Jump to content

Programatorski vocap

Featured Replies

16 minutes ago, no_one said:

Hvala na odgovoru, razmisljam da li da uzimam neki kurs ili da ucim na poslu, Zatvorili su nam ceo department u decembru pa sam i ja bio otpusten, nasao sam novu poziciju koja treba da pocne sredinom aprila. Oni koriste Team City, a ja sam sedam godina radio na Jenkins-u....

Rekao bih da zavisi od toga koliko brzo očekuju da budeš produktivan i kakav je njihov interni onboarding. Svakako nije zgoreg proći neke tutoriale po netu za TC, premda verujem da jako zavisi od samog procesa koji je postavljen kako je @bags napisao. Imao sam svojevremeno senior developera u timu koji je odbijao da koristi standardne DevOps alate jer su lošiji od onih koje je sam pisao D

Hvala i tebi @bags !

Proci su za pocetak kroz tutorials za TC i Kotlin na jetbrains website-u, cisto da nisam tabula rasa kad krenem.

• Author

@no_one

Kao neko ko se cesto morao petljati sa raznim CI/CD resenjima (CrusieControl, Jenkins, Bamboo, Azure Devops aka TFS, TeamCity, GitLab, Github Actions, ArgoCD) preko 20 god i ucestvovao u nekoliko migracija moje preporuke bi bile:

1.) Svaki projekat bez obzira na tech stack mora biti u stanju da se builduje jednom komandom iz CLI ( naravno ukoliko je dostupan minimalni potreban runtime )

2.) Idealno bi svi projekti trebali imati istu komandu (build.sh, build.bat, build.ps ili sta vec ) i readme.md i deploy.md koji barem u grubim crtama ima dokumentaciju za nekog koji nema pojma o projektu

3.) Sav code za CI/CD Server mora biti takodje verzioniran u gitu (nista ne sme da bude u bazi)

4.) Za service usera CI/CD apsolutno minimalan potreban set permisija na svim uvezanima sistemima (Git, Sonar, Artifactory, Helm, vlastitima serverima i fajls sistemima)

5.) Uobicajeno pravlila za higijenu - dozovoliti instalaciju sto manje pluginova , minimalna integraciju bussines procesa i pojacan Disaster Recovery

Hvala @bags sto si odvojio vreme da napises svoja iskustva thumbup U prethodnoj kompaniji smo se pridrzavali 80-90% tvojih stavki, nadam se da ce nova biti slicna.

• Author

e791xz13h6se1 (Medium).png

Reminder da nikada ne treba izabrati genija za rad na enterprise projektu.

• Author

Ogroman shit show sa .NET ecosystemom. Lista OSS projekata koja prelaze na komercijalnu varijantu je sve duza.

• IdentityServer

• ImageSharp

• FluentAssertions

• MediatR

• AutoMapper

• MassTransit

• Moq

• QuestPDF

• Author

U skoro svakoj firmi ima zaludjenik koji je bas tech freak.

Juce sam imao bas komplikovan problem koji se javljao samo kod mene.

Posalju me kod strucnjaka koji se razume tu ponajbolje iako on uopste nije osoba za te servise.

Posle 4 sata nismo uspeli resiti. Onda sam ja navece ponovo caprkao i nekad oko 22 uspeo resiti sledeci njegove instrukcije i posaljem njemu kratku poruku da sam resio ali da mi nema logike zasto je kod drugih sve vreme radilo. Vecina drugih ljudi mi likovalo i to bi bilo to.

Danas u 8:30 covek me zove i na teams pokazuje jednu od najboljih analiza koju sam ikada video. Nema sanse da je pripremio to bez par sati rada jos nije imao pristup kolegama kod kojih je radilo. Meni je bukvalno pala vilica na pod. Da bi upotpunio sliku geniju i vrednog coveka kad je u office nosi plavi mantil kao u radionicama sto se pre nosio. laugh

Koristi li neko ultra wide monitor ? Imao sam dva obicna spokena, sad privremeno samo jedan koristim, pa ne znam da li je bolje da uzmem uktrawide ili spojim jos jedan normaln?

Kontam da zavisi od nacina koriscenja i potreba, ali me zanimaju ovo generalni utisci

9 minutes ago, Lezilebovich said:

Koristi li neko ultra wide monitor ? Imao sam dva obicna spokena, sad privremeno samo jedan koristim, pa ne znam da li je bolje da uzmem uktrawide ili spojim jos jedan normaln?

Kontam da zavisi od nacina koriscenja i potreba, ali me zanimaju ovo generalni utisci

Merkam neke godinu dana, ali nkako da kupim... i mene bi zanimali utsci pogotovo za one velike, 32:9 odnosa, ako neko ima iskustva...

Što bi meme rekal - Why not both? :D

Ja imam Xiaomi prvi model ultrawide 34" koji je došao kod nas i obrnutu 27" pored.

Xiaomi monitori nisu skupi i ovaj ultrawide je sasvim ok, ali zaista ništa posebno što se tiče kvaliteta slike, mada ima 120hz refresh rate.

Kad je veličina monitora u pitanju, ja prezadovoljan i blaga zakrivljenost se uopšte ne primećuje nikako dok se sedi ispred, jednostavno nestane utisak zakrivljenosti posle minut.

Suma sumarum - ja vrlo zadovoljan i toplo preporučujem!

photo_2025-04-17_15-04-55.jpg

Hvala!

Tacno bih mogao ovaj setup, samo sto bi mi na tom obrnutom bio Teams, jer i onako imam milion četova, grupa, kanala i sta sve vec ne

35 minutes ago, Lezilebovich said:

Hvala!

Tacno bih mogao ovaj setup, samo sto bi mi na tom obrnutom bio Teams, jer i onako imam milion četova, grupa, kanala i sta sve vec ne

I kod mene pola IRC klijent, pola terminal koji manje više stalno koristim :)

Još nisam došao do toga da napravim nekoliko virtual desktopa, pa da samo šaltam po potrebi ceo setup prozora u zavisnosti šta radim, ali to je sledeće definitivno :)

Vertikala je super za tekst i poruke, ja bih još jedan eventualno nekada dodao sa desne strane, ali da ne preterujem za sada :D

Ja sam se preporodio kad sam uzeo običan 16/9 4K monitor (32").

U praksi, to mu dodje kao da imaš 4 FullHD ekrana, možeš da rasporedjuješ prozore kako ti volja, a uvek ima mesta. Meni se čini bolje rešenje od dva ili više monitora.

Doduše posle sam uzeo još jedan, ali za komp sa posla, tako da sa jedne strane imam posao (radim uglavnom remote), sa druge moj privatni...