Jump to content
IGNORED

USA izbori 2024 - prognoze & play by play

braca

USA izbori 2024 - prognoze  

188 members have voted

1. 1. Vaš favorit :

This poll is closed to new votes

• Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 11/05/24 at 23:00

Recommended Posts

Posted
35 minutes ago, x500 said:

Rodjo, ja da imam pravo glasa u SAD, Donald sigurno nije moj izbor. On je ocigledno govedo, to je bio i 2016, i pogotovo 2024e.

Meni su smesni ljudi koji se koprcaju u novoj realnosti. Nije kriv onaj koji je govorio da je "car go", vec oni koji su "golog cara" obozavali da imbecilnosti. Sada su tresnuli o patos i koprcaju se kao ribe na suvom. Juce su bili gradjani Srbije, danas su svi drugi krivi. Pogotovo ova @3opge prica o prava zena, tek se sada nakon izbora setio da su prava ugrozena. Ajde?! Posledjih mesec dana se svodilo na sprdacinu oko Donalda, umesto da se prica o vaznim stvarima. Ovo je rezultat, nazalost.

Gradjani Amerike su izabrali to sto su izabrali i oni ce, da prostis, jesti govna barem jos 4 godine zbog svog izbora. Oni ce velikom kasikom, a mi svi ostali cemo onom malom. Bice govana za sve, toga barem nece nedostajati.

nisam se ja sada setio, tu si se grdno zajebo, mada nije ni bilo na meni da se setim.

drugo, cija ce kasika za govna biti veca tek ce da se vidi.

Posted

a srbin viljuškom boc

• Haha 1
Posted

20 minutes ago, Weenie Pooh said:

Žena se žali da je ignorišu iz njene stranke, da se odnose sa nipodaštavanjem prema problemima ljudi iz njenog ruralnog kraja, i da zato gube glasove. Ona svoje izbore na lokalu dobija, a kandidat iste stranke na predsedničkim izborima gubi.

To si čini mi se izvukao iz šupka obilja, jer jedino što ona kaže o politici je da treba srediti granicu, zatim:

she voted with Republicans to repeal President Biden’s student loan forgiveness initiative

(tu je vennov dijagram sa bernie bros koji su proganjali Bajdena što to nije uspio progurati savršena ništica) 

... i da ju je Veep dissovala pijanu jer nije kupila njezine lokalne vijence s njezine suprotne strane SAD nego plastiku iz valjda Pentagon Cityja

Što sam propustio, odakle je ovaj divni argumentirani niz konkretnih recepata iz tvog posta došao? Neki podtekst? 😆 

• Tužno 1
Posted
6 minutes ago, Gandalf said:

ok. koja god lažna svest bila u pitanju, nemam pojma koji deo se (ne)aktivira dok čekam autobus ili kupujem dezodorans. svest korisnika (privatnih i gradskih) usluga, svest poreznika, ili oba? lokalni progresivci tvrde da se aktivira svest rasiste obzirom da su sitni lopovi velikom većinom BIPOC, pa je moje insistiranje na suzbijanju lopovluka u stvari želja da se tlače istorijski marginalizovane grupe.

po meni, obe leve teorije svesti su u velikoj meri qrac, i klasna i etno-rasno-seksualno-ronda. ovih dana se spočitava Latinosima što su glasali za Trampa, nisu ljudi solidarni ili tako nekako. ali Latinosi je tek korisna kategorizacija koja u praksi ne znači ama baš ništa. Meksikanci, Kubanci, Portorikanci, u mom komšiluku Salvadorci.... sem možda Kubanaca (žestoki antikomunisti), niko se posebno ne solidariše sa Venecuelanskim i Haićanskim ilegalcima i azilantima. naprotiv.

Kupovinom dezodoransa ti se svakako ne aktivira klasna svest, za ovo drugo je komplikovanije.

Recimo, ako vidiš da su u rafovima apoteke pod ključem svi proizvodi osim krema za sunčanje, manifestacija lažne svesti™ bi bila misao "pa da, zna se ko ovde voli da krade!" dok bi prava svest™ glasila nešto kao "jadni crnci, vidi kako ih diskriminišu i vređaju, trebalo bi svi proizvodi da budu zaključani ravnopravno!" :rolleyes:

Ta distinkcija je naravno go kurac, tu si sasvim u pravu, ali Turnbull-teoretičari šezdesosmaši ipak insistiraju da se upravu tu može desiti osvešćenje naroda, upravo tu akcentovati stvarni prelom u društvu, u svesti čoveka koji kapira/ne kapira suštinu opresije! Naš um je taj koji uspostavlja framework rasizma, kad oslobodimo um od pogrešnih misli spašće i brava sa rafa apoteke, i onda besplatni bensedin za sve!

(U Lukačevom kontekstu bi taj tvoj primer zvučao nešto manje debilno. Lažna svest pri kupovini dezodoransa bi te samo uljuljkala u stavu da je sasvim normalno da proizvod toliko košta, sigurno postoji neka mala marža preko cene proizvodnje i transporta, ali pobogu, tako se to radi, samo je tako moguće, ko nema para neka smrdi, šta se tu može, ništa, uvek je tako bilo i uvek će i biti... a oslobođenje od lažne svesti bi se desilo kad bi uzeo taj dezodorans i bacio ga kroz izlog, pa uzeo kasirku za ruku i izašao na ulicu da rušiš farmakomafiju, majku im imperijalistićku.)

/OT

Posted (edited)
28 minutes ago, x500 said:

Bio je dobar govor Misel Obame, 10tak dana pre izbora, o pravima zena. I upravo to si naveo, receno je sta je problem, ali ne i sta je resenje.

Pritom je nastup bio iz pozicije opozicije, kao da Kamala nije drugi covek u drzavi (ok, vecina nas i zna da i nije bila, ali to je druga prica).

Druga stvar su "nasi" (forumski) amerikanci, kada su oni postovali o problemu zenskih (ovde naravno mislim na obicne zene, a ne na "trudne muskarce") prava. Sve se svelo na sprdacine o Trampu i prognoze/poll-ove kako ce Kamala da "razvali".

Dolazi jutro, koje je promenilo puno toga, i krece kukanje - prava zena, prava zena. Ajde, nije valjda da u Americi postoje zene i da cu im prava ugrozena.

A što ne i na njih?

Oni/e/a se "samo" deklarišu kao muškarci/trans/non-binary... (gender), a biološki (sex) su žene/people with uteruses.

Edited by VoodooDerina
Posted
5 minutes ago, Roger Sanchez said:

Što sam propustio, odakle je ovaj divni argumentirani niz konkretnih recepata iz tvog posta došao? Neki podtekst? 😆 

Čitaš unakrst, po običaju. Evo da ti izdvojim:

"The fundamental mistake people make is condescension,” Representative Marie Gluesenkamp Perez said. “A lot of elected officials get calloused to the ways that they’re disrespecting people.”

"People are putting their groceries on their credit card. No one is listening to anything else you say if you try to talk them out of their lived experiences with data points from some economists."

"My thinking was, it does matter to people where I live. It’s the respect, the cultural regard for farmers. I didn’t feel like she understood what I was trying to say."

Posted
2 minutes ago, 3opge said:

drugo, cija ce kasika za govna biti veca tek ce da se vidi

Za ovo jesi upravu. Kad Amerika ima kijavicu, neki delovi sveta dobiju "galopirajucu tuberkulozu", nazalost.

Ipak, imam prabo da se nadam da cu dobiti samo kasicicu.

5 minutes ago, 3opge said:

nisam se ja sada setio, tu si se grdno zajebo, mada nije ni bilo na meni da se setim.

Pomozi mi, da li imas neki svoj, ili nekog drugog "forumskog amerikanca", gde se bavi problem prava zena u SAD. Nisam primetio da se nesto diskutovalo pre rezultata izbora.

Posted

Moj najveći lični utisak jeste da su ovo prvi izbori posle mnogo godina koje nisam pratio sa divnim prijateljem, novinarom Denisom Kolundžijom, koji je bio jedan od najboljih poznavalaca US politike u Srbalja.

• Tužno 2
Posted
8 minutes ago, VoodooDerina said:

A što ne i na njih?

Oni/e/a se "samo" deklarišu kao muškarci/trans/non-binary... (gender), a biološki (sex) su žene/people with uteruses.

Ma pusti, imamo temu za to, nemoj da im staješ na muku u ovom teškom istorijskom trenutku.

Ali ima Titania McGrath dobar kratak tekst po tom pitanju iz davne 2021: 

Spoiler

BIDEN'S BRAVE NEW WORLD

Before 2020, the world was a bleak dystopia overrun by Nazis. It never ceased to amaze me how many Nazis I would encounter on a daily basis once I had decided that everyone but me was a Nazi.

Thankfully, 2020 came along and changed everything. This was the year that intersectional identity politics went mainstream, and there is no going back. The gender-neutral genie is out of the bottle, and xe is fabulous.

There were uprisings against systemic injustice, statues of straight white males were torn down, and Ben and Jerry’s reminded their customers how racist they all were in order to encourage them to buy more of their New York Super Fudge Chunk ice cream.

This was all made possible because Covid-19 refused to spread during our mass protests, which just goes to show that even pathogens have gone woke.

The world finally accepted that there are more than 400 genders, and that all of these have been persecuted throughout history. Even the ones we invented last week.

Intersectional feminism triumphed over transphobia. All of a sudden, major companies were using phrases such as “menstruators”, “vulva owners” and “people with a cervix”. All of which is far more respectful to women: or, as I like to call them, bipedal gestation units.

We are now living in a post-BLM world, where Critical Race Theory has been received as the hallowed truth that shall guide us towards salvation. At last, we are amplifying voices of colour that have been historically marginalised. (Except for the ones who don’t agree with defunding the police or dismantling capitalism, who are just white-adjacent scumbags that are best ignored.)

Best of all, Joe Biden triumphed over that malevolent incubus Donald Trump. Already Biden has discovered a vaccine for Covid-19, which explains why he spent most of his election campaign in a basement.

As we move into 2021, Biden’s brave message resounds throughout our new woke empire. It is time for healing. It is time for hope. Above all, it is time for unity. So let’s make a list of everyone who voted the wrong way and deal with them as soon as possible.

• +1 2
Posted
2 hours ago, Gandalf said:

ovo što Baro piše o Njujorku, sve u prvom pasusu opisuje Chicago, SF, Philly, Baltimore, Portland...

FIFY

Inace, clanak i tvoj post su  spot on,a i sam sam pisao o  vlastiom iskustvu iz Chicaga koje je identicno. 

Da ponovim (iako sam se "odjavio" sa topika :D):  pravo na abortus je bilo od sekundarnog znacaja za ove izbore, a kako vrijeme odmice jos ce vise gubiti na vaznosti.

Prije svega jer je to pitanje vraceno u nadleznost drzava i u onim drzavama gdje vecina to hoce, abortus je omogucen. Cak je i u mnogima drzavam isti upisan u ustave. Tu nekakav predsjednicki "diktat" ne igra ulogu jer je to sad lokalna stvar gdje federalne vlasti nemaju nadleznost.

Drugo, sa pristupacnosu ovih 'day after pills' i farmaceutskim napretkom po tom pitanju, sam cin abortusa ce biti daleko manje kompleksan u buducnosti. Doduse, moguce je da grijesim, ne znam sto abortus obuhvaca nakon recimo dva mjeseca trudnoce.

Trece, i najvaznije, je liberalizacija gradjanstva po tom pitanju. Fenomen slican legalizaciji marihuane. Da parafraziram Michal Jordana: i republikanci vole travu i da se seksaju bez kondoma*. Znaci, kao prakticna stvar njima je abortus OK, sto je i na ovim izborima dokazano: u mjestima gdje je to pitanje bilo na glasackom listicu, te mjere su dobile vecinu, iako su ta mjesta glasala za Trampa.

To sto su (D) to pitanje pokusali da korist za mobilizaciju glasaca je dakle bio cist promasaj.

Sve to skupa ne znaci da konzervativci ne zele uspostaviti potpunu zabranu abortusa i da neka zhena nece iskrvariti dok joj se radi abortus prirucnim sredtivma u prljavom podrume neke kuce u crvenoj vukojebini (TM by 3orge), ali abortus vise nije tema za nacionalne izbore.

* jasno mi je da silovanja i bracno nasilje igraju velliku ulogu i ne zelim trivijalizovati cijelu stvar

• +1 2
  • Haha 1
Posted (edited)
30 minutes ago, Peter Fan said:

Sve to skupa ne znaci da konzervativci ne zele uspostaviti potpunu zabranu abortusa i da neka zhena nece iskrvariti dok joj se radi abortus prirucnim sredtivma u prljavom podrume neke kuce u crvenoj vukojebini (TM by 3orge), ali abortus vise nije tema za nacionalne izbore.

Pa umrla im je zena u Teksasu od sepse kod spontanog pobacaja pre par nedelja jer se bolnica nije usudila da joj pomogne?

Da li znas sta to znaci? Umre fetus u njenom organizmu iz koje god razloga, ne odstrane ga i umire od trovanja. Od sepse se umire u par dana.

U Poljskoj je umrla zena od toga, u Irskoj su odobrli na referendumu posto je Indijka stomatolog umrla na isti nacin. Prakticno siromasne ostavljaju na cedilu sa vasim zdravstvom.

Cela ta sprdacina sa vakcinama i ovim se svodi na to da tima koje vi razumete, a ja jok nema medicinske pomoci jer kosta. Nego da se razmnozavaju na traci, nista da ne kostaju, pa dokle ko dobaci.
Iz istog sloja zene su tu u mnogo goroj poziciji.  

Mi cemo da vas lozimo da vam ne treba vakcina, i bice kao da ste vi odlucili, a ne da smo vam mi uzeli.

A za to vreme cemo u svojim zivotima sve po PC da se guzica zastiti.

Edited by Moonwalker
  • +1 2
  • Hvala 1
Posted (edited)
52 minutes ago, Weenie Pooh said:

Titania McGrath

Ti tu citiraš tu kreaturu kao da je riječ o živom biću

za antitrans origin story tvoje desperacije znamo, kao i suludu tezu da bilo kakva druga borba za prava odma gasi borbu za materijalna prava. Do kraja. Što je samo nasilno nabijanje tvoje antitrans histerije u nekakvu teorijsku strukturu. Znamo i da si extremely online na izvorima mržnje. Sve je oko tebe jasno.

a sad na percepciju ekonomije

Edited by Roger Sanchez
  • +1 1
  • Haha 1
Posted
30 minutes ago, Peter Fan said:

FIFY

sve se slažem. interesuje me koliko je glasova Tramp dobio zbog tog ludila u demokratskim gradovima. barem neki su glasali za njega na konto toga.

• Create New...