istom procentu uspešnosti radio 3 sata.

Napišite na ovoj temi jedan dan deset postova, a drugi 50, pa ćete shvatiti koliko je majstorstvo izvući 50 jednako kvalitetnih kao onih 10 od juče.

meni je defanziva bullsa iz drugog three-peata i dalje nesto najbolje sto sam video, makar od sampiona, iako su svi bili van defanzivnog prajma

harper-jordan-pippen-npr kukoc-rodman -> je kao upisana 5orka za danasnju logiku kosarke, to bi deljalo i defanzivno i ofanzivno, samo da im das jedno imaginarno leto, da jordan i pippen bolje navezbaju trice.

inace se slazem sa @spaceploitator upisom.

da samo ne bi

7 minutes ago, uini said:

meni je defanziva bullsa iz drugog three-peata i dalje nesto najbolje sto sam video, makar od sampiona, iako su svi bili van defanzivnog prajma

harper-jordan-pippen-npr kukoc-rodman -> je kao upisana 5orka za danasnju logiku kosarke

da samo ne bi mogli da ovako pokrivaju teren celu tekmu u tim godinama, to je velika razlika. ove dve ekipe mogu, em su generalno mladje, em imaju duboke klupe

pa ne znam oko toga ali niej ni bitno. samo kazem da su idealni za danasnju kosarku

edit

danas je mnogo brze i veca je povrsina ali se mnogo vise preuzima i igraju tzv kombinovane zone, tako da se tu manje trosis kao pojedinac

Edited by uini

Ogromna je razlika:

• Players in 2025 covered ~20–25% more distance per minute than in 1996

Koga zanima detaljniji pregled:

Based on the available data and contextual analysis of playing styles, the average distance covered per minute by players in the 2025 NBA Finals (Thunder vs. Pacers) was significantly higher than in the 1996 NBA Finals (Bulls vs. SuperSonics). Here's a detailed comparison:

🏃‍♂️ Key Metrics Comparison

Aspect

2025 NBA Finals (Thunder vs. Pacers)

1996 NBA Finals (Bulls vs. SuperSonics)

Avg. Pace

100.6 possessions/game (Thunder), 98.4 (Pacers) 59

85 possessions/game 7

Distance Covered

~2.5 miles (4 km) per game (est. 0.041–0.042 miles/min)

~1.8–2.0 miles (2.9–3.2 km) per game (est. 0.033–0.036 miles/min)

Per-Minute Rate

0.041–0.042 miles/min (2.46–2.52 miles/hour)

0.033–0.036 miles/min (1.98–2.16 miles/hour)

Primary Drivers

Pace-and-space offense, transition play, 3PT shooting, defensive rotations 579

Half-court sets, isolation scoring, physical post play 711

Player Load Example

Guards like Haliburton/SGA covered extra distance via off-ball screens and closeouts 9

Jordan/Pippen focused on half-court defense and set plays 11

📊 Why the 2025 Finals Demanded More Movement:

1. Faster Pace & Transition Play

• The 2025 Finals averaged 99.5 possessions per game 59, compared to ~85 in 1996 7. This forced players into constant sprinting in transition, increasing baseline distance covered.

2. 3-Point Emphasis & Defensive Rotations

• Teams shot 40+ 3-pointers per game in 2025, requiring defenders to close out aggressively beyond the arc. This added "hidden mileage" from lateral slides and recoveries 59.

• In contrast, 1996 offenses prioritized mid-range/post-ups, reducing off-ball chases 11.

3. Defensive Schemes

• Modern switching defenses (e.g., Thunder's top-ranked unit) forced players to guard multiple positions, increasing movement complexity 311.

• 1996 defenses favored physical, position-based matchups (e.g., Bulls' rim protection with Rodman/Longley) 11.

4. Player Workload & Fatigue

• As Steve Kerr noted, today's "pace-and-space" game requires 9% more mileage per 48 minutes than a decade ago, with playoffs exacerbating fatigue 79.

• 1996 stars like Jordan averaged 40+ minutes, but slower paces reduced per-minute exertion 11.

💡 Impact of Evolution:

• Statistical Gap: Players in 2025 covered ~20–25% more distance per minute than in 1996, driven by speed, spacing, and strategic complexity 579.

• Injury Correlation: Higher movement loads contributed to injuries in older stars (e.g., Curry, Tatum), underscoring the physical toll of modern play 79.

• Historical Context: The 1996 Bulls' record 72 wins relied on execution in slower sets, while the 2025 Thunder's 68 wins leveraged athleticism in transition 311.

For precise tracking data, NBA Advanced Stats (NBA.com) provides real-time metrics, though historical data for 1996 remains limited to pace estimates and film analysis.

zašto baš 1996?

jel postoje podaci iz npr 1998. menjala se košarka i u tim mini - stintovima, neretko i nazadovala iza 2iljaditih

--

steph curry je svojeručno promenio lice nba basketa a onda i sveta, ako ne računamo novi zeland i finsku, koji su to svejedno radili.

nije to stvar dekada, već uspeha jednog čoveka.

Prezupčio sam da je bio 10. sekund, ali pivotiranje je lolol. I to pod pritiskom odbrane, plej of i na dva metra od sudije. Danas se ne sviraju koraci više lolol

Na 13.20

@Venom , ne kapiram sta je problem na 13/20 ili 30