dunja Posted August 24 Posted August 24 49 minutes ago, Nikodije said: Bogati se zdravo hrane, imaju personalne trenere i mršavi su, tu nema šta da se pojede brt to ti je najkvalitetnije meso 1
Oniks Posted August 24 Posted August 24 Bogat je onaj čiji pasivni prihodi su toliki da mogu da pokriju redovne troškove i da ostane nešto sa strane a gde mu plata dođe praktično kao bonus. 1
JozoMujica Posted August 24 Posted August 24 On 23. 8. 2024. at 14:41, Quince said: bogat si kad ne spavaš sam. FTFY 1
Shan Jan Posted August 24 Posted August 24 Auuu drugari vratili ste mi veru u pppucanstvo. Koliko mudrih stvari ste napisali, ko vas ne zna jeftino bi vas banovao Previse sam lenj da smislim koherentni sastav a previse mislim da sam bitan da moram da odgovorim na gomilu komentara kolega. Tako da ide post koji testira koliko kvotova moze da izdrzi PPP. Nekako je tema otisla od incijalne @radisa ideje o materijalnom bogatstvu pa cu se i ja baviti uglavnom bogatstvom kao apstraktnim pojmom. 23 hours ago, Stela said: Ako je tema materijalno bogatstvo, to je vezano za potrebe, samim tim i rashode. Kome treba 6 skupih automobila i 4 stana, nece se smatrati bogatim dok ih nema . Vazno je biti pazljiv u tome sta zelis, koliko nesrecnih je koji nemaju ono sto im ne treba... Ko ima puno i sam je to stvorio, tesko da ce reci - meni je ovo dosta, nego gleda da multiplicira. Prvi bold na primeru kuce, iz mog ugla: Siromasan se muci da obezbedi mesto za stanovanje Onaj koji nije ni bogat ni siromasan ima ok mesto za stanovanje Dobrostojeci ima luksuzni smestaj A pravi bogatas ima ok smestaj jer nema zelju za luksuznim Ovo zadnje sam ja generalno uspevao da postignem samo nakon sto iskusim to nesto vise (tipa luksuzni smestaj) pa shvatim da nije toliko vredno. Verovatno postoje oni koji ne moraju uopste da dodju u dodir sa tim luksuznijim zivotom da bi shvatili da nije vredan truda al to su vec visa stanja svesti. Bold dva: Iz mog a i ugla mnogih drugih koje znam ovo uopste nije tacno. Dosta ljudi stane u nekom trenutku. Shvatis da od nekog nivoa novac prakticno ne utice vise na kvalitet zivota al zato ljudi oko tebe, slobodno vreme, posao koji ima smisao, etc... itekako utice. Bas su me skoro cimali sa novcano boljom ponudom za posao i razmisljao sam koliko bi to para trebalo da mi ponude da u ovom trenutku batalim ovaj posao gde imam zaista sjajnog sefa i odlicne kolege. Pa rekao bih da ni nekoliko puta veca plata ne bi mi nista znacila. Eventualno ako bih uspeo u 2-3 godine da postignem taj early retirement. Jednostavno za moj licni psihicki mir i razvoj kao licnosti ovo sto sada imam u nenovcanoj vrednosti na poslu je daleko vrednije od bolje placenog posla. 22 hours ago, Quince said: 22 hours ago, braca said: Ja sam iz nekog filma pokupio foru koja mi se dopala : bogat si kad imaš "fuck you" money. Princip je da si dovoljno bogat da niko ne može da te natera na bilo šta, u svakoj situaciji možeš nekome da kažeš "fuck you". Svidja mi se ideja radi slobode koju pruža, voleo bih da mogu da je isprobam, ali se bojim da čovek koji duže vremena živi tim životom s vremenom postaje nepodnošljiv, arogantan, blaziran... Možda može da se ublaži/ograniči ako se baviš drugima, humanitarnim radom, spašavanjem maca i kuca... 16 hours ago, bags said: Mi smo imali na poslu tu temu za ruckom. 20ak ljudi, svi iz IT, 60% austrijanci: 1. Da si u top 10% brutto godisnjih zarada (ovo je bitno da imas novac direkt iz svog rada) 70.000 2. Da imas ustedjevinu koja pokriva troskove za jednu godinu sa nekim prosecnim zivotom Meni je to izgledalo relativno skromno ali opet ja sam alavi balkanski gajstabajter. Ova tri kvota... ja sam primetio da je meni "fuck you" stanje zavisno od mnogo faktora, ne samo bankovnog racuna. Kad je IT bio u bumu a meni novcane potrebe male, osecao sam jak "fuck you" stav. Posle mi je vec trebala ustedjevina za bar 6 meseci da ponovo to osetim. Sad se opet izgubio usled ove krize i cekam da se vrati. Na kraju krajeva ni to nikad ne mozes 100% postici jer bar smo mi ovde sa Balkana naucili da ni jedna kolicina para ili nekog drugog osecaja sigurnosti nije nesto sto ne moze da nestane preko noci usled rata/krize/stagod. Al mozemo raditi na nasoj izdrzljivosti i sposobnosti jer "fuck you" ti ne pomaze sam da si ti psihicki miran vec i da vodis ispravniji zivot. 21 hours ago, Quince said: Koliko je ovo tacno. Lako je ziveti zivotom siromaha kad znas da uvek imas izlaz. Pravo novcano bogatstvo se ogleda u sigurnosti, upravo onaj "fuck you" momenat. 20 hours ago, Venom said: Bogatstvo, osim nekog apsolutnog bogatstva gde si bogat uvek i svuda, je relativno, isto kao i siromaštvo. Što može da se vidi lepo po Indonežanima koji su došli da voze buseve u Beogradu. Menjaju ljude kojima nije bilo dovoljno, nisu bili zadovoljni i otišli su napolje, a oni su došli da ih zamene i zadovoljni su. Ja kad sam se preselio u Nemačku nije mi bilo jasno zašto se iko žali na bilo šta, ali nije tako, videti pod Srbi i Indonežani. U suštini svodi se na to gde si na društvenoj lestvici i u tom smislu je donekle stanje duha. U nekom objektivnom smislu, gotovo svi ljudi u razvijenom svetu su bogati. Topla voda recimo ne postoji svuda. Ali pošto ne mogu svi da si priušte sve što i neki drugi u njihovoj okolini, onda se osećaju siromašno. Ovo nije bogatstvo vec status. Ali itekako si u pravu da pravog siromastva ima mnogo manje danas i da se mi zapravo borimo za status. Zato toliko besa u Srbiji i medju ljudima koji realno nemaju vece finansijske probleme jer nije siromastvo ono sto nas nervira vec nepravedni sistem. Ovo iz perspektive tajkuna™ u Srbiji. 5 hours ago, Svemir Zeka said: Pola od navedenog mora da se obezbedi kad imaš da hraniš neka usta, pa i ne razmišljaš o tome. Prosto moraš Čak i taj mentalni deo, ne možeš da dozvoliš sebi da se slomiš. Jbg al tako je. Ovde se prica o tome sta je bogatstvo iz perspektive onih koji imaju dovoljno. Kad se zaista finansijski mucis za osnovne stvari, onda nema govora o tome sta je prioritet. 4 hours ago, duda said: Pričao mi jedan prijatelj upravo o tome kako sa više para rastu i potrebe. Njegova kćerka priznat lekar u jednoj bolnici na Beverli Hilsu, ima retku priviligiju da u jednom L. A. pešači 15 minuta do posla, ima neku stančugu u blizini te bolnice u kojoj radi. Zet isto priznat lekar u istoj bolnici. Jedno dete. Ovom prijatelju se ne sviđa njihov život. Kaže - robovi svog posla, a kako rastu primanja tako mora bolji auto, bolji stan, ekskluzivnija letovanja i zimovanja, dete mora u bolju školu i sve u tom stilu. Mislim da je ovo malo Zapadna stvar, bar gledajuci moje rodjake koji zive tamo i nas koji zivimo ovde. I ja sam to iskusio radeci neke poslove u Zapadnoj firmi u Africi. Ali mislim da to nije primenjivo na Srbiju. I da si hirurg mozes birati da li ces voziti fiata punta ili najnoviji audi a mozes i da ne vozis nista. Nece zaista uticati na posao. Takodje i dalje su relativno izjednacene cene svega po BGu, posebno u odnosu na segregacije na Zapadu. Tamo nije samo smestaj skuplji nego i skole za decu, restorani, radnje, usluge... zivot u sustini. I onda ti dodje na isto. Kod nas mislim da to jos nije slucaj i da oni koji kukaju da je skupo sto im deca idu na balet, plivanje i casove klavira dok se misle kako ce hendlovati kupovinu novog audija i ratu za veci stan... jbg, nesto je i do njihovih izbora. 3 hours ago, Filozof manijak said: Rećima presvetog Tajler Durdena "The things you own end up owning you. It's only after you lose everything that you're free to do anything!" Ja bih to rekao malo drugacije. Covek koji nema zelju da bilo sta poseduje je slobodan covek. A to moze samo neko ko zna da je u stanju da se izbori sa nedacama i da mu posedovanje nece doneti srecu. I to je dug put. Mozda i neka sok terapija u smislu rasprodaje svega i kretanja od nule sa drugim pogledom na zivot moze imati smisla al sam pussy da uradim i manji korak od toga 23 hours ago, duda said: Ja sam počela da razmišljam o tome da je bogat čovek onaj koji uveče legne i prespava mirno do jutra. Na dušeku, singl, duplom, na kamenu, u vili, baraci, jahti, barki, gdegod. 5 hours ago, Ratamahatta said: Moze u sustini da se sublimira u jednoj recenici sve... Bogat je onaj ko jedva ceka da se probudi, siroma je ko jedva ceka da zaspi. Vas dvoje ste rekli sustinu, mudre glave PPPa Na kraju za mene je pravo bogatstvo kada zivis zivot u skladu sa sobom. A sve sto te u tome ogranicava te cini siromasnijim. Ne moras imati novac za ranu penziju ako radis posao koji volis na nacin na koji volis. Ne moras imati ni puno para ako nemas potrebu da se dokazujes statusom pred drugima. Ne moras da ides na dijetu i u teretanu ako vec jedes zdravo i zivis zdravo (mental note za mene). Nema potrebe za smaranje sa losim kolegama/familijom ako si uspeo da im stavis do znanja da neces trpeti njihova sranja, uprkos pretnjama i ucenama. Cak i da naidje neverovatno lose vreme (back to 90s) ili da ces strasno da stradas zbog svojih principa, ako si miran sa sobom da je svet nesavrsen a da ti mozes kontrolisati samo sebe i svoje postupke... mozda docekas sve to i sa osmehom na licu. Ja sam na primer primetio da imam jaku zelju da radim nesto sto ima smisla i da pomognem drugima ali me ocekivanja okoline a i nesigurnost kapitalistickog sveta u kome smo tera da se fokusiram mnogo vise na dobro placen posao i hordovanje para. I zbog tog straha placam godinama svog zivota koje provodim radeci ono sto ne smatram da ima ikakvog dobrog uticaja na svet, niti me zaista cini ispunjenim. Kad skupim muda mozda dam otkaz i odem da ucim algebru neke crncice po Africi. BTW, dve licne opservacije na temu bogatstva: Dok sam bio studen bilo je dana kad sam se bas bas mucio, do nivoa da nisam imao za hranu. Moj prvi posao je srecom bio jako dobro placen, vise nego sto sam zasluzivao. To mi je omogucilo da se "izivim". Dobra skupa kola, skupi restorani, putovanja, zurke... Posle godinu dana sam osecao da sam izbacio to iz sistema a takodje sam, malo zagazivsi u taj svet, shvatio koliko je to manje zabavno i vredno nego sto nam se cesto prikazuje. Tako da sada zivim relativno normalnim zivotom, bez auta, bez firmirane garderobe, troseci na ono sto mi je zaista bitno (klopa i putovanja). Ali dugo ali bas dugo sam mastao o tome da budem bogat. Od osnovne pa sve do zaposlenja. Da sam zavrsio u nekom maksiju u magacinu i do sada napredovao samo do sefa prodavnice, verovatno bih i dalje patio i trosio zivot da dodjem do mogucnosti da probam taj bogataski zivot. Bez ikakve ideje koliko me to ne bi uopste ucinilo srecnijim. Kad sam bio u Africi, susreo sam se sa jakim rasizmom. Medjutim, iako su crnci mrzeli belce, postojao je neki cudni nivo postovanja samim tim sto si beo. Kao da je boja koze bila neka vrsta aristrokrattskog porekla. Elem, to mi je pokazalo koliko stvari (kola, odela, satovi i sl.) me jedino interesuju kao statusni simboli, jer kad mi nisu bili potrebni imao sam nula zelje za njima. I dan danas pozelim te stvari cisto zbog statusa ali je zelja mnogo manja pa uspevam da se oduprem tome. Ljubav familije/drugara je vrednija od "znacaja" koji dobijes u ocima drugih kad pokazujes svoj uspeh i bogatstvo preko tih simbola. Cini mi se da upravo koristimo status kad se osecamo manje voljeno i prihvaceno, kao neku losu zamenu. Al mozda projektujem. Inace zadnji put kad sam bio dole vec se toliko rasirila crna srednja klasa a belci isterani sa svih poslova, da je moj belacki privilegovani status potpuno nestao. Postao sam nevidljiv. Sad bar znam kako se osecaju one lepotice kad ostare 1 4
Stela Posted August 24 Posted August 24 10 minutes ago, Shan Jan said: Prvi bold na primeru kuce, iz mog ugla: Siromasan se muci da obezbedi mesto za stanovanje Onaj koji nije ni bogat ni siromasan ima ok mesto za stanovanje Dobrostojeci ima luksuzni smestaj A pravi bogatas ima ok smestaj jer nema zelju za luksuznim Ovo zadnje sam ja generalno uspevao da postignem samo nakon sto iskusim to nesto vise (tipa luksuzni smestaj) pa shvatim da nije toliko vredno. Verovatno postoje oni koji ne moraju uopste da dodju u dodir sa tim luksuznijim zivotom da bi shvatili da nije vredan truda al to su vec visa stanja svesti. Bold dva: Iz mog a i ugla mnogih drugih koje znam ovo uopste nije tacno. Dosta ljudi stane u nekom trenutku. Shvatis da od nekog nivoa novac prakticno ne utice vise na kvalitet zivota al zato ljudi oko tebe, slobodno vreme, posao koji ima smisao, etc... itekako utice. Bas su me skoro cimali sa novcano boljom ponudom za posao i razmisljao sam koliko bi to para trebalo da mi ponude da u ovom trenutku batalim ovaj posao gde imam zaista sjajnog sefa i odlicne kolege. Pa rekao bih da ni nekoliko puta veca plata ne bi mi nista znacila. Eventualno ako bih uspeo u 2-3 godine da postignem taj early retirement. Jednostavno za moj licni psihicki mir i razvoj kao licnosti ovo sto sada imam u nenovcanoj vrednosti na poslu je daleko vrednije od bolje placenog posla. Nikad ne bih za sebe rekla da sam siromasna, a nemam nekretninu u vlasnistvu niti ocekujem da neku nasledim. Mada mozda nisi mislio na to. Imam ovo vise stanje svesti izgleda . Primecujem da mnogo manje od drugih ljudi pricam o novcu i temama koje se obrni okreni svode na finansije. A za ovo drugo, pre svega mislim na ljude koji imaju svoj biznis, to se stalno razvija. Nivo novca na kom shvatis da nije vredan cimanja je vrlo rastegljiv pojam.
Shan Jan Posted August 24 Posted August 24 @Stela mislio sam u smislu mesta za stanovanje, ne nuzno da si vlasnik nekretnine. A privatni biznis... vuce da radis dan i noc ali i tu sam video ljude koji znaju da postave stvari kako treba a da ne budu robovi istog.
bags Posted August 24 Posted August 24 4 hours ago, *edited by mod said: Ovako na prvu rekao bi da ima dosta bogatih ljudi koji za sebe to ne bi rekli. Dosta ljudi bi se iznenadilo kada bi videli neku globalnu medijanu ili prosečnu platu. Radio je becki standard anketu na jako velikom uzorku. Kao 5 grupa u licnim finansijama i da stavis sebe u koju pripadas. Plus mozes ako hoce reci koliko god iskustva i cime se bavis. Na kraju oko 90% stavilo sebe u srednju grupu. 1 1
cedo Posted August 24 Posted August 24 ne kaze se dzabe becka skola, napraviti isto istrazivanje u srbiji pa da vidis ko nije bogat 2
Popular Post Кристофер Лумумбо Posted August 24 Popular Post Posted August 24 pre 5 godina sam na severnom kipru upoznao coveka iz nisa i igrom slucaja ponovo sam ga sreo tamo ove godine. ispostavilo se da imamo dosta zajednickih prijatelja i da zna neke moje bliske rodjake. covek prodaje elektroniku iz kine, da ga ne ofiram bas posot je verovanto jedini covek u srbiji koji se time bavi, ali nikad u 3 zivota ne bi prepostavio da od toga moze da se zaradjuje solidan novac. ubedjen sam da ne postoje 20 coveka u srbiji koji zive bolje od njega, a ima na hiljade koji su bogatiji. on je 6-7 meseci godisnje na raznim morima, od kada smo se uponzali redovno mi salje slike i pise utiske. udesio je posao tako da mu kum vodi firmu dok je on na putu, a putuje se zenom i decom, kad deca nisu u skoli. leti je uglvnom u grckoj i italiji, a kraj avgusta i septembar provede na kipru i to bas na severnom kipru. zimi ide na ove egzoticne destinacije, karibi, maldivi, sejseli, bali, tajland...skroman tip, ne poseduje skupe nekretnine ili preskupe automobile, samo je imao znanja i malo srece da pokrene biznis koji moze da mu finansira takav zivotni stil i gura sve dok moze. potpuno neverovatan lik, da ga nisam upoznao ne bi verovao da takav covek postoji. 17
Roger Sanchez Posted August 24 Posted August 24 (edited) @Shan Jan nisam pratio, ako se smije znati, jesi ti kupio neku nekretninu u toj Bocvani, ili rentaš? nevezano, Sadie Frost Edited August 24 by Roger Sanchez
Shan Jan Posted August 24 Posted August 24 4 minutes ago, Roger Sanchez said: @Shan Jan nisam pratio, ako se smije znati, jesi ti kupio neku nekretninu u toj Bocvani, ili rentaš? Nisam kupovao, bio sam relativno kratko (5 godina). Sto i nije los izbor jer je trziste nekretnina konstantno u padu tamo zadnjih 10 godina. Imam clanove familije koji jesu kupovali i necu reci da su izgubili pare ali definitivno nisu dobili koliko su ocekivali, posebno kad se uzme u obzir mucenje sa vracanjem kredita i uopste sve losijim uslovima za zivot i rad za strance. @Кристофер Лумумбо to sto ti pricas zvuci super ali ja sam nekog misljenja da preveliko provodjenje vremena na odmoru smanjuje vrednost istog. Pre bih bio za rad koji te ispunjava, ostavlja slobodno vreme i nema mnogo stresa (npr. rad u skoli, kad bi se bolje placao) plus normalan odmor.
Кристофер Лумумбо Posted August 24 Posted August 24 o tome sam bas pricali, kaze moja zena ja bi se smorila od tolikih putovanja. oni ne moraju da rade to, mogu da sede u stanu i da nista ne rade, ali volje ljudi. 1
Roger Sanchez Posted August 24 Posted August 24 38 minutes ago, Кристофер Лумумбо said: redovno mi salje slike i pise utiske Jesi ga tražio to ili to radi na vlastitu inicijativu?
Кристофер Лумумбо Posted August 24 Posted August 24 ja ga smaram kad znam da je period kad putuje, narocito zimi, pa mi on posalje fotke, ne hvali se on time, da ne udjes dublje u razgovor sa njim mislo bi da ne putuje dalje od beograda. btw, pitao sam ga sto nikad ne ide u hrvatsku, kaze hladno mi more 1 2 1
Recommended Posts