Weenie Pooh Posted August 30 Posted August 30 1 minute ago, Jimmy Kowalski said: Ono sto sam hteo da kazem, napisao sam. Tvoja kreativna tumacenja onoga sto drugi pisu nisu vodjenje diskusije.. Ali jesu, Alkibijade Ako ti tražim da nešto pojasniš, to je u nadi da ćeš biti spreman da čvršće i jasnije zauzmeš svoj stav, da ćeš ga argumentovati dok se ne iskristališe očigčledna kontradikcija - bilo na tvojoj bilo na mojoj strani. Ako ti u tom procesu ne želiš da učestvuješ, ako ti je stav "rekao sam šta sam rekao", onda diskusija ne može da postoji. Onda izvodiš samo retorski performans, iznosiš svoje viđenje stvari koje eksternom komentaru jednostavno ne podleže, šta je rečeno rečeno je, uzmi ili ostavi... Kritika tehnološkog razvoja kog ne prati razvoj ljudskog duha ti je na mestu, ispravno uočavaš čemu to vodi. Ipak, odbijaš da uočiš da je to razmimoilaženje fiksirano u vremenu i prostoru, da nije oduvek bilo tako. Vreme mu je 18-19 vek, prostor mu je Zapadna Evropa. Razvili smo fizičke kapacitete da eksploatacijom uništimo ceo svet, ali to nismo ispratili razvojem mentalnih kapaciteta koji bi nas u tome sprečili. Liberalni kapitalizam je ćorsokak u ljudskom razvoju, potencijalno fatalan. 2
harper lee Posted August 30 Author Posted August 30 30 minutes ago, Weenie Pooh said: Dobro, ali filozofiranje na agori je uvek bilo izuzetak. Iluzorna je ta predstava klasične Grčke kao da se sastojala isključivo od mudraca u togama. Čisto statistički, što se dalje projektuješ u prošlost to je veća šansa da bi se bavio nekim oblikom poljoprivrede i bio zakucan u toj ulozi. Ne govorim o filozofiranju letnji dan do podne da nam prodje vreme vec o Prytaneionu u koji su se u pojedinim istorijskim periodima birali (kockom) svi slobodni gradjani Atine i koji je imao izvrshnu moc odlucivanja u Atini. Naravno da najveci grcki umovi nisu bili gradjanski prosek, moja poenta je da su oni takodje bili proizvod svog vremena, za dobro i za lose i da se nisu pojavili ravno niotkuda. No, bilo je i previse o Grcima, u sustini se u vecini stvari slazemo. 3
harper lee Posted August 30 Author Posted August 30 44 minutes ago, Jimmy Kowalski said: Prosli vek je po razaranju bio stravican, sto je naravno posledica razvoja tehnologije, pa mozemo masovno unistavati "neprijatelja". Dostigli smo tacku gde se kaze da bi sledeci globalni rat bio ujedno i poslednji, jer nas vise ne bi bilo. Ostao bi samo pepeo i prah. Pa jel zivimo onda u nekom mnogo boljem svetu, jel su se konacno ispunile zelje svih misica ovoga sveta? Cinjenica je da nismo imali novi globalni rat, ali imamo lokalne (jednako razorne posledice na odredjenoj teritoriji), imamo terorizam kao globalnu pretnju (da ne sirimo pricu otkud ekspanzija terorizma i ko je sve zasluzan za to), sto ne dozvoljava nikom da zivi spokojno. I nema naznaka da ce se nesto sustinski promeniti nabolje. Imamo s druge strane unistavanje prirode takodje kao posledicu tehnoloskog razvoja i tu smo nazalost presli tacku bez povratka. Mi koji sad pisemo na srecu necemo ziveti u drugoj polovini 21. veka (sem Milosice i jos ponekog), zao mi je kakve uslove za zivot ostavljamo onima koji su tek rodjeni ili onima koji ce tek da se rode. Naravno da nismo svi jednako odgovorni za to, ali sumnjam da ce nasi naslednici biti raspolozeni da nijansiraju odgovornost, nego ce nas sve zajedno opsovati.. Odgovor je naravno - da, ali si me sad podsetio na jednu anegdotu koja je dosta ilustrativna za ovo o cemu govorimo. Ja nisam imao pojma do skoro da je fraza "mi zivimo u najboljem svetu ikada" maltene obavezna u svetu medjunarodnih "nevladinih" organizacija i da je verovanje u to vododelnica izmedju "pristojnog sveta" i "fasistickog olosa". To jest, ako ne verujes u to da zivimo u najboljem od svih svetova ti si smesta ravnozemljas, antivakser, fasisticka protuva, teoreticar zavere i sta vec sve ne. Jedne godine u Ukrajini usred nekog predavanja pocnem recenicu sa "neupitno je da gotovo svi statisticki pokazatelji govore da zivimo u najboljem svetu ikada" i vidim krajickom oka kako neki lik iz USAID-a samo sto ne skoci iz stolice da me izljubi, oci mu zacaklile i pocinje da se okrece trijumfalno oko sebe u fazonu "jesam li vam rekao". Medjutim, brzo se ugasio kad sam nastavio recenicu sa "ali to nije pravo pitanje koje treba postaviti, pravo pitanje je da li mi mozemo da napravimo bolji svet od ovoga u kojem zivimo u ovom trenutku i na ovom nivou tehnoloskog razvitka i ako mozemo, zasto to ne cinimo". Poenta ove anegdote je da ste u pravu i ti i Vini. Ovo jeste bolji svet od bilo kojeg prethodnog ali uvek treba postaviti pitanje da li je najbolji moguci u odnosu na kapacitet koji imamo. U tom delu se slazem s tobom da nije, da kao ljudska vrsta imamo kapacitet da napravimo neuporedivo bolji ali da smo zarobljeni u mrezi licnih i grupnih interesa raznih elita koje imaju moc da svoje interese pretpostave javnom dobru. To nije ekskluziva za ovu generaciju, tako je uvek bilo, ono sto je razlika je da danasnje elite ne zele ili nisu sposobne da shvate da planeta nije beskonacni resurs i da se ne obnavlja onom brzinom kojom je oni uz nasu voljnu ili nuznu pomoc eksploatisu. Nije da danasnji svet nema dovoljno duha i nije se dovoljno razvio da to ne prepozna, opasnost od kolapsa naseg zivotnog habitata je velika tema u javnosti, stvar je prosto u pogresnim prioritetima finansijske i politicke elite. 2
Caligula Posted August 30 Posted August 30 (edited) 1 hour ago, Mindaugas Žukauskas said: Znači skinuo si Vinija sa ignora Ne bre nisam ga ni video, mislim na raspravu uopsteno. Taman sam hteo da se javim sa 1999 reminiscencijama kako sam bio u cudu sto hoce da nas bombarduje 18 zemalja (zasto, aman, zasto tako iz cista mira???) kad vidim diskusija otisla u kritiku kapitalizma i relativizovanje pojma uredjenog drustva. Sto me podseti na Miroslava pod mac bato, izbacio je neki video kako u Shwaitzarskoj ljudi ne mogu da zive od svega loseg... daj da ga zovemo na PPP da se tri puta prekrsti kada procita kako je mrtav novinar bez mikrofona i ziv novinar sa mikrofonom isti qratz. Cak bi i Miroslav rekao "e pretera ga brate" edit: inace ovo bas ode u tabloidno relativizovanje svega, poteze se i metafizika. Ljudi se slucajno sele u EU i SAD, Kanadu, Novi Zeland - bikvalno bag statistike. Da slusaju Miroslava ili citaju Vuchelu pakovali bi se za BRIKS u sve sesnaest, Edited August 30 by Caligula 1
brusli Posted September 1 Posted September 1 (edited) Objektivno, prosecan covek danas zivi bolje nego ikada, cak stavise zivi bolje nego bogatasi od pre samo 100 godina. Ali subjektivno, veoma vazno je i poredenje sa okolinom, tj kako zivi u odnosu na ostale, e tu covecanstvo (Zapad, Evropa i mi) nazaduje vec par decenija. I sto je najgore, to ce se samo pogorsavati, jer nevidljiva ruka trzista oslobodjena svih stega, upravo tome tezi. E zato je vazan marksizam Edited September 1 by brusli
Shan Jan Posted September 1 Posted September 1 On 30. 8. 2024. at 16:28, Weenie Pooh said: Liberalni kapitalizam je ćorsokak u ljudskom razvoju, potencijalno fatalan. Secas se cuvenog komentara Anstajna na zakone kvantne mehanike da se Bog ne kocka? Ajnstajn je prezirao kvantnu mehaniku jer je smatrao da zakoni fizike moraju biti elegantni i jednostavni kao njegov E=mc2. Mi cesto upadamo u istu pricu kad su razne ideologije u pitanju sa kojima zelimo da upravljamo svetom. Komunizam ili Kapitalizam? Hriscanstvo ili Budizam? A zasto ne od svega pomalo, smuti pa prospi i nadji ono sto najbolje radi u datom trenutku. To cak ne mora biti ni najbolje resenje zauvek, vec prosto za dati trenutak razvoja drustva. Kina je krenula sa komunizmom i polako inkorporira kapitalizam, sa druge strane nordijske zemlje imaju kapitalizam i vec decenijama pojacavaju socijalnu komponentu. Moze se reci da konvergiraju svi u istom pravcu. Ja se slazem da je ljudska priroda prakticno nepromenjiva, evolucija je prosto previse spor proces. Ali to ne znaci da cemo u nekom trenutku naci jednostavno elegantno resenje kao sto je Ajnsajn hteo za fiziku, naprotiv, kompleksnost nasih emocija i interakcije milijardi ljudi u svetu koji se konstantno menja zahvaljujuci nasem razvoju nauke, prirodno vodi ka najboljem trenutnom resenju koje verovatno nece biti lepo ali ce raditi posao. Inace, ja duboko verujem da je razvoj Evrope kao dominantne sile u zadnjih par stotina godina posledica ne industrijske revolucije vec kapitalizma. Kina ali i mnoge anticke civilizacije su otkrili puno izuma koji su sedeli u nekom mracnom kutku ili se koristili za opskurne stvari jer nije postojao incentive u drustvu da se iskoriste za nesto vise. Ako se do resursa i statusa stize prevashodno rodjenjem ili kroz birokratiju - to vodi ka uspavanom drustvu bez promena. Razvoj uticaja burzoazije i rast njenog uticaja putem novca u Evropi je doveo do toga da prednosti u izumima mogu dovesti do ogromnog napretka u drustvenoj lestvici putem bogacenja te je to dovelo do toga da se masovno ulaze u nauku.
Luther Posted September 1 Posted September 1 7 hours ago, brusli said: Objektivno, prosecan covek danas zivi bolje nego ikada, cak stavise zivi bolje nego bogatasi od pre samo 100 godina. Ali subjektivno, veoma vazno je i poredenje sa okolinom, tj kako zivi u odnosu na ostale, e tu covecanstvo (Zapad, Evropa i mi) nazaduje vec par decenija. I sto je najgore, to ce se samo pogorsavati, jer nevidljiva ruka trzista oslobodjena svih stega, upravo tome tezi. E zato je vazan marksizam Naravno, u svetu kako su ga zamišljali.Marx, Lenjin, Staljin, Mao, Pol Pot i slični "prosečan čovek" bi živeo daleko bolje nego danas. Šteta što ti se te utopije nisu ostvarile da živiš u njma.
brusli Posted September 1 Posted September 1 Marxsizam je spomenut kao sega, sala, posalica. Vise kao usmeravanje ka socijalnoj pravdi, i negiranju "kraja istorije".
Weenie Pooh Posted September 2 Posted September 2 20 hours ago, Shan Jan said: Inace, ja duboko verujem da je razvoj Evrope kao dominantne sile u zadnjih par stotina godina posledica ne industrijske revolucije vec kapitalizma. Ali bez industrijske revolucije ne bi bilo modernog kapitalizma. Industrijska revolucija je donela manufakture, masovnu urbanizaciju, skok produktivnosti, pristup stranim tržištima, globalizaciju proizvodnje, finansijalizaciju privrede... Da nije industrijske revolucije, dominantni kapitalisti bi bili i ostali vlasnici najvećih poljoprivrednih dobara, eventualno uticajni esnafi. Ono što danas podrazumevamo pod kapitalizmom praktično ne bi postojalo, tj. bilo bi neprepoznatljivo. 1
Shan Jan Posted September 2 Posted September 2 5 minutes ago, Weenie Pooh said: Ali bez industrijske revolucije ne bi bilo modernog kapitalizma. Industrijska revolucija je donela manufakture, masovnu urbanizaciju, skok produktivnosti, pristup stranim tržištima, globalizaciju proizvodnje, finansijalizaciju privrede... Da nije industrijske revolucije, dominantni kapitalisti bi bili i ostali vlasnici najvećih poljoprivrednih dobara, eventualno uticajni esnafi. Ono što danas podrazumevamo pod kapitalizmom praktično ne bi postojalo, tj. bilo bi neprepoznatljivo. Ali imao si izuma po raznim delovima sveta u raznim epohama. Barut, kompas, papir i prve stamparske masine u staroj Kini, analogni racunari i rudimentalne parne masine u antickoj Grckoj, beton i gomila medicinske opreme u Rimu,... Ja bih rekao da problem nije nedostatak izuma vec sto nije postojao sistem koji bi dovoljno nagradio razvoj istih da bi se neko njima ozbiljno bavio a ne da ostanu licni eksperimenti grckih filozofa zarad njihove znatizelje ili mali broj nezgrapnih proizvoda zarad zabave kineske aristokratije. Ili ti na primeru pisace masine u Evropi - svi nju hvale za razvoj edukacije obicnog puka ali se zaboravlja da su protestanti bili ti koji su gurali narativ da citanje i pisanje nije samo za aristokratiju. Rekao bih da su potrebni i izumi i resursi i uredjenje koje podstice njihovu primenu i da kroz istoriju je uglavnom falilo ovog drugog i posebno treceg, Ljudi koji zele da izmisle nove stvari nikad dosta 2
zorglub Posted September 2 Posted September 2 4 hours ago, Shan Jan said: Ili ti na primeru pisace masine u Evropi Štamparije? 1
Caligula Posted September 3 Posted September 3 On 30. 8. 2024. at 14:33, Mel said: Ide se vazda u Rim. Kad imas Rim i ono okolo sto Rim pljachka i pali, uvek je bolje ici u Rim. Sad Rim pljacka Rusiju preko Ukrajine:( Vidim ovo je postala posebna tema Vreme je da PPP dobije i "mrtav i ziv novinar su isto" temu da zaokruzimo ovaj amorfni limbo relativizovanja svake jebene vrednosti i pojave koje dolazi iz desnicarskih yutub kujni. Taman se uveo i novi emotikon da sestra bronte i ovde prelije svoje stomacne probleme. Dajte jos neku novotariju, tipa da delimo ikonu svetog nikole uz svaki novi broj. Zasto bi se ovo mesto razlikovalo od drugih koj qratz.
Mel Posted September 3 Posted September 3 2 minutes ago, Caligula said: Sad Rim pljacka Rusiju preko Ukrajine:( Vidim ovo je postala posebna tema Vreme je da PPP dobije i "mrtav i ziv novinar su isto" temu da zaokruzimo ovaj amorfni limbo relativizovanja svake jebene vrednosti i pojave koje dolazi iz desnicarskih yutub kujni. Taman se uveo i novi emotikon da sestra bronte i ovde prelije svoje stomacne probleme. Dajte jos neku novotariju, tipa da delimo ikonu svetog nikole uz svaki novi broj. Zasto bi se ovo mesto razlikovalo od drugih koj qratz. Caligula - sto je krnji NATO napao Irak?
Caligula Posted September 3 Posted September 3 (edited) Zasto krnji NATO ne napadne Norvesku? I oni imaju naftu, blize su, manji su. Oh wait. Kome je do morala neka ide u crkvu, ali ne SPC 'Se iscudjavam nad kolonijalizmom, pa nemam dvanaest godina Edited September 3 by Caligula
Mel Posted September 3 Posted September 3 4 minutes ago, Caligula said: Zasto krnji NATO ne napadne Norvesku? I oni imaju naftu, blize su, manji su. Oh wait. Kome je do morala neka ide u crkvu, ali ne SPC 'Se iscudjavam nad kolonijalizmom, pa nemam dvanaest godina Zasto krnji NATO ne napadne sam sebe? Ne znam, moracu da porazmislim o tome.
Recommended Posts