Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lingvistički izazovi na mrskom Zapadu

Featured Replies

i bitno - uvek insistiram da razgovaramo na drugom jeziku, čim je sagovornik na maternjem krene pakao

• Replies 74
  • Views 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• banecare1
    banecare1

ne znam sta da vam kazem. drzi te se    da vas ne traumiram, samo jedan od izazova sa kojima se susrecemo na istoku       

• To je kao onaj stari vic, strani turista zaustavi dva pandura u budimpesti, pita ih nesto na engleskom, oni ne razumeju; proba nemacki, francuski, ruski, spanski, italijanski - nista. Sta ce, slegne r

• Kada mi je Bugarka na kraju sastanka pružila ruku i sa osmehom rekla ‘We’ll keep touching’, uredno sam ponovila za njom 

Posted Images

17 minutes ago, Sestre Bronte said:

moj problem je da govorim gore kada sam sa nekim ko natuca, asimiluju me za par minuta u svoje loše naglaske i skromne rečnike

Desava li ti se na srpskom, npr kad malo duze poprichas sa nekim sa crnogorskim akcentom?

nego šta :D

sećam se onih regionalnih konferencija koje su trajale obično 2 dana vikenda. trebalo nam je otprilike prvog dana do ručka da umesto jebote počnemo da govorimo isuse :lol:

@Sestre Bronte a obrnuto? kad pričaš s nekim ko pravilno govori, jel te zarazi?

od govana pita ne biva, samo obrnuto

4 hours ago, Sestre Bronte said:

najgore iskustvo sam imao u jednom malom gradu u mađarskoj, ne mogu trenutno da se setim imena, ali sam propustio skelu i bilo je potrebno da nađem sobu u hotelu, probali smo sa recepcionarkom engleski, francuski, ruski i nemački, ništa

To je kao onaj stari vic, strani turista zaustavi dva pandura u budimpesti, pita ih nesto na engleskom, oni ne razumeju; proba nemacki, francuski, ruski, spanski, italijanski - nista. Sta ce, slegne ramenima i produzi dalje.

Pandur 1 kaze kolegi: Pista, mozda bi trebalo da naucimo neki strani jezik?

Pandur 2: Zasto? Vidis coveka, govori 10 jezika i kakve koristi ima od toga?

kako dobar topik :D

@duda svaka čast!

22 hours ago, banecare1 said:

ne znam sta da vam kazem. drzi te se 

da vas ne traumiram, samo jedan od izazova sa kojima se susrecemo na istoku :lol:

CfIGx9pXEAAkjsr?format=jpg&name=900x900

fenomenalno, gde je ovo tačno, ako se može znati?

Imam malu kolekciju slika sa istoka sa sličnim jezički biserima i ubedljivo mi je omiljena ova, uslikana na ulazu u neki bar na plaži negde na Tajlandu:

IMG-20190223-WA0029.jpg

On 5. 8. 2024. at 15:15, slepa živana said:

:D

ima ona emisija andrejeve pustolovine... taj ide među neke crnce, indijance koji žive u plemenima u prirodi. bude puno situacija kad im priča na srpskom, a oni pričaju svoje i svi se smeju, izgleda kao da se sve razumeju

Ja u sam u Kini prelazio na srpski kad vidim da ne razumeju ni reč engleskog. Kolega se čudio što na srpskom kad ne razumeju, rekoh - zar ima razlike.

moć govora je mnogo više od reči :D

Italijani i Španci kada ne znaju engleski - ne znaju i to je to. Francuzi su izgleda ponosni što ne znaju, uopšte im ne predstavlja problem, sve dok su na platežnoj strani razmene dobara ili usluga, na tebi je da se snađeš. Takođe, čak i ako naučiš bar nekoliko fraza uobičajenih u komunikaciji, ako ih ne izgovoriš kao Genzbur ili Gaben, gledaće te bledo. Desilo mi se još milion puta - čak i kada govore engleski, i dugo nakon što uspostavimo sasvim solidnu komunikaciju bez ikakvih nejasnoća - sete se pa pitaju: Parlez-vous français? Jeste care/carico, ja tebi u inat sve vreme koristim treći jezik kao sredstvo razumevanja. Neverovatni su lingo-snobovi.

On 7. 8. 2024. at 3:59, Quince said:

fenomenalno, gde je ovo tačno, ako se može znati?

sa chinglish sajtova, nije moja fotografija

1 hour ago, zorglub said:

Italijani i Španci kada ne znaju engleski - ne znaju i to je to. Francuzi su izgleda ponosni što ne znaju, uopšte im ne predstavlja problem, sve dok su na platežnoj strani razmene dobara ili usluga, na tebi je da se snađeš. Takođe, čak i ako naučiš bar nekoliko fraza uobičajenih u komunikaciji, ako ih ne izgovoriš kao Genzbur ili Gaben, gledaće te bledo. Desilo mi se još milion puta - čak i kada govore engleski, i dugo nakon što uspostavimo sasvim solidnu komunikaciju bez ikakvih nejasnoća - sete se pa pitaju: Parlez-vous français? Jeste care/carico, ja tebi u inat sve vreme koristim treći jezik kao sredstvo razumevanja. Neverovatni su lingo-snobovi.

• 2 weeks later...
On 6. 8. 2024. at 9:05, Sestre Bronte said:

moj problem je da govorim gore kada sam sa nekim ko natuca, asimiluju me za par minuta u svoje loše naglaske i skromne rečnike

Kada mi je Bugarka na kraju sastanka pružila ruku i sa osmehom rekla ‘We’ll keep touching’, uredno sam ponovila za njom :laugh:

• 1 year later...

Extra je tema. Nemci uglavnom znaju engleski, na osnovu mog iskustva. Moguce je da je to ovde zbog blizine CH+FRA, ali dosta njih znaju i francuski. Od kolega, sa kojima sam komunicirao - Italijani su katastrofa za strane jezike, kao i exCCCP. Najbolje idu strani jezici nama - exYU) i Afrikancima i Azijatima. Zato, Zabari uzivaju da ispravljaju i da se pritom seire, kad nesto ne znas. Mislio sam da su i ruskojazicni isto takvi, dok nisam uzeo casove ruskog i dok mi profesorka nije pokazala koliko zapravo ne znam. Malo su me kolege ispravljale, koliko je realno trebalo. fantom

Inace, nemacki TV je skroz sinhronizovan, ali ispod daju CC za sve, tako da gledam nemacke titlove nemackog jezika i tako dodatno ucim. Deluje rogobatno sa recima od 20+ slova, ali je razumljivo - napravljeno je za gluve ili nagluve, a koristi i nama sa strane.