Jump to content

KK Crvena Zvezda 2024/25

Featured Replies

7 hours ago, dragance said:

Možda je situacija drugačija, ali NCAA koledzi ne smeju da plaćaju igrače u bilo kojem sportu. Bilo je skandala u američkom fudbalu kada je The OSU trener izgubio posao jer su neki igrači bili u nekoj reklami. E sad, fora je verovatno da im daju ogromnu stipendiju za “troškove”. Tu nema profesionalnog ugovora u svakom slučaju.

Imaju ugovor za NIL koji je prakticno profesionalan ugovor zamaskiran u ugovor za NIL. Od sledece sezone timovi ce moci direktno da placaju igrace kroz revenue sharing, plus ostaje NIL.

nije ova promena konacna

jeste velika promena u kosarci generalno, ali ce nakon ovih prvih "udara" doci do prilagodjavanja

nece ni koledzi imati potrebu da usisavaju na stotine i stotine evropljana mediokriteta svake godine

na kraju krajeva sta mi uopste hocemo? da radi nekakve nase zabave, koja se svodi u pracenju koliko mladi igraci napreduju, sto se opet u vecini svodi na puko pracenje statistike, igraci propustaju zivotne sanse?

ko je ovde gledao dimitrijevica u metalcu ili kostica u dinamiku?

kakvi su uslovi tim mladim igracima i kakvu priliku uopste dobijaju?

problem je taj "blizanacki" pogled na kosarku, sport, odnosno zivot generalno

sve treba biti u sluzbi da u nekom trenutku nahrani one na vrhu lanca ishrane

2 minutes ago, Кристофер Лумумбо said:

Imaju ugovor za NIL koji je prakticno profesionalan ugovor zamaskiran u ugovor za NIL. Od sledece sezone timovi ce moci direktno da placaju igrace kroz revenue sharing, plus ostaje NIL.

prilicno je iritantno da ljudi imaju stav, a nemaju osnovne informacije

ovo za direktno placanje i petu godinu ugovora je nesto o cemu se bas mnogo pisalo i govorilo

13 minutes ago, Heaviside said:

UZa decu koja se bave sportom je svakako odlično što su dobili mogućnost da uz stipendiju zarade i novac. A i fer je da igrači dobiju deo kolača od ogromnog profita koji univerzitetske lige generišu.

Što se evropske košarke tiče, nema poštene linije argumentacije kojom može da se pokaže da je gubitak velikog broja domaćih igrača starosti 18-23 godina i verovatno smanjen broj profesionalaca srednjeg i nižeg ranga pozitivan razvoj situacije. Na duže staze se neće samo smanjiti pool igrača nego će se izgubiti i autentičnost. Neće više biti igrača koji stasavaju u lokalnim klubovima, a i oni koji se vrate kao stariji će biti produkt američke košarke.

Mislim jbg, generalno ne može da bude dobro za Evropu da Amerika mladim, ambicioznim, zdravim evropljanima nudi bolje uslove zbog čega gomila njih odlazi u ameriku i dobrim delo tamo i ostaje.

Naravno, ovo je katastrofa za evropsku kosarku. Problem je sto je model najjaceg takmicenja takav da favorizuje matore, iskusne igrace. Ne kazem da bi drugacijim modelom uspeli da zaustave ovo sto se desava ali bi mogli barem neke igrace da zadrze. Da ne pricamo o tome koliko klubovi sramotno malo prihoduju od evrolige, a na sve to traze klubovima da im placaju da bi ucestvovali.

9 minutes ago, Heaviside said:

Za decu koja se bave sportom je svakako odlično što su dobili mogućnost da uz stipendiju zarade i novac. A i fer je da igrači dobiju deo kolača od ogromnog profita koji univerzitetske lige generišu.

Što se evropske košarke tiče, nema poštene linije argumentacije kojom može da se pokaže da je gubitak velikog broja domaćih igrača starosti 18-23 godina i verovatno smanjen broj profesionalaca srednjeg i nižeg ranga pozitivan razvoj situacije. Na duže staze se neće samo smanjiti pool igrača nego će se izgubiti i autentičnost. Neće više biti igrača koji stasavaju u lokalnim klubovima, a i oni koji se vrate kao stariji će biti produkt američke košarke.

Mislim jbg, generalno ne može da bude dobro za Evropu da Amerika mladim, ambicioznim, zdravim evropljanima nudi bolje uslove zbog čega gomila njih odlazi u ameriku i dobrim delo tamo i ostaje.

Ne znam da je tako. Već smo se mislim složili da "mladi igrači" ionako ne dobijaju šansu, osim u Megi, koju svi pljuju kao nesportski koncept. Može da se kaže nije bilo nijednog vrednog talenta da se gura, ali Vasa Micić je morao da ode iz Zvezde da bi bio MVP Evrolige, jer je svima kidao nerve i bio rezerva ozbiljnim igračima poput Taylora Rochestiea ili ko je već tad bio aktuelan.

U tom smislu mislim da je dugoročno odlično, jer bi moralo da natera timove da drugačije razmišljaju i rade. Pretpostavljam da je glavi motiv ovde novac i to će kratkoročno biti prepreka, ali bože moj, niko nije bogom dan - neka razmišljaju kako da reše problem i gde su oni tu dobri.

Na kraju krajeva ostaje činjenica da je tih 200k koje je Zvezda dobila lova koju inače ne dobijaju ni za jednog igrača, osim vrlo retko. To pogotovo važi za manje klubove. Ja da vodim mali klub čija je perspektiva da radi sa mladim igračima i da ih posle za veće pare prosledi većim klubovima bih bio zadovoljan, jer sad imam više mogućnosti da ih nekom prosledim. Slažem se da mora nekako da se reguliše kompenzacija za igrače bez profesionalnog ugovora.

9 minutes ago, pbg12345 said:

nije ova promena konacna

jeste velika promena u kosarci generalno, ali ce nakon ovih prvih "udara" doci do prilagodjavanja

nece ni koledzi imati potrebu da usisavaju na stotine i stotine evropljana mediokriteta svake godine

na kraju krajeva sta mi uopste hocemo? da radi nekakve nase zabave, koja se svodi u pracenju koliko mladi igraci napreduju, sto se opet u vecini svodi na puko pracenje statistike, igraci propustaju zivotne sanse?

ko je ovde gledao dimitrijevica u metalcu ili kostica u dinamiku?

kakvi su uslovi tim mladim igracima i kakvu priliku uopste dobijaju?

problem je taj "blizanacki" pogled na kosarku, sport, odnosno zivot generalno

sve treba biti u sluzbi da u nekom trenutku nahrani one na vrhu lanca ishrane

Ako se meni obraćaš - ne želim da iko propušta životne šanse. Želim da Srbija i Evropu budu u stanju da ponude takve uslove da odlazak u Ameriku na koledž ne predstavlja životnu šansu za evropske mlade košarkaše.

Što se stavljanja svega u službu entiteta na vrhu lanca ishrane tiče - ovo je upravo pojačanje tog trenda. Amerika je na vrhu lanca ishrane i od sada više ne uzima samo promil najboljih nego sve. Kao što rekoh, Zvezda, Partizan i ostali Evroligaši tu gube najmanje. Mnogo više ovo šteti tvom Borcu nego njima.

Edited by Heaviside

15 minutes ago, Кристофер Лумумбо said:

Naravno, ovo je katastrofa za evropsku kosarku. Problem je sto je model najjaceg takmicenja takav da favorizuje matore, iskusne igrace. Ne kazem da bi drugacijim modelom uspeli da zaustave ovo sto se desava ali bi mogli barem neke igrace da zadrze. Da ne pricamo o tome koliko klubovi sramotno malo prihoduju od evrolige, a na sve to traze klubovima da im placaju da bi ucestvovali.

Ovo je prava katastrofa i pravi uzrok problema. Da nije toga ne bi baš NCAA mogao da dođe ovde i pokupi sve što je vredno. Ovako je ispalo da je Evropa ogoljena kao sitna boranija.

8 minutes ago, Venom said:

Može da se kaže nije bilo nijednog vrednog talenta da se gura, ali Vasa Micić je morao da ode iz Zvezde da bi bio MVP Evrolige, jer je svima kidao nerve i bio rezerva ozbiljnim igračima poput Taylora Rochestiea ili ko je već tad bio aktuelan.

vasa micić je pre toga morao da ode i iz bajerna a nakon toga iz žalgirisa, tofaš da ne pominjem.

nevezano za aktuelni core diskusije, ja baš ne kapiram opsednutost ultra-mladim igračima u današnjem kontekstu, gde je nerealno očekivati da taj igrač provede 3-4-5 godina u prvom timu, taman i da ima potpisan ugovor i sve. jer, jako malo igrača u istoriji ove igre, može u tim godinama da igra ravnopravno i još na to pravi razliku među prekaljenim profijima.

Meni je u celoj priči najdramatičnije što deca od 17-18 godina dobijaju milione iako i nisu neki elitni prospekti. Kad su na nivou NBA, još i razumem donekle, ovo sa koležima mi je da se naježiš.

Meanwhile, NCAA topic čami čekajući ovaj kontingent postova.

1 hour ago, Heaviside said:

Ako se meni obraćaš - ne želim da iko propušta životne šanse. Želim da Srbija i Evropu budu u stanju da ponude takve uslove da odlazak u Ameriku na koledž ne predstavlja životnu šansu za evropske mlade košarkaše.

Što se stavljanja svega u službu entiteta na vrhu lanca ishrane tiče - ovo je upravo pojačanje tog trenda. Amerika je na vrhu lanca ishrane i od sada više ne uzima samo promil najboljih nego sve. Kao što rekoh, Zvezda, Partizan i ostali Evroligaši tu gube najmanje. Mnogo više ovo šteti tvom Borcu nego njima.

pa i ja to zelim, ali mi deluje da vecina propusta da to sad uopste nije slucaj

konstantno se precenjuje evropska kosarka, narocito evroliga

uopste koncept sporta ili u ovom slucaju kosarke je mnogo mnogo zdraviji u americi nego u evropi

kosarka u evropi nigce ili gotovo nigde, ne samo da ne donosi profit, nego su svi redom u minusu

i onda odjednom mase reaguju gotovo uvredjeno sto organizacije sa druge strane atlantika koje prihoduju od kosarke ulazu novac i daju (velike) plate mladim igracima

nije koledz kosarka na vrhu lanca ishrane, ali nije to ni poenta

poenta je da vecina ljudi koji navijaju za blizance misle da su upravo blizanci na vrhu lanca ishrane kad je u pitanju domaca kosarka i da je maltene obaveza svakog igraca da u nekom trenutku zavrsi kod njih i ovo sa koledzima mahom gledaju kroz tu perspektivu

pre neki dan gledam na mozzartsportu od poslednje 22 vesti u delu o aba ligi, 20 vesti o tzv derbiju

to je ludilo mozga, ne razumem kako vama koji naviajte za ta dva kluba to prvenstveno ne smeta

borac je vec izgubio, kad je naseo i poceo da se ponasa kao 99% profi ili poluprofi klubova u evropi

prave istu gresku kao i zvezda i partizan (naravno, svako na svom nivou) takmiceci se u kupovanju celog rostera sa daleko bogatijima od sebe

to kao po pravilu uz retke izuzetke dovodi do konstantnog udaranja u zid

ono sto borac mora poceti raditi (a i blizanci u slicnom obliku na svom nivou) je oslanjati se daleko vise na svoju proizvodnju

jedino tako je moguce naplatiti glavnu prednost koju imaju a to je ogroman izvor talenata i gomila strucnih ljudi koji rade sa decom od malih nogu

u kontekstu toga, da sam neko se pita u borcu momentalno bih ponudio nikolicu, curcicu, radovicu i nesto starijem manojlovicu "ekipu u ruke"

umesto trosenja para na veterane ili noname trecerazredne amere direktno sa koledza, pojacao bih njima plate, dao slobodu u igri i onda ostatak rostera popunio veteranima kao pomocnim osobljem (poput josila, fundica itd)

u tom slucaju bi nikolic i curcic imali razumljive razlog da ostanu i imali bi izbor izmedju ostanka i odlaska na koledz sa svim svojim plusevima i minusima

u trenutnoj situaciji, ako dobiju iole primamljive ponude iz ncaa to uopste nije stvar izbora, jasno je da im je daleko bolji put da se upute tamo

isto vazi i za blizance

ako bi zvezdini klinci npr imali opciju da se razvijaju u fmp, da ih put iz fmp vodi u nba ili evroligu, odnosno zvezdu onda bi imali prilicno razuman izbor

ovako, u situaciji kad je guduric poslednji igrac, a to je bilo pre 10 godina koji se kao mlad afirmisiao preko fmp, pa kroz zvezdu, tu izbora nema

jasno je kao dan da je koledz daleko bolja opcija, narocito ako su primanja velika

Kostic i treba da ide iz CZ , ocigledno klub nema nikakve planove sa najtalentovanijim igracima iz svoje skole kosarke. Setimo se samo Topica. Kostic je vec ove sezone trebao da bude stalni clan seniorske ekipe. Steta je samo sto ide na koledz gde ce propasti ali ce se barem nakupiti love. Ako je mislio na kosarkasku karijeru i NBA, trebao je da ode kod zalizanog.

Edited by Micko8

3 hours ago, kralj said:

Meni je u celoj priči najdramatičnije što deca od 17-18 godina dobijaju milione iako i nisu neki elitni prospekti. Kad su na nivou NBA, još i razumem donekle, ovo sa koležima mi je da se naježiš.

Kostic je elita kada je u pitanju njegova generacija. Top prospekt.

4 hours ago, Кристофер Лумумбо said:

Bila bi da se mladim igracima davala sansa u najvecim evropskim klubovima.

Ja nisam stekao utisak da je Kostić top prospekt ili neka elita. Međutim, sigurno ima ljudi koji znaju mnogo više o njemu, nego li ja. Ono što sam gledao je premali uzorak.

Mali je dobar, ali top prospekt... aj videćemo.

Što se tiče toga da se daje lova igraćima koji i nisu ništa posebno...pa, očito im se može. A i to koliko ko može nije lako oceniti. Pričao je o tome Serž Ibaka u jednom dokumentarcu. Real dovede 100 klinaca iz celog sveta, mi vidimo samo njega i Dončića. Velika su to ulaganja, ali najmoćniji baš to i rade.