August 12, 2024Aug 12 24 minutes ago, Halvard said: Jeste, oni su uvek daleko najuspešniji od svih obližnjih. Rumunija se podigla u odnosu na prošla izdanja i baš mi je drago da posle 12 godina ponovo imaju medalju u ženskoj gimnastici, zemlja sa takvom tradicijom u tom sportu to zaslužuje. Bugarska je ovom milenijumu uglavnom bila raspad, tako da ovih 7 medalja deluje wow, dok ne vidiš da su 4 osvojili uvezeni takmičari, jebeš to. Rumuni su vazda bili truba... Rumunke su te sto su ubijale. Svi znaju ko je Nadia Komaneci, Ecatarina Szabo(jos jedna madjarica btw ) ili Simona Amanar, ali Rumunke su zapravo bile jos jace u veslanju. Elisabeta Lipa i Doina Ignat su verovatno najvece veslacice u istoriji, and its not even close.
August 12, 2024Aug 12 4 minutes ago, Halvard said: Sve se slažem, samo ne znam otkud ti da imaju više medalja od Holanđana ukupno, ne na ovim OI malo su usporili i Madjari... ali oni ukupno imaju cirka 500 medalja
August 12, 2024Aug 12 Sistem fizičkog vaspitanja u Mađarskoj ima stvarno dugu tradiciju. Profesionalni sport postoji 100 i kusur godina. Velika tradicija uz ozbiljan sistem daje stalne plodove u tri sporta, kajaku, plivanju i mačevanju. Tu je Mađarska velesila, uz dobre rezultate u nekim drugim sportovima, dobijamo ovih 19 medalja. Za Austriju stvarno ne znam, ja bih to objasnio laički zimskim sportovima i da se profesionalna kultura u navedenim sportovima nije primila, drugačiji razvojni pravac nakon WWII, plus veća migrantska populacija sa drugačijim sportskom kulturom. Zanimljivo je kod Mađarske, mada mislim da je to problem cele Srednje i Istočne Evrope, da su neki sportovi koji su imali veliku tradiciju potpuno zakazali prethodnih decenija. Manjak dece, slabljenje i urušavanje sistema, veća ulaganja platežno moćnijih nacija.