July 15, 2024Jul 15 27 minutes ago, bags said: Meni je zao samo koliko klinci (<18) ne primecuju takve igrace kao Rodri i Ruiz koji em sto krljaju do besvesti imaju strasan pas i pregled igre, a upravo to im omogucava da se vade iz teskih situacija recimo kad pocinju napad na jak presing. U timovima poput naseg to se primeti najvise po broju pasova unazad (u 90% golmanu) Mom klincu od 6 godina koji prati fudbal od svoje 4 godine, a trenira ga od pete, omiljeni fudbaleri su mesi, kronaldo, mbape i neimar. Ponekad pomene i halanda i to je to. Kakav rodri, ruiz, kijeza, olmo, ruben diaz, kante, valverde, palmer. Oni ga ne zanimaju
July 15, 2024Jul 15 39 minutes ago, bags said: Meni je zao samo koliko klinci (<18) ne primecuju takve igrace kao Rodri i Ruiz koji em sto krljaju do besvesti imaju strasan pas i pregled igre, a upravo to im omogucava da se vade iz teskih situacija recimo kad pocinju napad na jak presing. U timovima poput naseg to se primeti najvise po broju pasova unazad (u 90% golmanu) Bolje ih znaju sada nego sto su ih znali nekada zbog fudbal menadzera i slicnih igrica. Uvek je vecina ljudi prvo gledala u superiorne napadace a ovi koji su malo bolje razumeli fudbal primetili bi i po nekog vrhunskog defanzivca. A objektivno govoreci vecina najboljih fudbalera sveta kroz istoriju tradicionalno su veznjaci veci od timova u kojima su igrali, fudbala uopste i zivota. Maradona, Krojf, Zidan, Di Stefano, Ronaldinjo, Sokrates, cak ni Pele nije bio klasican napadac iako je dao preko 1200 golova u karijeri. Jedino u ovim poslednjim generacijama dominiraju napadaci poput pravog Ronalda, Mesija i Kristijana Ronalda. Bilo je, naravno, uvek nekih nevidjenih napadaca poput Euzebia, Van Bastena, Milera, Besta ali slabo je ko od njih ulazio u raspravu o najvecem svih vremena. Uostalom, broj deset je posebna kategorija u fudbalu. Evo sta o tome kaze moj omiljeni autor trivija - ja. 10 For couple of centuries there was only one number that didn’t need any explanation and didn’t express any dilemma about what it stands for. That number was number 9. In any decently educated society, whenever you start talking about the music, it was enough to say 9th and everybody knows what you are talking about. It was a number that stood for the symphony which gave an unusual but everlasting meaning to that number. Everything else had a title, subtitle, explanation, word, drawing, whatever, that one thing had a number and it was enough. Now, we all use numbers, it must have been hell of the piece of anything so that it can occupy one whole number. And number 9 was and still is an ode to joy. Until late fifties of the last century. In the late fifties of the last century number 10 was born as a symbol. We didn’t know that. And how we could possibly do? First of all, it was football of all things. The sport. Nothing really serious, important, not a scientific achievement, not a cultural revolution, not an artistic revelation. At least not to that point in time. But it was about to change, thanks to a poor kid from Brazilian countryside who came and conquered “the biggest side-lined thing in the world”. Edson Arantes do Nascimento. Name unusual for many languages but whatever language you spoke, regardless of how young you were, you would know that name by heart. O Rei. Pele. Brazilian national treasure. The greatest football player of all time. None of that was exceptionally important. What was important was number 10 on the back of his jersey. If you ever kicked the ball, whether it was behind the house with a few friends with school bags as posts and space between as goals or in biggest stadiums in the world, you wanted to be number 10, to have that signature of greatness on your own jersey. As a kid you would want to have that number because it was a possible gateway to mystery and magic of football that one and only number 10 ever brought to the world. Suddenly it became scientific achievement, cultural revolution, artistic revelation. It was Pele’s doing. He singlehandedly immortalized that number, just like Beethoven did with number 9. So, number 10 went to history. I hope that somewhere over the rainbow number 10 is listening to number 9. It would be fitting, because number 10 was also ode to joy. In his own way. Whether you like classical music and football or not it doesn’t really matter. It is all about the numbers. Edited July 15, 2024Jul 15 by harper lee
July 15, 2024Jul 15 Meni se izuzetno dojmila saradnja Williamsa i Olma, pogoto kad Williams zalomi u sredinu, kako lagano kombinuju i Olmov pas unapred, prava fudbalska poezija by Nedić
July 15, 2024Jul 15 Za Rodrija je dosta lako uočiti šta ga čini vrhunskim igračem, retko se vidi takva kombinacija fizikalija i tehnike, građen kao trokrilni orman a u isto vreme zna sve sa loptom.
July 15, 2024Jul 15 6 hours ago, ficfiric said: Jedva cekam da padne Vucic pa da ovakve odjave radi sa PUF-om Jedan od razloga zasto nikada nece biti napredka.... Tu pricu slusam celog zivota.... E samo da komunusti padnu, e samo da Milosevic padne, e samo da Tadic & co padnu, e samo da se resimo Vucica.... Nevezano u vezi cega, pa cak i sporta.....
July 15, 2024Jul 15 16 minutes ago, Weenie Pooh said: Za Rodrija je dosta lako uočiti šta ga čini vrhunskim igračem, retko se vidi takva kombinacija fizikalija i tehnike, građen kao trokrilni orman a u isto vreme zna sve sa loptom. Ima takvih igraca dosta, ono sto njega izdvaja od drugih je superiorna situaciona inteligencija koja mu omogucava da nepogresivo cita igru i brzo donosi odluke. Gledao sam Spance na svim utakmicama osim protiv Albanije a secam se samo jednog njegovog pasa kojeg je "prodao", sve ostalo je poslao tacno tamo gde treba, tacno tada kad treba. Pri cemu kod njega nema razlike da li je pas do noge, dijagonala preko terena ili pas kroz linije protivnika, svaki je tacan i na vreme.
July 15, 2024Jul 15 7 minutes ago, harper lee said: Ima takvih igraca dosta, ono sto njega izdvaja od drugih je superiorna situaciona inteligencija koja mu omogucava da nepogresivo cita igru i brzo donosi odluke. Ne znam, daj par primera vrhunskih fizikalija ukombinovanih sa vrhunskom tehnikom. (I nemoj da kažeš "Ronaldo", pričamo o centralnim veznjacima.)
July 15, 2024Jul 15 8 minutes ago, Weenie Pooh said: Ne znam, daj par primera vrhunskih fizikalija ukombinovanih sa vrhunskom tehnikom. (I nemoj da kažeš "Ronaldo", pričamo o centralnim veznjacima.) Zidan, Dunga, Makelele, Mauro Silva, Kros, Dzerard, Cavi Alonso,... ovako iz glave, cak i u ovom spanskom timu pored Rodrija igra veznjak odlicne tehnike i top fizikalija, Fabijan Ruiz. Kod "nas" su takvi igraci bili Jugovic, Prosinecki, Boban i Jokanovic iz poslednje velike generacije jugoslovenskog fudbala.
July 15, 2024Jul 15 18 minutes ago, harper lee said: Jokanovic Jeste da sam grobar ali to je ipak par svemira ispod.
July 15, 2024Jul 15 @harper lee Dobro, to su uglavnom bili vrhunski igrači (Mauro Silve se baš i ne sećam, Jokanovića i Bobana nikad nisam nešto cenio). Rodri pola njih šije fizički a pola tehnički Dunga i Makelele nisu bili poznati po dodavanju, klasični fajteri i vodonoše minimalnog ofanzivnog učinka. Pritom bi izgubili 9 od 10 skok duela od Rodrija. Xabi Alonso je sličan tip dirigenta kao Rodri ali fizički nikad nije bio na nivou na kom je ovaj, sporiji i slabiji u duelu. Gerrard je bio moj (i Zidanov) omiljeni veznjak ali defanzivno prilična rupčaga, pre svega poziciono; Benitez je pizdeo zbog njegovog manjka discipline, najbolje im je išlo kad ga je stavljao da igra polušpica. Više Yaya Toure nego Rodri, vibes ispred mozga. Zidan je verovatno najbolje poređenje od navedenih s tim što ni on nije pomagao zadnjoj liniji kako Rodri to radi - drugo vreme, druge odgovornosti. S razlogom važi za jednog od najboljih ikada, upravo zbog te kombinacije snage i tehnike koju ovaj ima. Edit: Viera možda više liči nego Zidan. Edited July 15, 2024Jul 15 by Weenie Pooh
July 15, 2024Jul 15 39 minutes ago, Weenie Pooh said: Ne znam, daj par primera vrhunskih fizikalija ukombinovanih sa vrhunskom tehnikom. (I nemoj da kažeš "Ronaldo", pričamo o centralnim veznjacima.) Szoboszlai, Goretzka..?
July 15, 2024Jul 15 On 10. 7. 2024. at 22:52, MiddleClass said: Za vikend duplo radovanje Spanaca. Fudbal plus Alkaras Oni su vjerovali!
July 15, 2024Jul 15 38 minutes ago, Weenie Pooh said: Ne znam, daj par primera vrhunskih fizikalija ukombinovanih sa vrhunskom tehnikom. (I nemoj da kažeš "Ronaldo", pričamo o centralnim veznjacima.) vieira, emerson, essien, yaya, motta...
July 15, 2024Jul 15 14 minutes ago, dillinger said: Szoboszlai Mađarski Gerrard Ili će da izdominira pod Slotom sledeće sezone, ili nazad u Red Bull. 12 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said: essien Nemojte me tim kepecima, molim vas, Essien kog je Mourinho pokušavao da iskoristi kao štopera protiv 1 Petera Croucha