Jump to content
IGNORED

Пут путује Латиф Ага...

namenski

Recommended Posts

Posted

E, sada redom: 13.04.2024, 18:58, predvece na reci, Бабакај, 1040 km, cuvena stena i ulaz u Klisuru...

Babakaj-02-2024-04-13-18-58-16-504.jpg

Babakaj-2024-04-13-18-58-16-480.jpg

Djerdap-Klisura-Ulaz-2024-04-13-19-01-32

K'o lenjirom... :sleep:

• +1 2
  • Wub 1
Posted (edited)

Licno, rucno...

Edit: :fantom: 

Edited by namenski
  • +1 1
Posted
1 minute ago, namenski said:

Licno, rucno...

Edit: :fantom: 

Svaka chast. Otkud u tome, ako nije tajna?

Posted

Tajna je. :D

Idemo dalje, 19:22, nije da je nesto posebno znacajno, osim kao prvo naselje u Klisuri...

A zove se Брњица :D...

Brnjica-2024-04-13-19-22-20-398.jpg

• +1 3
  • Wub 1
Posted

Polako parkiranje, pa na spavanje...

Posted

Noc na reci, samo po neko svetlo i zvuk vode koja бућка...

A opet, nije svejedno: samo koji kilometar nizvodno, Ada Kale, Adakale, potopljeni doduse, ali su mozda tu negde, motaju se, duhovi poklanih dahija, Aganlije i Кучук Alije, starca Фоче од стотину љета, Мула Јусуфа...

I spletaka heterijskih i masonskih, na i oko ove poslednje turske enklave duboko u evropskom kopnu: Turci su je napustili tek 1912, kada je krenuo Prvi balkanski rat...

U vremena kada dahije utekose iz Beograda...

...bilo je po tim sokacima, prolazima i budzacima svakojakog Bozijeg naroda. Pored Srba i Turaka bilo je Rumuna, Cigana, Amauta, Madjara, Cerkeza i nekog nakota koji je kazivao da se ovdje obreo ĉak iz daleke neke zemlje Buhare. Medju tim svijetom bilo je trgovaca, kiridzija, preprodavaca, secerdţija, hamala, lopova, janjicara, dervisa, prosjaka i svakojakih besposlicara. Mogli su se cuti razni jezici, vidjeti svakakve nosnje, slusti svakojake molitve i psovke. Nekoliko ispijenih i kao vosak zutih dosljaka iz nepoznate zemlje Buhare vodili su po hanovima i cajdzinicama desetak odraslih djecaka i nudili ih umjesto zena za uzivanje i razne njeznosti medju muskarcima, nastranim posjetiocima limana. Bio je to unosan posao, do zena se teško dolazilo, radilo se krisom, dazbine se nisu placale, a kome bi ih i platili kada je medju haraclijama bilo stalnih musterija za njihove djecake. Ni janjicari nisu bili ravnodusni prema carima tih mladica, pa su se s njima cesto prizenjivali, cas priudavali, ili istovremeno i jedno i drugo, već prema zeljama i ukusima.

I turski guverner i komandant tvrdjave, Redzepaga, koji - posto je dahije ugostio i napio, kako sa obale fenjerom daje ugovoreni znak vojvodi Миленку (Стојковићу) koji camcem dodje i svrsi sa dahijama.

U nerazmrsivom kolu balkanskih spandjavanja...

Jos mi samo Trajan i njegovi legionari fale...

A i oni se muvaju tu negde...

• +1 1
  • Hvala 2
Posted
11 hours ago, namenski said:

viber-image-2024-04-13-09-59-25-965.jpg

viber-image-2024-04-13-10-07-44-876.jpg

Jel ovo ona tura Dunavom od Beca do Bugarske? BTW, zgrada parlamenta u Budimpesti mi je prelepa, iako naizgled lici na 100 slicnih, ima nesto u njenoj ostrini.

A ovaj njihov Pinki ima bas lepu arhitekturu, ne znam zasto ali mi se mnogo svidja. 

• +1 1
Posted
11 minutes ago, Shan Jan said:

Jel ovo ona tura Dunavom od Beca do Bugarske?

E, turisto jedan... :D 

Ovde se црнчи, рмба, аргатује...

Kapitalizam bato, samo nas komada 2 na 100 metara...

Parlament onako, kitnjasto to meni, neka kao gotika, idimidodji mi, monumentalnost u obrnutoj srazmeri sa parlamentarizmom...

Nisu ga se bas Madjari nauzivali, a ni druge pocastili... :D 

A sportska hala im jeste OK, svidja se i meni...

• +1 2
Posted

Daj malo detalja o ladji, kol'ko vidim tanker? :)

Posted

Jos neko radi nedeljom: Tabula Traiana, restauracija...

Trajan-Restauracija-2024-04-14-09-48-02-

Imperator Cezar sin bozanskog Nerve

Nerva Trajan Avgust pobednik nad Germanima

veliki pontif cetvrti put tribun

otac domovine konzul tri puta

planine je isklesao i postavio stubove

od kojih je napravljen ovaj put 

:sleep:

A opet, nije to to: tabula nije gde je nekad bila, podigose je za preko 20 metara da je ne bi potopilo jezero...

Ili mozda jeste: bili se Apolodor Damascus, Sirijac, Trajanov neimar, sigurno sit izrazgovarao sa neimarima koji su tablu podigli, branu napravili...

I 100% bi se razumeli..

• +1 2
  • Hvala 2
Posted

I dalje, Tekija, mesto koje je ostalo ispod vode, pa se ponovo rodilo uz Miroc planinu...

Tekija-2024-04-14-10-12-18-585.jpg

Rodno mesto, vekovima, лоцова, dunavskih, djerdapskih pilota...

Jer je odavde pocinjalo gusto, pocinjalo da kuva, k'o u svakom Kazanu...

• +1 2
  • Hvala 1