Svemir Zeka Posted August 27 Posted August 27 (edited) To možda u Srbiji, rekoh, gde svi znaju sve, pa su "traženi". Edit. Odgovor na pitanje iz naslova Edited August 27 by Svemir Zeka 1
Svemir Zeka Posted August 27 Posted August 27 15 minutes ago, Shan Jan said: OK, ali ako ti je posao samoprezentacije, tipa Sales, onda je to drugo, to je bukvalno skill. Pricam o tome da za bilo koje klasicno zanimanje je to koliko si trazen daleko znacajnije od toga da li si dosao sa satom ili bez, da li nosis kravatu ili kariranu kosulju, da li pricas formalno ili neformalno... Ako nisi trazen, mozes to da menjas do sutra, nece ti pomoci, ako si trazen nikog nije briga. Mislim da ljudi puno gube vremena razmisljajuci koja sitnica u CVu utice na sta, da li treba ovako ili onako da se obracaju, sta da kazu na koje pitanje... ako te ne zovu na intervjue ili ih tesko prolazis to uglavnom ima veze sa trzistem a ne tobom. Ovo pod uslovom da si normalac a ne neko gde se ljudi tripuju da li ces da izvadis utoku i pobijes sve oko sebe Grešiš žestoko. Svodiš priču na par zanimanja u lokalu. 5
Heaviside Posted August 27 Posted August 27 4 minutes ago, Shan Jan said: OK, ali ako ti je posao samoprezentacije, tipa Sales, onda je to drugo, to je bukvalno skill. Pricam o tome da za bilo koje klasicno zanimanje je to koliko si trazen daleko znacajnije od toga da li si dosao sa satom ili bez, da li nosis kravatu ili kariranu kosulju, da li pricas formalno ili neformalno... Ako nisi trazen, mozes to da menjas do sutra, nece ti pomoci, ako si trazen nikog nije briga. Mislim da ljudi puno gube vremena razmisljajuci koja sitnica u CVu utice na sta, da li treba ovako ili onako da se obracaju, sta da kazu na koje pitanje... ako te ne zovu na intervjue ili ih tesko prolazis to uglavnom ima veze sa trzistem a ne tobom. Ovo pod uslovom da si normalac a ne neko gde se ljudi tripuju da li ces da izvadis utoku i pobijes sve oko sebe Pa naravno da su situacija na tržištu i tvoje kvalifikacije najvažnije, ali bitan je i opšti utisak, naročito ako se ne baviš striktno tehničkim poslom i/ili ako ima više kandidata sa sličnim kvalifikacijama. 4
Shan Jan Posted August 27 Posted August 27 Just now, Heaviside said: Pa naravno da su situacija na tržištu i tvoje kvalifikacije najvažnije, ali bitan je i opšti utisak, naročito ako se ne baviš striktno tehničkim poslom i/ili ako ima više kandidata sa sličnim kvalifikacijama. OK, sta u tom opstem utisku treba da promenis da znacajno povecas sebi sanse? Ja imam utisak da su to premale varijacije. Da nekom moze da se svidi da li si dosao sa satom na ruci a nekom moze to biti cak i minus.
Heaviside Posted August 27 Posted August 27 4 minutes ago, Svemir Zeka said: Grešiš žestoko. Svodiš priču na par zanimanja u lokalu. Mene su za trenutnu poziciju mnogo više rešetali da vide kakav sam lik nego o samoj struci, a radi o inženjerskom zanimanju bez mnogo kontakta sa klijentima. 1 1
Heaviside Posted August 27 Posted August 27 Just now, Shan Jan said: OK, sta u tom opstem utisku treba da promenis da znacajno povecas sebi sanse? Ja imam utisak da su to premale varijacije. Da nekom moze da se svidi da li si dosao sa satom na ruci a nekom moze to biti cak i minus. Ma dobro, sat je detaljčić… Ako se radi o ozbiljnom poslodavcu onda ad-hoc ne možeš ništa značajno da promeniš u opštem utisku kao što ne možeš ni što se tiče tehničkih kvalifikacija. Takav si kakav si… Možeš da pokušaš da se obučeš u skladu sa tipom kompanije i posla, da ne odeš u odelu u start to gde svi u duksericama ili u duksu sa kapuljačom u banku i tako to, to sigurno pomaže, ali posle ide dublje rešetanje. 2
Filozof manijak Posted August 27 Posted August 27 6 minutes ago, Shan Jan said: OK, sta u tom opstem utisku treba da promenis da znacajno povecas sebi sanse? Ja imam utisak da su to premale varijacije. Da nekom moze da se svidi da li si dosao sa satom na ruci a nekom moze to biti cak i minus. Živiš u IT bablu 5
Mel Posted August 27 Posted August 27 Just now, Heaviside said: Ma dobro, sat je detaljčić… Ako se radi o ozbiljnom poslodavcu onda ad-hoc ne možeš ništa značajno da promeniš u opštem utisku kao što ne možeš ni što se tiče tehničkih kvalifikacija. Takav si kakav si… Možeš da pokušaš da se obučeš u skladu sa tipom kompanije i posla, da ne odeš u odelu u start to gde svi u duksericama ili u duksu sa kapuljačom u banku i tako to, to sigurno pomaže, ali posle ide dublje rešetanje. Treba se malo pripremiti i fino obuci, ali ja sad nesto mislim da recimo u intervjuu za prvi posao da su me posle 5 minuta vec negde ocenili. Mogla sam svakako da fejlujem, ali da im se prodam da sam nesto sto nism mnogo teze, tj u mom sluchaju i nemoguce.
Shan Jan Posted August 27 Posted August 27 @Filozof manijak verovatno, zato me i zanima misljenje drugih. @Heaviside sta znam, iz mog iskustva nije ni poenta da glumis nekog ko nisi jer se onda neces uklopiti u njihovu kulturu (ovde mislim na licnost ne na oblacenje i slicno). Ja sam imao situacije gde me jos HR otkacio bez da su mi dali priliku za tehnicki intervju (dakle pretpostavljam da im se nesto bas nije svidelo) a isto tako i situacije gde osetim da buduci sef se bukvalno zaljubi u tebe. Takodje sam i sam intervjuisao. Kada trazis znanje koje je retko, skaces odma na coveka. Kada imas gomilu kandidata (tipa intern pozicija) stvari se svode na licne preference onog ko intervjuise.
Heaviside Posted August 27 Posted August 27 (edited) 14 minutes ago, Shan Jan said: @Filozof manijak verovatno, zato me i zanima misljenje drugih. @Heaviside sta znam, iz mog iskustva nije ni poenta da glumis nekog ko nisi jer se onda neces uklopiti u njihovu kulturu (ovde mislim na licnost ne na oblacenje i slicno). Ja sam imao situacije gde me jos HR otkacio bez da su mi dali priliku za tehnicki intervju (dakle pretpostavljam da im se nesto bas nije svidelo) a isto tako i situacije gde osetim da buduci sef se bukvalno zaljubi u tebe. Takodje sam i sam intervjuisao. Kada trazis znanje koje je retko, skaces odma na coveka. Kada imas gomilu kandidata (tipa intern pozicija) stvari se svode na licne preference onog ko intervjuise. nije poenta da glumiš ako ti ne treba hitno posao nego tražiš savršen fit pa lagano. ako ti treba hitno ili iz nekog drugog razloga želiš tu šljaku iako možda kulturno to i nije to, onda je poenta da uradiš sve što možeš da ga dobiješ. ali kao što rekoh, za ozbiljnije pozicije to ionako ne prolazi. stavaljaju te u scenarije i moraš u realnom vremenu da objasniš kako bi reagovao i sve to brzo i od strane više ljudi i veze sa tehnikom nema. i to je kod mene došlo nakon što su videli da struku znam. ko tu uspe da sve vreme izmišlja ono što bi oni hteli da čuju i da uz to zadrži tu lažnu pozu u govoru i mimici, da sve to bude u skladu sa kulturom firme, taj onda i jeste dobar kandidat za to što oni traže jer je očigledno svestan šta se očekuje i sposoban da to isporuči iako to nije sasvim u skladu sa njegovim prirodnim stanjem. i sve to nema nikakve veze sa situacijama u kojima ti treba osoba sa konkretnim tehničkim skilom koji je pritom redak i ništa drugo. tu se uzima prvi koji naiđe sa tim skilom i to je to. Edited August 27 by Heaviside 4
Eleniko Posted August 27 Posted August 27 Bogat je čovek koji ne mora da ide na intervjue za posao. Za ovoga moga vakta ukupno nula, nadam se da će tako ostati... 5
Heaviside Posted August 27 Posted August 27 (edited) 2 minutes ago, Eleniko said: Bogat je čovek koji ne mora da ide na intervjue za posao. Za ovoga moga vakta ukupno nula, nadam se da će tako ostati... True that, mada je i lepo osećaj kad baneš sa ulice i tamo ti neki ljudi koji prvi pit vidiš ponude neke lepe pare zato što si lep i zgodan Edited August 27 by Heaviside 1 3
Filozof manijak Posted August 27 Posted August 27 ček, jel to sad pričamo o kastingu za erotski film? 3
Mel Posted August 27 Posted August 27 8 minutes ago, Eleniko said: Bogat je čovek koji ne mora da ide na intervjue za posao. Za ovoga moga vakta ukupno nula, nadam se da će tako ostati... bukvalno to je meni palo na pamet, pochesmo o bogatstvu, a predjosmo na intervjue za posao... Strashno mrzim to prijavljivanje, pisanje aplikacija, trazenje oglasa... 2
Recommended Posts