Desmond Bojčinski Posted August 23 Posted August 23 (edited) Ja bih bio bogat kad bi mi dan trajao jedno 50 sati. Sve ostalo je sviranje u kožnu frulu. A i tad bih se verovatno ubogaljio da mi fali još koji sat da postignem sve što hoću Edited August 23 by Desmond Bojčinski 1
Popular Post Ratamahatta Posted August 24 Popular Post Posted August 24 (edited) 1) Materijalno - bogat si kad ne moras da zivis na rate i kad te bole kurac kolika je inflacija, kao i sto je nesto crklo jer imas kes za majstora/novo. 2) Spiritualno - bogat si dok god uspevas da zadrzis licni integritet i moral i ne moras u trule kompromise s drugima i samim sobom zbog raznih kompleksa, nevolja i zivotnih iskusenja. 3) Mentalno - bogat si ako te ne proganja juce i ne plasi sutra, ako si mindful i present - zivis u trenutku. Verovatno najvrednija vrlina danasnjice, zavidim svakome ko je to savladao, meni bas ne ide nikako. 4) Emocionalno - bogat si ako si imo lepo i stabilno detinjstvo i ako te volu familija, partner i pokoji prijatelj, i ako si sve dozivljene traume pretocio u lekcije umesto u hendikepe. 5) Socijalno - bogat si ako te okolina koju ti prihvatas prihvata iz najrazlicitijih razloga. Ako je dugacak red na sarani, bude popular post i tako to. I kad te bole kurac sta ko (ne)misli o tebi. 6) Profesionalno - ako ti biras poso, a ne da te muka tera na njega. Da radis sta volis/tolerises/sto ti ne isisava dusu iz tela, da se osecas produktivno i smisleno, a ne eksploatisano 7) Fizioloski - ako nemas teskih/hronicnih bolesti/invaliditeta Licni redosled danas: 3 1 2 7 6 4 5 Pre 10 godina je bilo: 4 2 3 7 6 1 5 Za 10 godina ne znam sta ce biti i da li cu biti. Ako budem, verujem da tad 7 vise nece biti di je sad, a nadam se da ce 1 biti nize na listi Svakog pece ono sto mu u trenutku fali. Mrzim kapitalizam i rat race, ubija nas sve na sitno na najrazlicitije nacine (svih 7) i ne mozemo nista. Ako budem mator, kontam bicu kao i svi ostali matori - bolje da sam cerao kurve, koksao, putovao po svijetu nego sto sam radio. Skoro svi imaju taj regret na kraju Sad mi se nemaju deca ni pod tackom razno, za 10-15-20 godina ce mi biti zao sto ih nisam pravio. Bilo bi najbolje kad bi svako znao unapred kad mu je sviran kraj, pa da lepo moze da odradi jedan fuck you na vreme i uziva i svira kurcu dok pesak ne iscuri A onda kad ne bi stigao ni da odsvira kurcu kako valja bi video da je ipak vreme najvece bogatstvo, sto su mnogi vec rekli Spoiler Edited August 24 by Ratamahatta 6 6 2
Popular Post Palmira Posted August 24 Popular Post Posted August 24 (edited) Ја сам сада у некој фази када се професионално развијам и то иде константно узлазном путањом. И ако сам нешто научио у том периоду то је да што више имаш - све више ти је потребно (мислиш да ти је потребно). Излазиш на скупља места, од летовања тражиш више, гледаш скупље аутомобиле, крећеш се у друштву у коме је референтна вредност виша. Само да се оградим - ја (још) не спадам у материјално богате, само на свом примеру говорим о порасту потреба са порастом прихода. Е сада, када су прави богаташи у питању, мислим да не постоји нека сума новца, милион или 100 милиона која ти омогућава да кажеш "fuck you", зато што се ту правила игре мењају. Ако престанеш да пливаш - готов си. На том нивоу се ради много више о моћи, контроли света око тебе, него о хедонизму. А то је адиктивна ствар која те гура напред и тера да се напињеш. Постоје и они богаташи који живе долче вита, троше и уживају као бонвивани из старих романа, али чини ми се да на њих гледају са подсмехом. Ако станеш и усмериш се на уживање уместо на стицање моћи, безброј њих ће гледати да те очерупа. У сваком случају, чини ми се да материјално богатство само по себи не мора да донесе слободу, већ може врло лако да те зароби. Edited August 24 by Palmira 11
Ratamahatta Posted August 24 Posted August 24 Naravno da imovina zarobljava, na sve moguce nacine. Al' ipak donosi neku iluziju mira/spokoja Moze u sustini da se sublimira u jednoj recenici sve... Bogat je onaj ko jedva ceka da se probudi, siroma je ko jedva ceka da zaspi. 4
villiem Posted August 24 Posted August 24 1 minute ago, Ratamahatta said: Naravno da imovina zarobljava, na sve moguce nacine. Al' ipak donosi neku iluziju mira/spokoja Moze u sustini da se sublimira u jednoj recenici sve... Bogat je onaj ko jedva ceka da se probudi, siroma je ko jedva ceka da zaspi. I borimo se sve vreme za nekakve iluzije. Nekad je dovoljna rec da nas probudi a nekada treba nesto jace al uvek zelimo da se ubacimo u to sto smo smislili, jovo nanovo. Nama se nas svet kosi sa ostalim koliko god da se trudimo posto smo svi svetovi za sebe i sav svet staje sa nama. Moze i bogat da zeli sto pre da zaspi, da ustane za bazen dok nije sunce, siroma da ceka da ustane da postigne koliko moze dok ima enerdzaje. 1
adam Posted August 24 Posted August 24 12 minutes ago, mire said: dakle, ne mogu biti zarobljen ja ne bih imao nista protiv da me zarobi ta kinta, da se i ja malo napatim. a na temu - mislim isto sto i @Leia samo malo drugacije formulisem. bogat je onaj ko nema budilnik. jebogakogaizmisli. 1 1 1
Popular Post Nikodije Posted August 24 Popular Post Posted August 24 (edited) 31 minutes ago, Palmira said: Ја сам сада у некој фази када се професионално развијам и то иде константно узлазном путањом. И ако сам нешто научио у том периоду то је да што више имаш - све више ти је потребно (мислиш да ти је потребно). Излазиш на скупља места, од летовања тражиш више, гледаш скупље аутомобиле, крећеш се у друштву у коме је референтна вредност виша. Само да се оградим - ја (још) не спадам у материјално богате, само на свом примеру говорим о порасту потреба са порастом прихода. Е сада, када су прави богаташи у питању, мислим да не постоји нека сума новца, милион или 100 милиона која ти омогућава да кажеш "fuck you", зато што се ту правила игре мењају. Ако престанеш да пливаш - готов си. На том нивоу се ради много више о моћи, контроли света око тебе, него о хедонизму. А то је адиктивна ствар која те гура напред и тера да се напињеш. Постоје и они богаташи који живе долче вита, троше и уживају као бонвивани из старих романа, али чини ми се да на њих гледају са подсмехом. Ако станеш и усмериш се на уживање уместо на стицање моћи, безброј њих ће гледати да те очерупа. У сваком случају, чини ми се да материјално богатство само по себи не мора да донесе слободу, већ може врло лако да те зароби. +1000 Materijalno bogatstvo zarobljava, duhovnost, ljubav i med donose slobodu. Edited August 24 by Nikodije 2 11
Svemir Zeka Posted August 24 Posted August 24 Pola od navedenog mora da se obezbedi kad imaš da hraniš neka usta, pa i ne razmišljaš o tome. Prosto moraš Čak i taj mentalni deo, ne možeš da dozvoliš sebi da se slomiš. Jbg al tako je. 5
Palmira Posted August 24 Posted August 24 13 minutes ago, Nikodije said: +1000 Materijalno bogatstvo zarobljava, duhovnost, ljubav i med donose slobodu. Хахаха, нисам тај, само пишем ћирилицом... Добро и држим слику Матије Бећковића на телефону
duda Posted August 24 Posted August 24 Pričao mi jedan prijatelj upravo o tome kako sa više para rastu i potrebe. Njegova kćerka priznat lekar u jednoj bolnici na Beverli Hilsu, ima retku priviligiju da u jednom L. A. pešači 15 minuta do posla, ima neku stančugu u blizini te bolnice u kojoj radi. Zet isto priznat lekar u istoj bolnici. Jedno dete. Ovom prijatelju se ne sviđa njihov život. Kaže - robovi svog posla, a kako rastu primanja tako mora bolji auto, bolji stan, ekskluzivnija letovanja i zimovanja, dete mora u bolju školu i sve u tom stilu. 2
Popular Post Nikodije Posted August 24 Popular Post Posted August 24 10 minutes ago, duda said: Pričao mi jedan prijatelj upravo o tome kako sa više para rastu i potrebe. Njegova kćerka priznat lekar u jednoj bolnici na Beverli Hilsu, ima retku priviligiju da u jednom L. A. pešači 15 minuta do posla, ima neku stančugu u blizini te bolnice u kojoj radi. Zet isto priznat lekar u istoj bolnici. Jedno dete. Ovom prijatelju se ne sviđa njihov život. Kaže - robovi svog posla, a kako rastu primanja tako mora bolji auto, bolji stan, ekskluzivnija letovanja i zimovanja, dete mora u bolju školu i sve u tom stilu. Logično, to se vidi i na nižem nivou. Otkad sam dobio povišicu ne pada mi više napamet da jedem šiš, idem isključivo kod Ćire. 1 9 1
Svemir Zeka Posted August 24 Posted August 24 (edited) To je pravilo, uzlazna pokretljivost iz jedne u drugu klasu. Svi se nogama odupiru da idu na dole, velika većina teži ka naviše. Tamo još u prvoj polovini 20.veka je pričano o tome da je najfrustriranija niža srednja klasa, koja se najviše trudi da pređe u višu srednju. Da je tu najjača motivacija. Mislim da važi i danas. Edited August 24 by Svemir Zeka 4
Recommended Posts