8 hours ago8 hr 4 hours ago, Кристофер Лумумбо said:Naravno, ovo je katastrofa za evropsku kosarku. Problem je sto je model najjaceg takmicenja takav da favorizuje matore, iskusne igrace. Ne kazem da bi drugacijim modelom uspeli da zaustave ovo sto se desava ali bi mogli barem neke igrace da zadrze. Da ne pricamo o tome koliko klubovi sramotno malo prihoduju od evrolige, a na sve to traze klubovima da im placaju da bi ucestvovali.Pitanje je da li je taj model uzrok ili posledica ali nije to ni toliko bitno. I u NBA, najjacem americkom takmicenju, kolo uglavnom vode matori igraci iako je njihov proizvodni sistem neuporedivo veci, kvalitetniji i organizovaniji od evropskog pa imaju nesto vise uticajnih mladjih igraca koji su svi redom "up to Doncic level" talenata.Ja ne vidim mnogo problema u tome da igraci idu da igraju i da se razvijaju onde gde im je bolje ali ima par njih koje bi trebalo resiti. Prvo, bilo bi lepo da se uniformisu kosarkaska pravila kako bi iz tog ugla bilo svejedno gde igras i kako bi se izbeglo da americki igraci imaju problema da se priviknu na FIBA pravila i obrnuto. Drugo, trziste takodje mora da bude jednobrazno sa istim pravilima za sve, bilo da dovodis igraca pod ugovorom ili klinca bez ugovora. Trece, kalendare takmicenja bi trebalo urediti na nivou SAD + Evropa kako bi igraci imali dovoljno vremena i za odmor i za ucestvovanje na reprezentativnim takmicenjima ako to zele.Kosarka u SAD je bolji proizvod nego u Evropi i prirodno je da vecina najboljih igraca ide tamo da igra. Resenje za to nije da se sprecava ono sto je prirodan flow vec da se nivo takmicenja u Evropi podigne na respektabilniji nivo pre svega u smislu finansija ali i adekvatne promocije. Meni se te ideje sa silovanjem Mancestera, Londona, Berlina, Dubaija i drugih vecih evropskih i bliskoistocnih gradova u kojima je kosarka trecerazredni sport ne dopadaju i mislim da ce slavno propasti a ogromne pare ce biti uludo potrosene. U Evropi treba forsirati i finansijski pomagati tradicionalne kosarkaske sredine poput Spanije, Italije, Turske, Grcke, Srbije, Litvanije, Francuske i Rusije kad/ako za to dodje vreme. Te sredine vec imaju respektabilne navijacke baze a kad budu imale vrhunski sportski proizvod gledace to i ljudi iz delova Evrope koji nemaju svoje timove. Cela istocna Evropa svake godine gleda finale Lige Sampiona iako je poslednji istocnoevropski tim prismrdeo finalu pre 35 godina. OK, to je fudbal, ali i ovaj F4 u Abu Dabiju ce gledati svi oni koje kosarka zanima, ne samo navijaca timova koji se budu kvalifikovali. Vrhunski sport i lokal-patriotski sport su dve razlicite kategorije. Edited 8 hours ago8 hr by harper lee
7 hours ago7 hr Slazem se u potpunosti, osim ovog dela za mlade igrace u NBA, tamo svake godine ulazi nova grupa mladih igraca, plus je sistem takav da ekipe imaju koristi ako guraju mlade igrace. Glavni problem ovde je nesposobnost lige da generise novac, nestvarno mi je da decenijama ne uspevaju da podignu to barem na pristojan nivo. Ne znam da li mi ovde imamo iskrivljenu sliku zato sto je interesovanje za kosarku u Srbiji ludacki, ali cini mi se da je novac koji generisu mnogo manji od interesovanja.
7 hours ago7 hr 1 hour ago, Micko8 said:Kostic je elita kada je u pitanju njegova generacija. Top prospekt.Koji je na svetu u svojoj generaciji? Otprilike, pošto pratim pa znam kako se kotira?
7 hours ago7 hr 5 hours ago, kralj said:Meni je u celoj priči najdramatičnije što deca od 17-18 godina dobijaju milione iako i nisu neki elitni prospekti. Kad su na nivou NBA, još i razumem donekle, ovo sa koležima mi je da se naježiš.Bolje živjeti čitav život kao milijunaš nego sedam dana u bijedi.
7 hours ago7 hr ja i dalje ne vidim ko tu dobija milion nečega kroz koledž, pa sve i sa NIL ugovorima. Ko će anonimusu platiti da ga sponzoriše? Edited 7 hours ago7 hr by dragance
5 hours ago5 hr 2 hours ago, dragance said:ja i dalje ne vidim ko tu dobija milion nečega kroz koledž, pa sve i sa NIL ugovorima. Ko će anonimusu platiti da ga sponzoriše?To u svojoj suštini nije NIL nego profesionalni ugovor. Plaćaju ih zbog onoga što mogu da pruže na parketu, NIL je samo forma, a uskoro ni za time neće biti potrebe jer će biti dozvoljeno da univerziteti direktno plaćaju igrače. Što se tiče iznosa, lako se izgugla za najveće zvezde i to jesu milioni na godišnjem nivou, a za naše igrače imaš glasine. Pisao je i Kojot ovde neke cifre i nisu nimalo naivne tj. mnogo su veće od onoga što klinci mogu da dobiju u Srbiji.
4 hours ago4 hr 3 hours ago, Кристофер Лумумбо said:Slazem se u potpunosti, osim ovog dela za mlade igrace u NBA, tamo svake godine ulazi nova grupa mladih igraca, plus je sistem takav da ekipe imaju koristi ako guraju mlade igrace. Glavni problem ovde je nesposobnost lige da generise novac, nestvarno mi je da decenijama ne uspevaju da podignu to barem na pristojan nivo. Ne znam da li mi ovde imamo iskrivljenu sliku zato sto je interesovanje za kosarku u Srbiji ludacki, ali cini mi se da je novac koji generisu mnogo manji od interesovanja.Veci su rosteri, vise timova, veca je i proliferacija mladjih igraca u odnosu na Evroligu iz razloga koje smo obojica naveli, plus svi imaju razvojne timove koji igraju svoja takmicenja. Nisam govorio o rosterima nego o tome ko "vodi kolo" i u NBA, prvenstveno kad dodje "do or die" deo sezone, uglavnom su u pitanju igraci sa vecim stazom, najcesce tridesetogodisnjaci. Izuzetak su generacijski talenti poput Edvardsa ali to je manje-vise isto, igrao je i Doncic u Realu sa 16 godina.Za novac se slazem i ne mislim da mi imamo iskrivljenu sliku, hale su uglavnom pune u Evroligi gde god da se igra. Mislim da je problem u ovome sto sam napisao u poslednjem pasusu prethodnog posta, da se ulazi u avanture s novim trzistima jer se potencijalni sponzori ponasaju teritorijalno, umesto da se razmislja globalno i fokusira na kvalitet proizvoda a ne identitet timova ili zemalja iz kojih dolaze. Potpuno sam siguran da kosarkaski derbi izmedju Mancester Junajteda i Mancester Sitija (uzeo sam ta dva tima jer je grad Mancester u igri za ovu novu evro-NBA ligu) nikada nece dostici ne samo fudbalski derbi istih timova vec ni kosarkaske derbije u Beogradu, Spaniji ili Atini. Stvar nije u tome da na silu pokusavas nesto sto je nemoguce vec da naplatis ono sto vec imas. A kasnije, ako se pokaze da postoji interesovanje i u tim gradovima u kojima kosarka manje-vise ne postoji kao faktor, uvek mozes da ih dodas u ligu i prosiris trziste.
4 hours ago4 hr 3 hours ago, kralj said:Koji je na svetu u svojoj generaciji? Otprilike, pošto pratim pa znam kako se kotira?Ne znam koji je u rangiranju za citav svet ali sto se tice Evrope tu je u top 5 . Na primer na Reebokovom Adidasovm kampu proslog leta protiv vrsnajak iz SAD-a je izgledao odlicno. Edited 4 hours ago4 hr by Micko8