Jump to content

KK Crvena Zvezda 2024/25

Featured Replies

37 minutes ago, Nikodije said:

Tjah, možda si u pravu, samo bi trebalo da se uzme više od tih 200k, ako je to tačna cifra. Ako Kanzas ima budžet od 50+ miliona neka plate milion za jednog od najtalentovanijih evropskih juniora.

Pa platice ali kroz platu igraču. To im je sigurno. Što bi dali milion(e) klubu a da igrač može da odbije ili sa se nećka? Ovako suni njemu u platu a klub se ionako ne pita.

+Verovatno imaju ograničenje za obeštećenja kao i NBA klubovi.

10 minutes ago, *edited by mod said:

Pa platice ali kroz platu igraču. To im je sigurno. Što bi dali milion(e) klubu a da igrač može da odbije ili sa se nećka? Ovako suni njemu u platu a klub se ionako ne pita.

možda kkcz ima dogovor sa AK da on lupam trećinu od svoje milionske plate daje Zvezdi, pa se tako kompenzuje sitno obeštećenje. Ali mi je ok ovo što kažw Harper, treba napraviti neki dogovor sa Amerima da ne uzimaju 200 najboljih igrača iz Evrope za malu lovu.

29 minutes ago, *edited by mod said:

Imaju ogranicenje ali ako klub koji ga prodaje ima klauzulu za vise, to ogranicenje oni mogu macku o rep. Onda ili igrac nadoknadi iz ugovora ili se jednostavno dogovore da ga puste. Verujem da smo mi dali zeleno svetlo decku, sto je i normalno.

29 minutes ago, Nikodije said:

možda kkcz ima dogovor sa AK da on lupam trećinu od svoje milionske plate daje Zvezdi, pa se tako kompenzuje sitno obeštećenje. Ali mi je ok ovo što kažw Harper, treba napraviti neki dogovor sa Amerima da ne uzimaju 200 najboljih igrača iz Evrope za malu lovu.

Kakav dogovor sa nekim ko je 100 put mocniji od tebe? Bas ce oni da vode racuna sto ce evropski klubovi da budu osteceni..

Nova realnost sa ovim NCAA ugovorima donosi lepu priliku mladim igracima da odu u dobro organizovane kosarkaske programe u Americi i uz to i lepo zarade za tih nekoliko godina koje mozda provedu tamo.

Nisu ni vezani za jedan univerzitet, mogu i njih da menjaju svake godine ako im se ukaze prilika (evo Stojakovic ce naredne sezone da igra za 3-ci univerzitet u svojoj 3-oj godini u NCAA) pa ako budu dovoljno dobri i budu izabrani na NBA draftu mozda im se desi i neka NBA karijera.

Ukoliko posle NCAA nemaju NBA buducnost vratice se u Evropu sa 22 ili 23 godine (mozda i ranije) i za pojmove Evrolige ce skoro i dalje biti u "rising star" kategoriji, a ako pricamo o Zvezdi ili Partizanu to ce biti prilika da potpisom nekog od domacih NCAA povratnika "osveze" domacu osnovu tima.

Nista ne kosta "vecite" da prate i mozda budu i u kontaktu sa tim igracima dok su "preko bare" i olaksaju sebi posao oko njihovog potpisa ukoliko se vracaju u Evropu, a strucna lica u klubu (uslov je da takvi u klubu uopste postoje) procene da bi bas taj igrac bio dobra opcija za tim. To ce biti jos lakse ako je igrac npr i bio u klubu ili mladjim kategorijama kluba pre nego sto je otisao u ameriku (npr Kostic i Zvezda ili Petrovic ili Dimitrijevic i Partizan kao skorasnji primeri) ali ne vidim problem ni ako igrac koji se vraca iz Amerike nije uopste imao dodira sa klubom ranije.

petrovic iz mege se ne vraca sa 22 godine, nego ide tamo sa 22 godine. koliko dugo on moze da igra na koledzu? i kakvu diplomu moze da stekne? posto sam procitao da je i diploma jedan od aduta za ovaj egzodus na koledze.

Edited by Nikodije

15 minutes ago, Borca said:

Nova realnost sa ovim NCAA ugovorima donosi lepu priliku mladim igracima da odu u dobro organizovane kosarkaske programe u Americi i uz to i lepo zarade za tih nekoliko godina koje mozda provedu tamo.

Nisu ni vezani za jedan univerzitet, mogu i njih da menjaju svake godine ako im se ukaze prilika (evo Stojakovic ce naredne sezone da igra za 3-ci univerzitet u svojoj 3-oj godini u NCAA) pa ako budu dovoljno dobri i budu izabrani na NBA draftu mozda im se desi i neka NBA karijera.

Ukoliko posle NCAA nemaju NBA buducnost vratice se u Evropu sa 22 ili 23 godine (mozda i ranije) i za pojmove Evrolige ce skoro i dalje biti u "rising star" kategoriji, a ako pricamo o Zvezdi ili Partizanu to ce biti prilika da potpisom nekog od domacih NCAA povratnika "osveze" domacu osnovu tima.

Nista ne kosta "vecite" da prate i mozda budu i u kontaktu sa tim igracima dok su "preko bare" i olaksaju sebi posao oko njihovog potpisa ukoliko se vracaju u Evropu, a strucna lica u klubu (uslov je da takvi u klubu uopste postoje) procene da bi bas taj igrac bio dobra opcija za tim. To ce biti jos lakse ako je igrac npr i bio u klubu ili mladjim kategorijama kluba pre nego sto je otisao u ameriku (npr Kostic i Zvezda ili Petrovic ili Dimitrijevic i Partizan kao skorasnji primeri) ali ne vidim problem ni ako igrac koji se vraca iz Amerike nije uopste imao dodira sa klubom ranije.

Klubovi su pravna lica, nisu roditelji mladih igraca pa da im njihov interes bude jedini prioritet u zivotu. Zasto bi se bilo ko od njih uopste bavio mladim igracima i trosio novac ako sva njihova uloga u razvoju tih igraca moze u svakom trenutku da ode niz vetar? Ako uopste bilo kod od klubova zeli da se zajebava s klincima da bi ih neki koledz pokupio za kikiriki u principu je jednostavno, potpise se ugovor sa otkupnom klauzulom sa njima ili njihovim zastupnicima ako su maloletni i to je to. Klub koji zeli da ih odvede mora da plati tu klauzulu ili igrac, ako ode bez obestecenja, vise ne moze da igra van SAD, ni u klubovima ni u reprezentaciji. Sta uopste znaci to "ja dajem ovoliko i zabole me, ako hoces OK, ako neces ko te jebe"? Ako nece da sklapaju takve ugovore onda neka ih skauti kupe sa koseva ispred zgrade ili neka prave svoje skole kosarke po Evropi pa neka sami selektiraju.

Evropa konacno mora da uradi nesto da zastiti svoje klubove jer se ovde ne radi o interesu tih mladih igraca vec americkih liga. Svaki igrac na svetu ima pravo da bira gde hoce da igra, to nije problem, ali i svaki klub na svetu ima pravo da niko ne moze da mu oduzme "imovinu" po ceni koju je sam odredio kako mu odgovara.

1 hour ago, Nikodije said:

To će sigurno sve više biti slučaj. Samo je pitanje da li to ima u njegovom ugovoru jer do sad nije bilo puno takvih slučajeva. Za sada se pominje samo klauzula da iz Amerike mora nazad u Zvezdu. Doduše ne znam koliko dugo ta klauzula može da traje

Sve je do FIBA, a oni aminuju svaku odluku NBA, klubovi su tu nemoćni.

24 minutes ago, harper lee said:

Klubovi su pravna lica, nisu roditelji mladih igraca pa da im njihov interes bude jedini prioritet u zivotu. Zasto bi se bilo ko od njih uopste bavio mladim igracima i trosio novac ako sva njihova uloga u razvoju tih igraca moze u svakom trenutku da ode niz vetar? Ako uopste bilo kod od klubova zeli da se zajebava s klincima da bi ih neki koledz pokupio za kikiriki u principu je jednostavno, potpise se ugovor sa otkupnom klauzulom sa njima ili njihovim zastupnicima ako su maloletni i to je to. Klub koji zeli da ih odvede mora da plati tu klauzulu ili igrac, ako ode bez obestecenja, vise ne moze da igra van SAD, ni u klubovima ni u reprezentaciji. Sta uopste znaci to "ja dajem ovoliko i zabole me, ako hoces OK, ako neces ko te jebe"? Ako nece da sklapaju takve ugovore onda neka ih skauti kupe sa koseva ispred zgrade ili neka prave svoje skole kosarke po Evropi pa neka sami selektiraju.

Evropa konacno mora da uradi nesto da zastiti svoje klubove jer se ovde ne radi o interesu tih mladih igraca vec americkih liga. Svaki igrac na svetu ima pravo da bira gde hoce da igra, to nije problem, ali i svaki klub na svetu ima pravo da niko ne moze da mu oduzme "imovinu" po ceni koju je sam odredio kako mu odgovara.

Naravno da bi bilo logicno da kubovi mogu da se zastite nekako i povrate barem ulozeno u razvoj igraca kada on odluci da ide u NCAA posto ima odlicnu ponudu odande, mada provlace se i informacije (ne znam koliko su tacne) da Kostic nece bas "besplatno" da dobije papire posto ima potpisan profesionalni ugovor sa klubom.

Sto se tice igraca bez profesinalnog ugovora (ovi mladji od 17 godina) oni i ne mogu u NCAA u godinama kada su jos nedostupni za potpis prvog profesionalnog ugovora sa klubom, a ako ne zele da ga potpisu kada dodje vreme za to (a bilo je tih "milion" primera i pre ove nove situacije sa velikim novcem u NCAA) onda tu kao i do sada ne moze nesto mnogo da se uradi (situacija je dakle sto se toga tice rekao bih ista dvocifren broj godina unazad).

Na klubu je da proceni koliko mu se isplati da ulaze u mladje kategorije, mozda i ne moraju da ih imaju uopste ukoliko su sigurni da ce imati lepe budzete i dalje pa da sve ulazu u sto jaci prvi tim ali nisam siguran da ce to biti slucaj u nekom duzem vremenskom periodu (mislim na Evroligaske budzete koji su prisutni posebno u prethodnih nekoliko sezona).

Ne znam kakvi su propisi ali kako je krenulo ne bi me čudilo da krenu i Srednje Škole po Americi da skautuju i dovlače mlade talente.

jbt kako su ameri napravili od ncaa takav biznis koji vrti ogromnu lovu, dok u evroligi neko mora da ti pokloni najmanje 10 milki da bi mogao da zakrpis budzet, o profitu nema ni govora.

drugaciji je kontekst, kolicina novca i biznis model, otud oni mogu a mi ne mozemo tako

Ode još jedan ... by

taj ilinois je miskova prcija, poput breogana, samo za pet puta vece pare.