Sestre Bronte Posted August 6 Posted August 6 i bitno - uvek insistiram da razgovaramo na drugom jeziku, čim je sagovornik na maternjem krene pakao
Mel Posted August 6 Posted August 6 17 minutes ago, Sestre Bronte said: moj problem je da govorim gore kada sam sa nekim ko natuca, asimiluju me za par minuta u svoje loše naglaske i skromne rečnike Desava li ti se na srpskom, npr kad malo duze poprichas sa nekim sa crnogorskim akcentom? 1
slepa živana Posted August 6 Posted August 6 nego šta sećam se onih regionalnih konferencija koje su trajale obično 2 dana vikenda. trebalo nam je otprilike prvog dana do ručka da umesto jebote počnemo da govorimo isuse @Sestre Bronte a obrnuto? kad pričaš s nekim ko pravilno govori, jel te zarazi?
Radoye Posted August 6 Posted August 6 4 hours ago, Sestre Bronte said: najgore iskustvo sam imao u jednom malom gradu u mađarskoj, ne mogu trenutno da se setim imena, ali sam propustio skelu i bilo je potrebno da nađem sobu u hotelu, probali smo sa recepcionarkom engleski, francuski, ruski i nemački, ništa To je kao onaj stari vic, strani turista zaustavi dva pandura u budimpesti, pita ih nesto na engleskom, oni ne razumeju; proba nemacki, francuski, ruski, spanski, italijanski - nista. Sta ce, slegne ramenima i produzi dalje. Pandur 1 kaze kolegi: Pista, mozda bi trebalo da naucimo neki strani jezik? Pandur 2: Zasto? Vidis coveka, govori 10 jezika i kakve koristi ima od toga? 1 4
dunja Posted August 6 Posted August 6 22 hours ago, banecare1 said: ne znam sta da vam kazem. drzi te se da vas ne traumiram, samo jedan od izazova sa kojima se susrecemo na istoku fenomenalno, gde je ovo tačno, ako se može znati? Imam malu kolekciju slika sa istoka sa sličnim jezički biserima i ubedljivo mi je omiljena ova, uslikana na ulazu u neki bar na plaži negde na Tajlandu:
Engineer Posted August 10 Posted August 10 On 5. 8. 2024. at 15:15, slepa živana said: ima ona emisija andrejeve pustolovine... taj ide među neke crnce, indijance koji žive u plemenima u prirodi. bude puno situacija kad im priča na srpskom, a oni pričaju svoje i svi se smeju, izgleda kao da se sve razumeju Ja u sam u Kini prelazio na srpski kad vidim da ne razumeju ni reč engleskog. Kolega se čudio što na srpskom kad ne razumeju, rekoh - zar ima razlike. 1
zorglub Posted August 10 Posted August 10 Italijani i Španci kada ne znaju engleski - ne znaju i to je to. Francuzi su izgleda ponosni što ne znaju, uopšte im ne predstavlja problem, sve dok su na platežnoj strani razmene dobara ili usluga, na tebi je da se snađeš. Takođe, čak i ako naučiš bar nekoliko fraza uobičajenih u komunikaciji, ako ih ne izgovoriš kao Genzbur ili Gaben, gledaće te bledo. Desilo mi se još milion puta - čak i kada govore engleski, i dugo nakon što uspostavimo sasvim solidnu komunikaciju bez ikakvih nejasnoća - sete se pa pitaju: Parlez-vous français? Jeste care/carico, ja tebi u inat sve vreme koristim treći jezik kao sredstvo razumevanja. Neverovatni su lingo-snobovi. 1
banecare1 Posted August 10 Posted August 10 On 7. 8. 2024. at 3:59, Quince said: fenomenalno, gde je ovo tačno, ako se može znati? sa chinglish sajtova, nije moja fotografija 1
dunja Posted August 10 Posted August 10 1 hour ago, zorglub said: Italijani i Španci kada ne znaju engleski - ne znaju i to je to. Francuzi su izgleda ponosni što ne znaju, uopšte im ne predstavlja problem, sve dok su na platežnoj strani razmene dobara ili usluga, na tebi je da se snađeš. Takođe, čak i ako naučiš bar nekoliko fraza uobičajenih u komunikaciji, ako ih ne izgovoriš kao Genzbur ili Gaben, gledaće te bledo. Desilo mi se još milion puta - čak i kada govore engleski, i dugo nakon što uspostavimo sasvim solidnu komunikaciju bez ikakvih nejasnoća - sete se pa pitaju: Parlez-vous français? Jeste care/carico, ja tebi u inat sve vreme koristim treći jezik kao sredstvo razumevanja. Neverovatni su lingo-snobovi. 1
Boksi Posted August 25 Posted August 25 On 6. 8. 2024. at 9:05, Sestre Bronte said: moj problem je da govorim gore kada sam sa nekim ko natuca, asimiluju me za par minuta u svoje loše naglaske i skromne rečnike Kada mi je Bugarka na kraju sastanka pružila ruku i sa osmehom rekla ‘We’ll keep touching’, uredno sam ponovila za njom 5
Recommended Posts