Jump to content

KK Crvena Zvezda 2024/25

Featured Replies

Najmoćniji čovek na svetu.

3 hours ago, Nikodije said:

Tjah, možda si u pravu, samo bi trebalo da se uzme više od tih 200k, ako je to tačna cifra. Ako Kanzas ima budžet od 50+ miliona neka plate milion za jednog od najtalentovanijih evropskih juniora.

Zar nije tih 200k FIBA/naš propis? Tako je i Partizan uzeo Branislava Đekića i dao FMP-u tada 150 hiljada evra, jer ovaj nije hteo da potpiše za FMP. Što je to moglo, a ovo ne može?

Generalno ne razumem u čemu je problem. Dobićete 200k više za njega nego recimo za Radanova ili tako nekog talenta. Možda je manje od milion ili koliko je već bio Gudurić, ali Gudurić se desio jednom u 10 godina, da prodate ovako jednog-dva godišnje imaćete više para nego od jednog mega transfera.

Što me dovodi do drugog dela, a to je da bi klinci morali da igraju da bi se jednog dana prodali za masne pare. A vaš stav ovde poslednjih godina je ionako da ste preozbiljan klub da bi trpeli neiskusne klince.

Tako da mi deluje kao win win.

5 hours ago, Nikodije said:

Tjah, možda si u pravu, samo bi trebalo da se uzme više od tih 200k, ako je to tačna cifra. Ako Kanzas ima budžet od 50+ miliona neka plate milion za jednog od najtalentovanijih evropskih juniora.

Niti kansas (state) ima 50 miliona niti je kostic jedan od najtalentovanijoj juniora.

Sto se obestecenja tice, nema tu nikakvih pravila. Igrac potpisuje ugovor za lazni NIL sa nekom kompanijom koja je prijavljena u delaveru, obestecenje se dogovara sa klubom. Cifra od 200k uopste nije mala za igraca koji ni sledece godine ne bi dobio 10 minuta u evroligi.

Ne mislim da fiba tu ima mnogo mogucnosti. Koje god pravilo da pokusaju da uvedu igraci uvek mogu da potpisu ugovor koji njima odgovara. Ako klub kao zvezda ne pristane da potpise ugovor sa igracem koji ima klauzulu koja njemu odgovara neki drugi klub ce pristati zato sto ce biti prezadovoljan sa 150k. Nije kostica zvezda prodala u ncaa vec u18 u finskoj.

Jedina prava, mada ne i zanemariva, posledica ove situacije bice da ce igraci vec sa 22, 23 godine, naviknuti na solidnu lovu, dici sebi cenu znacajno. Sve ovo ostalo ostace malte ne isto. u NBA ne moze igrati milion igraca, brojka je nekih 30x15 igraca, dakle nema mesta za sve. Masa igraca ce se sa koledza vracati u Evropu.

Jedino sto eto necemo gledati igrace od 18 godina, ali do sada im nismo ni davali sansu pa i nije neka steta.

Edited by JPM

Dodaje NCAA sledece godine 5. sezonu, to je gotovo izvesno. Igraci ce moci da igraju 5 godina bez obzira da li su imali red shirt godinu ili ne.

2 hours ago, *edited by mod said:

Ne znam kakvi su propisi ali kako je krenulo ne bi me čudilo da krenu i Srednje Škole po Americi da skautuju i dovlače mlade talente.

Znam likove koji pokušavaju da ulete agencijski kao middlemen u uvaljivanju prospekata u srednje škole. Naši ljudi, jelte s_d

Nisam se video sa njima neko vreme, pa ne znam dokle je stigla ta priča. Poslednje što znam je bilo nuđenje filipinskih klinaca. Bitan kvalitet u tom biznisu je biti apsolutno besraman.

To postoji odavno, mnogo pre ovoga sa NIL. Mi imamo jednu ozbiljnu agenciju koja se bavi time.

8 hours ago, Nikodije said:

Pa jedino velika obeštećenja mogu da štite proizvođače i da ih motivišu da dalje proizvode. Ako je Zvezda ulagala godine rada u tog Kostića, a onda on zapali za pišljivih 200k što bi se baktala nekim novim Kostićem. A još je on jedan od najtalentovanijih igrača u Evropi, što znači da drugi odlaze za manje.

Ubila se mucena od ulaganja.Toliko da nije znala sta ce sa njim.Na zalost.

Da se razumemo jednu jako bitnu stvar,mladi igraci ne odlaze samo zbog para i to im nije prvi motiv za napustanje Srbije.

Prvi i osnovni razlog odlaska je jer u Srbiji ne dobijaju nikakvu sansu da igraju.Naravno svaki od tih momaka je prica za sebe,evo iz ove prespektive,kada ce taj Andrej Kostic dobiti sansu u Crvenoj Zvezdi,bukvalno nikada.

Kada ce Dimitrijevic dobiti sansu u Partizanu,a otisao je za vise od duplo nego Kostic.Koji je to klub zeleo da dovede Drezgica,makar to bio i KLS.Slovima i brojem nijedan.I kako onda da zadrzimo te momke u Srbiji.

Drezgic se naigrao na koledzu ubilo se. Vise bi minuta odigrao u ABA.

Dimitrijevic u Metalcu nista nije pokazao.

4 hours ago, Venom said:

Zar nije tih 200k FIBA/naš propis? Tako je i Partizan uzeo Branislava Đekića i dao FMP-u tada 150 hiljada evra, jer ovaj nije hteo da potpiše za FMP. Što je to moglo, a ovo ne može?

Generalno ne razumem u čemu je problem. Dobićete 200k više za njega nego recimo za Radanova ili tako nekog talenta. Možda je manje od milion ili koliko je već bio Gudurić, ali Gudurić se desio jednom u 10 godina, da prodate ovako jednog-dva godišnje imaćete više para nego od jednog mega transfera.

Što me dovodi do drugog dela, a to je da bi klinci morali da igraju da bi se jednog dana prodali za masne pare. A vaš stav ovde poslednjih godina je ionako da ste preozbiljan klub da bi trpeli neiskusne klince.

Tako da mi deluje kao win win.

FIBA pravilo o kome pričaš se odnosi(lo) na igrače koji ne žele da potpišu prvi profesionalni ugovor sa klubom za koji su igrali kao maloletni. Ne znam da li to još uvek važi.

Kostić ima četvorogodišnji profesionalni ugovor sa Zvezdom i FIBA pravilo u tom slučaju je da klub nema obavezu da pristane na transfer za bilo koji iznos ako ugovorom nije propisan iznos obeštećenja. Klub je obavezan da 4 godine plaća Kostića, Kostić je u obavezi da 4 godine igra za Zvezdu. Koliko ja znam to važi i za koledže i pretpostavljam da je Kostić ili imao izlaz iz ugovora za 200k ili je Zvezda pristala na tu cifru. Španci imaju i klauzule da igrač mora da se vrati u isti klub ako se vraća u Evropu, a o onda i za to može da se definiše fiksno obeštećenje. Kampaco je imao neki takav problem.

Svakako bi FIBA morala sa NCAA da ima isti dogovor koji već ima sa NBA po kome ne mogu da se otimaju igrači koji imaju važeće ugovore sa klubovima, ako nisam u pravu da je to već slučaj, iako mislim da to uopšte nije suština problema. Igrači kojima je koledž interesantan jednostavno neće potpisivati prve profesionalne ugovore bez izlaza za koledž, kao što neki igrači to rade za NBA. Biće klubova kojima je sasvim u redu da na godinu-dve dobiju solidnog igrača i onda još 100-200k obeštećenja koje će da pokriju ili prebace troškove njegove plate.

Vrlo loša situaciju za evropsku košarku, ali uticaj na Zvezdu, Partizan i skoro sve EL klubove je mizeran. Tu igrači ispod 22 godine svakako ne mogu ni da primirišu, a ugovori su dovoljno veliki da ih povratnici sa koledeža bez razmišljanja prihvate. Izgubiće timovi i lige u kojima igra miks mladih igrača koje će i uzeti koledži i relativno slabo plaćenih iskusnih legionara. Treba ići u mađarsku varošicu za 50k posle većih para na koledžu i diplomom sa kojom se u Americi zarađuje stotine hiljada.

Edited by Heaviside

22 minutes ago, Heaviside said:

FIBA pravilo o kome pričaš se odnosi(lo) na igrače koji ne žele da potpišu prvi profesionalni ugovor sa klubom za koji su igrali kao maloletni. Ne znam da li to još uvek važi.

Kostić ima četvorogodišnji profesionalni ugovor sa Zvezdom i FIBA pravilo u tom slučaju je da klub nema obavezu da pristane na transfer za bilo koji iznos ako ugovorom nije propisan iznos obeštećenja. Klub je obavezan da 4 godine plaća Kostića, Kostić je u obavezi da 4 godine igra za Zvezdu. Koliko ja znam to važi i za koledže i pretpostavljam da je Kostić ili imao izlaz iz ugovora za 200k ili je Zvezda pristala na tu cifru. Španci imaju i klauzule da igrač mora da se vrati u isti klub ako se vraća u Evropu, a o onda i za to može da se definiše fiksno obeštećenje. Kampaco je imao neki takav problem.

Svakako bi FIBA morala sa NCAA da ima isti dogovor koji već ima sa NBA po kome ne mogu da se otimaju igrači koji imaju važeće ugovore sa klubovima, ako nisam u pravu da je to već slučaj, iako mislim da to uopšte nije suština problema. Igrači kojima je koledž interesantan jednostavno neće potpisivati prve profesionalne ugovore bez izlaza za koledž, kao što neki igrači to rade za NBA. Biće klubova kojima je sasvim u redu da na godinu-dve dobiju solidnog igrača i onda još 100-200k obeštećenja koje će da pokriju ili prebace troškove njegove plate.

Vrlo loša situaciju za evropsku košarku, ali uticaj na Zvezdu, Partizan i skoro sve EL klubove je mizeran. Tu igrači ispod 22 godine svakako ne mogu ni da primirišu, a ugovori su dovoljno veliki da ih povratnici sa koledeža bez razmišljanja prihvate. Izgubiće timovi i lige u kojima igra miks mladih igrača koje će i uzeti koledži i relativno slabo plaćenih iskusnih legionara. Treba ići u mađarsku varošicu za 50k posle većih para na koledžu i diplomom sa kojom se u Americi zarađuje stotine hiljada.

Da, mislio sam na to pravilo. Ako je Zvezda imala ugovor s njim i tako definisala eventualni izlaz iz ugovora onda tek nema problema. I vuk sit i ovce na broju.

Biće kako će biti. Klubovi će morati da se prilagode, ali ne mislim nužno da će propasti. Ti koji su razigravali mlade igrače da bi ih dali u Zvezdu ili Partizan sad isto imaju malo veći broj klubova gde mogu da pošalju igrače i uzmu pare. Ne mislim ni da je neki veliki gubitak za bilo čiju košarku da neće biti igrača koji igraju za 50k. To što nakon škole mogu eventualno više da zarade je za mene objektivno dobra stvar.

Možda je situacija drugačija, ali NCAA koledzi ne smeju da plaćaju igrače u bilo kojem sportu. Bilo je skandala u američkom fudbalu kada je The OSU trener izgubio posao jer su neki igrači bili u nekoj reklami. E sad, fora je verovatno da im daju ogromnu stipendiju za “troškove”. Tu nema profesionalnog ugovora u svakom slučaju.