Jump to content
IGNORED

Zvezda u sezoni 2024/2025: Zvezdina tri kralja

Dimitrije

Recommended Posts

Posted
6 minutes ago, Dimitrije said:

Dok je Nedeljkovic bio u timu, lakse smo iznosili loptu iz presinga jer je Kosta imao dug korak i sigurnost da iznese loptu.  Nedeljkovic je prestao da igra kada jer otisao Bahar.

Kosta je prestao da igra kad smo ga prodali Aston Vili. Njemu su tamo na lekarskim pregledima otkrili neki urodjeni problem sa kukovima i preporuka je bila da pauzira kako bi se taj problem uklonio.

Popravice se taj segment iznosenja lopte kroz pas povratkom Ivanica i Mimovica u tim, za sada smo dosta dobri u iznosenju lopti u tranziciji ali ne i iz postavljenog napada. Po mom misljenju, kljucna stvar za nase sledece utakmice u LS je da li i koliko Krunic i Elsnik mogu da ponove sinocnje izdanje, bili su medju najbolje ocenjenim igracima i to iz mnogo razloga. Uvek sam to govorio i uzasavao se fascinacijom nasih trenera zadnjim bezveznim sifonjerima, manevar je srce ekipe i kako manevar igra tako igra i tim. Kad god smo imali superiornog igraca u tom trilingu izgledali smo dobro, poslednji put je to bilo sa Hvangom. Krunic i Elsnik u teoriji su odlican par jer su obojica snazni, krupni, mobilni, umeju da povuku loptu ali i da posalju dobar pas, da iskontrolisu loptu pod pritiskom. U principu obojica su box-to-box veznjaci i kad se dobro uigraju obojica mogu da ispune vecinu defanzivnih zadataka jer dobro citaju igru (Krunic je pogotovo poznat po tome) ali i da povuku organizaciju napada jer znaju da igraju fudbal i disciplinovani su igraci. Elsnik ume da se izgubi po nekoliko minuta na terenu i kad bi to popravio bio bi jos bolji ali za nas je i ovako dovoljno dobar. Ogroman je uticaj koji su obojica imali na izdanje u drugom poluvremenu, ne samo da smo dva gola dali nakon sto su oni zapoceli akcije vec smo imali jos nekoliko dobrih situacija koje su inicirali ali nismo bili dovoljno dobri u zavrsnici.

Sa Ivanicem ispred njih to bi trebalo jos bolje da radi jer je Ivanic multidimenzionalan igrac koji veoma dobro razume i cita igru, pokretljiv je, nalazi brza resenja i lako se uklapa sa saigracima koji znaju da igraju, nije cudno sto njega Marin smatra najboljim igracem Zvezde. Uostalom, Ivanic je delovao odlicno sa Kataijem i Rodicem neko vreme dok su ova dvojica jos uvek igrali fudbal, odlicno je delovao sa Hvangom u kombinaciji, trebalo bi da dobro funkcionise i sa Krunicem i Elsnikom. Mi znamo sta mogu nasa krila i napadaci ko god od njih je na terenu, kljuc nase igre je ipak u sposobnosti ove trojice da drze visok nivo igre i da te prednje igrace dovode u dobre situacije.

Zvezda ima dobar tim, pisao sam to i kad smo dozivljavali samare od ekipa koje su jace od nas. Steta je sto su Drkusica usporile sitne povrede koje vuce od dolaska i sto Glazer ima problema sa povredom, sa njima dvojicom u najboljem izdanju bismo bili bas konkurentni. Ovo sto Zvezda ima uopste nije ni jeftina ni naivna ekipa, ima tu reprezentativaca solidnih reprezentacija, odlicnih i izuzetno upotrebljivih igraca ali bas nismo imali srece sa povredama neko vreme i imamo taj problem da igramo dve lige kojima ne pripadamo po kvalitetu pa nam to diktira nacin igre i prinudjuje nas na velike promene nacina igre od srede do subote i obratno. Veliki su stresovi za bilo koju ekipu da u tri dana jednu utakmicu igras bez poseda na svojoj polovini terena a drugu sa posedom od 80% na protivnickoj polovini, to je bas veliki problem koji ekipe iz jacih liga nemaju. Potpuno se menja orijentacija ekipe, pozicije na terenu, koridori kretanja, zahtevi koji se postavljaju pred igrace. Mislim da ne postoji ekipa u Evropi koja toliko mora da menja nacin igre u zavisnosti od toga koje takmicenje igra. Vec sad u subotu cemo verovatno imati ozbiljan problem da dobijemo utakmicu domace lige, malo zbog potrosnje ali vise zbog toga sto cemo igrati na manjem terenu protiv deset igraca u bloku, na veoma malom i zauzetom prostoru.

• +1 1
Posted

Guteša mi deluje bolje, ovo što sam ga gledao, dok mi Glazer od kako je krenuo da kuburi s povredama ne uliva nikakvo poverenje. Suviše pacerskih golova za golmana njegovog iskustva. Ako se oporavi u neko dogledno vreme na domaćim livadama neka dobije šansu, ako i dalje bude više povređen nego zdrav onda je Guteša prirodno rešenje.

• Haha 1
Posted
9 minutes ago, Dankan Ajdaho said:

Guteša mi deluje bolje, ovo što sam ga gledao, dok mi Glazer od kako je krenuo da kuburi s povredama ne uliva nikakvo poverenje. Suviše pacerskih golova za golmana njegovog iskustva. Ako se oporavi u neko dogledno vreme na domaćim livadama neka dobije šansu, ako i dalje bude više povređen nego zdrav onda je Guteša prirodno rešenje.

Otprilike si napisao - Mesi otkako je krenuo da kuburi s povredama ne uliva mi poverenje pa deluje da bi Vukan Savicevic bio prirodno resenje.

• +1 3
  • Haha 2
Posted

Ja se nadam da se Glazer oporavi do 11. Decembra i da bude na golu u Milanu. 

• +1 1
Posted

Rekao sam upravo ono što sam napisao - Glazer mi ne uliva nikakvo poverenje na golu. Ako može da se uvede u neku formu na domaćim livadama, OK, ovako kako je zadnji puta izgledao u onom periodu između dve povrede, nije ličio ni na šta.

Dakle, ako i dalje bude više povređen nego zdrav i ako se nastavi u sličnoj formi, draže mi je da gledam Gutešu.

Posted
3 minutes ago, Dankan Ajdaho said:

Rekao sam upravo ono što sam napisao - Glazer mi ne uliva nikakvo poverenje na golu. Ako može da se uvede u neku formu na domaćim livadama, OK, ovako kako je zadnji puta izgledao u onom periodu između dve povrede, nije ličio ni na šta.

Dakle, ako i dalje bude više povređen nego zdrav i ako se nastavi u sličnoj formi, draže mi je da gledam Gutešu.

Dakle, Ndiaje je stavljen ad acta, sad si se presaltao na Glazera.:D

Laki, Glazer je neuporedivo bolji golman od Gutese, bolji bi bio i da brani s povezom preko ociju. Nadam se da neces biti u prilici da ti bude drago 11. decembra kad Milan bude izbusio Gutesu kao sito. Gledao si decka 90 minuta na jednoj utakmici na kojoj je imao dve intervencije od kojih jednu problematicnu i iz dva suta u okvir gola primio jedan gol i odmah ti uliva vece poverenje od golmana koji je cinio cuda prosle godine izmedju stativa. Ako Glazer ne bude spreman branice Gutesa ali hajde da se ne zajebavamo, njih dvojica uopste nisu u istom kvalitetnom razredu. Takodje, odbrana se drugacije ponasa kad ima Glazera iza ledja jer je prosle godine stekao reputaciju da gazduje, usmerava i postavlja igrace odbrane, Gutesa jos nema taj autoritet.

Nije mi bas najasnije kako neko moze da dobije ili izgubi poverenje za 90 minuta fudbala ali OK, navikao sam. Citao sam ja i komentare, ne od tebe, da je bolje da se Ivanic ne vraca jer je Maksimovic next big thing pa sta da se radi, ljudi su poceli tako da dozivljavaju fudbal.

Posted
12 hours ago, dragance said:

Glazer je izgubio samopouzdanje, a i povrede su upitne. U takvom sklopu, neka malog na golu. Da je Glazer kakav je bio prošle godine ne bi imao premca. Mora se razmišljati na duže staze.

Da, Terza je poznat po planiranju na duze staze. ( sifra, prodali ga s majcine sise)

:ajde:

Posted
2 minutes ago, tsva said:

Da, Terza je poznat po planiranju na duze staze. ( sifra, prodali ga s majcine sise)

To je jedan dugorocni planer.:laugh:

• Haha 1
Posted
18 minutes ago, tsva said:

Jebi ga sad. Pričam kako bi trebalo da bude. Sinoc je Terza slavio 2.5 miliona eura (od kojih će 2/3 otići u privatne džepove najmanje), a ne pobedu i bodove u LŠ.

Posted

Mislim da bi bilo vreme da pod pritiskom brojnih argumenata prestanemo da potcenjujemo Terzicevu ambiciju svodeci je na ugradnju i maznjavanje sitne love (kad kazem sitne mislim na milion tamo ili ovamo), delimicno uzrokovanu i podsvesnim prihvatanjem visegodisnje mantre grobarskih osujechachosa da smo kurac na biciklu od kluba ali nam Vucic puni guzicu nekim fantomskim parama iz budzeta. Naprosto, cak i povrsan pogled na stanje u klubu u odnosu na pred-Krasnodar eru nam govori da su njegove ambicije neuporedivo vece od gomilanja njegovog ionako nagomilanog bogatstva stecenog preko raznih klubova i fudbalskog saveza. Dokle sezu te njegove ambicije verovatno ni on sam ne zna jasuci na ovoj fudbalskoj Ponzijevoj shemi koju je stvorio od Zvezde ali u ovom trenutku sedi na klubu koji je prosle godine prijavio 92 miliona evra prihoda. Prijavio. Znajuci te ljude to sigurno nije onoliko koliko je zaista uslo u klub.

Cinjenica je da su ulaganja Zvezde poslednjih sedam godina enormna, kako u kvalitet tima tako i u klupsku infrastrukturu i organizaciju menadzmenta. Od kluba u kojem su talentovana deca isla u druge klubove cistih papira zbog dugovanja, gde se zaposlenima dugovalo deset plata i koji je mogao da igra protiv Krasnodara na svom terenu samo zato sto su Rusi bahatoscu iznervirali sefa UEFA komisije koja je odlucivala da li moze da se igra na Marakani pa se lik zainatio da nasminka teren da bi nam dao dozvolu, mi smo sada klub sa rosterom nivoa B grupe evropskih timova koji po Transfermarketu trenutno vredi za nase prilike neverovatnih 78.55 miliona (dakle, realno negde oko 60-65 miliona), koji je upravo zaokruzio kompletan trenazno-medicinski kompleks (minus novi, moderniji i veci klupski hotel), koji igra na vrhunskoj podlozi sa grejanjem i ima nekoliko odlicnih pomocnih terena, cijih prostorija u VIP zoni se ne bi postideli ni mnogo bogatiji klubovi i koji pored toga ima planove za dalji razvoj i tima i infastrukture. O platama zaposlenih, narocito u sportskom sektoru gde je UEFA monitoring najstroziji, iluzorno je i govoriti, to se sve uredno placa gotovo uvek na vreme.

Drugim recima, sta god da je Terzic radio i koliko god da je maznuo on je za sedam godina od Zvezde napravio ono sto je u SFRJ i bila, najveci klub u regionu. Dinamo je u nasoj kategoriji, ostali daleko zaostaju. O Srbiji da i ne govorim, tu vec godinama nemamo ozbiljnu konkurenciju. Mi u ovom trenutku razmatramo vredi li razmisliti da u junu damo 10 miliona za Silasa, ne zato sto smo dosli na taj nivo da nam igrac od 10 miliona nije nedostupan vec zato sto postoje ozbiljne sanse da i na tolikom ulazom transferu zaradimo prodajom istog igraca. Klub koji kupuje i prodaje igrace na nivou od 10 miliona je jednostavno presao igricu kad je srpski fudbal u pitanju i to Terzic veoma dobro zna, zato i zeli da udje u taj rizik sa Silasom. Mozda cetiri kluba ukupno u nasoj ligi uopste ima toliki godisnji budzet, toliko je Zvezda otisla daleko.

Krace receno, Terzic je zahvaljujuci politickim vezama izbegao onaj metak kad ga je jurilo zbog maznjavanja para iz OFK-e i sad mi se cini da su mu ambicije mnogo vece od toga. Po klubovima ce uvek biti ugradnje i deljenja procenata raznim mahinacijama, ima toga i u mnogo jacim ligama od nase, ali ja ozbiljno sumnjam da je to njegov krajnji cilj. Stvorio je klub koji sada ima pozamasnu imovinu i u objektima, i u vrednosti igraca, i u statusu kluba, prilicno sam siguran da taj planira da se u Zvezdi zadrzi dugo, dugo i da ce svake godine od tih 70-80 miliona koliko Zvezda obrne zaraditi neuporedivo vise nego sto bi mogao grebanjem od mediokritetskog kluba.

Posted

Svakako, ceo fudbalski svet je moralni krater, ali funkcioniše po određenim zakonitostima. Terzić je koliko uspevam da ispratim, uzeo da prepisuje Mamićev know-how: više se ulaže, forsiraju se domaći klinci i infrastrtura, ostalo je samo još da nauči da istrpi prokletstvo prve ponude i sačeka pravi trenutak za prodaju. Da se razumemo, to mu je sigurno teže nego Mamiću, pitaj boga koliko u Zvezdi ima involviranih interesnih grupa, ali to kad bi uspeo, dostigao bi plafon u tržišnom i takmičarskom smislu.

Pomogla bi i referenca u smislu da se neki klinac ispostavi Modrićem, Olmom ili Gvardiolom, pa makar i Brozovićem i Kovačićem. Tu smo još na nuli, ali svakako je da je Terzić ili neko drugi prepoznao da ulaganjem u fudbal može i da se zaradi mimo duplih faktura, ugraživanja u toalete i šta još potpada u metodologiju ovdašnjih secikesa. Tužno je što mi na dva foruma o tome pišemo dobrih dvadesetak godina, a još tužnije što je to prepoznala tek ova nesretna vlast.

• +1 1
Posted
20 hours ago, harper lee said:

Mislim da je ovo zabluda koja proizlazi iz znacajnog ubrzanja igre u poslednjih par decenija. Danas se sve mnogo brze desava i igraci nemaju vremena za reakciju koliko su imali ranije pa najcesce biraju najfunkcionalnija moguca resenja za najkrace moguce vreme. Ali to je ipak zabluda, mnogo vise igraca je danas sposobno da provuce pas "ispod zemlje" nego sto je to bio slucaj u poslednjoj eri velikih pakera krajem proslog veka, samo se ne otvara toliko prostora za njih. Ne postoji pas za koji su bili sposobni Piksi, Gaza, Badjo ili Hesler a da je misaona imenica za igrace poput Modrica, Rodrija ili De Brujnea, da i ne govorim o Mesiju koji je ipak kategorija za sebe.

Sto se tice Milsona on je kod nas prilicno potcenjen igrac i u ovom trenutku ne pripada istoj recenici u koju se stavlja Maksimovic oko kojeg se stvara sve vise i vise mitova iako je sve ociglednije da je sve ovo sto mu se desava doslo malo prerano. Maksimovic je strasan talenat ali je jos uvek zelen, pre svega fizicki, za ovaj nivo fudbala. Juce je vise vremena proveo na dupetu nego na nogama.

Pa to je bila i suština onoga što sam napisao (da ne čitam sad sve opet, moguće da sam se kilavo izrazio). Lucidnost i improvizacija manje dolaze do izražaja, ne zato što su igrači manje lucidni i kreativni, već zato što se obučavaju da igraju po šablonu i da maltene čitav sistem svojom formacijom diktira individualne odluke (da ne kažem da je većina tih odluka građevinskim rečnikom rečeno - prefabrikovana i deo je game-plana). Današnji fudbal postaje kao režiranje filma, sve ti je ispisano: i šta ćeš da obučeš i od koje tačke A do koje B da odeš i šta da kažeš. U košarci bar imaš Jokića koji će da se usere u sve iscrtano na tabli tačdaunom iz okreta, ili će Teo da digne dve trojke bez da je spustio loptu. U fudbalu je to mnogo ređe i zbog prirode sporta manje upečatljivo. 

Za Milsona sam delio mišljenje da je potcenjen, ali u poslednje vreme mi se čini da mu je repertoar ništavan protiv fizički jačih i taktički boljih ekipa. U našoj ligi svakako može da doprinese. U odnosu na Maksu, nema teorije da odigra utakmicu kakvu je ovaj odigrao na Meaci. 

Posted
3 hours ago, kralj said:

Pa to je bila i suština onoga što sam napisao (da ne čitam sad sve opet, moguće da sam se kilavo izrazio). Lucidnost i improvizacija manje dolaze do izražaja, ne zato što su igrači manje lucidni i kreativni, već zato što se obučavaju da igraju po šablonu i da maltene čitav sistem svojom formacijom diktira individualne odluke (da ne kažem da je većina tih odluka građevinskim rečnikom rečeno - prefabrikovana i deo je game-plana). Današnji fudbal postaje kao režiranje filma, sve ti je ispisano: i šta ćeš da obučeš i od koje tačke A do koje B da odeš i šta da kažeš. U košarci bar imaš Jokića koji će da se usere u sve iscrtano na tabli tačdaunom iz okreta, ili će Teo da digne dve trojke bez da je spustio loptu. U fudbalu je to mnogo ređe i zbog prirode sporta manje upečatljivo. 

Za Milsona sam delio mišljenje da je potcenjen, ali u poslednje vreme mi se čini da mu je repertoar ništavan protiv fizički jačih i taktički boljih ekipa. U našoj ligi svakako može da doprinese. U odnosu na Maksu, nema teorije da odigra utakmicu kakvu je ovaj odigrao na Meaci. 

Mislim da su to nostalgicne zablude koje se ne mogu dokazati cak ni eye testom. Vecina igraca danas na svetu su konfekcijski igraci ali vecina su bili takvi i pre 20, 30 ili 50 godina. Naravno, kad se gleda unazad u secanju ostaju samo oni koji su obelezili epohu docim su ostali pali u zaborav, to ce se isto desiti i sa ovom generacijom. Ono sto ostavlja utisak degeneracije je sto danas ima mnogo vise fudbalera i gleda se mnogo vise utakmica na svim nivoima takmicenja. Kad smo ja i ti bili klinci gledali smo jednu utakmicu SFRJ lige subotom i velika takmicenja, morali su da se cekaju BK televizija i 3K tek devedesetih da bismo bili u mogucnosti da gledamo vise utakmica inostranih liga. Danas SK prenosi bugarsku ili slovenacku ligu pa i to mozes da vidis kad nema nista pametnije da se gleda. Naravno da kad uporedjujes SP u Spaniji 1982, godine i utakmicu Ludogorec - CSKA Sofija steknes utakmicu da se nekad igrao atomski fudbal a danas igraju dunsteri.

Sto se Milsona tice, videli smo njegov nistavan repertoar protiv Barselone koja je u ovom trenutku najbolja ekipa na svetu a videli smo njega i Maksu zajedno protiv Stutgarta pa neka svako izvaga ko je vise doprineo ekipi i bolje se snasao protiv "fizicki jace i takticki bolje ekipe". Ako cemo vec kritikovati Milojevica sto svrsava na fizikalce koji "igraju u oba pravca" onda hajde nemojmo i mi da fantaziramo o tome ko sta na kojem nivou moze da pruzi i ko je slabasan a ko razgrce. Fizicka snaga i brzina su dobri argumenti u fudbalu ali nisu jedini.

Posted (edited)

Ne kritikujem ja Milojevića uopšte. Iskreno se nadam da će da istraje sa praksom forsiranja klinaca, koju je u ovom drugom mandatu uveo, izgleda rasterećen pritiska rezultata. Možda je Milson trenutno bolji igrač od Makse, mada je to veliko pitanje, ali gotovno su nikakve šanse da Maksa ne bude bolji na kraju sezone ukoliko bude igrao u kontinuitetu. Čini mi se da je Miloje toga svestan i da ima Terzin vetar u leđa da stane iza svega što forsiranje Maksimovića nosi.

Za Barsu ne mogu da tvrdim, verovatno sam već prestao da gledam kad je Milson ušao. Dobar je gol dao, to sam video.

Što se poređenja epoha tiče, skroz sam svestan da je fudbal napredovao, mada verovatno ima uticaja na opšti utisak i pristupačnost utakmica na Tv. Nije mi ni na kraj pameti da su nekada igrači bili bolji, napredovalo se po svim parametrima. Suština onoga što hoću da kažem je da su danas motorika, snaga, tehnika, taktički IQ i koncentracija, na lestvici prioriteta ostavili vic i improvicaju fudbalskih genija daleko iza. Nisu danas igrači generički, nego su im generičke usađene igračke navike. Iskreno, možda mi to ne bi ni smetalo, VAR me toliko izluđuje, da oko drugih nostalgija koje nisu VARless fudbal nisam sposoban da se odredim.

Edited by kralj
  • +1 1