May 8May 8 Author Ljudi u industriji su potpuno prsli sa AI. Bas totalno prsli.Azure puca i dalje. Juce radili restore nekih baza i samo dobijes error Can not reach source. Support trazi milion sranja kad otvaras ticket. Kasnije se javili direktno na teams njihovi inzinjeri sa tog produkta ali oni nemaju pristup tom ticketu pa smo slali screenshotove. Bukvalno nemaju nikakvu ideju kako je to moguce da se desava. Na srecu nismo im rekli da je to bila samo nasa proba. Kakvi pajaci. Odradio PoC u Javi za GraphQL jer koncern gura tu pricu. Naravno nikakav benefit za moj tim ili projekat uopste. Za sada necemo prelaziti.Ista prica sa Kafkom i Pulsarom. Timovi koji odrzavaju tu infrastrukturu su gori nego prodavci od magle koji idu od vrata do vrata. Mi imamo RabbitMQ gde preko noci dobijemo 100ak poruka iz drugih sistema a ovi likove se polomise da nam pokazu kako Kafka ima moze milione po minuti da procesuira. Kaze kolega ne umire toliko ljudi u Austriji da nam to treba, (mi dobijemo poruku kad neko umre iz centralnog registra)
May 8May 8 Author 5 minutes ago, brusli said:Zasto mislis da ti problemi imaju veze sa AI ?A sorry do AI nisam cak ni dosao u ovom rantu.
May 8May 8 Author Evo javio se i strucnjak iz Azure i rekao da ne mozes raditi restore baze sa AMD na Intel procesoru.Pa zasto mi nudite samo tu mogucnost u drop downu.Sad moramo migrirati glavnu bazu prvo na Intel, uz naravno downtime i rizik koji to nosi.
May 11May 11 On 8. 5. 2025. at 14:18, bags said:Dobra slika koja objasnjava zasto je C# najbolji jezik:Dobra slika koja objasnjava zasto je JS najbolji jezik: Edited May 11May 11 by Gavran
May 13May 13 Sad sam siguran da ove moje arhitekte sebi izmišljaju posao, evo za 24h treća revizija arhitekture, svake nedelje vadim creva projektu i postavljam nešto novo. A dobro, kucamo sate i ja i oni...
May 13May 13 Ma sve živo, event driven, distribuirano, mada mi se čini da će dobar deo sistema da se vrati na stari, dobri MVC. Plus, opasno privlačno deluje da neke stvari odradimo preko čiste baze i stored procedura. Kako sam počeo karijeru, tako ću i da završim.
May 13May 13 Author Glavni problem je sto se prati big tech i onda ljudi ubacuju monstrouznosti u relativno jednostavne aplikacije. Danas ce ti recimo bilo koji MVC Framework (Spring, MVC, Django) + htmx + standardna baza hostovano na jednom dedicated serveru dovesti u mogucnost da imas nekoliko stotina hiljada korisnika paralelno.
May 17May 17 Author Svaki majstor ima svoje alate kojima veruje i godinama koristi.Moja dva koja koristim iznova i iznova na svim enterprise projektima su Spring Batch i Metabase. Spring Batch - U svakoj firmi gde sam radio kad tad ce ti neko poceti redovno slati csv ili ce se pojaviti neka potreba da za ETL. Postoje vise fensi toolovi u Python (Luigii, dbt, Airflow) ali dok ih ih konfigurises da rade zajedno i moj Batch Job uveliko radi. U .NET imas SSIS ali on postaje nocna mora cim imas vise ljudi na projektu jer nije baziran na source cod-u a i generalno je skoro napusten od MS. Postoji naravno i sijaset cloud distributed resenja koja su skupa kao djavo + overkill za vecinu stvari. Jedina mana je sto ne postoji neki GUI da se mogu pratiti jobovi.Metabase - slucajno sam naleteo na njih jos kad su tek pocinjali i od tada sam ih koristio skoro na svakom poslu. A na vecini sam uspeo ubediti menadzment da kupi licencu i pored PowerBI, Tableau i sl. proizvoda. Metabase se u svakom okruzenju rutinski instalira jer je jedan fajl. :) U vecini firmi business strana se snalazi ako ne sa SQL a ono bar sa pripremljenim tabelama. Tu je i u dva klika tipicni subscription i report stize na email svako jutro. Koji su favoriti drugih ITevaca ovde?
May 17May 17 Airflow, radio sam upgrade major verzije na prod K8 klasteru, koristeci helm. Jedini problem je bio sto nikada u zivotu nisam koristio niti Airflow niti helm. Trebao da radim sa TL koji je tada objavio da ide iz firme i bio u otkaznom roku. Mislim da sam kasnio tri sprinta. Patnja kao takva.
May 17May 17 Author Thx. Vise sam mislio ako imate bilo kakav tool koji redovno koristite. Ne mora biti vezan za ovu temu.