August 1, 2024Aug 1 9 minutes ago, Ayatollah said: Opet nisi objasnio šta tačno radi trener u streljaštvu, osim što tapše po ramenu onog ko trenira. Ovi gore primeri su ti potpuno neuporedivi. Svi ovi individualni sportovi su krajnje fizički i tehnički zahtevni, i podrazumevaju veliku fizičku potrošnju. Trener u tim sportovima ima zadatak da pripremi takmičara i fizički i tehnički i taktički, ne samo mentalno, da ga dovede na viši nivo kondicije, da koriguje neke tehničke greške ili predloži neku promenu radi boljeg rezultata, da objasni takmičaru kako da dozira snagu tokom takmičenja ili kako da pristupi nekom protivniku. O trenerima u ekipnim sportovima da i ne govorim, gde se sve ovo uzima u obzir istovremeno za desetine ljudi. Svega ovoga nema u streljaštvu, koje je pre svega veština mirnoće, preciznosti i staloženosti pojedinca. Ne traži se neka posebna fizička sprema, inače ne bi Zorana od 100 kila i Dikec od 51 godine bili u samom svetskom vrhu. Tehnika pucanja je ista za sve, nema deset različitih mogućnosti na koje možeš da opališ metak. Sa protivnicima nema direktnih duela, u principu se takmičiš sam sa sobom. Ne postoji nikakva taktika da u nekom trenutku malo popustiš da bi čuvao snagu ili slično, ako možeš najbolje je da naređaš da sve imaš 10.9. Jedino što trener to može da radi je neka psihička priprema i bodrenje tokom meča, a to može da radi bukvalno bilo ko, neki dobar psiholog verovatno najbolje. Bolje da si vreme koje si potrošio na ovaj post preusmerio na sticanje kakvog-takvog predznanja. Naravno da su i za streljaštvo potrebne pripreme, koje su verovatno i kompleksnije od mnogih drugih sportova. Imaš tomove intervjua Jasne Šekarić kako se tempira forma za Olimpijadu i maltene žrtvuje cela sezona. To što je procenat masti nekih strelaca isti kao recimo bacača kugle, manje je bitno. Uostalom, probaj. Imaš know-how u malom prstu očigledno, pa možda na sledećoj Olimpijadi ti budeš iškolovao tim vrlim savetima nekog olimpijskog prvaka, te prihoduješ 200k. Ili još bolje kupi mu streljanu, oružje, al ako bude tražio trenera pročitaj mu ovih par postova što si ispisao. Sigurno ćete daleko da dogurate.
August 1, 2024Aug 1 1 hour ago, theanswer said: U muškoj odbojci smo de facto eliminisani bez obzira na rezultat poslednje utakmice. treba nam pobeda protiv kanade od 3-0 ili 3-1 i onda da argentina dobije nemacku. tesko, ali nije nemoguce. videcemo vec sutra ujutru jer u 9 igraju arg-nem.
August 1, 2024Aug 1 25 minutes ago, kralj said: Bolje da si vreme koje si potrošio na ovaj post preusmerio na sticanje kakvog-takvog predznanja. Naravno da su i za streljaštvo potrebne pripreme, koje su verovatno i kompleksnije od mnogih drugih sportova. Imaš tomove intervjua Jasne Šekarić kako se tempira forma za Olimpijadu i maltene žrtvuje cela sezona. To što je procenat masti nekih strelaca isti kao recimo bacača kugle, manje je bitno. Uostalom, probaj. Imaš know-how u malom prstu očigledno, pa možda na sledećoj Olimpijadi ti budeš iškolovao tim vrlim savetima nekog olimpijskog prvaka, te prihoduješ 200k. Ili još bolje kupi mu streljanu, oružje, al ako bude tražio trenera pročitaj mu ovih par postova što si ispisao. Sigurno ćete daleko da dogurate. Znači ni ti ne znaš da tačno kažeš šta radi trener u streljaštvu osim psihološke podrške, nego odmah cinizam i pasivna agresija. Uz to, ni ne razumeš pročitano - niko i ne kaže da se strelci ne pripremaju za takmičenja, ja samo pitam koja je uloga trenera u tom procesu osim psihološke, jer je ja ne vidim, a pogotovo ne tvrdim da imam bilo kakav know-how. Evo, zahvaljujem unapred ako neko ko stvarno zna nešto o tome napiše koju reč, ne samo mene radi, a ne ovo gubljenje vremena kao do sada. I da, ne brini ti za moj know-how, ja od njega živim sasvim pristojno i u Srbiji, i imam ga u malom prstu.
August 1, 2024Aug 1 My 2c @Ayatollah ima malo I do toga ko ti daje savet pa makar bila samo psiholoska podrska, nije isto kad te podrzi osoba sa kojom pucas ceo zivot I random psiholog koji je tu samo zbog para.
August 1, 2024Aug 1 Verovatno ste vec provalili, ali casual hitman Dikec je postao glavni meme ove Olimpijade na Tviteru. Danas bas masovna proizvodnja, doduse osrednjih, fora i forica.
August 1, 2024Aug 1 9 minutes ago, Ayatollah said: Znači ni ti ne znaš da tačno kažeš šta radi trener u streljaštvu osim psihološke podrške, nego odmah cinizam i pasivna agresija. Uz to, ni ne razumeš pročitano - niko i ne kaže da se strelci ne pripremaju za takmičenja, ja samo pitam koja je uloga trenera u tom procesu osim psihološke, jer je ja ne vidim, a pogotovo ne tvrdim da imam bilo kakav know-how. Evo, zahvaljujem unapred ako neko ko stvarno zna nešto o tome napiše koju reč, ne samo mene radi, a ne ovo gubljenje vremena kao do sada. I da, ne brini ti za moj know-how, ja od njega živim sasvim pristojno i u Srbiji, i imam ga u malom prstu. Neće moći, ti si taj ko je ovde pasivno agresivan i postrojavaš ljude da čik probaju da ti opovrgnu vlastitu zabludu i neznanje. Ja se nikad nisam bavio streljaštvom i ne pada mi napamet da nagađam kako izgledaju treninzi. Znam da je sestra Arunović dobila sertifikat od svetske streljacke asocijacije za edukaciju trenera streljaštva i da drži seminare na datu temu. S obzirom da si ovoliko involviran u temu i radoznao, predlažem da zanemarljiv vremenski i finansijki deo tog pristojnog života žrtvuješ i da uplatiš kotizaciju za seminar, pa ovde izneseš utiske. Inače, strelci idu na pripreme, tempiraju formu, imaju taktiku, povređuju se. Ne znam na kom nivou pričamo, možda bi pomoglo da mi napišeš kakvu vrstu drila ima Ivana Španović od svog trenera, pa da probam taj nivo da dosegnem.
August 1, 2024Aug 1 Author Šta radi trener u streljaštvu? Eto, za početak pravi plan i program priprema za sezonu, jer naravno da nećeš na isti način trenirati na početku sezone i nedelju dana pred OI. Može i sam takmičar to da radi? Jeste, može i Španovićka, dovoljno je iskusna da zna šta treba, pa eto, ne radi to. Zatim, brine se da se svaki pojedinačni trening bude svrsishodan. Nije isto pucaš li 1. ili 101. seriju, ili radiš li to sa 25 ili 35 godina; njegov zadatak je da ti održi fokus tako da ti bude na manje-više istom nivou sve vreme. Zatim da se pazi da ti tehnika ostane na najvišem mogućem nivou i da ne dozvoli da se uvuku sitne greške koje sam takmičar u početku može da i ne primeti, a koje vremenom prerastu u katastrofu. Onda da se potrudi da imaš motivaciju za trening i kad ti je svega preko glave. Onda da sve vreme razmišlja da li da isprova neku sitnu modifikaciju u npr. tehnici disanja ili brzini pucanja, što može imati velikog efekta na duže staze, a može i da napravi kolaps čitavog uhodanog sistema. Što se fizičkog dela tiče, dovoljno je da svako od nas stane, ispruži ruku, drži nešto par sati ali tako ga sve vreme ima u savršenoj poziciji da se ne pomeri ni milimetar, pa da pričamo o tome koliko je fizička sprema nepotrebna. O psihološkom momentu je već sve rečeno. Šta može da im kaže na tajm-autu? Pa sigurno neće da otkriva toplu vodu. Terzić je recimo imao običaj da uzme tajm aut i da ne kaže apsolutno ništa. I to je igračicama bila jasna poruka. Neki trener uzme tajm aut da bi se izdrao na ekipu da protivnik osvaja poene na bazi kurca, ne bi li ih razdrmao. Kad je krizna situacija, potrebna ti je podrška, a TRENER je taj koji treba najbolje da zna šta u svakom konkretnom trenutku može najviše da ti pomogne. Edited August 1, 2024Aug 1 by Halvard
August 1, 2024Aug 1 10 minutes ago, Kampokei said: Verovatno ste vec provalili, ali casual hitman Dikec je postao glavni meme ove Olimpijade na Tviteru. Danas bas masovna proizvodnja, doduse osrednjih, fora i forica. Pa jedan Koreanac sto je pucao individualno u finalu sa Mikecom i ispao pre njega je imao samo «obicne» core. Ali Turcin jeste kao iz filma izasao.
August 1, 2024Aug 1 Jedan tezak off topik jel mozete bagsa da kontaktirate,morao sam nov nalog da napravim,zabranjen mi je pristup forumu zbog nekog sranja sa promenom mejla moj nickname je Bogotac. Uopste ne mogu da pristupim forumu,a ne zelim da mi ovo bude klon ili makar da mi kaze da moram od sada ovaj nalog da koristim Hvala
August 1, 2024Aug 1 2 minutes ago, Aaronrodgers said: Jedan tezak off topik jel mozete bagsa da kontaktirate,morao sam nov nalog da napravim,zabranjen mi je pristup forumu zbog nekog sranja sa promenom mejla moj nickname je Bogotac. Uopste ne mogu da pristupim forumu,a ne zelim da mi ovo bude klon ili makar da mi kaze da moram od sada ovaj nalog da koristim Hvala @bags pomozi čoveku