Posted August 11, 2024Aug 11 Ovdje mozemo ostavljati utiske sa ove olimpijade. Sve je pocelo prije 6 mjeseci kada su poceli prodavati karte. Napravili su komplikovan sistem sa izvlacenjem. Kada te izvuku morao si da képis vise komplzta karata. Mene su naravno izvukli medju posljednim i nije ostalo bog zna sta. Atletika, 690€, fudbal, karata koliko hoces (al jebes fudbal n'a OI) i jos neke nenormalne cijene. Nisam tada nista kupio. Ali su neki prijatelji kupili karte (izvyceni ranije) i dobro su se istrosili. Ali tada je jako malo pricalo o igrama. Ekstremna ljevica (LFI naravno) su je zvali igre srama, ejstremna desnica je jedva cekala da sve propadbe a ovi sto su kupili karte nisu pricali o tome. Kasnije su poceli prodavati karte individualno ali opet sa sistemom izvlacenja. Tada sam kupio karte za vaterpolo, boks, odbojku, tennis itd. Ali i dalje he rijetko ko pricao o igrama. Novine su pricale samo o negativnim stvarima ekstremi srali kao i obicno, dezurni rusofili o katastrofi koja ce se desiti. Jos su dosli i izbori, politicka situacija je bila eksplozivna. Svi su se zalili. Ali svi koje sam zano su imali karte. I onda se desio Antoine Dupont (za nas francuze i za atmosferu na stadionima) Edited August 11, 2024Aug 11 by borris_
August 11, 2024Aug 11 Author Vama je vjerovatno on nepoznat (ne svima) i cudan je sport. Ovdje je ragbi jedan od najpopularnijih sportova à Antoine Dupont je najpopularniji sportista. Za vrijeme SP u ragbiji se povrijedio (slomljeno lice) i francuska nije uspjela (to je za nas bila tragedija). Ova zlatna medalja koju su svi ocekivali, osvojena n'a ovakav nacin je po meni sve pokrenula. Kakva je to bila radost kakvo radovanje, rekao bih da je citava francuska trcala iza njega onih 80m. Da to je sve pokrenulo.
August 11, 2024Aug 11 Author Unaprijed se izvinjavam ja cu vecinom pisati o francuzima. Vi naravno pisite o svim drugima.
August 11, 2024Aug 11 Author Druga scena koja ce mi ostati uklesana je 200 leptir i Léon Marchand. To mu je bilo prvo finale te veceri. Nije bio favorit protiv Milaka, svjetskog sampiona i rekordera. Na 150m , imao je metar i po zaostatka. Onda dolazi tih zadnjih 50m. Svi smo znali da ce u zaokretu znatno skratiti zaostatak. Izlazi iz vode, zaostaje 20-30cm. Kamera zumira i prati ih. Ne stize ga. U jednom trenutku Milak na momenat okrece glavu da vidi gdje je Marchand. Tada je izgubio trku. Cm po cm Marchand ga sustize i prestize. U francuskoj ludnica. Ima drugih legendarnih trka (Cavic Felps na primjer) ova za nas ulazi u ru kategoriju.
August 11, 2024Aug 11 Author Treca scena, samo jedna slika. Tada sam isao n'a vaterpolo, nisam gledao na tv. Setajuci ulicom samo cujem dreku, gledam sta je kad ono Teddy izvucen.
August 11, 2024Aug 11 Pa ovo kompjutersko kolo sreće je baš bilo onako... Neuvjerljivo. Mogli su i papir kamen makaze da odigraju na tatamiju, imalo bi više smisla.
August 12, 2024Aug 12 @borris_ Nije svako izvlačenje namešteno, ali za olimpijskog domaćina nameštanje grupa je nešto kao business as usual. Samo što to ovde nije ni to bilo dovoljno, nego ne bila i dorada u hodu. Sve ok, ali nemojmo se barem praviti blesavi da nije bilo tako. Žreb da bi se eliminisale kalkulacije je baš onako vređanje razuma.
August 12, 2024Aug 12 Karolina Marin koja vrišti od muke i valja se po terenu u agoniji jer je upravo sjebala koleno i verovatno završila karijeru, a bila je 10 puta bolja od protivnice i na putu da se lagano plasira u finale badmintona. Mislim da nikad neću zaboraviti tu scenu.
August 12, 2024Aug 12 Siffan Hassan (Belgija, rođena u Etiopiji) je danas uzela zlato u maratonu, al to nije sve, ona ima još 2 medalje na ovim igrama, po bronzu na 5000 i 10000 metara. od naših đokovićevo zlato i košarka (sa slavljen, naravno ) (maraton je bio fenomenalan, dobro su sve francuzi uradili, mislim da su jedne od lepših igara za pratiti)
August 12, 2024Aug 12 Inače za mene, Mihain legenda, oproštaj od strunjače i braća i sestre Korejanci u streličarstvu, standardno, Uđin i Lim. Kakve ladovine, kakvih par mečeva.
August 12, 2024Aug 12 51 minutes ago, bios said: @borris_ Nije svako izvlačenje namešteno, ali za francuskog olimpijskog domaćina nameštanje grupa je nešto kao business as usual. Samo što to ovde nije ni to bilo dovoljno, nego ne bila i dorada u hodu. Sve ok, ali nemojmo se barem praviti blesavi da nije bilo tako. Žreb da bi se eliminisale kalkulacije je baš onako vređanje razuma.
August 12, 2024Aug 12 Da mi je neko rekao da cu da grickam nokte gledajuci dizanje tegova, i to za zene, ne bih mu verovao. Ali, Neisi Dajomes to zasluzuje. U Tokiju je iznenadila zlatom ali i look-om, posebna marama na glavi i profi sminka. Od tada, postala je celebrity lokalno, uz frazu "Najjace zene dolaze iz Ekvadora." U Parizu je na todo dodala odlizno dizajniran kostim, a, reklo bi se, stotinak Ekvadoraca je pevalo i navijalo izpred hale i bili ubedljivo najbucniji u hali. A njena mladja sestra jos lepsa. I obre bronzu. Neisi odranije ima spomenik, paz sad, u rodnom Shell-u u ekvadorskoj Amazoniji (da, gradic je osnovan i nazvan po Shellusezdesetih kada je tu pronadjena nafta). Majka, migrant iz Kolumbije, razvedena., zivotarili tu dok se nije bacila na dizanje tegova.