pt 2.0 Posted August 24 Posted August 24 57 minutes ago, Shan Jan said: da preveliko provodjenje vremena na odmoru nisu to odmori, nego putovanja. which reminds me: samo bogati ljudi mogu biti putnici, oni koji to nisu zauvek su puki turisti. 4
dunja Posted August 24 Posted August 24 9 minutes ago, pt 2.0 said: samo bogati ljudi snobovi mogu biti putnici, oni koji to nisu zauvek su puki turisti. turisti se dele na turiste koji znaju da su turisti i one koji vole da zamišljaju da to nisu. 1 2
cedo Posted August 24 Posted August 24 1 hour ago, Shan Jan said: Pre bih bio za rad koji te ispunjava, ostavlja slobodno vreme i nema mnogo stresa (npr. rad u skoli, kad bi se bolje placao) plus normalan odmor. samo za one koji izistinski vole svoj posap, i tu pare ne igraju ulogu 1 hour ago, Кристофер Лумумбо said: btw, pitao sam ga sto nikad ne ide u hrvatsku, kaze hladno mi more moj covek 2
Sandradjer Posted August 24 Posted August 24 4 hours ago, Shan Jan said: Nisam kupovao, bio sam relativno kratko (5 godina). Sto i nije los izbor jer je trziste nekretnina konstantno u padu tamo zadnjih 10 godina. Imam clanove familije koji jesu kupovali i necu reci da su izgubili pare ali definitivno nisu dobili koliko su ocekivali, posebno kad se uzme u obzir mucenje sa vracanjem kredita i uopste sve losijim uslovima za zivot i rad za strance. @Кристофер Лумумбо to sto ti pricas zvuci super ali ja sam nekog misljenja da preveliko provodjenje vremena na odmoru smanjuje vrednost istog. Pre bih bio za rad koji te ispunjava, ostavlja slobodno vreme i nema mnogo stresa (npr. rad u skoli, kad bi se bolje placao) plus normalan odmor. 3
Mel Posted August 25 Posted August 25 20 hours ago, mire said: uvek sam se pitao, pa kad je nekim likovima dosta? Imala sam taj razgovor svojevremeno sa kolegom. Oboje dobili povisiscu, on prodao auto i dokupio za bolji sa novim kreditom, i krenuo da forsira devojku da prodaju stan od 70 kvm i kupe novi bolji veci. Na posao dosao sa novim autom i parkirao na ulazu cak i ja sam morala da se sapletem o to i aknoledzujem ga. S druge strane ja samo napunila konto. Rashodi mi bukvalno ostali identichni. To sam planirala da koristim kad nekad uzmemo kredit za stan zaneko ucesce, moj rezon je bio da se sto manje zaduzim a od ovoga sto vise.
Zli Gli Posted August 25 Posted August 25 Moja bliska rodbina s kevine strane su milijunasi u ojrima, znaci izborili se ljudi posteno od devedesetih na ovamo, vredni radni i sve to ali zato svi popucali sa zdravljem, to se piju silni lekovi za pritisak i kojesta, ovih dvoje najstarijih se razveli sa 70 godina, ovaj rodjak moje godiste par puta na ivici razvoda, poceo jako da kocka, druzi se s nekim dedama biznismenima i izgleda i sam nekako matorije nego sto jeste, ova najmladja krhka sa zivcima, udala se u Svicarsku pa se vratila jer nije mogla da izdrzi pritisak zivota u nekom elitnom naselju i onda vodi svoju gradjevinsku firmu u Beogradu, drama na sve strane... Kako neki ljudi numeju da zive a bogati ko djavo, pakao 1
Venom Posted August 25 Posted August 25 23 minutes ago, Zli Gli said: Moja bliska rodbina s kevine strane su milijunasi u ojrima, znaci izborili se ljudi posteno od devedesetih na ovamo, vredni radni i sve to ali zato svi popucali sa zdravljem, to se piju silni lekovi za pritisak i kojesta, ovih dvoje najstarijih se razveli sa 70 godina, ovaj rodjak moje godiste par puta na ivici razvoda, poceo jako da kocka, druzi se s nekim dedama biznismenima i izgleda i sam nekako matorije nego sto jeste, ova najmladja krhka sa zivcima, udala se u Svicarsku pa se vratila jer nije mogla da izdrzi pritisak zivota u nekom elitnom naselju i onda vodi svoju gradjevinsku firmu u Beogradu, drama na sve strane... Kako neki ljudi numeju da zive a bogati ko djavo, pakao 6
Svemir Zeka Posted August 25 Posted August 25 (edited) 34 minutes ago, Zli Gli said: Moja bliska rodbina s kevine strane su milijunasi u ojrima, znaci izborili se ljudi posteno od devedesetih na ovamo, vredni radni i sve to ali zato svi popucali sa zdravljem, to se piju silni lekovi za pritisak i kojesta, ovih dvoje najstarijih se razveli sa 70 godina, ovaj rodjak moje godiste par puta na ivici razvoda, poceo jako da kocka, druzi se s nekim dedama biznismenima i izgleda i sam nekako matorije nego sto jeste, ova najmladja krhka sa zivcima, udala se u Svicarsku pa se vratila jer nije mogla da izdrzi pritisak zivota u nekom elitnom naselju i onda vodi svoju gradjevinsku firmu u Beogradu, drama na sve strane... Kako neki ljudi numeju da zive a bogati ko djavo, pakao Pa naravno da će da se razvode kad su milijunaši, sirotinja to sebi ne može da priušti A pritisak, jbg Edited August 25 by Svemir Zeka
Popular Post Sammael Posted August 25 Popular Post Posted August 25 Što se tiče materijalnog stanja, živeo sam s majkom i njenim roditeljima. Od imovine smo imali stan od 49 kvadrata koji je deda 1962. dobio na korišćenje od banke u kojoj je radio i Reno 4 koji je majka dobila u brakorazvodnoj parnici. Deda je imao i mali plac kod Stepojevca s nekom barakom sklepanom od kartona i sekundarnih sirovina, pamtim da su leta tamo bila jako lepa dok on nije preminuo januara 1987, nakon toga nismo više išli i majka je to prodala u bescenje tokom devedesetih. Živeli smo od mamine farmaceutske plate i dedine penzije koju je baka nasledila. Nisam nikada imao svoju sobu. Nije falilo ničega u kući, ali za razliku od mnogih mi nismo imali nikakvu rodbinu na selu i, samim tim, nismo imali od koga da dobijamo pomoć sa sela u vidu voća/povrća/mesa/mlečnih proizvoda. Dok je plac postojao, tamo je bilo nešto voća i povrća, sećam se leja s krompirom i stabala šljive... Imao sam lepe i kvalitetne igračke i puno knjiga. Nismo imali TV u boji do '86. Išli smo na putovanja nekoliko puta godišnje ali nikada van zemlje i nikada u neka skupa mesta. Koristili smo to što su imućni rođaci imali stan u Červaru (kod Poreča) pa smo tamo letovali. Najlepša godina koju pamtim bila je 1989, vreme Ante Markovića. Tada se već i otac uključio u moj život i, pretpostavljam, pokušavao da nadoknadi propušteno. Oboje su imali lepe plate za vreme Ante Markovića. Te godine sam dobio gomilu Mastersa, LEGO kockica, SEGA Master System, Commodore 128D i mali Toshiba TV (koji je potrajao bar 15 godina). Putovalo se dosta, na more i ovako i sa školom - premda i dalje sve u okviru zemlje. Devedesetih je krenulo sranje, moja majka je ostala u državnoj apoteci i radila za smešne pare od kojih ne bismo preživeli da nije moj otac dodavao i kupovao stvari. On je otvorio privatnu apoteku među prvima u jednom malom mestu, radio je danonoćno i krvavo, ali je imao love i trošilo se - na garderobu, skupa putovanja (na koja me nije vodio), izlaske... zahvaljujući njemu sam i otišao da završim 4. gimnazije u SAD na "razmenu" (što se plaćalo, ako se dobro sećam, oko 5000 USD). No, onda je došla 1999. Kao rezevrni oficir saniteta pozvan je na ratište, apoteka nije radila, neki lokalni SPSovac je bacio oko na lokal, i, kad se vratio s ratišta, ostao je bez dozvole za rad. Falilo je pola kvadrata prostora u skladu s nekim propisom. Naravno da je nakon toga tu ekspresno otvorena druga apoteka kojoj mistično nije falilo tih pola kvadrata. Studije u SAD sam morao da prekinem, vratio se u BGD i shvatio da ako ne počnem da radim, majka i ja nećemo imati od čega da živimo jer je njena plata tada bila 100 DM a baka je nedavno umrla pa nije više bilo penzije (kakve takve). Zaposlio sam se kao programer za 400 DM na crno. Skoro sam izvukao neki Excel iz 2003. gde se videlo da dajem oko 50% prihoda na kuću. 2006. sam počeo da radim i drugi posao, gde sam brzo došao do toga da zarađujem više nego na primarnom (što je sve zajedno bilo smešno u odnosu na današnje plate čak i juniora u IT). Nekoliko godina sam radio po 12-16 sati dnevno, radio vikendima, uspeo da napravim osnovu da 2007. uzmem kredit za mali stan u kome i sada živim. Veći deo života sam se osećao kao srednja ili niža srednja klasa, i dalje se tako osećam. Nemam neku veću nekretninu, vozi noviji auto koji nije ništa spec, putujem dosta, mogu sebi da priuštim izlaske, tehniku, garderobu kad mi zatreba. Osetim kad imam neki veći trošak, npr. značajniju popravku auta ili proletos kad sam u kupatilu menjao par stvari, ali opet, nije mi to neki preveliki problem. 11 3
Patty Lee Posted August 25 Posted August 25 (edited) On 23.8.2024. at 18:55, Svemir Zeka said: Trenutno bih volela da mogu da kupim sat koji mi se sviđa, eto da mogu to da kupim tek tako, bila bih bogata Veoma da. Pri tom ne znam čak ni koliko tačno košta taj glupi sat, malo mi frka da pošaljem upit, a bogatog čoveka bi bolelo uvo, samo bi rekao "uzimam, pakuj". Edited August 25 by Patty Lee 1
Eleniko Posted August 25 Posted August 25 to sto vam bogatstvo zavisi od kupovine sata samo ukazuje da ste siromasni sto naravno nije nista lose ali je cinjenica 1
Sammael Posted August 25 Posted August 25 9 minutes ago, Eleniko said: to sto vam bogatstvo zavisi od kupovine sata samo ukazuje da ste siromasni sto naravno nije nista lose ali je cinjenica Zavisi koliko košta sat. Ima satova koji koštaju stotine hiljada, čak i neki milioner bi razmislio pre kupovine.
Eleniko Posted August 25 Posted August 25 to je besmisleno. sat je nevažna stvar u sistemu vrednosti, to sto je vestacki tu pozicionirana je stvar koju treba odbaciti. 5
Nikodije Posted August 25 Posted August 25 7 minutes ago, Eleniko said: to je besmisleno. sat je nevažna stvar u sistemu vrednosti, to sto je vestacki tu pozicionirana je stvar koju treba odbaciti. @Heaviside vidi ovo Inače slažem se sa gazimirom ovde, samo lud čovek bi za sat dao preko 100 jura, al izvoli, pozornica je tvoja. 1 1
Recommended Posts