Jump to content
IGNORED

Kako bi definisali, ko je bogat čovek?

radisa

Recommended Posts

Posted

Bogatstvo je verovatno subjektivna kategorija te svaka definicija pada u vodu a i ja bih ga doveo u blisku vezu sa srećom. 

Lično sam sklon tome da je duhovno bogatstvo istinsko bogatstvo, doživljena iskustva, upoznavanje i spoznaja sveta, doživeti avanture, penjati se po planinama i videti more i okeane, upoznati Afrikance i Japance i Uzbekisance i Islanđane i njihove kulture. Ponekad kažem sebi i u društvu, da sutra umrem, bio bih srećan i ponosan svime što sam doživeo za ove moje 4 banke i načinom i iskustvima kojima sam ih popunio. Verujem da je priuštiti sebi tu misao veće bogatstvo od svih para.

Sa druge strane, ako nismo materijalno obezbeđeni, takva iskustva nisu baš lako ostvariva za svakoga te se određeno materijalno bogatstvo podrazumeva više kao sredstvo nego poenta samo po sebi. Kako i koliko - individualno je za svakoga i stvar prioriteta. Neko bi potrošio sve na kola, kokain, alkohol i kurve, a neko bi mikro deo tih para potrošenih u jednom danu na razne vrste "hedonizma" potrošio da se provoza transsibirskom železnicom i vidi Bajkalsko jezero.  

Naravno, ne treba podcenjivati materijalne stvari koje nam omogućuju svakodnevni lagodan život, kvalitetan i udoban nameštaj, tehniku, audio video uređaje, kvalietnija i zdravija hrana ali i to su kategorije koje su ili bi trebalo da su dostupne manje više svakome uz određena ne nužno i prevelika mesečna primanja. 

• +1 5
Posted (edited)

^^^^^^

pa da, nije ta priča tako jednostavna. 

satovi na primer, to sto je kolega zapazio da 90 posto u autobusu ima sat, naravno, sat je odavno postao odredjeni staleski znak. neces valjda da ides na posao u ozbiljnoj firmi bez sata, mislice da si goljo, bednik, sirotilja samo takva. autoritet nema sanse, sem ako nisi suvi genije pa ga uterujes drugacije. neko pristane na tu igru, neko ne. nije džabe swatch napravio onoliku imperiju na ismevanju tog kulturnog modela važnosti i značaja sata.

no dobro, to je ovo sto djordje rece alatka, naravno da ljudi koji trose besne pare na satove znaju zasto to rade. sto rece heavy, ima ta neka fascinantna mehanika unutra, znači hobi. a ima kod nekih i taj momenat investicije da drže vrednost kroz ekonomske oluje i nakon 10-20 godina vrede vise od onoga sto platis.

steta sto ovde vise nema brata čakija, on je ozbiljna carina za satove i svasta ima u fiokama.

Edited by Eleniko
  • +1 1
Posted

ja ne volim da putujem, upoznajem druge kulture i širim vidike, ne volim da jedem, a ni da pijem, ne zanima me obuća, odeća, auto nisam nikada kupio, osim jedan na poklon, bicikle i trotineti nisu za ozbiljne ljude

imao sam pa nemao, ali bilo mi je skoro isto u oba slučaja, jedino mi je bilo lakše da nađem izgovor da ne radim nešto u fazama kada sam bio bez para

čim ima kinte mora da bude neko cimanje

jedina situacija u kojoj sam video prednost novca je plaćanje kojekakvih hećima i ekspresno rešavanje problema

u svakom slučaju, bolje je imati te pare, a koji će mi kurac ne znam i dobro je dok ne znam

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

@SammaelJa bih sve pare potrošila na putovanja, pa mi i ovako siromašnoj™ neki kažu da se bahatim, malo tamo, malo ovamo. Jer mi je stalo do toga, pa skupljam, odreknem se neko vreme mesečno nekih gluposti koje sam u stanju da trošim. I volim da sedim i planiram, imam sad u vidu do kraja godine još par mesta....napabirčiće se. Jer mi je stalo. 

Druga stvar koja mi je bitna je da deca jedu kvalitetno. To je must. Nisu zahtevna deca, i ćerka recimo šteka od rođendana da kupi odeću koju želi. S te strane su dobro vaspitani, da štede novac i budu svesni da ga je teško zaraditi. 

S druge strane, ne volim da im pokazujem primer štekarenja na svakom koraku, kad je nešto dobro i želiš, uzimaj. 

• +1 4
  • Wub 2
Posted (edited)

sat nikad nisam imao. burmu sam nosio prvih 7 dana braka. ič na rukama.

Edited by đorđe geprat
  • +1 1
Posted

Ni ja nisam imao sat ceo zivot al cu sad u inat @Svemir Zeka da kupim jedan cisto da se pridruzim timu sajdzija :nobles:

• +1 1
  • Wub 1
  • Haha 2
Posted

Godinama sam nosila poskup muški sat koji sam kupila pre 15 godina tad budućem mužu, koji ga nikad nije nosio. I onda me je smorilo da nosim muški sat. Ali uvek imam na levoj ruci nešto, narukvice. 

Oko vrata često neku tešku ogrlicu ili visuljak. 

U mom poslu to je takođe i štit, pravljenje granica. Prstenje, marame itd. 

Osim diskretnog merenja vremena i tome služi. 

Posted

Ne nosim nakit, nikakav, meni je to besmisleno.

• +1 2
Posted
25 minutes ago, Mil@n said:

Bogatstvo je verovatno subjektivna kategorija te svaka definicija pada u vodu a i ja bih ga doveo u blisku vezu sa srećom. 

Lično sam sklon tome da je duhovno bogatstvo istinsko bogatstvo, doživljena iskustva, upoznavanje i spoznaja sveta, doživeti avanture, penjati se po planinama i videti more i okeane, upoznati Afrikance i Japance i Uzbekisance i Islanđane i njihove kulture. Ponekad kažem sebi i u društvu, da sutra umrem, bio bih srećan i ponosan svime što sam doživeo za ove moje 4 banke i načinom i iskustvima kojima sam ih popunio. Verujem da je priuštiti sebi tu misao veće bogatstvo od svih para.

Sa druge strane, ako nismo materijalno obezbeđeni, takva iskustva nisu baš lako ostvariva za svakoga te se određeno materijalno bogatstvo podrazumeva više kao sredstvo nego poenta samo po sebi. Kako i koliko - individualno je za svakoga i stvar prioriteta. Neko bi potrošio sve na kola, kokain, alkohol i kurve, a neko bi mikro deo tih para potrošenih u jednom danu na razne vrste "hedonizma" potrošio da se provoza transsibirskom železnicom i vidi Bajkalsko jezero.  

Naravno, ne treba podcenjivati materijalne stvari koje nam omogućuju svakodnevni lagodan život, kvalitetan i udoban nameštaj, tehniku, audio video uređaje, kvalietnija i zdravija hrana ali i to su kategorije koje su ili bi trebalo da su dostupne manje više svakome uz određena ne nužno i prevelika mesečna primanja. 

I alkohol i koks i kurve su iskustvo, i bahacenje skupim stvarima i skupim provodima je iskustvo, sve je iskustvo. Mozda nam zvuci da smo bolji od drugih kad kazemo da trosimo pare na putovanje i upoznavanje sveta umesto na fensi sat ali realno sve je to jedan veliki hedonizam. Najbolje sto mozemo je da prepoznamo kada to radimo zbog okoline, dokazivanja i nekih kompleksa a ne svog zadovoljstva pa da se zaustavimo u toj konkretnoj stvari i fokusiramo na ono sto zaista daje uzitak.

Inace cak sam jedno pola godine isao skoro svaki dan da se kockam, da iskusim i to. Mogu reci da definitivno nemam zicu za kockara, dobro pivo me vise radilo.

• +1 3
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

Pređi na koks i kurve. da vi'iš šta je dobar rad :D

• +1 1
  • Haha 4
Posted
1 minute ago, Filozof manijak said:

Pređi na koks i kurve. da vi'iš šta je dobar rad :D

Realno, nekako sam znao da nema sanse da se navucem na kocku al zato za ova dva... ne smem da probam :D 

Posted

Tel onda ćeš osetiti taj filing kako je biti bogat čovek :D

• Haha 1
Posted

I kad se navuče na kurve i koks, samo cap, srčka :covid19:

• Tužno 1
Posted (edited)

Postoji velika razlika između old money vs skorojevića. Ja sam u Beogradu upoznao kao mlad par ljudi, sada su već pokojnici, koji su bili deo pre ww2 bogataške elite.

Ti ljudi su pre svega znali vrednost onoga što poseduju, i kupovali su to sebi jer vole sebe i svoja interesovanja, a ne da ostave utisak pred drugima.

Kad smo već kod satova, jedan od tih ljudi, tečin otac, mi je kao klincu pokazao svoj Phillipe Patek sat i pola sata mi pricao o istorijatu brenda, gde ga je kupio, koliko vredi, zasto vredi...

bez ikakve prepotentnosti, kao nastavnik uceniku. 

Toga vise nema...

Edited by Lord Protector
  • +1 1
Posted (edited)

^

Pa?

najlepši način da se ode, lepo i brzo

Edited by Filozof manijak
  • +1 1
  • Vojvodo,serdare 1