Jump to content
IGNORED

Programatorski vocap

Recommended Posts

Posted
On 29. 9. 2024. at 10:32, Yoyogi said:

Z/OS je MVS (iz 1974), IBM mainframe operativni sistem, nadogradnja na OS/360 iz 1960. Bez detalja, ono sto se vidi je da Z/OS ima Linux interface.

Delimično tačno... z/OS je naslednik OS/360.  64-bitni OS koji je "pušten" 2000. godine kada su stari mainframe-ovi System/360 zamenjeni novim IBM Z mašinama (Z = "Zero Downtime").

z/OS pored standardnog TSO (Time Sharing Option) ima Unix interfejs, tačnije z/OS Unix shell.

DB2 je DBMS.

Upravo dok ovo kucam sam konektovan na jedan mainframe na kojem razvijam aplikacije 15+ godina... :)

• +1 1
Posted
On 29. 9. 2024. at 9:34, Shan Jan said:

Takodje se secam kad smo bili na treningu za programiranje na System Z da je sam Z/OS imao jedan dojaja koncept gde kad pustis nesto da radi i dodje do greske, aplikacija se ne kresuje vec stane, saceka da promenis kod, da ispravis greske i pokrenes ponovo zadnju transakciju ko da se nista nije desilo.

Nisam siguran šta podrazumevaš pod ovim konceptom...

Kod aplikacija koje imaju UI i s kojima korisnici direktno rade obrade greške je standardna, kao i na drugim platformama.

Kod masovnih batch obrada imaš razne sigurnosne mehanizme koje možeš da koristiš u JCL-u (Job Control Language): pravljenje kopija fajlova koji se menjaju (postoje posebni alati za to - defnisano vreme čuvanje kopija), "snimak" stanja tabela u relacionim bazama, uslovno izvršavanje niza programa (u zavinsosti od toga kako se jedan program završio pokreće se drugi - IF - THEN na sistemskom nivou,. ne aplikativnom,...) Ako dobro napraviš ono što se u terminologiji mainframe-a naziva "job" uvek postoji mogućnost brzog i lakog oporavka.

Ne znam za ovo interaktivno menjanje koda u letu :) Možda kod nekih jednostavnijih REXX procedura

• +1 1
Posted
On 29. 9. 2024. at 11:53, francuski sobar said:

Zainteresovo sam se i pito malo chatgpt o tome i on mi iznabraja neke skraćeice ibm, z/os, db2, spominje se i cobol....(ne spominje doduše NT :D) i impresivan spisak velikih banaka, osiguravajućih društava, telekomuinikacionih kompanija i vladiinih istitucija koje su još uvek na tome a kao nove tehnologije se tek odnedavno tu pomalo uvode i to kao hibridna nadogradnja.

Ima li ovo smisla šta kaže il treba da apdejtujem ai?

Ima smisla - osim IBM-ovih MVS/zOs i AIX, tu je i HP-jev (originalno Tandem pa onda Compaq, završio kod HP) NSK (NonStop Kernel, poznat još i kao Guardian). Najveće svetske banke, VISA i MasterCard se i dalje vrte na ovim OS-ovima i samo izlažu servise preko raznih programa za transformaciju. Dva po obimu najveće bankovna sistema za koje sam ja radio vezu još uvek koriste IBM-ovu hijerarhijsku bazu podataka koja je iz 1966., iz vremena pre nego što su izmišljene relacione baze podataka, i sve transakcije im idu kroz nju.

Sistemi za plaćanja u realnom vremenu (za razliku od prebijanja preko noći) se uvode na nacionalnom nivou u poslednjih desetak godina, osim u Americi gde ima nekoliko šema u vlasništvu banaka/konzorcijuma (Amerikanci su po ovome vrlo konzervativni, UK, Singapur, Australija, Južna Afrika su dosta napredniji od njih).

SaE

Posted

Jutros mi salje prijatelj prvu sliku sa novog posla. :naughty:

Spoiler

screenshot.jpg

• +1 1
  • Haha 3
  • 1 month later...
Posted

Samo da kazem da je stack Angular, Spring Boot i PostgreSQL kombinovan sa Intellij po mom misljenju najstabilniji (i pored Azure khm khm) i najproduktivniji nacin razvoja modernih enterprise aplikacija.

- upgrade paths i dugi support

- rano otkrivanje gresaka zbog strong typinga + tolerancija svih budalastina dev i ops timova

- dostupnost dokumentacije + sva ova AI pomagala

- lakoca hiringa i brz onboarding

• +1 1
Posted

Kad sam onomad prešao na IntelliJ, svanulo mi je. Glava me zaboli kad se za ove neke moje akcije sa strane vratim na Eclipse. Java i Spring Boot su teškaši, ima svega, ali može lako da se probere sve što ti treba, ogromna baza korisnika, stalni razvoj, i skoro da nema problema koji već nije negde rešen (bar u domenu jezika i frejmvorka).

• +1 1
Posted

0_XG7aUr-ZD283mY6a.webp

Lepo za videti na blogu za Angular 19.