Popular Post General Ripper Posted April 6 Popular Post Posted April 6 32 minutes ago, bejzbolka said: Evo Vučić kaže ekskluzivno za Informer da će tražiti da se uvede smrtna kazna. Sreća pa to ne može jer smo se obavezali međunarodnim konvencijama. Ali sam prilično siguran da bi ovde na nekom eventualnom referendumu za vraćanje na snagu telesnih kazni iz Dušanovog zakonika jedno 90% glasalo za. Lepo zvuči dok ne pogodi tebe ili nekog tvog. Bukvalno sam u petak na poslu imao raspravu sa dve kolegnice inače majke dva malo nemirnija mladića, koje su glasno tražile uvođenje Dušanovog zakonika i odsecanje ruku. Objasnio sam im da je to glupost i suviše nesrazmerna i surova kazna, na što sam dobio odgovor nema veze tako treba. Onda sam prešao na konkretnije primere, dobro neko lažno optuži tvog sina od 18 godina i odseku mu ruku, posle se ispostavi da je bila greška, šta onda kako će da mu vrate ruku, nisu ništa rekle na to ali su progutale veliku knedlu u grlu, s obzirom da klinci imaju nekoliko banalnih prijava. Narod je neverovatno zatucan, i to su još ove koleginice koje su za opoziciju, stanje svesti kod obožavatelja velikog vođe je još grđe. 24
Popular Post bejzbolka Posted April 6 Popular Post Posted April 6 5 minutes ago, Shan Jan said: Pitam se za te koji slave Dusanov Zakonik da li su ga citali. On se smatra nazadnim zakonom jer je jasno definisao potpuno razlicite kazne za kmetove i vlastelu. Npr: Idemo sad opasno od teme, ali Dušanov zakonik jeste bio jako napredan za to vreme, budući da je u pitanju 14. vek. Najvažnija stvar u Dušanovom zakoniku zbog koje i jeste toliko bitan jeste da je to jedan od prvih zakona u Evropi kojim je uspostavljena odgovornost vladaoca, odnosno propisano je da zakon čak i iznad Cara. Šteta što to u Srbiji ni 700 godina kasnije nije zaživelo. 11 3
Popular Post SNARC Posted April 6 Popular Post Posted April 6 (edited) Po ko zna koji put...Kad god se desi neki uzas u drustvu, Srbi tradicionalno potegnu dve omiljene teme : 1. Obavezno sluzenje vojnog roka 2. Smrtnu kaznu Edited April 6 by SNARC 27
Valk Posted April 6 Posted April 6 33 minutes ago, bejzbolka said: Idemo sad opasno od teme, ali Dušanov zakonik jeste bio jako napredan za to vreme, budući da je u pitanju 14. vek. Najvažnija stvar u Dušanovom zakoniku zbog koje i jeste toliko bitan jeste da je to jedan od prvih zakona u Evropi kojim je uspostavljena odgovornost vladaoca, odnosno propisano je da zakon čak i iznad Cara. Šteta što to u Srbiji ni 700 godina kasnije nije zaživelo. Hvala ti, skočio mi pritisak na 300 zbog "nazadnog zakonika". 5
bejzbolka Posted April 6 Posted April 6 2 minutes ago, Valkyrie said: Hvala ti, skočio mi pritisak na 300 zbog "nazadnog zakonika". Jbg, iz današnje perspektive kad ljudi gledaju razumem da im ne deluje baš liberalno. Kao što se i "oko za oko, zub za zub" danas gleda kao nešto užasno, a zapravo je verovatno najveći civilizacijski iskorak na polju kažnjavanja ikad, jer je do uspostavljanja tog principa bila na snazi bespoštedna krvna osveta, dok se ne poubijaju svi međusobno. 5
Svemir Zeka Posted April 6 Posted April 6 Takođe je i Ted lepo objasnio mehanizam zašto je Srbima u ovakvim slučajevima prusutan poriv za što strožom kaznom. I onda se uglavnom s druge strane čuje ton s visine: "ne razlikujete se od ubica". Tipične internetske diskusije. A kod ovih drugih je nemoć i strah, a ne istovetnost sa ubicama.
Valk Posted April 6 Posted April 6 11 minutes ago, bejzbolka said: Jbg, iz današnje perspektive kad ljudi gledaju razumem da im ne deluje baš liberalno. Mene upravo to redovno i nervira, neposmatranje istorijskih događaja u kontekstu i trenutku u kojem su se desili. No da ne idemo dalje u OFF. 7 1
arheolog1981 Posted April 7 Posted April 7 Poslednja informacija je da pretražuju Lazarev kanjon i pećinu. Nadam se da na osnovu podataka sa baznih stanica rade potragu jer imaju info da je on ili neko od članova porodice bio u blizini. Bio sam u kanjonu, to je jako popularna hajkerska destinacija i svaki vikend ima dosta ljudi, međutim bukvalno celom dužinom kanjona nema ni naznaka signala. Prevrnuli su celu okolinu, sve se više bojim da neće naći dete ako im ovaj ne kaže gde je :( 2
Kristalno jasna Posted April 7 Posted April 7 14 hours ago, General Ripper said: Objasnio sam im da je to glupost i suviše nesrazmerna i surova kazna, na što sam dobio odgovor nema veze tako treba. Onda sam prešao na konkretnije primere, dobro neko lažno optuži tvog sina od 18 godina i odseku mu ruku, posle se ispostavi da je bila greška, šta onda kako će da mu vrate ruku, možda ni u 14. veku nisu smatrali da je to "kako treba" kazna, samo nisu imali odakle da obezbede ishranu i zatvor, nego bi vlastelin isukao mač , i to rešio primitivno i surovo, ali možda ne na svoje lično zadovoljstvo, nagađam da više zato što u svom zamku nije imao mesta gde da pritvori i hrani svakog prestupnika
Halvard Posted April 7 Posted April 7 Vrlo je zanimljivo da je neko sa izrazito niskim IQ izvršio operaciju sakrivanja tela tako da uprkos svim resursima ne može biti nađeno 10 dana. 4
Misko Posted April 7 Posted April 7 1 minute ago, Halvard said: Vrlo je zanimljivo da je neko sa izrazito niskim IQ izvršio operaciju sakrivanja tela tako da uprkos svim resursima ne može biti nađeno 10 dana. To ni meni nije jasno u celoj prici, citam vas sad, pricate nizak iq,a oni toliko dobro sakrili telo, da ga jos nisu nasli..
Ted Posted April 7 Posted April 7 realno, za sakrivanje tela nije potreban visok IQ, već dobro poznavanje terena ja samo strahujem da se ne ispostavi da telo nije sakriveno, već da je sa telom urađeno nešto drugo. o čemu naravno moraju postojati tragovi 5
bejzbolka Posted April 7 Posted April 7 Ako su već rešili da priznaju delo, što bi uopšte skrivali telo? Znači priznaješ ubistvo deteta, svestan si da nećeš izaći nikad iz zatvora, šta imaš onda da izgubiš ako se nađe telo? Još jedan od razloga zašto mi ne pije vodu priča da se sve odigralo kako se prezentuje u medijima i da su oni stvarno priznali da je tako bilo. Ne verujem da su oni baš tako neinteligentni. Neobrazovani verovatno, ali ne znači da su glupi, čim kriju šta je sa telom. 4
Recommended Posts